Naturalne sposoby na jesienno-zimowe przeziębienie
Co roku mniej więcej we wrześniu rozpoczyna się sezon na… katar, kichanie i ból gardła, jednak nad budowaniem swojej odporności należy pracować cały rok. Najważniejsza jest aktywność fizyczna i zbilansowana dieta. Dzięki nim można skutecznie dbać o zdrowie i system immunologiczny, a także dobre samopoczucie. Co zrobić, gdy nagle organizm odmówi posłuszeństwa i złapie infekcję? Jak naturalnie walczyć z jesienno-zimowym przeziębieniem?
Witaminki, witaminki…
Bardzo ważna jest odpowiednia suplementacja witamin i minerałów, by nie dopuścić do spadku formy organizmu i braku energii. Oczywiście, można postawić na gotowe preparaty z apteki, jednak zdecydowanie lepiej jest dostarczać sobie wszystkie wartościowe składniki w sposób naturalny wraz z pożywieniem. Sięgajmy przede wszystkim po sezonowe owoce i warzywa. Starajmy się wybierać wyroby polskie. Niestety czas transportu negatywnie wpływa na produkty, ich świeżość i wartości odżywcze, dlatego kupujmy regionalne jabłka, gruszki, dynie czy śliwki. Co jeszcze cennego daje nam polska złota jesień? Na przykład grzyby, a w nich potas, fosfor, magnez, a także witaminy z grupy B. Nie dajmy się także zwieść pozorom, że to cytrusy mają najwięcej witaminy C. Lepiej postawić na dziką różę, która ma jej nawet 40 razy więcej lub paprykę, która ma jej tyle, co 10 cytryn!
Dobre, bo fermentowane
Odporność w dużym stopniu zależy od zdrowia naszych jelit i to właśnie o ich prawidłową pracę musimy zadbać, jeśli chcemy szybko i sprawnie bronić się przed czynnikami chorobotwórczymi. W diecie nie może zabraknąć zawierających naturalne probiotyki kiszonek (ogórków, kapusty), ale także fermentowanych produktów mlecznych, których bakterie fermentacji mlekowej pozytywnie wpływają na mikroflorę jelit, a co za tym idzie na naszą odporność. Jeśli więc dopadł Cię spadek formy, koniecznie musisz zaopatrzyć się w naturalne jogurty i kefiry (np. Milko), a także maślankę (np. Maślankę Mrągowską), występującą w szerokiej gamie smaków, takich jak np. owoce leśne, cytryna czy pieczone jabłko. Picie tego rodzaju nabiału wskazane jest codziennie, zwłaszcza w czasie i po antybiotykoterapii, ponieważ wzmacnia on układ odpornościowy i pobudza organizm do walki z chorobotwórczymi drobnoustrojami.
Ruch to zdrowie
Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna to podstawowe filary budowania odporności. O te dwa elementy trzeba dbać cały rok, nie tylko przed sezonem jesienno-zimowym. Korzyści z aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety będą widoczne także wtedy, gdy dopadnie nas infekcja. By pobudzić układ odpornościowy do walki wystarczy nawet niewielka aktywność – warto włączyć ją w codzienny harmonogram. Nie muszą być to intensywne treningi ani sporty wyczynowe, wystarczy krótki spacer lub inna forma ruchu, która sprawia nam największą przyjemność, na przykład szybki marsz, jogging z psem, a może po prostu ćwiczenia na macie w salonie w rytm ulubionej muzyki.
Pamiętajmy także o odpowiedniej ilości snu i poziomie nawodnienia. Wyróbmy w sobie nawyk sięgania po wodę, nawet gdy w chłodne dni nie odczuwamy dużego pragnienia. Niedobór płynów prowadzi do złego samopoczucia, wpływa na problemy z koncentracją oraz powoduje osłabienie, a nawet ból głowy. Tylko wyspani, nawodnieni i odpowiednio odżywieni będziemy mieli siłę walczyć z jesienno-zimowymi infekcjami.

Szyna CPM – nowoczesne wsparcie w rehabilitacji po przebytej operacji kolana i biodra

Zdrowie zaczyna się od profilaktyki: Samoleczenie fundamentem nowoczesnej polityki zdrowotnej UE

Cena zaniedbania – ile naprawdę kosztuje brak skutecznej terapii ran?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.