Jak budować odporność?
Eksperci alarmują! Sezon grypowy w pełni, a czwarta fala pandemii nabiera rozpędu. Wirus SARS-CoV-2 cały czas mutuje. Obecny wariant, Delta, ma zdolność do jeszcze szybszego rozprzestrzeniania się. Jak zatem wzmocnić odporność swoją i dzieci, szczególnie gdy nie są zaszczepione przeciwko COVID-19?
Najmłodsi narażeni są na wszelkiego rodzaju infekcje, zwłaszcza w miesiącach jesienno-zimowych. Jest to związane ze zmianą pogody i uaktywnieniem się patogenów, a także z uczęszczaniem do szkoły, gdzie wzrasta ryzyko ekspozycji dziecka na chorobotwórcze bakterie i wirusy. Niestety COVID-19 może być dla nich tak samo niebezpieczny jak dla osób dorosłych. Wirus przenosi się drogą kropelkową lub przez dotykanie tych samych przedmiotów. W panującej pandemii, nie zawsze udaje się przestrzegać restrykcyjnych zasad higieny w takich miejscach jak szkoła czy przedszkola. Jak zatem zmniejszać ryzyko ”bliskiego spotkania” z wirusem i wzmocnić układ immunologiczny dzieci, ale również dorosłych?
Filary odporności
W walce z chorobotwórczymi patogenami (np. wirusami) jedną z istotnych ról odgrywają limfocyty B -komórki układu immunologicznego. Stanowią one armię niezbędną do walki z patogenami. Jednak aby układ odpornościowy mógł działać w pełni w okresach osłabionej odporności warto mu nieco pomóc i zrobić to znacznie wcześniej. Bardzo ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu i dostarczenie mu niezbędnych składników: witamin, składników mineralnych czy innych substancji biologicznie czynnych. Podstawą jest zbilansowana i zrównoważona dieta bogata w warzywa, owoce, źródła węglowodanów złożonych i błonnika, źródła białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych (które jest niezbędne m. in. do syntezy przeciwciał, zwalczających groźne dla organizmu patogeny). Bardzo cenne są kiszonki czy fermentowane produkty mleczne i roślinne ze względu na obecność w nich korzystnych szczepów bakterii probiotycznych oraz prebiotyków. Przyjemnym środkiem profilaktycznym jest sen oraz odpoczynek. Wypoczęty organizm łatwiej stawia czoła różnym przeciwnościom, w tym infekcjom. Dotyczy to również stresu, który w dużym stopniu obniża naszą odporność. Dbając o odporność nie sposób zapomnieć o aktywności fizycznej! Regularny wysiłek fizyczny stymuluje układ odpornościowy. Dochodzi wówczas do aktywacji wielu różnych komórek (makrofagów, immunoglobulin, cytokin), których zadaniem jest wieloetapowa ochrona organizmu przed patogenami.
Kiedy istnieje ryzyko osłabienia odporności, np. ze względu na pogodę, a przede wszystkim niebilansowaną dietę, warto rozważyć stosowanie suplementu diety, którego składniki dadzą realne wsparcie dla prawidłowego działania układu odpornościowego. Suplement diety Zilavir firmy NutroPharma zawiera cenne składniki, które pomagają układowi odpornościowemu prawidłowo działać, aby skutecznie chronił nas przed patogenami:
- Laktoferyna – reguluje działanie układu odpornościowego, aby efektywniej chronił nas przed bakteriami, wirusami a nawet grzybami. W przypadku wirusów dowiedziono, że utrudnia ich wniknięcie do komórek. Pełni też ważną rolę
w profilaktyce anemii – zwiększa wchłanianie żelaza dostarczanego z diety,
a jednocześnie ogranicza jego dostępność dla bakterii o potencjale chorobotwórczym. - Witamina C – Pełni wiele różnych funkcji w naszym organizmie. Najczęściej i słusznie znana z korzystnego wpływu na odporność. Dodatkowo jest antyoksydantem czyli poprzez neutralizowanie wolnych rodników tlenowych wycisza wiele chorobotwórczych procesów, szczególnie stanów zapalnych.
- Bioflawonoidy- to też przeciwutleniacze a dodatkowo wspomagają wchłanianie witaminy C. Substancje przeciwutleniające zapobiegają powstawaniu stanów zapalnych, które są początkiem wielu chorób organizmu - od zwykłego przeziębienia po cukrzycę.
- Witamina D – niegdyś kojarzona głównie z regulacją wchłaniania wapnia, obecnie określana mianem prohormonu. Witamina D jest niezbędna do prawidłowego działania układu odpornościowego. Wpływa na swoistą (nabytą) i nieswoistą (wrodzoną) odpowiedź układu immunologicznego. Niedobory witaminy D skutkują m. in. większą podatnością na różnego typu infekcje czy zwiększonym ryzykiem schorzeń autoimmunologicznych.
- Cynk i Selen To silne przeciwutleniacze, mające ogromne znaczenie dla naszej odporności także ze względu na wyciszanie stresu oksydacyjnego - wroga dla każdej komórki naszego organizmu. Selen wpływa na prawidłowe funkcjonowanie limfocytów T, komórek NK (Natural Killers) monocytów, co ma znaczenie dla różnych procesów odpornościowych. Cynk zaś jest istotny dla regulacji działania wielu enzymów, co także przekłada się na to jak nasz układ odpornościowy radzi sobie
z infekcjami. Kwestie roli prawidłowego odżywienia organizmu w pandemii COVID-19 poruszyli także polscy eksperci. W Stanowisku Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk[1] wskazano na podstawie analizy dostępnych danych naukowych, że niedobory cynku, selenu, witamin C lub D występowały kilka razy częściej u pacjentów z ciężkim przebiegiem zakażenia SARS-CoV-2 niż u osób niezakażonych lub o lekkim przebiegu zakażenia tym wirusem.
Pamiętajmy, że budowanie odporności to długofalowe działanie, które trwa miesiącami – nasz układ immunologiczny potrzebuje czasu by efektywnie walczyć z atakującymi nas patogenami, w tym wirusami i bakteriami. Dlatego należy wspierać odporność na wczesnym etapie, nie tylko w przypadku rozwijającej się infekcji. A, że zdrowie mamy tylko jedno, więc warto o nie dbać!
[1] https://www.knozc.pan.pl/images/stories/MLonnie/Stanowisko_ywienie_w_pandemii_COVID-19_final_z_linkami.pdf

Szyna CPM – nowoczesne wsparcie w rehabilitacji po przebytej operacji kolana i biodra

Zdrowie zaczyna się od profilaktyki: Samoleczenie fundamentem nowoczesnej polityki zdrowotnej UE

Cena zaniedbania – ile naprawdę kosztuje brak skutecznej terapii ran?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.