Komunikaty PR

Naukowcy z King’s College dowodzą, że bezcukrowa guma do żucia zmniejsza ilość

2022-08-25  |  12:00
Biuro prasowe

Artykuł badawczy “A Systematic Review and Meta-Analysis of the Role of Sugar-Free Chewing Gum on Plaque Quantity in the Oral Cavity” (“Przegląd i metaanaliza wpływu gumy do żucia bez cukru na ilość płytki nazębnej w jamie ustnej”) jest kompilacją wyników 8 osobnych badań. Zostały one wybrane spośród 222 raportów, które podejmowały temat efektów żucia gumy bezcukrowej na ilość powstającej płytki nazębnej. Okazało się, że była ona znacząco mniejsza u osób żujących gumę bez cukru, w porównaniu z grupą kontrolną, która tego nie robiła. Naukowcy doszli do wniosku, że nowe badanie dostarcza dowodów na poparcie stosowania gumy bezcukrowej w celu zredukowania ilości powstającej płytki nazębnej u dorosłych, która przyczynia się do uszkodzenia szkliwa i powstawania próchnicy i.

 

Guma bez cukru chroni zęby poprzez stymulację produkcji śliny. W taki sposób jama ustna zostaje oczyszczona z resztek jedzenia i cukrów, kwasy wytwarzane przez płytkę nazębną zostają zneutralizowane i zachodzi remineralizacja szkliwa zębów. Korzyści dla zdrowia jamy ustnej płynące z żucia gumy bezcukrowej są powszechnie doceniane przez ekspertów, stowarzyszenia dentystyczne oraz organy regulacyjne na całym świecie. 

 

Włączenie bezcukrowej gumy do żucia do naszej codziennej rutyny jest dobrym sposobem na przeciwdziałanie próchnicy i przywrócenie odpowiedniego pH jamy ustnej, kiedy nie mamy możliwości umycia zębów. Tak prosta czynność może znacząco zredukować ilość powstających bakterii i poprawić stan naszego szkliwa - mówi prof. Marzena Dominiak, prorektor Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.

 

Najnowsze badanie jest trzecim w kolejności artykułem opublikowanym przez King’s College w Londynie na temat działania bezcukrowych gum do żucia. Pierwszy materiał naukowy z 2019 roku pokazał, że tego typu guma pomaga zapobiegać i kontrolować występowanie próchnicy u dzieci. W 2021 roku opublikowano drugi artykuł, tym razem obrazujący pozytywny wpływ gumy bezcukrowej na ilość bakterii Streptococcus mutans (jednego z głównych powodów powstawania próchnicy zębów) w jamie ustnej. 

 

 

1 https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/froh.2022.845921/full

 


 

Aktualne badanie dostarcza dalszych dowodów na poparcie stosowania gumy bezcukrowej w ramach kompletnej rutyny higieny jamy ustnej, obok szczotkowania zębów dwa razy dziennie, zdrowej i zbilansowanej diety oraz regularnych wizyt u stomatologa. 

 

Seria wspomnianych badań naukowych została zrealizowana przy wsparciu programu Wrigley Oral Healthcare.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Bezpieczeństwo najważniejsze dla pacjentów decydujących się na zabiegi korekty wad wzroku Biuro prasowe
2025-02-05 | 06:00

Bezpieczeństwo najważniejsze dla pacjentów decydujących się na zabiegi korekty wad wzroku

Wady refrakcji, takie jak krótkowzroczność, astygmatyzm czy starczowzroczność, można skutecznie i trwale skorygować. Najwięcej obaw pacjentów dotyczących tych
Zdrowie Suplementacja na nowy rok - kilka ciekawych propozycji
2025-01-15 | 14:00

Suplementacja na nowy rok - kilka ciekawych propozycji

Jednym z Twoich postanowień na nowy rok jest to, aby bardziej o siebie zadbać? Nic prostszego! Dzięki wysokiej jakości suplementom diety nie będziesz musiała podejmować
Zdrowie Filary pielęgnacji skóry atopowej
2024-12-30 | 09:00

Filary pielęgnacji skóry atopowej

Atopowe Zapalenie Skóry jest przewlekłą chorobą cywilizacyjną. Do jej objawów należą przesuszenie skóry, zaczerwienienie, podrażnienie i dotkliwy świąd, które

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Problemy społeczne

Na rynku nieruchomości rośnie popularność rewitalizacji. Odnowa dotyczy nie tylko zabytkowych budynków, ale też dawnych terenów poprzemysłowych

Rewitalizacja byłych terenów przemysłowych i budynków jest kluczowym aspektem zrównoważonego rozwoju miejskiego i szansą na zachowanie dziedzictwa kulturowego. Jak podkreślają eksperci Deloitte’a, prawidłowo przeprowadzona rewitalizacja może pobudzić do życia dany obszar miasta i zwiększyć jego atrakcyjność inwestycyjną. Poprawi też jakość życia mieszkańców.

Transport

Wypadki pod wpływem alkoholu częściej powodują młodzi kierowcy. Sytuację poprawiają kontrole prędkości oraz stanu trzeźwości kierujących

Najczęściej do picia i wsiadania za kierownicę przyznają się osoby, które nie ukończyły jeszcze 20. roku życia – informuje Centrum Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego, opierając się na dostępnych statystykach i badaniach opinii społecznej. Między innymi z tego powodu ważna jest prewencja oraz systematyczne kontrole stanu trzeźwości kierowców. W ub.r. w Polsce doszło do 1201 wypadków drogowych, których sprawcami były osoby pod wpływem alkoholu. Zginęły w nich 154 osoby.