O wege słów kilka
Yellowcups
Sowińskiego 9
31-524 Kraków
karolina|yellowcups.pl| |karolina|yellowcups.pl
537 211 401
https://yellowcups.pl/
Eksperci są zgodni – rośliny to przyszłość! Świadomość związana z wpływem jedzenia na kondycję zarówno naszego organizmu, jak i planety rośnie i sprawia, że coraz więcej osób całkowicie rezygnuje lub ogranicza produkty pochodzenia zwierzęcego. Dlaczego warto postawić na dietę opartą na roślinach już od najmłodszych lat? Odpowiadamy z Joanną Lotkowską, ekspertką żywieniową.
Zdrowy talerz
Istotną rolę warzyw w naszej diecie podkreślają specjaliści z zakresu żywienia. Zarówno Światowa Organizacja Zdrowia, jak i Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – PIB zalecają, by warzywa i owoce stanowiły podstawę zdrowej i zbilansowanej diety.
Talerz zdrowego odżywiania, opracowany przez ekspertów dietetyki z Harvard School of Public Health, pokazuje, w jakich proporcjach powinny być spożywane poszczególne grupy produktów. Według wytycznych każdy posiłek powinien być zbudowany w następujący sposób: połowa talerza wypełniona warzywami i owocami, z przewagą ilościową warzyw, możliwie jak najmniej przetworzonymi, jedna czwarta produktami pełnoziarnistymi, a ostatnia część produktami białkowymi. Ważnym dodatkiem do dania są – stosowane z umiarem, oleje roślinne, np. oliwa z oliwek lub olej rzepakowy. We wspomnianym talerzu podkreślono także wartość picia wody oraz aktywności fizycznej.
Skąd czerpać białko?
W tradycyjnej diecie zazwyczaj głównym źródłem białka jest mięso i nabiał. Tymczasem ze względów zdrowotnych eksperci żywieniowi zalecają ograniczenie jedzenia mięsa, zwłaszcza czerwonego oraz jego przetworów, np. wędlin i produktów wędliniarskich. Skąd więc czerpać białko na dietach opartych na roślinach? Nasza uwaga powinna skupiać się przede wszystkim na roślinach strączkowych, zbożach (jak ryż, owies, proso, pszenica, orkisz i żyto), orzechach i nasionach. Pseudozboża takie jak amarantus, gryka i komosa ryżowa, nasiona sezamu, konopi, chia, czy słonecznika również zawierają proporcjonalnie dużo białka. Łącząc różne białka roślinne – na przykład strączki ze zbożami – dostarczymy wszystkich niezbędnych aminokwasów. Wystarczy w ciągu dnia jeść białko z różnych źródeł.
Zamienianie, a nie wykluczanie
Diet roślinnych nie należy traktować w kategoriach wyrzeczeń. Nie rezygnacja jest tu najważniejsza, a zastąpienie produktów pochodzenia zwierzęcego roślinnymi, a tych mamy do wyboru naprawdę wiele. Najważniejsze jest to, by dieta była dobrze zbilansowana, kolorowa i smaczna. Wtedy będzie dla nas zdrowa i pełna składników odżywczych. Umiejętne komponowanie posiłków to coś, czego można się nauczyć. Należy pamiętać, że w diecie wegetariańskiej i wegańskiej wskazane jest suplementowanie witaminy B12. Dodatkowo, by lepiej przyswajać żelazo, warto produkty bogate w ten pierwiastek, łączyć z warzywami i owocami bogatymi w witaminę C.
Jedzenie wpływa na wszystko
Wybór bardziej roślinnej diety to jedna z najlepszych rzeczy, jaką można zrobić dla zdrowia swojego i bliskich. Choroby, które coraz częściej są określane jako plagi i epidemie naszych czasów (w tym cukrzyca typu 2, otyłość, miażdżyca i nadciśnienie) wynikają w znacznej mierze z nieodpowiedniego trybu życia, w tym nieprawidłowo zbilansowanej i mało zróżnicowanej diety, zbyt małej aktywności fizycznej czy zaburzeń w sferze emocjonalnej.
W naszej kulturze wciąż pokutuje przekonanie, że dzieci potrzebują do rozwoju mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego. To popularny mit. Dietę roślinną wprowadzać można na każdym etapie życia, a brak produktów pochodzenia zwierzęcego nie oznacza pogorszenia się stanu zdrowia czy posiadania mniejszej ilości energii. Najlepszym na to dowodem są profesjonalni sportowcy odnoszący liczne sukcesy, tacy jak ultramaratończyk Scott Jurek czy kulturysta Jim Morris, którzy podkreślają, że rezygnacja z produktów pochodzenia zwierzęcego nie przeszkodziła im w treningach. Wręcz przeciwnie! Zbilansowane diety roślinne są odpowiednie zarówno dla osób, które na co dzień podejmują duży wysiłek (np. poprzez pracę fizyczną), jak i dla kobiet w ciąży i małych dzieci – przekonuje dietetyczka Joanna Lotkowska z międzynarodowej organizacji ProVeg, która jest partnerem merytorycznym programu PrzyGOTUJMY Lepszy Świat.
Dodatkowo przygotowując roślinne posiłki, zamiast tych zawierających mięso i nabiał, możemy zmniejszyć negatywny wpływ na środowisko. Hodowla przemysłowa i spożywanie zwierząt są jednym z głównych czynników przyczyniających się do globalnego kryzysu klimatycznego, odpowiedzialnym za co najmniej 14,5% światowej emisji gazów cieplarnianych[1]. Każdy krok w kierunku bardziej roślinnej diety ma sens – pomaga przywrócić ziemi bioróżnorodność, ograniczyć emisję gazów cieplarnianych, uratować tysiące gatunków roślin i zwierząt.
[1] Gerber, P., H. Steinfeld, B. Henderson, et al. (2013): Tackling climate change through livestock: a global assessment of emissions and mitigation opportunities. FAO, Rome.

Szyna CPM – nowoczesne wsparcie w rehabilitacji po przebytej operacji kolana i biodra

Zdrowie zaczyna się od profilaktyki: Samoleczenie fundamentem nowoczesnej polityki zdrowotnej UE

Cena zaniedbania – ile naprawdę kosztuje brak skutecznej terapii ran?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.