PATRYK DOBEK, nasza nadzieja w Tokio: Wybieram WEGE!

Andrzej Bromski
Bromo
ul. Płowiecka 4/189
00-585 Warszawa
materialy.prasowedszkodowania|gmail.com| |materialy.prasowedszkodowania|gmail.com
510 139 576
www.bromo.pl
Już 23 lipca zapłonie w Tokio znicz letnich Igrzysk Olimpijskich, niewątpliwie zupełnie innych niż dotąd. Z powodu pandemii Covid19 zawody zostały przeniesione aż o rok, a zmagania sportowców będzie mogła oglądać ograniczona liczba kibiców, w tym nikt spoza Japonii. Jedno pozostanie niezmienne: wielkie emocje i trzymanie kciuków za jak najlepszy występ polskich reprezentantów. Nadzieje, by marzenia przekuć w sukces budzi lekkoatleta, znakomity biegacz Patryk Dobek, który zdradza jak poza sportowym treningiem wspiera swoją kondycję, by optymalnie przygotować się do olimpiady.
PATRYK DOBEK – MISTRZ EUROPY 2021 NA 800 M
Patryk Dobek specjalizował się do niedawna w biegach na 400 m, w tym przez płotki. Od roku stara się jednak pracować nad zwiększeniem wytrzymałości i walką na dystansie 800 m. Jak widać po tegorocznych efektach, wyniki przeszły najśmielsze oczekiwania. Już złoty medal Mistrzostw Polski był wielką niespodzianką, a zdobycie Mistrzostwa Europy (hala) stanowi ukoronowanie jego wysiłków. Co stoi za taką zwyżką formy w ostatnim czasie?
TRENINGI, TRENINGI I… DIETA WEGE
Przygotowania Dobka do występu w Tokio to czas bardzo intensywnych treningów i wyjazdów na zgrupowania. O to, co sprawia, że osiąga coraz lepsze wyniki zapytaliśmy samego sportowca.
- Myślę, że na moje wyniki miała wpływ zmiana sposobu treningu, ale i diety. Zdecydowałem się na odważny ruch i przejście na dietę wegetariańską. Tu dokonałem ciekawego odkrycia, jak pomocne mogą być soki. Nie obciążają organizmu - po wypiciu szklanki wciąż czuję się lekki, a jednocześnie mam przypływ energii prosto z natury. Codzienna porcja soków z warzyw i owoców dostarcza mi odpowiednią dawkę łatwo przyswajalnych witamin i minerałów, a przy tym dobrze nawadnia mój organizm. Dzięki temu moja wytrzymałość jest lepsza i szybciej się regeneruję. Teraz więc na zgrupowania oprócz ulubionych butów, zabieram ulubionego Kuvingsa - czyli moją wyciskarkę do soków! – mówi Dobek.
Zawodnik ma swoje niezawodne przepisy. - Na trening przygotowuję izotonik w postaci koktajlu ze świeżo wyciskanych soków. Bardzo często pije orzeźwiający i dodający energii sok z pomarańczy i innych cytrusów z dodatkiem imbiru oraz listków mięty. Również po treningu piję sok, np. z pomarańczy i imbiru, który działa odkwaszająco. Jest szczególnie pomocny po intensywnym wysiłku, kiedy w organizmie wydziela się bardzo dużo kwasu mlekowego, bo pozwala szybciej zniwelować działanie tego kwasu i wydalić go z organizmu – opowiada Patryk Dobek.
W związku z dietą roślinną Patryka Dobka, jego sponsorem technicznym została marka Kuvings, producent wolnoobrotowych wyciskarek do soków, która wspiera sportowca również programem stypendialnym, podobnie jak lekkoatletkę Sofię Ennaoui i oszczepniczkę Marię Andrejczyk. Obie zawodniczki będą wraz Patrykiem Dobkiem reprezentować nasz kraj na Igrzyskach Olimpijskich w Tokio, zwiększając szansę na sukcesy medalowe Polaków. Każdy ze stypendystów Kuvingsa z dużym entuzjazmem podchodzi do wykorzystania wyciskarek w swojej diecie.
Przekonanie Patryka Dobka do soków z warzyw, owoców i ziół nie jest tylko kwestią osobistych upodobań, ale ma swoje naukowe uzasadnienie. Nie od dziś wiadomo, że, aby móc ćwiczyć, potrzebna jest energia, a tej sprzyja właściwy sposób odżywiania. Dieta znacząco wpływa na sprawność układu mięśniowego i nerwowego, a więc na naszą kondycję i samopoczucie. To ona leży u podstaw prawidłowego treningu. Nieumiejętne dysponowanie składnikami odżywczymi może spustoszyć nasze ciało i zniweczyć wszelkie sportowe wysiłki.
Zawodowi sportowcy i ich trenerzy przykładają wielką wagę do odpowiednio opracowanego, zbilansowanego programu żywienia, bogatego w składniki roślinne: warzywa, owoce i zioła. Wiele zależy od indywidualnych predyspozycji, jednak coraz większym powodzeniem wśród profesjonalistów cieszy się dieta wegetariańska i wegańska. Przy wzmożonym wysiłku fizycznym wzrasta zapotrzebowanie na witaminy i mikroelementy oraz nawodnienie. Stąd niezwykle ważny jest nie tylko dobór produktów, ale również forma ich podawania. Substancje odżywcze najlepiej przyswajamy w postaci płynnej. Dlatego wszelkiego rodzaju koktajle i świeżo wyciskane soki stanowią bardzo pożądany składnik zdrowej, a przede wszystkim efektywnej diety zawodowych sportowców.

Walka z ALS – nadzieja w obliczu diagnozy

Rada Przedsiębiorców apeluje o uchwalenie przepisów zmieniających zasady wypłat zasiłku chorobowego

Rak jelita grubego to nie wyrok. Kluczowe jest wczesne wykrycie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Rynek saszetek nikotynowych w Polsce będzie uregulowany. Osoby nieletnie nie będą mogły ich kupić
Siódmego maja sejmowa Komisja Zdrowia zajmie się nowelizacją ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych, która w części reguluje rynek woreczków nikotynowych. Eksperci z Forum Prawo dla Rozwoju podkreślają pilną potrzebę objęcia tego rynku przepisami prawnymi. Podkreślają, że brak odpowiednich regulacji prawnych dotyczących tych produktów, obecnych na polskim rynku od pięciu lat, to realne zagrożenie dla zdrowia publicznego. Niezbędne są kompleksowe przepisy, które uregulują kwestię saszetek i ograniczą do nich dostęp młodzieży.
Prawo
Kobiety wciąż są w mniejszości we władzach spółek. Tylko część firm działa na rzecz równości płci

Luka w zatrudnieniu kobiet i mężczyzn spadła w UE do najniższego poziomu w ostatniej dekadzie. Jednocześnie jednak panie częściej niż na kierowniczych pracują na niższych i gorzej płatnych stanowiskach. W Polsce, jak wynika z danych 30% Club Poland, udział kobiet w zarządach i radach nadzorczych 140 największych spółek notowanych na GPW wynosi 18,4 proc. Wskazuje to na potrzebę wdrożenia skutecznych działań na rzecz zwiększenia udziału kobiet w najwyższych strukturach zarządzania, również na szczeblu unijnym.
Konsument
Czterech na 10 Polaków miało do czynienia z deepfake’ami. Cyberprzęstępcy coraz skuteczniej wykorzystują manipulowane treści

Deepfaki, czyli wygenerowane bądź też zmanipulowane przez sztuczną inteligencję zdjęcia, dźwięki lub treści wideo, to jedna z najbardziej kontrowersyjnych technologii naszych czasów. Do jej tworzenia wykorzystywane są zaawansowane algorytmy AI, dlatego użytkownikom coraz trudniej jest odróżnić treści rzeczywiste od fałszywych. Z raportu „Dezinformacja oczami Polaków 2024” wynika, że cztery na 10 badanych osób miało do czynienia z takimi treściami. To o tyle istotne, że deepfaki bywają wykorzystywane do manipulacji, szantażu, niszczenia reputacji, oszustw i wyłudzeń finansowych.