Naturalne sposoby na jesienno-zimowe przeziębienie
Co roku mniej więcej we wrześniu rozpoczyna się sezon na… katar, kichanie i ból gardła, jednak nad budowaniem swojej odporności należy pracować cały rok. Najważniejsza jest aktywność fizyczna i zbilansowana dieta. Dzięki nim można skutecznie dbać o zdrowie i system immunologiczny, a także dobre samopoczucie. Co zrobić, gdy nagle organizm odmówi posłuszeństwa i złapie infekcję? Jak naturalnie walczyć z jesienno-zimowym przeziębieniem?
Witaminki, witaminki…
Bardzo ważna jest odpowiednia suplementacja witamin i minerałów, by nie dopuścić do spadku formy organizmu i braku energii. Oczywiście, można postawić na gotowe preparaty z apteki, jednak zdecydowanie lepiej jest dostarczać sobie wszystkie wartościowe składniki w sposób naturalny wraz z pożywieniem. Sięgajmy przede wszystkim po sezonowe owoce i warzywa. Starajmy się wybierać wyroby polskie. Niestety czas transportu negatywnie wpływa na produkty, ich świeżość i wartości odżywcze, dlatego kupujmy regionalne jabłka, gruszki, dynie czy śliwki. Co jeszcze cennego daje nam polska złota jesień? Na przykład grzyby, a w nich potas, fosfor, magnez, a także witaminy z grupy B. Nie dajmy się także zwieść pozorom, że to cytrusy mają najwięcej witaminy C. Lepiej postawić na dziką różę, która ma jej nawet 40 razy więcej lub paprykę, która ma jej tyle, co 10 cytryn!
Dobre, bo fermentowane
Odporność w dużym stopniu zależy od zdrowia naszych jelit i to właśnie o ich prawidłową pracę musimy zadbać, jeśli chcemy szybko i sprawnie bronić się przed czynnikami chorobotwórczymi. W diecie nie może zabraknąć zawierających naturalne probiotyki kiszonek (ogórków, kapusty), ale także fermentowanych produktów mlecznych, których bakterie fermentacji mlekowej pozytywnie wpływają na mikroflorę jelit, a co za tym idzie na naszą odporność. Jeśli więc dopadł Cię spadek formy, koniecznie musisz zaopatrzyć się w naturalne jogurty i kefiry (np. Milko), a także maślankę (np. Maślankę Mrągowską), występującą w szerokiej gamie smaków, takich jak np. owoce leśne, cytryna czy pieczone jabłko. Picie tego rodzaju nabiału wskazane jest codziennie, zwłaszcza w czasie i po antybiotykoterapii, ponieważ wzmacnia on układ odpornościowy i pobudza organizm do walki z chorobotwórczymi drobnoustrojami.
Ruch to zdrowie
Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna to podstawowe filary budowania odporności. O te dwa elementy trzeba dbać cały rok, nie tylko przed sezonem jesienno-zimowym. Korzyści z aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety będą widoczne także wtedy, gdy dopadnie nas infekcja. By pobudzić układ odpornościowy do walki wystarczy nawet niewielka aktywność – warto włączyć ją w codzienny harmonogram. Nie muszą być to intensywne treningi ani sporty wyczynowe, wystarczy krótki spacer lub inna forma ruchu, która sprawia nam największą przyjemność, na przykład szybki marsz, jogging z psem, a może po prostu ćwiczenia na macie w salonie w rytm ulubionej muzyki.
Pamiętajmy także o odpowiedniej ilości snu i poziomie nawodnienia. Wyróbmy w sobie nawyk sięgania po wodę, nawet gdy w chłodne dni nie odczuwamy dużego pragnienia. Niedobór płynów prowadzi do złego samopoczucia, wpływa na problemy z koncentracją oraz powoduje osłabienie, a nawet ból głowy. Tylko wyspani, nawodnieni i odpowiednio odżywieni będziemy mieli siłę walczyć z jesienno-zimowymi infekcjami.

Walka z ALS – nadzieja w obliczu diagnozy

Rada Przedsiębiorców apeluje o uchwalenie przepisów zmieniających zasady wypłat zasiłku chorobowego

Rak jelita grubego to nie wyrok. Kluczowe jest wczesne wykrycie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Czterech na 10 Polaków miało do czynienia z deepfake’ami. Cyberprzęstępcy coraz skuteczniej wykorzystują manipulowane treści
Deepfaki, czyli wygenerowane bądź też zmanipulowane przez sztuczną inteligencję zdjęcia, dźwięki lub treści wideo, to jedna z najbardziej kontrowersyjnych technologii naszych czasów. Do jej tworzenia wykorzystywane są zaawansowane algorytmy AI, dlatego użytkownikom coraz trudniej jest odróżnić treści rzeczywiste od fałszywych. Z raportu „Dezinformacja oczami Polaków 2024” wynika, że cztery na 10 badanych osób miało do czynienia z takimi treściami. To o tyle istotne, że deepfaki bywają wykorzystywane do manipulacji, szantażu, niszczenia reputacji, oszustw i wyłudzeń finansowych.
Problemy społeczne
Dla większości Polaków praca to obowiązek. Tylko niewielka część czuje satysfakcję z wykonywanych zadań

Z danych SW Research i Runaways wynika, że 80 proc. Polaków nie czuje pasji do swojej pracy, a 77 proc. nie widzi sensu w wykonywanych obowiązkach. Prowadzi to do wzrostu poziomu stresu i wypalenia zawodowego, co powoduje, że na życie prywatne nie mamy już energii. Work–life balance, ważny zwłaszcza dla młodszych pokoleń, jest trudny do osiągnięcia. Dodatkowo rozwój nowych technologii i modeli pracy powoduje coraz większe zacieranie różnic między czasem wolnym a pracą.
Gwiazdy
Eliza Gwiazda: Polacy wyrzucają śmieci, gdzie popadnie. Za chwilę nasza planeta będzie pełna śmieci

Influencerka przyznaje, że ją samą najbardziej w oczy kłują śmieci bezmyślnie rozrzucone w rezerwatach przyrody, w parkach, w lasach czy na plażach. Najczęściej są to zrywki, pety, plastikowe kubeczki czy opakowania po produktach żywnościowych, ale nie brakuje też elektrośmieci czy starych ubrań. Eliza Gwiazda dziwi się takim praktykom, bo przecież zamiast wywozić gdzieś samemu zepsute telewizory, pralki, laptopy czy telefony, można zamówić bezpłatny odbiór takich sprzętów z domu. Celebrytka chwali też ideę recyklingu i dawania ubraniom drugiego życia.