Jak pokonać stres dzięki odpowiedniemu odżywianiu?
Stres. Te krótkie słowo, składające się z 5 liter jest znane praktycznie każdemu z nas. Według badań 80% Polaków przeżywa go codziennie. Obecna sytuacja zagrożenia epidemią zdecydowanie także nie sprzyja bezstresowemu życiu. „Co na stres”, „jak opanować stres”, „stres skutki” - te hasła wpisuje w wyszukiwarkę coraz więcej osób. Czy można jednak z nim skutecznie walczyć? I to za pomocą...jedzenia?
Jak stres wpływa na ciało?
Stres jest jak sygnał, który uruchamia w naszym ciele zestaw „odpowiedzi biologicznych”, w tym:
- Uwalnia hormony stresu z nadnerczy - adrenalinę i kortyzol
- Powoduje wzrost cukru we krwi
- Zwiększa ciśnienie krwi
- Przyspiesza bicie serca
Problem polega na tym, że w dzisiejszej kulturze silnego stresu nasze reakcje obronne są nieustannie włączone, a ciało nie ma szans na powrót do zdrowia. Chroniczny stres powoduje długotrwałe zmiany w strukturze i funkcjonowaniu mózgu, a oprócz tego osłabia cały organizm (co jest bardzo istotne, gdy na co dzień musi walczyć z atakującymi go wirusami).
Pomocnicy wspierający codzienną walkę ze stresem
Składniki odżywcze, które szczególnie warto włączyć do diety to:
- Witamina C
Znajduje się w większości świeżych owoców i warzyw. Pomaga zmniejszyć stres, kontrolując poziom kortyzolu we krwi. Zwiększa także produkcję serotoniny zwanej hormonem szczęścia. Dodatkowym bonusem jest fakt, że pozytywnie wpływa na nasz układ nerwowy i wspiera tzw. sygnalizację komórkową, poprawiając jednocześnie pamięć.
- Magnez
W czasach stresu jego niedobory odczuwa wielu z nas (objawy często obejmują zmęczenie, lęk, bezsenność). Magnez znaleźć można w wielu ciemnozielonych warzywach liściastych, produktach pełnoziarnistych, orzechach. Cennym źródłem magnezu jest także ser żółty. - Warto dodać, że ser żółty dodaje także energii, a dzięki serotoninie poprawia humor - wyjaśnia Ewa Polińska z MSM Mońki. A jeśli staramy się wrócić do formy przed wakacjami i ze względu na wysoką kaloryczność obawiamy się tego produktu, to dobrym pomysłem jest, wkomponowanie sera do naszego śniadania. Dzięki temu bez problemu w dalszej części dnia wykorzystamy energię pozyskaną z posiłku.
- Witaminy z grupy B
Mogą wspomagać funkcję nadnerczy (szczególnie witamina B12). Ekspert z MSM Mońki podpowiada: - Sery dojrzewające są bardzo dobrym źródłem witaminy B12. A wszystko to za sprawą procesu ich dojrzewania. W trakcie niego namnażają się specjalnie dodane do sera bakterie, które m.in. właśnie produkują B12. W efekcie otrzymujemy produkt, którego już 100g zapewnia zalecaną dzienna dawka do spożycia (1-5 mikrogramów). Witaminę B znajdziemy także w produktach pełnoziarnistych, nasionach i orzechach.
Dietą w stres
Zdrowa dieta bez wątpienia może zmniejszyć negatywny wpływ stresu na nasze ciało. Odpowiednie odżywianie buduje solidny, trwalszy fundament dla organizmu, zmniejszając stany zapalne oraz napięcie.
W momencie, gdy jesteśmy bardzo zajęci (a przez to bardziej narażeni na stres) pilnowanie tego, co jemy, z pewnością nie jest proste. Dla wielu przygotowywanie zdrowych posiłków nie zawsze pasuje do napiętego harmonogramu dnia, a jedzenie poza domem staje się normą. W ostatnim okresie mieliśmy jednak okazję, aby nieco zwolnić i przyjrzeć się swoim wyborom.
Być może to dobry moment na wprowadzenie nowych nawyków, które pozwolą nam zbudować własną tarczę antystresową. To jak - gotowi do pracy nad pokonaniem stresu?

Logi rozszerza funkcje analizy nawyków i raportowania – nowe narzędzia wspierają współpracę pacjenta ze specjalistą w walce z insulinoopornością

Wpływ stosowania pestycydów na zdrowie ludzi i środowisko

Organizacje kobiece apelują do Ministerstwa Zdrowia o działania na rzecz dostępu do antykoncepcji awaryjnej
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Lanberry: Muszę teraz jak puzzle poukładać koncerty i treningi. Muzyka jest moim życiem, a taniec będzie pięknym dopełnieniem tego muzycznego świata
Ze względu na sporą liczbę koncertów wakacje to dla wokalistki niezwykle intensywny czas. Tym razem obowiązków jest jeszcze więcej, bo zaczęły się już treningi do „Tańca z gwiazdami”. Lanberry zapewnia jednak, że im więcej ma pracy, tym bardziej czuje się spełniona.
Konsument
Nadmierna dbałość o zdrowe żywienie może prowadzić do obsesji. Ryzyko ortoreksji występuje u co 10. człowieka

Co najmniej jedna piąta osób wykazuje zachowania ortorektyczne, a u 10 proc. rozwinie się ortoreksja, czyli obsesja na punkcie jakości pożywienia. Problem występuje częściej u kobiet oraz u osób utrzymujących regularną aktywność fizyczną. Konsekwencją zaburzenia może być zarówno nieprawidłowe odżywienie, jak i pojawienie się problemów natury psychicznej. Psychodietetycy radzą, by nie rezygnować ze zdrowego żywienia, ale we wdrażaniu postępowania dietetycznego zachować przede wszystkim umiar.
Media
Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda

Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.