POSTANOWIENIA NOWOROCZNE: ZACZNIJ JEŚĆ ZDROWO
Początek Nowego Roku to dla wielu osób okazja do wyznaczenia sobie nowych celów, by zmienić swoje życie na lepsze. Postanawiamy rzucić palenie, rozpocząć ćwiczenia na siłowni, zacząć dietę, która pomoże schudnąć, czytać jedną książkę miesięcznie czy zacząć zdrowo jeść. Wielokrotnie jednak po kilku tygodniach nie udaje nam się wytrwać w postanowieniach noworocznych i wracamy do starych nawyków. Rzucenie niezdrowego jedzenia i zastąpienie go codzienną porcją witamin powinno pozostać z nami na stałe i wejść nam w nawyk. Dzięki temu będziemy zdrowsi, pełni energii, a nasza skóra będzie bardziej promienna.
Każdy z nas zna przysłowie „w zdrowym ciele zdrowy duch”. Jednak dlaczego tak trudno wcielić je w życie? Nie od dziś wiadomo, że witaminy pozytywnie wpływają na nasz organizm. Warto zamienić słodką przekąskę w postaci batonika czy czekolady na wybrany owoc lub warzywo. Owoce zawierają błonnik i witaminy, jednak nie wolno jeść ich zbyt dużo jednego dnia, ponieważ są źródłem cukrów prostych. Do obiadu warto przygotowywać sobie surówkę ze świeżych warzyw. Warzywa powinny stanowić podstawę każdej zdrowej diety. Są źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika i przeciwutleniaczy. Świetnym, szybkim i bardzo smacznym pomysłem jest robienie świeżo wyciskanych soków, które możemy wypić o każdej porze dnia. Są one źródłem antyoksydantów, które m.in. wstrzymują proces starzenia oraz pełnią rolę w profilaktyce antynowotworowej. Błonnik wspomaga perystaltykę jelit, wzrost flory bakteryjnej, detoksykację oraz wydalanie z ustroju związków rakotwórczych. Soki świeżo wyciskane są idealne dla dzieci, ponieważ duża zawartość folianów wspomaga rozwój układu nerwowego. Ich spożywanie zapobiega cukrzycy, nadciśnieniu, miażdżycy i wielu innym schorzeniom.
– Jest wiele powodów, dla których warto pić świeżo wyciskane soki z owoców i warzyw. Są pełne witamin, minerałów oraz fitoskładników, czyli dobroczynnych substancji odżywczych występujących wyłącznie w roślinach. Chlorofil, karoten, luteina, czy sulforafan to tylko te bardziej znane nazwy spośród setek skarbów ukrytych w warzywach – wystarczy je wycisnąć! Dzięki temu mamy silniejszy układ odpornościowy i jesteśmy zdrowsi. Taki sok w prosty sposób możemy przygotować sami w domu. Wystarczy kilka wybranych warzyw i owoców oraz dobry sprzęt, który poradzi sobie nawet z tymi twardymi składnikami i będzie nam służył przez kilka zdrowych lat. Naszym klientom zawsze polecamy wyciskarki Kuvings, w których zastosowano wolnoobrotową technologię, dzięki której wyciskane owoce i warzywa nie są miażdżone i napowietrzone. Dzięki temu zachowujemy cenne wartości odżywcze i właściwości, a soki smakują znakomicie. Dodatkowo napoje dłużej zachowują oryginalny kolor, smak i świeżość. Taka wyciskarka jest idealna dla osób (w tym również dzieci), które nie lubią w wyciskanych sokach miąższu. Dużym ułatwieniem jest to, że nie musimy kroić owoców, ponieważ jabłka czy pomarańcze mieszczą się całe, a czyszczenie jest bardzo proste i szybkie – mówi Jarosław Zimnoch, właściciel firmy Domowe Sanatorium oraz dystrybutor Kuvings w Polsce.
3 szybkie przepisy na wyciskane soki:
Świeżo wyciskane soki mają niski indeks glikemiczny i są bardzo dobrze przyswajalne. Podczas przygotowywania soku warto dołączyć świeże warzywa i zielone liście, np. szpinaku czy natki pietruszki. Poniżej przedstawiamy najciekawsze przepisy:
1. Pomarańcza, szpinak i mięta
Sok z pomarańczy jest bardzo zdrowy dla naszego organizmu. Owoc ten jest bogaty w witaminę C i beta-karotenu. Dzięki wykorzystaniu szpinaku i mięty dostarczymy organizmowi luteinę, która wspiera prawidłowe funkcje narządu wzroku.
2. Seler, marchew, jabłko, imbir
Dla osób lubiących ostrzejsze smaki polecamy ten napój. Marchew posiada silne właściwości antyoksydacyjne, które chronią komórki przed starzeniem i mutacjami. Imbir działa przeciwzapalnie, a seler wspomaga usuwanie nadmiaru toksyn z organizmu.
3. Marchew, burak, pomarańcza, świeży imbir
Ten sok to prawdziwa bomba witaminowa. Burak jest bogaty w betainy. Marchew ma właściwości antyoksydacyjne, a pomarańcza witaminę C. Taki sok dostarczy dużo energii na cały dzień.
Z Nowym Rokiem warto zastanowić się nad postanowieniami, w których wytrwamy jak najdłużej, a nowe nawyki zostaną z nami na stałe. Jednym z nich jest zdrowe odżywianie i picie świeżo wyciskanych soków. Oprócz dostarczanych witamin i innych składników mineralnych są one sposobem na zaspokojenie pragnienia i łaknienia. W dodatku są pyszne i proste w przygotowaniu.
Serce pod opieką - spotkania z kardiologiem
Diagnoza: krótkowzroczność. Jak dbać o wzrok dziecka i spowolnić postęp wady?
Urazy zębów u dzieci. Jak dbać o prawidłową higienę po wypadku stomatologicznym?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Ada Fijał: Młode pokolenie jest niezwykle obeznane z modą. Kiedyś my uczyliśmy uczestników naszych programów, co mają robić, a teraz często to my uczymy się od nich
Aktorka i jurorka programu „Shopping Queens. Królowe zakupów” zauważa, że w ciągu dekady nie tylko zmienił się ten format telewizyjny, ale także podejście do mody. Trendy dyktują bowiem teraz nie tyle znani projektanci, ile ulica i zwykli ludzie. Na jej szczególne uznanie zasługuje młode pokolenie, które wykazuje się ogromną kreatywnością i wręcz nie sposób przejść obojętnie obok ich wyszukanych stylizacji.
Muzyka
Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci
Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.
Edukacja
MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.