Komunikaty PR

Jak budować odporność?

2021-12-02  |  17:00
Biuro prasowe

Eksperci alarmują! Sezon grypowy w pełni, a czwarta fala pandemii nabiera rozpędu. Wirus SARS-CoV-2 cały czas mutuje. Obecny wariant, Delta, ma zdolność do jeszcze szybszego rozprzestrzeniania się. Jak zatem wzmocnić odporność swoją i dzieci, szczególnie gdy nie są zaszczepione przeciwko COVID-19?

Najmłodsi narażeni są na wszelkiego rodzaju infekcje, zwłaszcza w miesiącach jesienno-zimowych. Jest to związane ze zmianą pogody i uaktywnieniem się patogenów, a także z uczęszczaniem do szkoły, gdzie wzrasta ryzyko ekspozycji dziecka na chorobotwórcze bakterie i wirusy. Niestety COVID-19 może być dla nich tak samo niebezpieczny jak dla osób dorosłych. Wirus przenosi się drogą kropelkową lub przez dotykanie tych samych przedmiotów. W panującej pandemii, nie zawsze udaje się przestrzegać restrykcyjnych zasad higieny w takich miejscach jak szkoła czy przedszkola. Jak zatem zmniejszać ryzyko ”bliskiego spotkania” z wirusem i wzmocnić układ immunologiczny dzieci, ale również dorosłych?

Filary odporności

W walce z chorobotwórczymi patogenami (np. wirusami) jedną z istotnych ról odgrywają limfocyty B -komórki układu immunologicznego. Stanowią one armię niezbędną do walki z patogenami. Jednak aby układ odpornościowy mógł działać w pełni w okresach osłabionej odporności warto mu nieco pomóc i zrobić to znacznie wcześniej. Bardzo ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu i dostarczenie mu niezbędnych składników: witamin, składników mineralnych czy innych substancji biologicznie czynnych. Podstawą jest zbilansowana i zrównoważona dieta bogata w warzywa, owoce, źródła węglowodanów złożonych i błonnika, źródła białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych (które jest niezbędne m. in. do syntezy przeciwciał, zwalczających groźne dla organizmu patogeny). Bardzo cenne są kiszonki czy fermentowane produkty mleczne i roślinne ze względu na obecność w nich korzystnych szczepów bakterii probiotycznych oraz prebiotyków. Przyjemnym środkiem profilaktycznym jest sen oraz odpoczynek. Wypoczęty organizm łatwiej stawia czoła różnym przeciwnościom, w tym infekcjom. Dotyczy to również stresu, który w dużym stopniu obniża naszą odporność. Dbając o odporność nie sposób zapomnieć o aktywności fizycznej! Regularny wysiłek fizyczny stymuluje układ odpornościowy. Dochodzi wówczas do aktywacji wielu różnych komórek (makrofagów, immunoglobulin, cytokin), których zadaniem jest wieloetapowa ochrona organizmu przed patogenami.

Kiedy istnieje ryzyko osłabienia odporności, np. ze względu na pogodę, a przede wszystkim niebilansowaną dietę, warto rozważyć stosowanie suplementu diety, którego składniki dadzą realne wsparcie dla prawidłowego działania układu odpornościowego. Suplement diety Zilavir firmy NutroPharma zawiera cenne składniki, które pomagają układowi odpornościowemu prawidłowo działać, aby skutecznie chronił nas przed patogenami:

  • Laktoferyna – reguluje działanie układu odpornościowego, aby efektywniej chronił nas przed bakteriami, wirusami a nawet grzybami. W przypadku wirusów dowiedziono, że utrudnia ich wniknięcie do komórek. Pełni też ważną rolę
    w profilaktyce anemii – zwiększa wchłanianie żelaza dostarczanego z diety,
    a jednocześnie ogranicza jego dostępność dla bakterii o potencjale chorobotwórczym.
  • Witamina C – Pełni wiele różnych funkcji w naszym organizmie. Najczęściej i słusznie znana z korzystnego wpływu na odporność. Dodatkowo jest antyoksydantem czyli poprzez neutralizowanie wolnych rodników tlenowych wycisza wiele chorobotwórczych procesów, szczególnie stanów zapalnych.  
  • Bioflawonoidy- to też przeciwutleniacze a dodatkowo wspomagają wchłanianie witaminy C. Substancje przeciwutleniające zapobiegają powstawaniu stanów zapalnych, które są początkiem wielu chorób organizmu - od zwykłego przeziębienia po cukrzycę.
  • Witamina D – niegdyś kojarzona głównie z regulacją wchłaniania wapnia, obecnie określana mianem prohormonu. Witamina D jest niezbędna do prawidłowego działania układu odpornościowego. Wpływa  na swoistą (nabytą) i nieswoistą (wrodzoną) odpowiedź układu immunologicznego. Niedobory witaminy D skutkują m. in. większą podatnością na różnego typu infekcje czy zwiększonym ryzykiem schorzeń autoimmunologicznych.
  • Cynk i Selen To silne przeciwutleniacze, mające ogromne znaczenie dla naszej odporności także ze względu na wyciszanie stresu oksydacyjnego - wroga dla każdej komórki naszego organizmu. Selen wpływa na prawidłowe funkcjonowanie limfocytów T, komórek NK (Natural Killers) monocytów, co ma znaczenie dla różnych procesów odpornościowych. Cynk zaś jest istotny dla regulacji działania wielu enzymów, co także przekłada się na to jak nasz układ odpornościowy radzi sobie
    z infekcjami. Kwestie roli prawidłowego odżywienia organizmu w pandemii COVID-19 poruszyli także polscy eksperci. W Stanowisku Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk[1] wskazano na podstawie analizy dostępnych danych naukowych, że niedobory cynku, selenu, witamin C lub D występowały kilka razy częściej u pacjentów z ciężkim przebiegiem zakażenia SARS-CoV-2 niż u osób niezakażonych lub o lekkim przebiegu zakażenia tym wirusem.

 

Pamiętajmy, że budowanie odporności to długofalowe działanie, które trwa miesiącami – nasz układ immunologiczny potrzebuje czasu by efektywnie walczyć z atakującymi nas patogenami, w tym wirusami i bakteriami. Dlatego należy wspierać odporność na wczesnym etapie, nie tylko w przypadku rozwijającej się infekcji. A, że zdrowie mamy tylko jedno, więc warto o nie dbać!

 

 


[1] https://www.knozc.pan.pl/images/stories/MLonnie/Stanowisko_ywienie_w_pandemii_COVID-19_final_z_linkami.pdf

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Serce pod opieką - spotkania z kardiologiem Biuro prasowe
2024-09-27 | 10:10

Serce pod opieką - spotkania z kardiologiem

Niezależnie od momentu rozpoznania choroby hematoonkologicznej, takiej jak np. przewlekła białaczka limfatyczna czy szpiczak plazmocytowy,  każdy pacjent powinien mieć świadomość, że
Zdrowie Diagnoza: krótkowzroczność. Jak dbać o wzrok dziecka i spowolnić postęp wady?
2024-09-27 | 01:00

Diagnoza: krótkowzroczność. Jak dbać o wzrok dziecka i spowolnić postęp wady?

Krótkowzroczność, jest coraz powszechniejszą wadą wzroku u dzieci i młodzieży. Jedną z jej najczęstszych przyczyn jest nadmierne wydłużenie osiowe gałki ocznej. Wada ta powoduje
Zdrowie Urazy zębów u dzieci. Jak dbać o prawidłową higienę po wypadku stomatologicznym?
2024-09-25 | 13:17

Urazy zębów u dzieci. Jak dbać o prawidłową higienę po wypadku stomatologicznym?

W dniach 20-21 września 2024 r. odbyła się 23. edycja Ogólnopolskiej Konferencji „Polka w Europie”, podczas której omawiano bieżącą sytuację

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Muzyka

Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci

Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.

Edukacja

MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety

Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.