Komunikaty PR

Kolorowe ziemniaki polecają się na stół!

2021-09-01  |  13:44
Biuro prasowe

Białe, żółte, czerwone, pomarańczowe, różowe, a nawet fioletowe –to kolory ziemniaków dostępnych w sklepach. Ich barwa, zarówno skórki, jak i miąższu ma wpływ na walory estetyczne potrawy, a także na wartość odżywczą i wykorzystanie kulinarne. Niektóre z nich idealnie nadają się na kluski, inne na frytki, jeszcze inne do sałatki. Kupując ziemniaki, trzeba pamiętać, że ich bulwy muszą być zdrowe, jędrne, suche, o kształcie i zabarwieniu miąższu charakterystycznym dla danej odmiany. Jak wybrać dobre ziemniaki, podpowiada Agnieszka Piskała-Topczewska, specjalistka ds. żywienia i  ekspertka IV edycji kampanii informacyjno-edukacyjnej „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.

W zależności od odmiany, ziemniak różni się kształtem, wielkością, zabarwieniem skórki oraz miąższu. Jego kolor zależy od zawartości i proporcji poszczególnych, naturalnych barwników, czyli ksantofilu, karotenów, flawonów i antocyjanów. Według określeń międzynarodowych rozróżnia się sześć barw miąższu ziemniaka: białą, białoszarą, białożółtą, jasnożółtą, żółtą i ciemnożółtą. Na jej intensywność wpływa niekiedy gleba, w jakiej rośnie warzywo. Wybory konsumentów w temacie koloru ziemniaków wynikają z tradycji, osobistych przyzwyczajeń, nawyków kulinarnych i położenia geograficznego. W  centralnej i wschodniej Polsce popularniejsze są odmiany białe, na zachodzie, południu i północy – żółte. Mieszkańcy Podlasia preferują odmiany o białym miąższu.

W Polsce, mimo różnych wariacji na temat smaków i kolorów ziemniaków, ranking najpopularniejszych z nich przedstawia się następująco:

  • Irga – jest szczególnie popularna we wschodniej i północnej części Polski, której mieszkańcy preferują ziemniaki o jasnym, kremowym zabarwieniu miąższu. Należy do typu ziemniaków „B”, czyli o  wszechstronnym zastosowaniu. Irgę można poddawać wszelkim obróbkom termicznym -pieczeniu, smażeniu, gotowaniu
  • Bryza – ma żółty miąższ; to ziemniak uniwersalny w kuchni, oprócz standardowych posiłków na pierwsze i drugie danie, można przygotowywać z niego np. puree i placki ziemniaczane
  • Denar – ma jasnożółty miąższ, zaliczany także do ziemniaka o wszechstronnym zastosowaniu, świetny także do sałatek
  • Finezja – o jasnożółtym miąższu, wykorzystywana powszechnie w kuchni, w tym na frytki lub puree
  • Lord – wyróżnia się jasnożółtym miąższem, ma ogólne zastosowanie w kuchni, w tym do sałatek
  • Tajfun – posiada żółty miąższ, ogólne zastosowanie kulinarne, w tym na puree
  • Vineta – ma żółty miąższ, o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni, m.in. do sałatek.

 

Ostatnio, nieśmiało wkraczają do naszej kuchni… fioletowe ziemniaki, inaczej truflowe pochodzące z  Ameryki Południowej. Na razie traktowane są jako „atrakcja” stołu, ale choć mają dalekie korzenie, coraz więcej polskich rolników zaprzyjaźnia się z tymi odmianami. Fioletowe ziemniaki są źródłem przeciwutleniaczy, które zapobiegają chorobom nowotworowym oraz układu sercowo-naczyniowego. Poza swoją oryginalną barwą, podobnie jak nasze rodzime ziemniaki, odznaczają się wysoką wartością odżywczą oraz właściwościami zdrowotnymi. Dostarczają witamin i minerałów, takich jak: witaminy z  grupy B (B1, B2, B3, B6), beta karoten, witaminę A, potas, żelazo, wapń, magnez. Fioletowe ziemniaki mają podobne zastosowanie kulinarne, co zwykły ziemniak. Doskonale smakują w formie pieczonej i  gotowanej. Przygotowuje się z nich puree, które stanowi dodatek do dań mięsnych, a także chipsy, frytki i sałatki.

- Bez względu na odmianę ziemniaków o ich jakości decyduje przede wszystkim wygląd. Zwracajmy uwagę, aby nie kupować warzyw nadmarzniętych, ponieważ będą mieć wówczas słodki smak. Ziemniaki powinny być również pozbawione zielonych przebarwień, zwiastujących obecność pod skórką solaniny – bardzo niebezpiecznego związku chemicznego, który powstaje, gdy w  fazie wzrostu ziemniak jest narażony na działanie światła. Najwięcej wartościowych składników zgromadzonych jest tuż pod skórką ziemniaka. Dlatego obierajmy je cienko, gotując na parze lub w małej ilości wody (bulwy wrzucamy do wrzątku, a nie do zimnej wody), najlepiej w całości lub pokrojone na duże kawałki- mówi Agnieszka Piskała-Topczewska, specjalistka ds. żywienia i ekspertka IV edycji kampanii informacyjno-edukacyjnej „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.

Ogólnopolska kampania promocyjno-edukacyjna „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: www.ziemniakiczykartofle.com.pl oraz profilu na Facebooku: www.facebook.com/ziemniakiczykartofle

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Droga Basi Gołubowskiej do diagnozy ALS i nadziei na życie Biuro prasowe
2025-05-08 | 17:00

Droga Basi Gołubowskiej do diagnozy ALS i nadziei na życie

Kampania edukacyjna „Sto żyć. ALS” Stowarzyszenia Dignitas Dolentium przedstawia poruszającą historię Barbary Gołubowskiej, pacjentki z SOD1-ALS. Stwardnienie zanikowe
Zdrowie Walka z ALS – nadzieja w obliczu diagnozy
2025-03-26 | 19:00

Walka z ALS – nadzieja w obliczu diagnozy

Strach, bóle i skurcze mięśni nie dawały Monice spać. Zaczęła długą wędrówkę po lekarzach w poszukiwaniu diagnozy. – Nie zliczę, ile było tych wizyt,
Zdrowie Rada Przedsiębiorców apeluje o uchwalenie przepisów zmieniających zasady wypłat zasiłku chorobowego
2025-03-12 | 06:00

Rada Przedsiębiorców apeluje o uchwalenie przepisów zmieniających zasady wypłat zasiłku chorobowego

Z apelem o jak najszybsze uchwalenie przepisów, zgodnie z którymi Zakład Ubezpieczeń Społecznych przejąłby wypłatę zasiłku chorobowego już od pierwszego dnia

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Julia Kamińska: Elektrośmieci to duży problem. Sama mam w piwnicy zepsutą pralkę i muszę zorganizować jej wywóz

Piotr Zelt, Julia Kamińska i Klaudia Zioberczyk zauważają, że mimo wielu akcji informacyjnych i edukacyjnych nadal nie wszyscy Polacy zdają sobie sprawę z tego, że elektrośmieci, które nie są w odpowiedni sposób zutylizowane, stanowią ogromne zagrożenie dla środowiska. I choć istnieją różne możliwości przekazania zużytych, nieużywanych lub uszkodzonych urządzeń elektrycznych i elektronicznych do punktów zbiórki czy firm zajmujących się recyklingiem, to nie brakuje osób, które lekceważą wszelkie wytyczne i idą na łatwiznę. Wyrzucają takie sprzęty do zwykłych śmietników albo wywożą na przykład do lasu.

Problemy społeczne

37 proc. Ukraińców nie wie, jak zaszczepić dziecko w Polsce. Potrzebna większa edukacja w tym zakresie

Choć trzech na czterech uchodźców z Ukrainy darzy polski system ochrony zdrowia dużym zaufaniem, to 21 proc. z nich ma problem z zaufaniem do samych szczepień. To dlatego wiele ukraińskich mam podejmuje decyzję o nieszczepieniu dziecka. Dużym wyzwaniem jest więc zwiększanie ich świadomości na temat korzyści płynących ze szczepień dla zdrowia jednostek i całej populacji, a także wyjaśnianie wątpliwości związanych z ewentualnymi skutkami ubocznymi. Tę rolę edukacyjną musi wziąć na siebie polski personel systemu ochrony zdrowia.

Problemy społeczne

Muzea pomagają walczyć ze stereotypami i uprzedzeniami. To ważne dla zmieniającego się rynku pracy

Według NEMO, Sieci Europejskich Organizacji Muzealnych, społeczna rola muzeów wykracza daleko poza ich tradycyjne funkcje. W coraz bardziej spolaryzowanym świecie muzea mogą odgrywać kluczową rolę w promowaniu dialogu i spójności społecznej, zachęcać do dyskusji, mogą też pełnić rolę ośrodków integracji społecznej. Dzięki przybliżaniu obcych kultur mogą też zmienić spojrzenie na rynek pracy.