Komunikaty PR

O co chodzi z tą witaminą D?

2020-05-07  |  01:00
Biuro prasowe
Do pobrania jpg ( 0.08 MB )

Po długich tygodniach zamknięcia w czterech ścianach wszyscy - i starsi i młodsi - potrzebujemy ruchu, powietrza i słońca. Tego ostatniego po zimie szczególnie. Światło słoneczne jest najważniejszym źródłem witaminy D, odpowiadającej m.in. za naszą odporność i nerwy. Niestety, jak pokazują badania niewystarczającym.
 

Pod wpływem promieniowania słonecznego nasza skóra przyswaja witaminę D. Jednak jej synteza zależy m.in. od pory dnia i roku, stopnia nasłonecznienia czy szerokości geograficznej. Znaczenie ma też to, jak dużą powierzchnię wystawiamy na słońce, jaką mamy karnację. Wpływ ma nawet zanieczyszczenie powietrza czy grubość pokrywy chmur. Te wszystkie niekorzystne czynniki sprawiają, że lekarze od lat alarmują: aż 95 proc. Polaków ma niedobór witaminy D, a jej znaczenie dla naszego organizmu jest ogromne. Badania Micah Maetani z 2008 roku wskazują, że szczególnie na jej brak cierpią osoby otyłe, które często nieefektywnie produkują witaminę D.  Dlatego bardziej narażone są na różnego rodzaju schorzenia.

Gdy witaminy D jest zbyt mało

Niedobór Witaminy D zwiększa ryzyko występowania chorób autoimmunologicznych takich jak toczeń układowy, stwardnienie rozsiane, cukrzyca typu 1 i nieswoiste zapalenia jelit. Według National Health and Nutrition Examination Survey jej brak w organizmie u niektórych osób może prowadzić z czasem do niewydolności serca, choroby wieńcowej czy udaru. Niski poziom witaminy D3 wpływa na rozwój astmy.

- To co możemy stwierdzić sami, tylko obserwując swój organizm, to fakt, że w dni słoneczne, czujemy się zazwyczaj lepiej, mamy więcej optymizmu i chęci do życia – zauważa Remigiusz Filarski z Centrum Dietetyki Stosowanej w Białymstoku. – Naukowcy już dawno połączyli to z syntezą witaminy D, która ma duży wpływ na kondycję naszego układu nerwowego. Jej niedobór może wywoływać niektóre zaburzenia psychiczne. Ma np. wpływ na ciężkość przebiegu choroby dwubiegunowej, nerwicy czy depresji.

O odpowiednią dawkę witaminy D powinny szczególnie dbać kobiety w ciąży. Zbyt mała jej ilość może przyczyniać się do nieprawidłowej tolerancji glukozy i cukrzycy ciążowej , a nawet rzucawki przedporodowej. Czasami prowadzi do skrócenia trwania ciąży i konieczności zakończenia jej drogą cesarskiego cięcia. Zbyt mała synteza witaminy D w okresie prenatalnym może skutkować zaburzeniami funkcji werbalnych, a nawet rozwojem schizofrenii w wieku dorosłym. Odległe skutki jej niedoboru u ciężarnej mogą u dziecka  pogłębiać alergię i skłonności do cukrzycy.

Gdzie występuje witamina D?

-  W naszym rejonie geograficznym istnieje spory problem w pokryciu zapotrzebowania organizmu na witaminę D z tzw. źródeł pokarmowych. Dlatego rekomenduje się powszechną jej suplementację - wyjaśnia Remigiusz Filarski z Centrum Dietetyki Stosowanej.

Witamina D występuje w przyrodzie w formie ergokalcyferolu, który ma oznaczenie D2 (znaleźć ją można głównie w produktach pochodzenia roślinnego) oraz jako cholekalcyferol, o symbolu D3 (w produktach zwierzęcych).

- W jadłospisie osoby, która chce zwiększyć poziom witamin D w organizmie powinny się znaleźć takie produkty jak: żółtka jaja kurzego, ryby (halibut, łosoś, pstrąg, sardynki, śledzie, węgorz, tuńczyk) oraz np. margaryny miękkie. Wskazane jest także pobieranie jej w formie suplementów i oczywiście rozsądne wystawianie skóry na słońce – radzi ekspert z CDS.

Dobroczynne skutki suplementacji witaminą D

Organizm, któremu dostarczana jest odpowiednią dawka witaminy D szybko radzi sobie z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Jej poziom korzystnie wpływa na naszą odporność. Witamina D jest też niezbędna do wchłaniania wapnia, zapewnia odpowiednią gęstość mineralną kości i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Badania M. Cantorna  potwierdzają jej wpływ na obniżenie ciśnienia tętniczego.

Odpowiedni poziom witaminy D zmniejsza ryzyko wystąpienia bardzo wielu poważnych schorzeń, np. stwardnienia rozsianego oraz niektórych nowotworów: piersi, pęcherza moczowego, okrężnicy, przełyku, żołądka, nerek, jajników prostaty i odbytu. Witamina D3 zapobiega rozwojowi choroby niedokrwiennej serca i wystąpieniu zawału serca.
Dbając więc o siebie i bliskich pamiętajmy o tym, że bez witamin D trudno utrzymać wszystkie funkcje organizmu w harmonii i zdrowiu. Jej odpowiednia ilość poprawia też nasze samopoczucie.  

Wg zaleceń opracowanych przez Polską Grupę Roboczą International University Family  Medicine Club zakresy stężeń 25(OH)D w surowicy krwi czyli wątrobowego metabolitu witaminy D, należy interpretować następująco:

        ◦ Deficyt < 25 nmol/l
        ◦ Niedobór 25 – 50 nmol/l
        ◦ Poziom suboptymalny 50 – 75 nmol/l
        ◦ Poziom zalecany 75 – 200 nmol/l
        ◦ Poziom toksyczny >250nmol/l
        ◦
Zalecana suplementacja:

        ◦ Dla dzieci i młodzieży od 1 do 18 rż – 600 – 1000 jm/d zależnie od masy ciała
        ◦ Dla zdrowych osób dorosłych 800 – 2000jm/d zależnie od masy ciała od października do marca lub przez cały rok jeśli synteza skórna jest niewystarczająca.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Czy Twoje codzienne zmęczenie może być objawem głębszego problemu zdrowotnego? Biuro prasowe
2024-11-04 | 14:35

Czy Twoje codzienne zmęczenie może być objawem głębszego problemu zdrowotnego?

W dzisiejszym dynamicznym świecie coraz więcej osób zgłasza dolegliwości związane z przewlekłym zmęczeniem, problemami ze snem, oraz brakiem energii, co wpływa nie tylko na ich
Zdrowie Wrodzona łamliwość kości, obrzęk stawów i wypadanie zębów. Obchodzimy Światowy
2024-10-30 | 14:10

Wrodzona łamliwość kości, obrzęk stawów i wypadanie zębów. Obchodzimy Światowy

Hipofosfatazja (HPP) to rzadkie schorzenie metaboliczne o podłożu genetycznym, które sprawia, że kości oraz zęby stają się słabe, kruche i podatne na złamania. U dzieci HPP objawia
Zdrowie Inspirujące spotkanie z Ewą Ewart i Magdą Atkins
2024-10-29 | 14:00

Inspirujące spotkanie z Ewą Ewart i Magdą Atkins

Centrum Designu DOMOTEKA świętowało swoje 18. urodziny w wyjątkowej atmosferze, łącząc miłośników dobrego wzornictwa, sztuki i filmu. W ramach jubileuszowego wydarzenia,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Uroda

Konsument

Sztuczna inteligencja wzbudza w Polakach głównie ciekawość i obawy. Ponad połowa widzi w niej zagrożenie

Prawie połowa Polaków twierdzi, że myśląc o sztucznej inteligencji, odczuwa zaciekawienie, ale aż 39 proc. przyznaje, że są to głównie obawy. Dotyczą one niewłaściwego wykorzystania SI, utraty kontroli nad nią i marginalizacji roli człowieka na rynku pracy. Na razie jednak tylko 11 proc. badanych używa narzędzi opartych na sztucznej inteligencji w swojej pracy. Chociaż rozwiązania te zyskują zwolenników, to wciąż duża grupa pracowników nie wie, w jaki sposób mogłyby one wspomóc ich w obowiązkach zawodowych – wskazuje badanie „Polacy o AI. Codzienność, nadzieje, obawy”.

Ochrona środowiska

Polski rynek roślinny rozwija się wolniej niż na Zachodzie. Kraje z największą konsumpcją mamy szansę dogonić za kilkanaście lat

Wartość rynku roślinnego w Polsce przekroczyła już wartość 1 mld zł. Roślinne zamienniki nabiału stanowią ponad połowę tej kategorii, a silną pozycję w sprzedaży mają alternatywy dla mleka – wynika z raportu Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej. Polski rynek z rocznymi wydatkami rzędu 4,23 euro na osobę wciąż jednak odbiega od kwot wydawanych na żywność roślinną na Zachodzie. Branża liczy na wsparcie państwa w wykorzystaniu potencjału konsumentów.