Komunikaty PR

Jak systemy do ciągłego monitorowania glikemii (CGM) pomagają w walce z diabulim

2021-07-01  |  10:30
Biuro prasowe

Termin diabulimia powstał od połączenia dwóch słów, ang. diabetes – cukrzyca oraz bulimia – jedno z zaburzeń odżywiania. Jest to niezwykle niebezpieczne schorzenie o podłożu psychicznym, które charakteryzuje się kompulsywnymi zachowaniami w obszarze żywienia. Dotyka ona osoby chorujące na cukrzycę typu 1. W większości są to nastolatki i młode kobiety. Diabetycy celowo zmniejszają dawkę lub zupełnie odmawiają przyjmowania insuliny, aby za cenę swojego zdrowia, a nawet życia, poprawić własny wygląd - utrzymać lub pozbyć się dodatkowych kilogramów. Należy pamiętać, że insulina to hormon anaboliczny, który odpowiada za gospodarkę węglowodanową, a jej niedobór skutkuje niedożywieniem organizmu (energia z pożywiania nie przenika do tkanek, ale jest wydalana z moczem).

Osoby dotknięte diabulimią nie są w stanie prowadzić prawidłowej kontroli cukrzycy. Ta niemoc nie wynika z braku wiedzy czy możliwości leczenia cukrzycy, ale z faktu zaburzenia psychicznego. Diabetyk z diabulimią jest tak bardzo skoncentrowany na swojej masie ciała, że problem cukrzycy schodzi na dalszy plan. Najczęstszym skutkiem odstawienia insuliny jest hiperglikemia, która może doprowadzić do rozwoju kwasicy ketonowej.

Podobnie jak w przypadku innych zaburzeń odżywiania, diabulimia wymaga kompleksowej psychoterapii. Po przepracowaniu z terapeutą problemu zaburzenia, w ponownym nauczeniu się samokontroli cukrzycy bardzo pomocne bywają systemy do ciągłego monitorowania glikemii (CGM) tj. Dexcom G6. Dlaczego:

  • osoba wychodząca z diabulimii musi na nowo nauczyć się zarządzać swoją cukrzycą, a CGM jej to ułatwia
  • daje poczucie bezpieczeństwa np. podczas aktywności fizycznej - diabetyk może podejmować zdrowe działania pomagające mu utrzymać prawidłową sylwetkę
  • daje poczucie kontroli nad cukrzycą
  • pokazuje, jak poszczególne posiłki wpływają na glikemię

„Diabulimia to coś więcej niż tylko niekontrolowane napady obżarstwa, po których pacjent nie podaje sobie insuliny. To zaburzenie, które wyniszcza fizycznie                  i psychicznie. Fizycznie, ponieważ z powodu częstych hiperglikemii przyspiesza rozwój przewlekłych powikłań cukrzycy. Psychicznie, bo wiąże się z ogromnym cierpieniem, nieakceptacją siebie, brakiem kontroli nad własnym życiem, sprowadzaniem siebie do wskazań wagi łazienkowej. Mimo, że diabetycy są 4-krotnie bardziej narażeni na zaburzenia odżywiania w typie diabulimii niż osoby zdrowe, o zagrożeniu tym mówi się bardzo niewiele. Mało kto zna objawy, które mogą świadczyć o diabulimii, co pozwala pacjentom nią dotkniętym na ukrywania niezdrowych zachowań. Z własnych doświadczeń wiem, że pacjent z diabulimią sporo wysiłku wkłada w to, by nikt nic nie zauważył. Myślę, że systemy do ciągłego monitorowania glikemii, które są coraz powszechniej stosowane w samokontroli cukrzycy mogą być narzędziem do wykrywania zaburzeń odżywiania na wcześniejszym etapie. CGM monitoruje glikemię 24 godziny na dobę, czy tego chcemy czy nie. Będzie zatem rejestrował utrzymujące się hiperglikemie, które w przypadku osoby z diabulimią będą układały się w powtarzający się schemat (np. będą pojawiały się wieczorami). Dodatkowo odmowa korzystania z systemów CGM w przypadku młodych osób z cukrzycą może być jednym z sygnałów, że prawdziwym powodem niechęci do nowych technologii, są zaburzenia odżywiania i chęć ich skrzętnego ukrywania, co przy sensorze CGM nie będzie możliwe.” – skomentowała Małgorzata Marszałek z Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków.

 

Wsparcie eksperckie: Małgorzata Marszałek, Polskie Stowarzyszenie Diabetyków

 

Kontakt dla mediów:

Paweł Bylicki, Maurent PR                                           

+48 535 055 705

p.bylicki@maurent.pl

 

Zbigniew Jankowski, Marent PR

+48 602 382 496

z.jankowski@maurent.pl

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Urazy zębów u dzieci. Jak dbać o prawidłową higienę po wypadku stomatologicznym? Biuro prasowe
2024-09-25 | 13:17

Urazy zębów u dzieci. Jak dbać o prawidłową higienę po wypadku stomatologicznym?

W dniach 20-21 września 2024 r. odbyła się 23. edycja Ogólnopolskiej Konferencji „Polka w Europie”, podczas której omawiano bieżącą sytuację
Zdrowie Młode kobiety a ryzyko raka piersi – Różowe Patrole edukują o profilaktyce
2024-09-24 | 15:30

Młode kobiety a ryzyko raka piersi – Różowe Patrole edukują o profilaktyce

Rak piersi, szczególnie wśród młodych Polek w wieku 20-44 lata, jest najczęstszą przyczyną zgonów onkologicznych. Różowe Patrole OnkoCafe, działając u podstaw,
Zdrowie Wyjątkowa wystawa w Centrum Symulacji Medycznych w Białymstoku
2024-09-24 | 13:00

Wyjątkowa wystawa w Centrum Symulacji Medycznych w Białymstoku

Wystawa „Oblicza wsparcia w chorobie” ma na celu budowanie świadomości na temat żywienia medycznego oraz wyzwań, które na co dzień podejmują opiekunowie osób

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Edukacja

MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety

Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.

Handel

Zmiany klimatu zagrażają produkcji kawy. Susze pogłębiają trudną sytuację rolników

Ponad 12,5 mln gospodarstw na świecie, w większości małych do 5 ha, uprawia kawowce. Chociaż ceny kawy na światowych rynkach od wielu miesięcy pną się w górę, nie przekłada się to na wyższe zyski dla rolników. Ich problemem jest nie tylko marginalizacja w łańcuchach dostaw, lecz również dynamicznie rosnące koszty produkcji i zmiany klimatu, np. przedłużające się susze – przypominają eksperci Fundacji Fairtrade Polska z okazji Międzynarodowego Dnia Kawy, który przypada 29 września.

Gwiazdy

Magda Bereda: Udział w „Tańcu z gwiazdami” to był ciężki czas. Nie mam do nikogo żadnego żalu za oceny, choć czasami były za bardzo krytyczne

Wokalistka brała udział w „Tańcu z gwiazdami” pięć lat temu. Niemal w każdym odcinku jej popisy taneczne były krytykowane przez internautów i surowo oceniane przez jurorów. Ona jednak dzielnie stawiała czoła wszelkim przeciwnościom i zrobiła wszystko, by przy wsparciu Kamila Kuroczki zajść jak najdalej. Dziś Magda Bereda ze wzruszeniem wspomina tamte chwile i jak podkreśla, z doświadczeń zdobytych w programie wyciągnęła odpowiednie wnioski.