Komunikaty PR

Podróżować i nie zwariować – jak zadbać o zdrową dietę w czasie wakacji?

2023-07-26  |  15:00
Biuro prasowe
Do pobrania Barbora ( 0.07 MB )

Sezon letnich podróży rozpoczął się na dobre. Bez względu na to, czy naszym kierunkiem są dalekie, egzotyczne destynacje, czy też wybieramy krótki wypad za miasto, warto zastanowić się nad jedzeniem, które będzie towarzyszyć nam podczas wycieczek.


Wielu z nas lato kojarzy się z pysznym, choć niekoniecznie zdrowym jedzeniem. Wakacje obfitują w przynoszące ulgę w upalne dni lody, słodkie gofry  i przydrożne fast foody, które wybieramy podczas długich podróży samochodem. Często wydaje nam się, że jeśli chcemy właściwie odżywiać się w czasie letnich eskapad, musimy zdecydować się na wiele wyrzeczeń.

Błędem, który często towarzyszy nam w trakcie wakacji jest założenie, że mamy tylko dwie możliwości – albo trzymać ścisłą dietę przez cały wyjazd, albo pozwolić sobie na wszystkie niezdrowe zachcianki. Warto jednak zmienić nastawienie „muszę jeść zdrowo” na „mogę jeść zdrowo” i przede wszystkim kierować się rozsądkiem, znaleźć balans. Wybór jedzenia, po którym czujemy się dobrze, będzie najlepszą alternatywą, ponieważ będziemy mogli w pełni cieszyć się wypoczynkiem – wyjaśnia Sylwia Lenartowicz-Wojciechowska, dietetyk, ekspert supermarketu spożywczego online Barbora.pl.

Zdrowe przekąski do plecaka i walizki

Nawet wyruszając na wakacje z najlepszymi żywieniowymi intencjami, podczas urlopu zdarza nam się popełniać podstawowe błędy, które przekreślają nasze plany i stają się początkiem usprawiedliwień oraz niezdrowych wyborów. Wśród nich dietetycy najczęściej wymieniają pomijanie śniadań, picie niewystarczającej ilości wody i brak odżywczych przekąsek.– Niezależnie od tego, czy wybieramy się na jednodniową, czy dłuższą wycieczkę, kilka wskazówek pomoże nam zachować bezpieczeństwo i zdrowie. Przed podróżą powinniśmy upewnić się, że mamy pod ręką przekąskę bogatą w białko i zdrowe tłuszcze. Do podróżnego menu warto dodać także świeże owoce i orzechy, żeby zawsze móc schrupać coś pożywnego. Zabierzmy ze sobą także niewielki smakołyk, taki jak gorzka czekolada, suszone owoce itp., aby zaspokoić apetyt na słodycze podczas podróży. Często zdarza się, że w trakcie wakacji chętniej decydujemy się na słodkie, gazowane napoje. Są kuszące, zwłaszcza w upalne dni, ale mogą one spowodować wzrost poziomu cukru w organizmie. Ponadto spożywanie napojów gazowanych w okresie letnim zamiast gasić pragnienie, wzmaga je. Dlatego też warto wybierać naturalnie słodzone napoje, takie jak maślanka lub lemoniada, ponieważ są one bogate w minerały i utrzymują poziom cukru w organizmie pod kontrolą dodaje ekspert Barbora.pl.

Aby zniwelować pokusę na niezdrową żywność, powinniśmy rozważnie zwracać uwagę na wielkość porcji i utrzymywać normalny harmonogram posiłków. Dzięki temu unikniemy uczucia ciężkości w żołądku i będziemy czuć się lekko przez całą podróż. Konieczne jest również zadbanie o prawidłowe nawodnienie i jakość snu.

W podróży często jesteśmy niewyspani, a prawidłowy sen ma znaczenie nie tylko w kwestii naszego samopoczucia, ale również nawyków żywieniowych. Podczas wakacji powinniśmy zadbać o pokarmy zawierające tryptofan, magnez, melatoninę i inne składniki odżywcze, które mogą poprawić jakość snu: drób, tłuste ryby, takie jak łosoś lub tuńczyk oraz produkty mleczne. Warto sięgnąć również po migdały, orzechy nerkowca, płatki owsiane, otręby, krakersy pełnoziarniste i inne stosunkowo nieprzetworzone węglowodany, a także owoce – wiśnie, banany czy kiwipodsumowuje ekspert Barbora.pl.

Więcej informacji: www.barbora.pl

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Mustela Stelatopia+ zwycięzcą Rankingu TOP10 Emolienty 2025 Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Mustela Stelatopia+ zwycięzcą Rankingu TOP10 Emolienty 2025

Złota odznaka i tytuł „TOP EMOLIENT 2025” w prestiżowym Rankingu TOP10 Emolientów organizowanym przez Polskie Towarzystwo Chorób Atopowych (PTCA)
Zdrowie Czy siedzący tryb życia powoduje żylaki u mężczyzn?
2025-06-25 | 10:20

Czy siedzący tryb życia powoduje żylaki u mężczyzn?

To, jak dużo siedzimy, bezpośrednio przekłada się na nasze zdrowie. Siedzący tryb życia sprzyja nie tylko nadmiarowym kilogramom, ale także deformacjom sylwetki, problemom
Zdrowie Wzrost alergii wśród dzieci. Wczesne rozpoczęcie leczenia może zatrzymać jej dalszy rozwój, zapobiec ciężkim powikłaniom i astmie
2025-06-24 | 15:00

Wzrost alergii wśród dzieci. Wczesne rozpoczęcie leczenia może zatrzymać jej dalszy rozwój, zapobiec ciężkim powikłaniom i astmie

Alergia to epidemia cywilizacyjna i jedno z największych wyzwań zdrowotnych XXI wieku – według badania sondażowego „Alergie w świadomości Polaków”

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polski e-commerce rośnie w siłę. Konsumentów przyciągają przede wszystkim promocje

Rynek e-commerce w Polsce jest już wart ok. 152 mld zł. Rośnie zarówno częstotliwość zakupów, jak i średnia wartość koszyka – wynika z raportu Strategy&. Polacy doceniają wygodę zakupów przez internet, szybką dostawę i łatwy zwrot. Coraz częściej zwracają też uwagę na cenę i chętnie korzystają z promocji. To właśnie ten trend wykorzystuje Amazon.pl, organizując co roku festiwal z okazji Prime Day. W tym roku zaplanowano go po raz pierwszy aż na cztery dni: 8–11 lipca, a nie dwa jak w poprzednich latach.

Problemy społeczne

Do 2029 roku rynek pracy skurczy się o milion pracowników. Przedsiębiorcy wskazują, jak zaktywizować cztery wykluczone dotąd zawodowo grupy [DEPESZA]

W latach 2020–2029 zmiana struktury społecznej doprowadzi do skurczenia się rynku pracy aż o milion pracowników. Trend ten wymusi na pracodawcach konieczność podejmowania konkretnych działań zmierzających do aktywizacji pomijanych dotąd grup społecznych. – Inkluzywność to nie tylko kwestia etyczna, to strategiczna odpowiedź na kryzys demograficzny i niedobór siły roboczej – wskazuje Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.