Komunikaty PR

Miód – naturalne źródło energii, zdrowia i urody

2023-10-17  |  17:03
Biuro prasowe
Kontakt
Justyna Kurowska
Manor House

ul. Czachowskiego 56
26-510 Chlewiska
justyna.kurowska|manorhouse.pl| |justyna.kurowska|manorhouse.pl
+48607085850
www.manorhouse.pl
Do pobrania Miody ( 0.51 MB )

Mówi się, że to najstarszy lek na świecie. Wszechstronnie wpływa na organizm: wzmacnia serce i ogólną odporność, pomaga zwalczyć przeziębienie, koi nerwy, poprawia sen, upiększa i ma wiele odżywczych składników, a do tego jest pyszny. Dlatego warto, by naturalny miód był obecny w codziennej diecie.

O zaletach miodu przypominają eksperci z Polskiego Centrum Biowitalności hotelu Manor House SPA, w którym o dobrostan dba się na każdym poziomie, holistycznie i naturalnymi metodami.

Miód jest od wieków doceniany w kuchni, naturalnej medycynie i kosmetyce. Już w starożytnej Grecji chętnie sięgali po niego prekursor sztuki lekarskiej Hipokrates i ojciec matematyki Pitagoras, którzy dożyli długich lat w dobrym zdrowiu. Sekretem urody Kleopatry - zachwycająco pięknej królowej Egiptu - były kąpiele w mleku i miodzie. Ten słodki przysmak urozmaica kuchnie różnych krajów, a miód pitny - ulubiony trunek staropolskiej szlachty i europejskiego rycerstwa - ma swoich zwolenników do dziś. Miód ma wiele rodzajów. W Polsce popularne są m.in.: lipowy, rzepakowy, gryczany, w krajach śródziemnomorskich - bardziej egzotyczne: tymiankowy, cytrynowy, eukaliptusowy, a z kwiatów rośliny rosnącej w Nowej Zelandii i Australii pochodzi miód manuka.

Miód ma dobroczynny wpływ na zdrowie, działa pomocniczo przy różnych dolegliwościach (np. miażdżyca, nadciśnienie, wrzody żołądka, schorzenia wątroby i dróg żółciowych), sprawdza się jako kosmetyk pielęgnujący urodę (nawilża, rozjaśnia i uelastycznia skórę, regeneruje też włosy). Preparaty na bazie miodu są polecane w okresie zwiększonego wysiłku fizycznego i umysłowego, przy przewlekłych chorobach, stanach wyczerpania, niedoborze związków mineralnych i pierwiastków śladowych. Miód bowiem zawiera duże ilości mikroelementów (np. fosfor, mangan, magnez, kobalt, potas, wapń, żelazo) i witamin (m.in. A, B1, B2, B6, B12, C) oraz kwas foliowy i biotynę. Ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe, dlatego dobrze sprawdza się w walce z przeziębieniem, wspiera siły odpornościowe organizmu, ożywia mózg, przyspiesza gojenie się ran.

- W Manor House SPA myślimy i działamy holistycznie. Stawiamy na naturalne metody i przypominamy je naszym gościom przy różnych okazjach. Jesienią, gdy wraz z temperaturą spada odporność, zwracamy uwagę na apiterapię, czyli leczenie miodem i innymi produktami pszczelimi. Bardzo cenimy miód za jego liczne zalety. Jest smaczną i zdrową alternatywą dla cukru i znakomitym źródłem energii, dodaje smaku napojom i potrawom, korzystnie wpływa na każdy z układów w organizmie, łagodzi skutki stresu i zmęczenie, działa nasennie. Polecamy również inne wytworzone przez pszczoły produkty: działający kompleksowo, bezpieczny i odżywczy pyłek pszczeli, propolis o silnym działaniu antybakteryjnym i regenerującym oraz pierzgę, która dzięki bogactwu prozdrowotnych substancji ma szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej. Nie tylko wzmacnia i regeneruje organizm, ale też wspomaga go w stanach depresyjnych, leczeniu anemii, nawilżeniu skóry i wygładzeniu zmarszczek. – wyjaśnia Dorota Tokarska, Dyr. Marketingu mazowieckiego kompleksu hotelowego Manor House SPA**** – Pałac Odrowążów*****.

W hotelowej restauracji Manor House są dostępne miody: wielokwiatowy, lipowy, gryczany, spadziowy, rzepakowy, z malinami, z żurawiną oraz pszczeli pyłek, pierzga i propolis. Są to naturalne produkty z lokalnej, ekologicznej pasieki Górliccy z Pawłowa, które zbierają wyróżnienia za swoją jakość. W 2020 r. „Miód wielokwiatowy z Pawłowa” został wpisany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na Listę Produktów Tradycyjnych.

- Naturalne miody wzbogacają stałe menu naszej restauracji, dania dnia i sezonowe oraz bufet śniadaniowy. Dla chętnych są podawane do słodzenia kawy i herbaty, słodzimy nimi także domową lemoniadę, a w chłodne dni serwujemy rozgrzewający bezalkoholowy ponch jabłkowy z cynamonem, goździkami i miodem. Wśród potraw z miodem mamy: karmelizowane w miodzie wątróbki indycze; sałatę z kozim serem glazurowanym w miodzie i pomarańczy, burakiem, orzechem włoskim i granatem z dressingiem miodowo-musztardowym; sałatę z orzechami włoskimi, wędzonym boczkiem, pomidorem i dresingiem balsamico; policzki wołowe w anyżowym demi-glace z puree ziemniaczano-selerowym, oliwą szczypiorkową i warzywami korzeniowymi z gałązką rozmarynu; pierś z kaczki grillowana z jabłkiem w syropie z agawy i jaśminowym ryżem; żeberko wieprzowe z pieczonymi w rozmarynie ziemniakami, białą kapustą, ogórkiem i piklowaną cebulką; jogurtowy deser z miodem i orzechami włoskimi. Naszą chlubą jest królewski miodowiec z lodami, czekoladą i bitą śmietaną̨. Mamy grupę gości, którzy odwiedzają naszą restaurację właśnie z jego powodu. – mówił Małgorzata Figarska, Szefowa gastronomii w hotelu Manor House.

Miód pojawia się też w aromatycznych kąpielach, jakich można zażyć w Biowitalnym SPA Manor House. Kąpiel miodowo-mleczna z cytrusami dodaje energii, nawilża i wygładza skórę, która staje się miękka i delikatna. Użyte w kąpieli cytrusy wspaniale relaksują i uspokajają, a plastrami cytryny można wykonać peeling całego ciała. Kąpiel w korzennych miodach pitnych, wytwarzanych według staropolskich receptur, dodaje energii i działa na skórę ujędrniająco. Użyty w kąpieli grejpfrut czyni skórę bardziej sprężystą, relaksuje i uspokaja. Z miodami pitnymi jest też związana atrakcja Manor House: miodopicie. W zabytkowej posiadłości odbywa się ono w piwnicach Pałacu Odrowążów. Zgodnie ze staropolską tradycją, trójniaki i dwójniaki są serwowane w glinianych naczyniach, z dodatkiem przypraw korzennych, a zimą także na ciepło. Spacerując po 10-hektarowym, zabytkowym parku Manor House, można napotkać rojołapki, których rolą jest zwabienie roju – czyli pszczelej rodziny, by móc go zasiedlić w nowym ulu i przysposobić w działającej pasiece. W parku można też obserwować pszczoły przy pracy, które zbierają nektar i pyłek z kwiatostanów, równocześnie zapylają kwiaty, pełniąc przy tym bardzo ważną rolę w ziemskim ekosystemie.

Więcej informacji na: www.manorhouse.pl

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Manor House
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Zboża i owoce – idealny duet na lato! Biuro prasowe
2024-06-26 | 07:35

Zboża i owoce – idealny duet na lato!

Z badania przeprowadzonego w ramach I edycji kampanii „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe!” wynika, że produkty zbożowe stosunkowo rzadko wykorzystywane są (przez niespełna
Zdrowie Testy na HIV na Festiwalu Open’er 2024
2024-06-25 | 13:00

Testy na HIV na Festiwalu Open’er 2024

Bezpłatne, szybkie testy w kierunku HIV, HCV i kiły oraz rozmowy o profilaktyce chorób przenoszonych drogą płciową – oto co na Open’er Festival w Gdyni
Zdrowie Materace dla alergików – jak wybrać odpowiedni model?
2024-06-25 | 10:00

Materace dla alergików – jak wybrać odpowiedni model?

Materace zawsze tworzone są z myślą o komforcie użytkowników. Szacuje się, że około 20-30% populacji to alergicy. Dlatego powstało wiele produktów z myślą

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Ochrona środowiska

Rośnie liczba producentów ekologicznych zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii. Wciąż jednak jest to ułamek produkcji rolnej

Rolnictwo i hodowla zwierząt to jedna z głównych przyczyn wycinki lasów na świecie, utraty bioróżnorodności i największy emitent metanu. Sektor ten pochłania ogromne zasoby wody i odpowiada w dużym stopniu za zanieczyszczenie gleby. Ekspansja rolnictwa przyczynia się więc do zmian klimatu, a jednocześnie sektor boleśnie odczuwa ich skutki, co odbija się na produkcji rolnej. Zdaniem naukowców transformacja ekologiczna rolnictwa jest dziś koniecznością w walce z postępującymi niekorzystnymi zmianami klimatycznymi.

Ochrona środowiska

Radykalne formy protestów klimatycznych mogą mieć wpływ na spadek poparcia społecznego dla działań na rzecz klimatu. Najmniej akceptowalne blokady dróg czy niszczenie obrazów

Aktywiści klimatyczni coraz częściej wykorzystują pokojowe nieposłuszeństwo obywatelskie, aby podnieść ekologiczną świadomość społeczeństwa. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu George’a Masona wykazały, że niektóre z ich działań, jak np. marsze i protesty okupacyjne, są postrzegane jako bardziej akceptowalne niż na przykład blokady dróg czy niszczenie obrazów. To sugeruje, że forma protestu może więc wpłynąć na to, jak bardzo ludzie popierają postulaty głoszone przez protestujących, ale wymaga to dalszych badań.