Naturalne sposoby na jesienno-zimowe przeziębienie
Co roku mniej więcej we wrześniu rozpoczyna się sezon na… katar, kichanie i ból gardła, jednak nad budowaniem swojej odporności należy pracować cały rok. Najważniejsza jest aktywność fizyczna i zbilansowana dieta. Dzięki nim można skutecznie dbać o zdrowie i system immunologiczny, a także dobre samopoczucie. Co zrobić, gdy nagle organizm odmówi posłuszeństwa i złapie infekcję? Jak naturalnie walczyć z jesienno-zimowym przeziębieniem?
Witaminki, witaminki…
Bardzo ważna jest odpowiednia suplementacja witamin i minerałów, by nie dopuścić do spadku formy organizmu i braku energii. Oczywiście, można postawić na gotowe preparaty z apteki, jednak zdecydowanie lepiej jest dostarczać sobie wszystkie wartościowe składniki w sposób naturalny wraz z pożywieniem. Sięgajmy przede wszystkim po sezonowe owoce i warzywa. Starajmy się wybierać wyroby polskie. Niestety czas transportu negatywnie wpływa na produkty, ich świeżość i wartości odżywcze, dlatego kupujmy regionalne jabłka, gruszki, dynie czy śliwki. Co jeszcze cennego daje nam polska złota jesień? Na przykład grzyby, a w nich potas, fosfor, magnez, a także witaminy z grupy B. Nie dajmy się także zwieść pozorom, że to cytrusy mają najwięcej witaminy C. Lepiej postawić na dziką różę, która ma jej nawet 40 razy więcej lub paprykę, która ma jej tyle, co 10 cytryn!
Dobre, bo fermentowane
Odporność w dużym stopniu zależy od zdrowia naszych jelit i to właśnie o ich prawidłową pracę musimy zadbać, jeśli chcemy szybko i sprawnie bronić się przed czynnikami chorobotwórczymi. W diecie nie może zabraknąć zawierających naturalne probiotyki kiszonek (ogórków, kapusty), ale także fermentowanych produktów mlecznych, których bakterie fermentacji mlekowej pozytywnie wpływają na mikroflorę jelit, a co za tym idzie na naszą odporność. Jeśli więc dopadł Cię spadek formy, koniecznie musisz zaopatrzyć się w naturalne jogurty i kefiry (np. Milko), a także maślankę (np. Maślankę Mrągowską), występującą w szerokiej gamie smaków, takich jak np. owoce leśne, cytryna czy pieczone jabłko. Picie tego rodzaju nabiału wskazane jest codziennie, zwłaszcza w czasie i po antybiotykoterapii, ponieważ wzmacnia on układ odpornościowy i pobudza organizm do walki z chorobotwórczymi drobnoustrojami.
Ruch to zdrowie
Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna to podstawowe filary budowania odporności. O te dwa elementy trzeba dbać cały rok, nie tylko przed sezonem jesienno-zimowym. Korzyści z aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety będą widoczne także wtedy, gdy dopadnie nas infekcja. By pobudzić układ odpornościowy do walki wystarczy nawet niewielka aktywność – warto włączyć ją w codzienny harmonogram. Nie muszą być to intensywne treningi ani sporty wyczynowe, wystarczy krótki spacer lub inna forma ruchu, która sprawia nam największą przyjemność, na przykład szybki marsz, jogging z psem, a może po prostu ćwiczenia na macie w salonie w rytm ulubionej muzyki.
Pamiętajmy także o odpowiedniej ilości snu i poziomie nawodnienia. Wyróbmy w sobie nawyk sięgania po wodę, nawet gdy w chłodne dni nie odczuwamy dużego pragnienia. Niedobór płynów prowadzi do złego samopoczucia, wpływa na problemy z koncentracją oraz powoduje osłabienie, a nawet ból głowy. Tylko wyspani, nawodnieni i odpowiednio odżywieni będziemy mieli siłę walczyć z jesienno-zimowymi infekcjami.

Mustela Stelatopia+ zwycięzcą Rankingu TOP10 Emolienty 2025

Czy siedzący tryb życia powoduje żylaki u mężczyzn?

Wzrost alergii wśród dzieci. Wczesne rozpoczęcie leczenia może zatrzymać jej dalszy rozwój, zapobiec ciężkim powikłaniom i astmie
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Maciej Pertkiewicz: Darek „Stolarz” szukał swojej drogi zawodowej i znalazł ją w Polsacie. Jest on dla programu bardzo cenną postacią
Architekt zaznacza, że praca przy realizacji programu „Nasz nowy dom” to dla niego nie tylko ciekawe doświadczenie zawodowe, ale także możliwość spotkania na swojej drodze różnych fachowców. Jedną z takich niezwykle zdolnych i kreatywnych osób jest niewątpliwie Darek „Stolarz”, który niedawno dołączył do popularnego formatu Polsatu. Maciej Pertkiewicz już dostrzega plusy tej współpracy i wierzy, że przed nimi jeszcze wiele nietuzinkowych projektów.
Handel
Polski e-commerce rośnie w siłę. Konsumentów przyciągają przede wszystkim promocje

Rynek e-commerce w Polsce jest już wart ok. 152 mld zł. Rośnie zarówno częstotliwość zakupów, jak i średnia wartość koszyka – wynika z raportu Strategy&. Polacy doceniają wygodę zakupów przez internet, szybką dostawę i łatwy zwrot. Coraz częściej zwracają też uwagę na cenę i chętnie korzystają z promocji. To właśnie ten trend wykorzystuje Amazon.pl, organizując co roku festiwal z okazji Prime Day. W tym roku zaplanowano go po raz pierwszy aż na cztery dni: 8–11 lipca, a nie dwa jak w poprzednich latach.
Problemy społeczne
Do 2029 roku rynek pracy skurczy się o milion pracowników. Przedsiębiorcy wskazują, jak zaktywizować cztery wykluczone dotąd zawodowo grupy [DEPESZA]

W latach 2020–2029 zmiana struktury społecznej doprowadzi do skurczenia się rynku pracy aż o milion pracowników. Trend ten wymusi na pracodawcach konieczność podejmowania konkretnych działań zmierzających do aktywizacji pomijanych dotąd grup społecznych. – Inkluzywność to nie tylko kwestia etyczna, to strategiczna odpowiedź na kryzys demograficzny i niedobór siły roboczej – wskazuje Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.