Jak nie przytyć w Święta
Święta Bożego Narodzenia to cudowny czas spotkań z najbliższymi i wspólnego biesiadowania przy tradycyjnych dla danego regionu potrawach. Niestety może być to okres sprzyjający także przyrostowi masy ciała. Jak tego uniknąć doradza dietetyk i specjalista ds. żywienia człowieka – ekspert Barbora.pl
Świąteczne potrawy, spożywane w rozsądnych ilościach, same w sobie nie powodują tycia. Większość z nich pojawia się na stole tylko raz do roku, przygotowujemy je z wielką starannością i dlatego nie warto z nich rezygnować, a tym bardziej odmawiać chociażby tradycyjnego makowca, czy piernika lub pierogów zrobionych przez ukochaną babcię. Nikt nie chce, aby jego starania pozostały niedocenione.
Według jednego z badań* średni przyrost masy ciała w okresie okołoświątecznym wynosi aż 0,5% w stosunku do okresu przedświątecznego. Jeśli świętowanie Bożego Narodzenia trwa trzy dni, to na pewno nic nam nie grozi. Jeśli jednak zaczyna się przedświątecznym, firmowym „śledzikiem”, a kończy w Nowy Rok lub nawet w święto Trzech Króli, to mamy już prawie miesiąc intensywnego ucztowania. Dlatego w tym czasie warto mieć wzmożoną czujność na to ile jemy.
Często też takim spotkaniom świątecznym towarzyszy alkohol. Idealnie byłoby poprzestać na wodzie i soku, ale jeśli nie da się uniknąć wznoszenia bożonarodzeniowych toastów, to najlepiej wybrać wytrawne lub półwytrawne wino. Warto natomiast ograniczyć spożycie słodkiego wina, likierów, drinków z colą i ciemnego piwa. Alkohol nie tylko sam w sobie zawiera dużo kcal, ale też wzmaga apetyt.
Dobrą zasadą w Święta jest skupić się na daniach świątecznych, tzn. zjeść przede wszystkim te potrawy, które pojawiają się raz do roku, a darować sobie te, które możemy zjeść w zwykły dzień. Dlatego warto ograniczyć lub w ogóle nie jeść dodatków typu pieczywo czy ziemniaki, a zostawić miejsce na domowe ciasta. Oprócz kompotu z suszu i czerwonego barszczu najlepiej pić wodę mineralną i herbaty ziołowe bez cukru. Wigilijne potrawy można też odpowiednio zmodyfikować, aby sprzyjały zachowaniu zgrabnej sylwetki. Na przykład jeśli jest taka możliwość to lepiej, aby ryba była gotowana lub pieczona. Na stronie www.barbora.pl w zakładce przepisy można znaleźć receptury na tradycyjne potrawy.
Przy wigilijnym stole próbujmy wszystkiego, ale po trochu. Jeśli mamy ochotę na większą ilość np. pierogów, to można je zjeść w standardowej porcji w kolejny dzień Świąt, chociażby w ramach obiadu, a na kolację wigilijną spróbować symbolicznie 1-2 sztuki.
Stół warto nakryć niewielkimi naczyniami – szczególnie jeśli chodzi o miseczki na zupę i talerze – dzięki temu także zjemy mniej. Czasem nie mamy wpływu na skład spożywanych posiłków, bo jesteśmy gośćmi, nie gospodarzami wieczerzy, ale zawsze mamy wpływ na wielkość porcji, którą nakładamy na talerz.
Warto także ustalić, że pod hasłem świąteczne „leniuchowanie” kryje się przerwa od codziennych obowiązków, a nie leżenie na kanapie przed telewizorem. Spacer w okolicznościach przyrody będzie świetną okazją do spalenia dodatkowych kalorii.
– Tradycyjne wigilijne potrawy takie jak śledzie, kapusta czy grzyby, są pyszne, ale też ciężkostrawne. Dlatego warto uważać z ilością. Najlepiej też na jeden talerz nakładać cztery różne dania, co ułatwi zmniejszenie porcji. Polecam też dokładnie gryźć i żuć każdy kęs, dzięki temu szybciej poczujemy sytość. Nie trzeba rezygnować z ciast i deserów, ale dobrze jest przyjąć założenie, że zjadamy tylko jedno słodkie danie w ciągu dnia. Polecam także skorzystać z internetowych zakupów spożywczych. Na stronie www.barbora.pl znajdziemy wszystkie składniki potrzebne do przyrządzenia świątecznych dań oraz przepisy na wigilijne potrawy w oryginalnej wersji. Zaoszczędzony w ten sposób czas warto przeznaczyć na to, co najważniejsze – spotkania z bliskimi, pakowanie prezentów, ubieranie choinki czy dekorowanie domu – mówi Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, dietetyk, specjalista ds. żywienia, człowieka, ekspert Barbora.pl.
*Helander EE et al. Weight Gain over the Holidays in Three Countries. N Engl J Med. 2016;375(12):1200–1202. doi:10.1056/NEJMc1602012.
Materiał powstał we współpracy marki Barbora z dietetykiem i specjalistą ds. żywienia człowieka – Magdaleną Jarzynką-Jendrzejewską, www.dietosfera.pl
Więcej informacji: www.barbora.pl

Wpływ stosowania pestycydów na zdrowie ludzi i środowisko

Organizacje kobiece apelują do Ministerstwa Zdrowia o działania na rzecz dostępu do antykoncepcji awaryjnej

Zrób sercu przysługę tego lata
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Cezary Pazura: Siatkówka to nasz sport narodowy, bo naprawdę nam wychodzi. Podczas studiów byłem mistrzem w tej dyscyplinie
Aktor przyznaje, że jest wielkim pasjonatem siatkówki, stara się oglądać wszystkie rozgrywki reprezentacji i czuje ogromną satysfakcję oraz dumę, kiedy nasi zawodnicy wygrywają kolejne mecze. Podczas studiów Cezary Pazura sam zdobył tytuł najlepiej rozgrywającego turnieju, dobrze więc wie, jakich emocji dostarcza sport i rywalizacja. Z całych sił zachęca więc swoje dzieci do aktywności fizycznej, by znalazły ulubioną dyscyplinę i trenowały.
Problemy społeczne
W 2030 roku zetki będą stanowić jedną trzecią globalnej siły roboczej. Ich odmienne od starszej generacji oczekiwania zmienią podejście firm

Wśród kluczowych kryteriów, którymi przedstawiciele pokolenia Z kierują się przy wyborze pracodawcy, są: atrakcyjne wynagrodzenie, atmosfera w firmie i zachowanie równowagi między życiem zawodowym i prywatnym. Trzy czwarte managerów nie jest zadowolonych z młodych absolwentów szkół wyższych, wskazując na ich słabą motywację, brak profesjonalizmu i niskie umiejętności organizacyjne. Analitycy rynku pracy podnoszą, że aby przyciągnąć do siebie młode talenty i utrzymać je w strukturach firmy, pracodawcy muszą wprowadzić szereg zmian, szczególnie w zakresie kultury organizacyjnej.
Muzyka
Dorota Gardias: Moja piosenka nagrana z Bartasem Szymoniakiem odniosła ogromny sukces. Wiążę z nią pewne plany

Prezenterka pogody podkreśla, że ma w życiu kilka pasji, które szczególnie pielęgnuje. Jedną z nich jest śpiewanie. Nuci nie tylko pod prysznicem, ale swoje umiejętności wokalne prezentuje również na eventach, imprezach okolicznościowych i w programach rozrywkowych. Dorota Gardias nie kryje satysfakcji z tego, że kilka miesięcy temu mogła zaśpiewać w duecie z Bartasem Szymoniakiem, a utwór „Wszystko i nic” bardzo przypadł do gustu odbiorcom. Teraz marzy o tym, by móc wykonać go „na żywo” podczas festiwalu.