ODŻYWCZA MOC PESTEK – DLACZEGO WARTO WŁĄCZYĆ JE DO NASZEJ DIETY
Pestki oraz nasiona zyskują coraz większą popularność nie tylko ze względu na swój smak i łatwość dorzucenia, np. do jogurtu, koktajlu czy dania. Są one niezwykle cennym źródłem witamin oraz minerałów i kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jakie korzyści przyniesie nam ich regularne spożywanie? Lepiej spożywać je w całości czy w wersji zblendowanej?
Choć na rynku znajdziemy wiele suplementów i innych tabletek, które mają dostarczyć nam odpowiednich składników mineralnych, to jednak nic tak dobrze nie zastąpi naturalnych witamin, które są zawarte w pestkach z dyni, słonecznika, awokado czy siemienia lnianego. Dostarczają organizmowi naturalnych substancji odżywczych i są świetnym zamiennikiem chrupiących przekąsek, które również możemy z łatwością zblendować i dodać do posiłku.
Walory prozdrowotne pestek i nasion
Pestki z dyni są jednym z najlepszych źródeł składników odżywczych. Zawierają wiele witamin, m.in. witaminę A, C, E oraz minerały: magnez, cynk, fosfor, żelazo czy miedź. Dodatkowo pestki te posiadają błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz kwas foliowy. Są dość kaloryczne, dlatego nie należy jeść ich w nadmiarze, wystarczy ok 30g dziennie. Chronią przed kamicami nerkowymi, osteoporozą oraz miażdżycą, a także korzystnie wpływają na kości i zęby. Można jeść je zarówno jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do dań i wypieków. Pestki dyni z łatwością można rozdrobnić w blenderze o odpowiednio silnej mocy. Idealnym do tego będzie blender marki Blendtec, który zmieli pestki na jednolitą masę, dzięki czemu będzie można dodać je z łatwością do przygotowywanego dania.
Kolejną pestką, która z pozoru wydaje się nie do zjedzenia, a przynosi wiele korzyści jest pestka z awokado. Nie tylko sam owoc posiada dobroczynne dla naszego zdrowia właściwości, ale również jego pestka. Dzięki regularnemu spożywaniu awokado opóźniamy procesy starzenia skóry, ale również mózgu, serca oraz komórek i tkanek. Dodatkowo pestka zawiera fitoskładniki, np. flawonoidy i polifenole, a także dużą ilość przeciwutleniaczy, których jest aż o 70%, więcej niż w samym miąższu owocu.
- Pestkę z awokado, choć jest duża oraz twarda i wydaje się być niejadalna, z łatwością możemy zblendować za pomocą blendera marki Blendtec. To jedyny taki sprzęt, który sobie z nią poradzi. Amerykańska marka z 45-letnią tradycją szczyci się wysoką mocą silnika, który zblenduje nawet najtwardsze warzywa i produkty. W przypadku pestki z awokado nie musimy się bać o to, że zepsujemy blender, ponieważ urządzenie posiada grube śmigło zamiast skrzyżowanych ostrzy i rozbija składniki oraz zasyca je do środka. Dzięki prostokątnemu kielichowi zapewnia dokładne blendowanie. Dodatkowo ma aż 8 lat gwarancji. Blendowanie nasion i pestek jest dobrym zamiennikiem, jeśli nie przepadamy za jedzeniem ich w całości. Nie tracą swoich wartości odżywczych, a są łatwiej przyswajalne – mówi Jarosław Zimnoch, właściciel firmy Domowe Sanatorium oraz dystrybutor Blendtec w Polsce.
Ogromną porcję witamin mają również pestki granatu. Nie tylko sam owoc dostarcza witamin, ale również jego środek. Pestki zawierają witaminy B, C i E, a także potas, selen, miedź, cynk, magnez oraz krzem. Dodatkowo przeciwdziałają procesom starzenia się i zapalnym, działają korzystnie na skórę trądzikową, odwodnioną i podrażnioną. Zawierają również kwas tłuszczowy Omega-5, który ma właściwości odmładzające. Poprawiają również metabolizm oraz łagodzą skutki stresu i regulują poziom cukru we krwi. Warto dodać je w wersji zmielonej za pomocą blendera do jogurtów, deserów czy jako przyprawa.
Niezwykle ważnym dla naszego organizmu nasionem jest siemię lniane, które najlepiej spożywać w wersji zblendowanej jako napar. Pomaga przezwyciężyć kaszel oraz łagodzi podrażnienia jamy ustnej. Dodatkowo nasiona zawierają witaminy B6, C i E, kwas foliowy oraz Omega-3 i Omega-6, magnez, żelazo, cynk, wapń, potas, fosfor oraz błonnik. Siemię reguluje poziom cholesterolu i glukozy we krwi, a także wzmacnia włosy i paznokcie oraz przyspiesza metabolizm.
Dla osób będących na diecie bezglutenowej istotnym produktem jest mąka ryżowa, którą bez problemu można zrobić własnoręcznie w domu przy pomocy blendera. Blendtec idealnie zblenduje ryż do uzyskania konsystencji mąki. Taka mąka jest dobrym źródłem witamin z grupy B, a także magnezu, żelaza i cynku. Dodatkowo pomaga łagodzić zaparcia, dzięki obecności błonnika i skrobi opornej. Obniża poziom cholesterolu we krwi i poprawia stężenie cukru, a także ma właściwości przeciwnowotworowe, dzięki zawartości lektyny.
Warto do naszej diety wprowadzić codzienną porcję nasion oraz pestek, które korzystnie wpłyną na nasz organizm oraz dostarczą w naturalny sposób witamin i niezbędnych składników. To idealny zamiennik chipsów, słonych paluszków oraz innych przekąsek, który jest zdrowy.

Wpływ stosowania pestycydów na zdrowie ludzi i środowisko

Organizacje kobiece apelują do Ministerstwa Zdrowia o działania na rzecz dostępu do antykoncepcji awaryjnej

Zrób sercu przysługę tego lata
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Farmacja
Nowy pakiet farmaceutyczny ma wyrównać szanse pacjentów w całej Unii. W Polsce na niektóre leki czeka się ponad dwa lata dłużej niż w Niemczech

Jeszcze pod przewodnictwem Polski Rada UE uzgodniła stanowisko w sprawie pakietu farmaceutycznego – największej reformy prawa lekowego od 20 lat. Ma on skrócić różnice w dostępie do terapii między krajami członkowskimi, które dziś sięgają nawet dwóch–trzech lat. W Unii Europejskiej wciąż brakuje terapii na ponad 6 tys. chorób rzadkich, a niedobory obejmują również leki ratujące życie. Nowe przepisy mają zapewnić szybszy dostęp do leków, wzmocnić konkurencyjność branży oraz zabezpieczyć dostawy.
Ochrona środowiska
Rośnie liczba bezdomnych zwierząt w Polsce i związane z nimi wydatki. Potrzebne wprowadzenie kontroli środków przeznaczanych na schroniska

Według analizy bezdomności zwierząt przeprowadzonej przez The State of Pet Homelessness Project opublikowanych w maju 2024 roku w Polsce żyje blisko 950 tys. bezdomnych psów i kotów. W 2023 roku w 230 polskich schroniskach dla zwierząt przebywało 81 778 psów i 35 391 kotów. To o 1,3 proc. więcej niż w 2021 roku – wynika z najnowszych danych Głównego Lekarza Weterynarii. Mimo podejmowanych działań na rzecz zwalczania problemu on wciąż narasta, głównie w obszarze finansowym.