Naturalne sposoby na jesienno-zimowe przeziębienie
Co roku mniej więcej we wrześniu rozpoczyna się sezon na… katar, kichanie i ból gardła, jednak nad budowaniem swojej odporności należy pracować cały rok. Najważniejsza jest aktywność fizyczna i zbilansowana dieta. Dzięki nim można skutecznie dbać o zdrowie i system immunologiczny, a także dobre samopoczucie. Co zrobić, gdy nagle organizm odmówi posłuszeństwa i złapie infekcję? Jak naturalnie walczyć z jesienno-zimowym przeziębieniem?
Witaminki, witaminki…
Bardzo ważna jest odpowiednia suplementacja witamin i minerałów, by nie dopuścić do spadku formy organizmu i braku energii. Oczywiście, można postawić na gotowe preparaty z apteki, jednak zdecydowanie lepiej jest dostarczać sobie wszystkie wartościowe składniki w sposób naturalny wraz z pożywieniem. Sięgajmy przede wszystkim po sezonowe owoce i warzywa. Starajmy się wybierać wyroby polskie. Niestety czas transportu negatywnie wpływa na produkty, ich świeżość i wartości odżywcze, dlatego kupujmy regionalne jabłka, gruszki, dynie czy śliwki. Co jeszcze cennego daje nam polska złota jesień? Na przykład grzyby, a w nich potas, fosfor, magnez, a także witaminy z grupy B. Nie dajmy się także zwieść pozorom, że to cytrusy mają najwięcej witaminy C. Lepiej postawić na dziką różę, która ma jej nawet 40 razy więcej lub paprykę, która ma jej tyle, co 10 cytryn!
Dobre, bo fermentowane
Odporność w dużym stopniu zależy od zdrowia naszych jelit i to właśnie o ich prawidłową pracę musimy zadbać, jeśli chcemy szybko i sprawnie bronić się przed czynnikami chorobotwórczymi. W diecie nie może zabraknąć zawierających naturalne probiotyki kiszonek (ogórków, kapusty), ale także fermentowanych produktów mlecznych, których bakterie fermentacji mlekowej pozytywnie wpływają na mikroflorę jelit, a co za tym idzie na naszą odporność. Jeśli więc dopadł Cię spadek formy, koniecznie musisz zaopatrzyć się w naturalne jogurty i kefiry (np. Milko), a także maślankę (np. Maślankę Mrągowską), występującą w szerokiej gamie smaków, takich jak np. owoce leśne, cytryna czy pieczone jabłko. Picie tego rodzaju nabiału wskazane jest codziennie, zwłaszcza w czasie i po antybiotykoterapii, ponieważ wzmacnia on układ odpornościowy i pobudza organizm do walki z chorobotwórczymi drobnoustrojami.
Ruch to zdrowie
Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna to podstawowe filary budowania odporności. O te dwa elementy trzeba dbać cały rok, nie tylko przed sezonem jesienno-zimowym. Korzyści z aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety będą widoczne także wtedy, gdy dopadnie nas infekcja. By pobudzić układ odpornościowy do walki wystarczy nawet niewielka aktywność – warto włączyć ją w codzienny harmonogram. Nie muszą być to intensywne treningi ani sporty wyczynowe, wystarczy krótki spacer lub inna forma ruchu, która sprawia nam największą przyjemność, na przykład szybki marsz, jogging z psem, a może po prostu ćwiczenia na macie w salonie w rytm ulubionej muzyki.
Pamiętajmy także o odpowiedniej ilości snu i poziomie nawodnienia. Wyróbmy w sobie nawyk sięgania po wodę, nawet gdy w chłodne dni nie odczuwamy dużego pragnienia. Niedobór płynów prowadzi do złego samopoczucia, wpływa na problemy z koncentracją oraz powoduje osłabienie, a nawet ból głowy. Tylko wyspani, nawodnieni i odpowiednio odżywieni będziemy mieli siłę walczyć z jesienno-zimowymi infekcjami.
10 zdrowych nawyków poprawiających pracę i dobrostan jelit
Alkoholizm – znaczenie przyczyn i samoregulacji
Zadbaj o swoje zdrowie! Skorzystaj z darmowych badań profilaktycznych
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Moda
Maria Sadowska: Często kupujemy ubrania tylko na jeden sezon, a powinniśmy recyklingować modę. Ja jestem królową second handów
Wokalistka zauważa, że co kilka miesięcy do sprzedaży trafiają nowe kolekcje ubrań, a te, które jeszcze nie są zniszczone i mogłyby się przydać innym, lądują na śmietniku. Podobnie jest z różnymi urządzeniami elektronicznymi, sprzętem RTV i AGD. Nowe modele z dnia na dzień wypierają starsze, a góra elektrośmieci stale rośnie. Maria Sadowska apeluje więc, by zadać sobie trochę trudu i niepotrzebne telefony, tablety czy komputery oddać do odpowiedniego punktu, z którego trafią do recyklingu i utylizacji. Artystka docenia też kreatywność swojego męża, który maluje obrazy na starych, skórzanych kurtkach i tworzy w ten sposób nietuzinkowe elementy garderoby.
Media
Edyta Herbuś: Program „Tańcząca ze światem” łączy ze sobą moją pasję do podróży, tańca i odkrywania świata. Podczas nagrań wskakuję z jednej półki energetycznej w drugą
W nowej odsłonie programu „Tańcząca ze światem” Edyta Herbuś zabierze widzów do Jordanii. Jak zaznacza, plan wyjazdu był bardzo intensywny. Przez dziewięć dni ekipa realizująca pracowała po 12 godz., by pokazać niezwykłe, kulturowe i historyczne bogactwo tego fascynującego kraju. Tancerka zdradza też, że te wyjątkowe miejsca pozwoliły jej odkryć w sobie uśpione pokłady wrażliwości i stały się powodem wielu wzruszeń.
Konsument
Brytyjscy naukowcy dowiedli, że odczuwania szczęścia można się nauczyć. Trzeba jednak stale to ćwiczyć
Sześcioletnie badania, połączone z prowadzeniem kursów uczących tego, jak poprawić samopoczucie i stać się człowiekiem szczęśliwym, wykazały, że stosując odpowiednie strategie, można uzyskać zadowalające rezultaty. Przejście kursu prowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Bristolskiego umożliwia poprawę parametrów świadczących o samopoczuciu nawet o 15 proc. Okazuje się jednak, że zalecane ćwiczenia należy wykonywać trwale – w przeciwnym razie następuje regres do poziomu sprzed ich wdrożenia. Dobre wyniki badań skłoniły ich autora do wydania poradnika. Jego polskojęzyczna wersja ukaże się w maju.