Jak nie przytyć w Święta
Święta Bożego Narodzenia to cudowny czas spotkań z najbliższymi i wspólnego biesiadowania przy tradycyjnych dla danego regionu potrawach. Niestety może być to okres sprzyjający także przyrostowi masy ciała. Jak tego uniknąć doradza dietetyk i specjalista ds. żywienia człowieka – ekspert Barbora.pl
Świąteczne potrawy, spożywane w rozsądnych ilościach, same w sobie nie powodują tycia. Większość z nich pojawia się na stole tylko raz do roku, przygotowujemy je z wielką starannością i dlatego nie warto z nich rezygnować, a tym bardziej odmawiać chociażby tradycyjnego makowca, czy piernika lub pierogów zrobionych przez ukochaną babcię. Nikt nie chce, aby jego starania pozostały niedocenione.
Według jednego z badań* średni przyrost masy ciała w okresie okołoświątecznym wynosi aż 0,5% w stosunku do okresu przedświątecznego. Jeśli świętowanie Bożego Narodzenia trwa trzy dni, to na pewno nic nam nie grozi. Jeśli jednak zaczyna się przedświątecznym, firmowym „śledzikiem”, a kończy w Nowy Rok lub nawet w święto Trzech Króli, to mamy już prawie miesiąc intensywnego ucztowania. Dlatego w tym czasie warto mieć wzmożoną czujność na to ile jemy.
Często też takim spotkaniom świątecznym towarzyszy alkohol. Idealnie byłoby poprzestać na wodzie i soku, ale jeśli nie da się uniknąć wznoszenia bożonarodzeniowych toastów, to najlepiej wybrać wytrawne lub półwytrawne wino. Warto natomiast ograniczyć spożycie słodkiego wina, likierów, drinków z colą i ciemnego piwa. Alkohol nie tylko sam w sobie zawiera dużo kcal, ale też wzmaga apetyt.
Dobrą zasadą w Święta jest skupić się na daniach świątecznych, tzn. zjeść przede wszystkim te potrawy, które pojawiają się raz do roku, a darować sobie te, które możemy zjeść w zwykły dzień. Dlatego warto ograniczyć lub w ogóle nie jeść dodatków typu pieczywo czy ziemniaki, a zostawić miejsce na domowe ciasta. Oprócz kompotu z suszu i czerwonego barszczu najlepiej pić wodę mineralną i herbaty ziołowe bez cukru. Wigilijne potrawy można też odpowiednio zmodyfikować, aby sprzyjały zachowaniu zgrabnej sylwetki. Na przykład jeśli jest taka możliwość to lepiej, aby ryba była gotowana lub pieczona. Na stronie www.barbora.pl w zakładce przepisy można znaleźć receptury na tradycyjne potrawy.
Przy wigilijnym stole próbujmy wszystkiego, ale po trochu. Jeśli mamy ochotę na większą ilość np. pierogów, to można je zjeść w standardowej porcji w kolejny dzień Świąt, chociażby w ramach obiadu, a na kolację wigilijną spróbować symbolicznie 1-2 sztuki.
Stół warto nakryć niewielkimi naczyniami – szczególnie jeśli chodzi o miseczki na zupę i talerze – dzięki temu także zjemy mniej. Czasem nie mamy wpływu na skład spożywanych posiłków, bo jesteśmy gośćmi, nie gospodarzami wieczerzy, ale zawsze mamy wpływ na wielkość porcji, którą nakładamy na talerz.
Warto także ustalić, że pod hasłem świąteczne „leniuchowanie” kryje się przerwa od codziennych obowiązków, a nie leżenie na kanapie przed telewizorem. Spacer w okolicznościach przyrody będzie świetną okazją do spalenia dodatkowych kalorii.
– Tradycyjne wigilijne potrawy takie jak śledzie, kapusta czy grzyby, są pyszne, ale też ciężkostrawne. Dlatego warto uważać z ilością. Najlepiej też na jeden talerz nakładać cztery różne dania, co ułatwi zmniejszenie porcji. Polecam też dokładnie gryźć i żuć każdy kęs, dzięki temu szybciej poczujemy sytość. Nie trzeba rezygnować z ciast i deserów, ale dobrze jest przyjąć założenie, że zjadamy tylko jedno słodkie danie w ciągu dnia. Polecam także skorzystać z internetowych zakupów spożywczych. Na stronie www.barbora.pl znajdziemy wszystkie składniki potrzebne do przyrządzenia świątecznych dań oraz przepisy na wigilijne potrawy w oryginalnej wersji. Zaoszczędzony w ten sposób czas warto przeznaczyć na to, co najważniejsze – spotkania z bliskimi, pakowanie prezentów, ubieranie choinki czy dekorowanie domu – mówi Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, dietetyk, specjalista ds. żywienia, człowieka, ekspert Barbora.pl.
*Helander EE et al. Weight Gain over the Holidays in Three Countries. N Engl J Med. 2016;375(12):1200–1202. doi:10.1056/NEJMc1602012.
Materiał powstał we współpracy marki Barbora z dietetykiem i specjalistą ds. żywienia człowieka – Magdaleną Jarzynką-Jendrzejewską, www.dietosfera.pl
Więcej informacji: www.barbora.pl
![Gęstość odżywcza a gęstość energetyczna Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1978037754,w_264,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
Gęstość odżywcza a gęstość energetyczna
![Okulary fotochromowe: ochrona i wygoda na wakacyjnych szlakach](/files/_uploaded/glownekonf_494194531,w_300,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Okulary fotochromowe: ochrona i wygoda na wakacyjnych szlakach
![Czy życie bez telefonu jest możliwe?](/files/_uploaded/glownekonf_1096131986,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Czy życie bez telefonu jest możliwe?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/pakosinska-na-zywo-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Katarzyna Pakosińska: Uwielbiam programy na żywo i nieprzewidziane sytuacje. Duże doświadczenie dała mi praca na estradzie
Gospodyni „Pytania na śniadanie” przekonuje, że zarówno występując na scenie, jak i prowadząc program realizowany „na żywo”, jest w swoim żywiole. I choć w obu przypadkach może się zdarzyć wiele nieprzewidzianych rzeczy, to absolutnie się tym nie stresuje. Zawsze ma w zanadrzu jakiś komentarz czy ripostę i potrafi wybrnąć z każdej sytuacji. Katarzyna Pakosińska zauważa, że widzowie lubią autentyczność, dlatego zamiast udawać, że nic się nie dzieje, ona sama woli odpowiednio zareagować i w ten sposób rozładować napięcie.
Handel
Podatki od żywności wysokoprzetworzonej mogą pomóc walczyć z otyłością. Wpływy z nich można przeznaczyć na dopłaty do zdrowego jedzenia
![](/files/1922771799/pineda-podatek-jedzenie-foto-1,w_133,r_png,_small.png)
Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrzeli się wynikom badań w tym zakresie z całego świata. Pieniądze z podatku od żywności wysokoprzetworzonej, z dużą zawartością soli czy cukru, powinny ich zdaniem zostać spożytkowane na dopłaty do zdrowego jedzenia. Okazuje się, że zwłaszcza w krajach o niskich i średnich dochodach to czynnik ekonomiczny decyduje o wyborze niezdrowego jedzenia, które jest mocno reklamowane i często tańsze.
Gwiazdy
Aleksandra Popławska: Pomysł na trenowanie boksu zrodził się u mnie z fascynacji Sashą Sidorenko. Dyscyplina ta wymaga skupienia, a właśnie tego mi na co dzień brakuje
![](/files/1922771799/poplawska-boks-plany-foto,w_133,_small.jpg)
Aktorka zaznacza, że trenuje boks, bo pozwala jej nauczyć się trzeźwo myśleć, analizować i szybko podejmować decyzje. Z uprawiania tej dyscypliny czerpie sporą przyjemność, zwłaszcza że robi to pod okiem mistrzyni – Sashy Sidorenko. Aleksandra Popławska podkreśla, że dla niej nie tyle liczy się zwycięstwo na ringu, ile taktyka gry, jaką przyjmuje się wobec przeciwnika.