Komunikaty PR

Kawa może być dobrym uzupełnieniem nawodnienia organizmu latem

2024-06-20  |  07:00
Biuro prasowe
Kontakt
Agnieszka Oryszczyn
Marketing & Communications Consultants

ul. Flory 5/5
00-586 Warszawa
oryszczyn|mcconsultants.pl| |oryszczyn|mcconsultants.pl
+48 600349410
www.mcconsultants.pl

Nawodnienie, czyli regularne spożywanie odpowiedniej ilości płynów, jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. I chociaż zalecenia[i] mówią o tym, by zdrowy, dorosły człowiek wypijał ok. 2 litrów wody dziennie, a w czasie intensywnego wysiłku lub upałów – nawet do 4-5 litrów, dla urozmaicenia i uzupełnienia nawodnienia warto sięgać również po inne napoje – na przykład kawę. 

Dla wielu osób poranna filiżanka kawy to nie tylko zastrzyk energii, ale także moment odprężenia. Jednak nawet najbardziej zagorzali kawosze nie raz spotkali się z ostrzeżeniem, by – szczególnie w okresie letnim – ograniczyć ilość spożywanej kawy ze względu na jej rzekome działanie odwadniające. Ten mit został już jednak obalony. W opublikowanym na łamach czasopisma naukowego Journal of American College of Nutrition badaniu[ii] zbadano wpływ różnych napojów z kofeiną na nawodnienie organizmu. Nie stwierdzono istotnych różnic w ilości oddawanego moczu ani zmianie wagi, co wskazuje, że kofeina nie wpływa na nawodnienie. 

Kawa a nawodnienie

Kawa w 95% składa się z wody[iii], dlatego warto sięgać po nią również latem, uzupełniając płyny, które tracimy m.in. poprzez skórę czy z wydychanym powietrzem. Badania naukowe[iv] wskazują, że kofeina nie ma istotnego wpływu na utratę nawodnienia. Prof. dr hab. Mirosław Jarosz, wieloletni dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia, ekspert ds. żywienia i otyłości WHO i Komisji Europejskiej, a obecnie dyrektor Instytutu Edukacji Żywieniowej i Stylu Życia Profesora Jarosza wskazuje, że chociaż zawarta w kawie kofeina może mieć krótkotrwałe działanie moczopędne, napój ten pity w umiarkowanych ilościach nie wpływa negatywnie na ogólną równowagę wodno-elektrolitową[v]. Co więcej – pomaga wręcz utrzymać dobowy bilans płynów[vi].

Kawa nie ma istotnego wpływu na wchłanianie, metabolizm i wydalanie cennych minerałów. Jeśli tenże efekt występuje u niektórych osób, to jest on niewielki i nie ma wpływu na nasze zdrowie (nie daje żadnych objawów klinicznych). Dla przykładu filiżanka kawy zawiera około 7 mg magnezu, a espresso nawet 25 mg magnezu. Tymczasem przy wypijaniu około 4 filiżanek kawy w ciągu 24 godzin możemy wydalić przez nerki około 4 mg magnezu. Jest to niezwykle mało w stosunku do dziennego zapotrzebowania na magnez wahającego się w granicach od 300 do 400 mg na dobę. Najczęściej niedobory magnezu u ludzi mają inne przyczyny związane głównie z jego niskim spożyciem – podkreśla prof. Jarosz.

Kawową przyjemność dawkuj z umiarem

Kawa pita w umiarkowanych ilościach może być wartościowym elementem zbilansowanej diety dorosłych, aktywnych osób. Zalecana optymalna dzienna dawka to od 3 do 5 filiżanek kawy dziennie lub do 400 mg kofeiny dziennie ze wszystkich źródeł. Warto wiedzieć bowiem, że kofeina występuje naturalnie nie tylko w ziarnach kawy, ale także w ziarnach kakaowca, liściach herbaty, yerba maté czy owocach guarany[vii]. Taką ilość kofeiny uznano za korzystną dla zdrowia, wpływającą pozytywnie na wiele funkcji w organizmie[viii], a nawet wspierającą profilaktykę chorób cywilizacyjnych[ix]:

Kawa zawiera wielokrotnie większe stężenie wielu składników prozdrowotnych, zwłaszcza tzw. polifenoli, w porównaniu do innych produktów żywnościowych. Jej pozytywny wpływ na zdrowie został udowodniony ponad wszelką wątpliwość. Można nawet powiedzieć, że jest on olbrzymi, ponieważ regularne spożywanie kawy (najlepiej od 3 do 5 filiżanek dziennie) zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej, zaburzeń rytmu serca, cukrzycy typu 2, demencji, choroby Parkinsona i niektórych nowotworów. Opóźnia też utratę funkcji poznawczych – dodaje prof. Jarosz.

Kawa w upalny dzień? Jak najbardziej! 

Latem na popularności zyskują kawy mrożone, takie jak frappe, freddo czy popularny napój kawowy cold brew. Przyrządzenie tego ostatniego polega na kilkugodzinnym macerowaniu, czyli rozpuszczaniu zmielonej kawy ziarnistej, do której dodawane są kostki lodu. Orzeźwia, pobudza i przyjemnie schładza w upale. Istnieje wiele wariantów i przepisów na najlepszą kawę mrożoną. Warto jednak pamiętać, że ice coffe i iced coffe nie oznacza tego samego. Ice coffee to espresso z zimnym mlekiem, a iced coffee – to espresso z kostkami lodu. Z kolei iced latte jest schłodzoną wersją popularnej kawy latte, natomiast frappucino to lodowe cappucino.

Cynamonowa kawa mrożona (składniki na 3 osoby)

  • 0,5 szklanki zmielonej kawy
  • 0,5 łyżeczki cynamonu 
  • 1,5 szklanki zimnej wody 
  • 0,5 szklanki odtłuszczonego mleka lub dowolnego napoju roślinnego 
  • opcjonalnie słodzidło, np. erytrytol
  • kostki lodu 

Wymieszaj kawę mieloną i cynamon i zaparz. Wlej mleko lub napój roślinny do pojemnika, wymieszaj z kawą, aż do uzyskania jednorodnej konsystencji. Wlej do szklanek lub filiżanek do kawy z kostkami lodu, dodaj erytrytol i gotowe!

Mrożona fit mokka (składniki dla 2 osób):

  • ¼ szklanki mocnej kawy
  • ¼ szklanki bezcukrowego syropu czekoladowego
  • odrobina laski wanilii
  • ¼ szklanki odtłuszczonego zimnego mleka lub napoju roślinnego
  • opcjonalnie kostka gorzkiej czekolady (min. 70%) – do starcia na wiórki

Wlej kawę, bezcukrowy syropy czekoladowy, dodaj odrobinę laski wanilii oraz odtłuszczone zimne mleko lub napój roślinny do miski i dobrze wymieszaj. Dodaj kostki lodu i wymieszaj mikserem do zgęstnienia. Wlej napój kawowy do szklanki, a następnie udekoruj odrobiną startej, gorzkiej czekolady. 

Hit lata: orange freshpresso (składniki na 1 osobę)

  • jedno mocne espresso (ok. 50 ml)
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • kostki lodu (opcjonalnie)

Do szklanki wrzuć lód, a następnie wlej sok z pomarańczy. Na koniec dodaj espresso, ostrożnie wlewając je po ściankach szklanki. Orzeźwiające orange freshpresso gotowe!

***

„Kawa i zdrowie" to program informacyjno-edukacyjny, zainicjowany w 2017 r. pod patronatem Instytutu Żywności i Żywienia (obecnie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego) przez Fundację „Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie”. Jego celem jest promocja walorów zdrowotnych kawy oraz zmiana sposobu jej postrzegania poprzez obalanie mitów i przedstawianie faktów opartych na badaniach naukowych. Obiektywne i aktualne informacje na temat właściwości kawy oraz jej miejsca w codziennej diecie przekazywane są za pomocą strony internetowej www.kawaizdrowie.pl. Motywem przewodnim kampanii jest hasło „Od 3 do 5 filiżanek kawy dziennie. Codziennie. Dla zdrowia”, wynikające z opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), która mówi, że bezpieczne dla zdrowia, dzienne spożycie kofeiny to ok. 400 mg, czyli mniej więcej od 3 do 5 filiżanek kawy. Działania Programu wspiera naukowa Rada Ekspertów.

 


[i] https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/pij-wiecej-wody

[ii] Grandjean A.C. et al (2000). The effect of caffeinated, non caffeinated, caloric and non caloric beverages on hydration. Journal of American College of Nutrition, 19, 591-600.

[iii] Food Standards Agency, Public Health England, McCance and Widdowson’s The Composition of Foods, 7th edn., Cambridge, Royal Society of Chemistry, 2014.

[iv] Maughan R.J. et al (2003). Caffeine ingestion and fluid balance: a review. Journal of Human Nutrition Dietetic, 16, 411-420.

[v] Neuhauser-Berthold M. et al (1997). Coffee consumption and total body water homeostasis as measured by fluid balance and bioelectrical impedance analysis. Ann. Nutr. Metab. 41, 29-36.

[vi] Ibidem.

[vii] Heckman M.A. et al. (2010) Caffeine (1, 3, 7-trimethylxanthine) in foods: a comprehensive review on consumption, functionality, safety, and regulatory matters. J Food Sci, 75:R77-87.

[viii] Nehlig A. (2016) Effects of coffee/caffeine on brain health and disease: What should I tell my patients? Pract Neurol, 16(2):89-95.

[ix] Townsend N. et al. (2016) Cardiovascular disease in Europe: epidemiological update 2016. Eur Heart J, published online ahead of print.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Marketing & Communications Consultants
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Zboża i owoce – idealny duet na lato! Biuro prasowe
2024-06-26 | 07:35

Zboża i owoce – idealny duet na lato!

Z badania przeprowadzonego w ramach I edycji kampanii „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe!” wynika, że produkty zbożowe stosunkowo rzadko wykorzystywane są (przez niespełna
Zdrowie Testy na HIV na Festiwalu Open’er 2024
2024-06-25 | 13:00

Testy na HIV na Festiwalu Open’er 2024

Bezpłatne, szybkie testy w kierunku HIV, HCV i kiły oraz rozmowy o profilaktyce chorób przenoszonych drogą płciową – oto co na Open’er Festival w Gdyni
Zdrowie Materace dla alergików – jak wybrać odpowiedni model?
2024-06-25 | 10:00

Materace dla alergików – jak wybrać odpowiedni model?

Materace zawsze tworzone są z myślą o komforcie użytkowników. Szacuje się, że około 20-30% populacji to alergicy. Dlatego powstało wiele produktów z myślą

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Katarzyna Pakosińska: Siostrzeństwo kobiet jest jeszcze w powijakach. Natomiast w „Pytaniu na śniadanie” mam wspaniałe koleżanki, a Kinga Dobrzyńska jest dla nas jak mama

Prezenterka TVP ubolewa nad tym, że kobiety nadal dość często postrzegają siebie nawzajem jako rywalki i zamiast się wspierać, to jedna drugiej wbija szpilkę. Katarzyna Pakosińska zauważa, że damska solidarność wciąż jest rzadkością, a dużo częściej ze względu na niską samoocenę i różne uprzedzenia kobiety rzucają sobie kłody pod nogi. Jednocześnie podkreśla, że miała ogromne szczęście, trafiając do ekipy „Pytania na śniadanie”. W tej redakcji może bowiem rozwijać skrzydła kariery i liczyć na wsparcie ze strony innych kobiet.

Handel

Konsumenci w coraz lepszych nastrojach. Mogą być dźwignią polskiej gospodarki

Dane z gospodarki wskazują, że inflacyjny szok jest za nami, a Polacy ruszyli na zakupy. – Konsument przestał aż tak bardzo patrzeć na każdą wydawaną złotówkę – mówi Agnieszka Górnicka, prezeska zarządu Inquiry. Wciąż jednak ostrożnie podchodzimy do przyszłości i planowania większych zakupów. Podejście konsumentów do cen, ale też kanału zakupowego to jeden z elementów, do którego branża handlowa musi się przystosowywać. Zmiany w sektorze wymuszają też kwestie regulacyjne. Wśród istotnych wyzwań na najbliższe miesiące będzie system kaucyjny i ewentualny powrót do handlowych niedziel.

Media

Aleksandra Popławska: Tantiemy z internetu to są zarobki za naszą pracę i nam się należą. W Europie wszyscy powinniśmy działać na podobnych prawach

W piątek zakończyła się batalia środowiska filmowego o tantiemy z platform streamingowych. Dzięki nowym przepisom twórcy i wykonawcy utworów audiowizualnych oraz wykonawcy utworów słownych i słowno-muzycznych będą uzyskiwać stosowne wynagrodzenie za udostępnianie ich dzieł w sieci. Za nowelą głosowało 417 posłów, 18 było przeciw, a jedna osoba wstrzymała się od głosu. Aktorzy mogą więc wreszcie odetchnąć z ulgą. Aleksandra Popławska i Krzysztof Dracz są jednak rozgoryczeni tym, że tak długo musieli czekać na takie rozwiązanie. Stosowne rozporządzenie powinno wejść w życie już trzy lata temu.