Fenomen grasicy – niezastąpiony parasol ochronny naszego organizmu
Konkret PR
ul. Konduktorska 4 lok. 9
00-775 Warszawa
e.ciuchta@konkretpr.pl
508 338 267
www.konkretpr.pl
Ogromna ilość komórek odpornościowych codziennie dba o zdrowie i ochronę naszego organizmu, a kontrolę nad tym procesem sprawuje grasica. Od jej dobrego funkcjonowania zależy m.in. to, czy uda nam się uniknąć zarażenia COVID-19, czy uchronimy się przed alergiami oraz czy będziemy podatni na sezonowe infekcje lub nowotwory. Niestety z wiekiem grasica powoli zanika, a dodatkowo nasz styl życia coraz częściej prowadzi do osłabienia naturalnej odporności. Kiedy nasz system immunologiczny potrzebuje wsparcia warto rozważyć suplementację produktami grasiczopochodnymi.
Odporność – czy mamy na nią wpływ?
Odporność człowieka jest po części uwarunkowana genetycznie, ale w dużej mierze ma na nią wpływ nasz tryb życia. Przyczyn osłabienia układu immunologicznego jest wiele, najczęściej jednak powodem regularnych infekcji jest zaniedbanie: brak aktywności fizycznej, dieta uboga w minerały i witaminy, stres, używki czy niedobory snu. Do tej listy dochodzą również czynniki środowiskowe: zanieczyszczenie powietrza i wody, wysoko przetworzona żywność, fakt, że żyjemy w wielkich skupiskach ludzkich, często przebywamy w klimatyzowanych pomieszczeniach oraz przesadnie stosujemy środki antyseptyczne, które niszczą naturalną florę bakteryjną.
Zaburzony układ odpornościowy nie jest w stanie uchronić nas przed wirusami i alergenami, dlatego też stajemy się bezbronni wobec infekcji sezonowych, dolegliwości metabolicznych, autoimmunologicznych czy nowotworów.
Co możemy zatem zrobić na co dzień, aby wzmocnić swoją odporność? Lekarze proponują zapamiętanie sześciu kluczowych działań: Sleep – zdrowy sen minimum osiem godzin na dobę, Handle stress – w miarę możliwości redukcja stresu, Interaction - kontakt z innymi ludźmi i budowanie więzi społecznych, Exercise – regularna aktywność fizyczna, Learn - ciągłe uczenie się i zapamiętywanie nowych rzeczy oraz Diet – zróżnicowana, zdrowa dieta. Dzięki podjęciu takich działań powstaje SHIELD – TARCZA. To podstawa ochrony naszej odporności, na którą mamy bezpośredni wpływ.
Grasica – naturalny klucz do odporności
Badania opinii publicznej przeprowadzone dla firmy Langsteiner pt. „Co Polacy wiedzą o odporności”pokazały, że ponad 60% Polaków nie wie, czym jest grasica, gdzie znajduje się i czemu służy. Fakt ten nie powinien nas dziwić, ponieważ lekarze i naukowcy dopiero 60 lat temu zainteresowali się tym organem i zbadali jego potencjał odpornościowy. Wcześniej grasicę uważano za nieistotny gruczoł, zmniejszano go za pomocą promieni rentgenowskich, a nawet usuwano chirurgicznie, gdy stwierdzano jego nagły przyrost. Dzisiaj wiadomo już, że jeżeli grasica się powiększa, oznacza to, że w tym momencie jest nam szczególnie potrzebna.
Grasicę nie bez powodu nazywa się kluczem do odporności. Ten niewielki gruczoł zlokalizowany w górnej części klatki piersiowej odgrywa zasadniczą rolę w kształtowaniu i funkcjonowaniu układu odpornościowego człowieka. Prawidłowo działająca grasica rozpoznaje i eliminuje patogenne komórki trafiające do naszego organizmu, zapobiega rozwojowi infekcji i alergii oraz nadzoruje pracę innych organów układu immunologicznego. Można ją porównać do swoistego centrum dowodzenia dla komórek odpornościowych: otrzymują one od grasicy sygnał, że potrzebna jest ich interwencja oraz instrukcję, w jaki sposób mają z danym zagrożeniem walczyć.
Jak mówi Prof. dr hab med. Aleksander B. Skotnicki specjalista hematologii, transplantologii i chorób wewnętrznych:
“Sprawność układu odpornościowego zależy od aktywności grasicy, a jak wiemy, wraz z wiekiem i wpływem czynników zewnętrznych grasica zanika. Wtedy – zwłaszcza w wieku średnim i starszym – nasz “parasol ochronny” zostaje znacznie osłabiony. Wraz ze spadkiem poziomu hormonów grasicznych wzrasta częstość występowania chorób autoimmunologicznych, infekcyjnych i nowotworowych. Grasiczo-zależna odporność jest zatem bardzo ważna. Jeśli ulega osłabieniu, ryzyko tych chorób wzrasta. (…) Preparaty grasiczopochodne dają możliwość uzupełnienia niedoborów wynikających z zaniku gruczołu grasicy, a przez to dają cenne wsparcie dla odbudowy i wzmacniania naszego układu odpornościowego, przyczyniając się do zmniejszenia podatności na infekcje, choroby autoimmunologiczne i nowotworowe.”
Grasica produkuje i “edukuje” patogenobójcze limfocyty T i jako jedyny organ wytwarza takie hormony jak np. tymozyna i tymulina. Rola tych substancji w organizmie jest nie do przecenienia: tymozyna odpowiada m.in. za regenerację uszkodzonych komórek i tkanek, tworzy nowe naczynia krwionośne i zmniejsza kształtowanie się blizn i zwłóknień. Z kolei tymulina pełni ważne funkcje przeciwzapalne i przeciwbólowe[2].
Niestety z czasem grasica przestaje rosnąć i po 40. roku życia stopniowo dochodzi do jej samoistnego zaniku. Podejrzewa się, że to m.in. dlatego dzieci chorują łagodniej na COVID-19 lub są tylko nosicielami tego wirusa. Badania przeprowadzone w maju 2020 roku wskazują, że gruczoł grasicy może odgrywać w tym kontekście ważną rolę, ponieważ jest bardziej aktywny w dzieciństwie niż w wieku dorosłym.
Co świadczy o obniżeniu odporności?
Kiedy nasz system immunologiczny jest osłabiony, daje nam bardzo wyraźne sygnały, takie jak:
- Częste infekcje – nie tylko przeziębienia, ale także inne choroby i stany zapalne,
- Alergie – wysypki, podrażnienia skóry, łzawienie oczu,
- Ciągłe zmęczenie, senność, brak energii – szczególnie przy odpowiedniej ilości snu,
- Problemy z trawieniem – bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, wymioty,
- Problemy z gojeniem ran – nawet tych drobnych,
- Afty – szczególnie, gdy wykwitają często i w dużej ilości,
- Opryszczka – szczególnie regularnie nawracająca,
- Napady “wilczego głodu” i ochota na słodycze.
Warto wtedy wesprzeć swój organizm odpowiednią suplementacją.
Niemieckie Towarzystwo Obrony Przed Nowotworami (Gesellschaft für Biologische Krebsabwehr) prowadzi analizy i gromadzi wyniki badań dotyczących skuteczności terapii przeciwnowotworowych. Z ich publikacji wynika, że w terapii preparatami grasiczopochodnymi pozytywny wpływ obserwuje się u około 80% wszystkich pacjentów.
„Istniejące publikacje wyników badań wykazały ponad wszelką wątpliwość, że podawanie peptydów grasicy powoduje poprawę jakości życia, zmniejszenie podatności na infekcje, zmniejszenie częstości nawrotów i przedłużenie przeżycia. Wykazano przedłużenie przeżycia u pacjentów z SLCC, NSLCC, czerniakiem i NHL. Nastąpiło zmniejszenie częstości nawrotów i przerzutów poprzez terapię peptydami grasicy u pacjentów z rakiem piersi i rakiem jelita grubego. (…) Można również udokumentować na podstawie dostępnych badań klinicznych, że podawanie peptydów grasicy zwiększa zarówno liczbę komórek, jak i aktywność limfocytów T, komórek NK i LAK. Potwierdza to, że terapia grasicą niweluje najcięższe niedobory odporności komórkowej.”
Innowacyjny preparat grasiczopochodny PEPTHYM X THYMUS
W stanach obniżenia naturalnej odporności organizmu szczególnie istotne jest wsparcie działania grasicy. Powstające niedobory można łatwo uzupełnić mikroelementami grasiczopochodnymi. Innowacyjny preparat PEPTHYM X THYMUS jest suplementem diety zawierającym bardzo istotne składniki, wyraźnie sprzyjające wzmocnieniu organizmu człowieka: wyciąg z grasicy cielęcej i witaminę C. Grasica stanowi niezbędny element układu immunologicznego, ponieważ to w niej tworzą się tymocyty konieczne do skutecznego zwalczania infekcji. Z kolei witamina C stymuluje proces fagocytozy - pochłaniania chorobotwórczych ustrojów przez białe krwinki. Człowiek nie ma możliwości syntetyzowania tej witaminy, więc musi być ona dostarczana w pożywieniu lub suplementach. W PEPTHYM X THYMUS witamina C jest w formie biologicznie czynnej pod postacią kwasu L-askorbinowego.
PEPTHYM X THYMUS to suplement diety, który mogą stosować nawet dzieci i jest dostępny w aptece bez recepty. Regularne stosowanie tego suplementu podnosi ilość tymozyny grasiczej w naszym organizmie, co pozwala niemal całkowicie odbudować oraz zaktywizować kontrolę nad systemami obronnymi organizmu. Pozytywnego wpływu preparatów z grasicy także w walce z Covid-19 dowodzą wieloletnie badania, prowadzone zarówno w Polsce, jak i za granicą.
Więcej praktycznych informacji na temat funkcjonowania układu odpornościowego człowieka można znaleźć na stronie: www.odpornosc360.pl

Bezpieczeństwo najważniejsze dla pacjentów decydujących się na zabiegi korekty wad wzroku

Suplementacja na nowy rok - kilka ciekawych propozycji

Filary pielęgnacji skóry atopowej
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Malwina Wędzikowska: Luksusowe marki bardzo podupadły. Miliarderzy noszą się bez logo, a influencerzy przebodźcowali odbiorców towarami z górnej półki
Prezenterka uczestniczyła w Paris Fashion Week, który dla niej jest nie tylko wydarzeniem modowym, ale i szansą do obserwacji dynamicznych zmian w branży. Malwina Wędzikowska uważa, że kryzys, z jakim boryka się obecnie rynek mody, może skłonić marki do uproszczenia swoich kolekcji oraz wprowadzenia bardziej funkcjonalnych rozwiązań. Odpowiedzią na potrzebę oszczędności oraz zrównoważonego rozwoju w modzie powinna być chociażby możliwość wykorzystania tych samych modeli w propozycjach na różne sezony. Jej zdaniem może się również zmienić kształt tradycyjnych pokazów mody, które wiążą się z dużymi kosztami i spektakularnymi efektami.
Prawo
Polska w końcówce europejskiej stawki pod względem udziału kobiet w zarządach spółek. Zmienić ma to unijna dyrektywa

Udział kobiet w zarządach i radach nadzorczych 140 największych spółek notowanych na warszawskiej giełdzie na koniec 2024 roku wyniósł 18,4 proc. – wynika z danych 30% Club Poland. Zgodnie z dyrektywą Women on Boards, żeby zapewnić równowagę płci, 33 proc. wszystkich stanowisk zarządczych powinno być zajmowane przez osoby należące do niedostatecznie reprezentowanej płci. Sytuację kobiet powinny poprawić obowiązkowe parytety, transparentność rekrutacji oraz merytoryczne kryteria wyboru kandydata.
Żywienie
Prawidłowe odżywianie ma największy wpływ na zdrowie i długość życia. Niewiele osób stosuje odpowiednią dietę

– Skomponowanie odpowiedniego jadłospisu i kultura jedzenia są obecnie sporym wyzwaniem – uważa prof. dr hab. n. med. Grzegorz Dworacki, ekspert z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Jego zdaniem zaszkodzić może nam chociażby spożywanie produktów tuż po wyjęciu ich z lodówki. Ekspert medycyny stylu życia zaznacza też, że bardzo ważną rolę w naszym organizmie odgrywają jelita, a żeby właściwie funkcjonowały, powinniśmy włączyć do swojego menu probiotyki oraz prebiotyki.