ODŻYWCZA MOC PESTEK – DLACZEGO WARTO WŁĄCZYĆ JE DO NASZEJ DIETY
Pestki oraz nasiona zyskują coraz większą popularność nie tylko ze względu na swój smak i łatwość dorzucenia, np. do jogurtu, koktajlu czy dania. Są one niezwykle cennym źródłem witamin oraz minerałów i kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jakie korzyści przyniesie nam ich regularne spożywanie? Lepiej spożywać je w całości czy w wersji zblendowanej?
Choć na rynku znajdziemy wiele suplementów i innych tabletek, które mają dostarczyć nam odpowiednich składników mineralnych, to jednak nic tak dobrze nie zastąpi naturalnych witamin, które są zawarte w pestkach z dyni, słonecznika, awokado czy siemienia lnianego. Dostarczają organizmowi naturalnych substancji odżywczych i są świetnym zamiennikiem chrupiących przekąsek, które również możemy z łatwością zblendować i dodać do posiłku.
Walory prozdrowotne pestek i nasion
Pestki z dyni są jednym z najlepszych źródeł składników odżywczych. Zawierają wiele witamin, m.in. witaminę A, C, E oraz minerały: magnez, cynk, fosfor, żelazo czy miedź. Dodatkowo pestki te posiadają błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz kwas foliowy. Są dość kaloryczne, dlatego nie należy jeść ich w nadmiarze, wystarczy ok 30g dziennie. Chronią przed kamicami nerkowymi, osteoporozą oraz miażdżycą, a także korzystnie wpływają na kości i zęby. Można jeść je zarówno jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do dań i wypieków. Pestki dyni z łatwością można rozdrobnić w blenderze o odpowiednio silnej mocy. Idealnym do tego będzie blender marki Blendtec, który zmieli pestki na jednolitą masę, dzięki czemu będzie można dodać je z łatwością do przygotowywanego dania.
Kolejną pestką, która z pozoru wydaje się nie do zjedzenia, a przynosi wiele korzyści jest pestka z awokado. Nie tylko sam owoc posiada dobroczynne dla naszego zdrowia właściwości, ale również jego pestka. Dzięki regularnemu spożywaniu awokado opóźniamy procesy starzenia skóry, ale również mózgu, serca oraz komórek i tkanek. Dodatkowo pestka zawiera fitoskładniki, np. flawonoidy i polifenole, a także dużą ilość przeciwutleniaczy, których jest aż o 70%, więcej niż w samym miąższu owocu.
- Pestkę z awokado, choć jest duża oraz twarda i wydaje się być niejadalna, z łatwością możemy zblendować za pomocą blendera marki Blendtec. To jedyny taki sprzęt, który sobie z nią poradzi. Amerykańska marka z 45-letnią tradycją szczyci się wysoką mocą silnika, który zblenduje nawet najtwardsze warzywa i produkty. W przypadku pestki z awokado nie musimy się bać o to, że zepsujemy blender, ponieważ urządzenie posiada grube śmigło zamiast skrzyżowanych ostrzy i rozbija składniki oraz zasyca je do środka. Dzięki prostokątnemu kielichowi zapewnia dokładne blendowanie. Dodatkowo ma aż 8 lat gwarancji. Blendowanie nasion i pestek jest dobrym zamiennikiem, jeśli nie przepadamy za jedzeniem ich w całości. Nie tracą swoich wartości odżywczych, a są łatwiej przyswajalne – mówi Jarosław Zimnoch, właściciel firmy Domowe Sanatorium oraz dystrybutor Blendtec w Polsce.
Ogromną porcję witamin mają również pestki granatu. Nie tylko sam owoc dostarcza witamin, ale również jego środek. Pestki zawierają witaminy B, C i E, a także potas, selen, miedź, cynk, magnez oraz krzem. Dodatkowo przeciwdziałają procesom starzenia się i zapalnym, działają korzystnie na skórę trądzikową, odwodnioną i podrażnioną. Zawierają również kwas tłuszczowy Omega-5, który ma właściwości odmładzające. Poprawiają również metabolizm oraz łagodzą skutki stresu i regulują poziom cukru we krwi. Warto dodać je w wersji zmielonej za pomocą blendera do jogurtów, deserów czy jako przyprawa.
Niezwykle ważnym dla naszego organizmu nasionem jest siemię lniane, które najlepiej spożywać w wersji zblendowanej jako napar. Pomaga przezwyciężyć kaszel oraz łagodzi podrażnienia jamy ustnej. Dodatkowo nasiona zawierają witaminy B6, C i E, kwas foliowy oraz Omega-3 i Omega-6, magnez, żelazo, cynk, wapń, potas, fosfor oraz błonnik. Siemię reguluje poziom cholesterolu i glukozy we krwi, a także wzmacnia włosy i paznokcie oraz przyspiesza metabolizm.
Dla osób będących na diecie bezglutenowej istotnym produktem jest mąka ryżowa, którą bez problemu można zrobić własnoręcznie w domu przy pomocy blendera. Blendtec idealnie zblenduje ryż do uzyskania konsystencji mąki. Taka mąka jest dobrym źródłem witamin z grupy B, a także magnezu, żelaza i cynku. Dodatkowo pomaga łagodzić zaparcia, dzięki obecności błonnika i skrobi opornej. Obniża poziom cholesterolu we krwi i poprawia stężenie cukru, a także ma właściwości przeciwnowotworowe, dzięki zawartości lektyny.
Warto do naszej diety wprowadzić codzienną porcję nasion oraz pestek, które korzystnie wpłyną na nasz organizm oraz dostarczą w naturalny sposób witamin i niezbędnych składników. To idealny zamiennik chipsów, słonych paluszków oraz innych przekąsek, który jest zdrowy.

Bezpieczeństwo najważniejsze dla pacjentów decydujących się na zabiegi korekty wad wzroku

Suplementacja na nowy rok - kilka ciekawych propozycji

Filary pielęgnacji skóry atopowej
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Sylwia Bomba: „Królowa przetrwania” to nie jest mój format. Nie lubię być blisko dram, nie lubię rywalizować na takim poziomie
Influencerka przyznaje, że miała propozycję udziału w programie „Królowa przetrwania”, ale ją odrzuciła. W reality show TVN7 nie brakuje bowiem skrajnych emocji, kontrowersji, intryg i kłótni, a uczestniczki są bezwzględne i często stosują zasadę: cel uświęca środki. Sylwia Bomba zaznacza, że ona sama zamiast angażować się w niepotrzebne konflikty, woli skupić się na jakichś kreatywnych projektach. Marzy o prowadzeniu „Dzień Dobry TVN” i roli w komedii.
Sport
Rusza nowy sezon rowerów publicznych. Na ten element zrównoważonej mobilności stawia coraz więcej polskich miast [DEPESZA]

1 marca wystartował nowy sezon rowerów publicznych Nextbike. W tym roku mieszkańcy 80 polskich miast będą mieli do dyspozycji około 18 tys. rowerów. Szczególnym projektem będzie integracja działającego w Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii Metroroweru z Kolejami Śląskimi, co stworzy jeden z pierwszych w Polsce systemów transportowych w modelu mobility as a service. – Miasta konsekwentnie rozwijają infrastrukturę rowerową, dostrzegając jej kluczową rolę w budowaniu zrównoważonego transportu – ocenia Tomasz Wojtkiewicz, prezes zarządu Grupy Nextbike.
Transport
Dziennie policjanci zatrzymują średnio 69 osób z zakazem prowadzenia pojazdów. Trwają prace nad zaostrzeniem przepisów dla kierowców

W 2024 roku policjanci przeprowadzili ponad 16 mln badań na zawartość alkoholu w organizmie i zatrzymali 91,3 tys. nietrzeźwych kierujących. W 2022 roku, przy mniejszej liczbie kontroli, było ich niemal 104,5 tys. Spadek jest zauważalny, ale problem wciąż jest poważny. Dodatkowo 16,5 tys. osób naruszyło sądowy zakaz prowadzenia pojazdów, a 8,2 tys. nie zastosowało się do decyzji o cofnięciu uprawnień do kierowania. Trwają prace nad przepisami, które zaostrzą kary w tym obszarze.