Postanowienia noworoczne? Zmieńmy nawyki zakupowe i jedzmy zdrowiej!
Utrzymanie trendu z 2020 roku
Aby wesprzeć zdrowe nawyki żywieniowe i zakupowe Polaków w 2021 roku, Kamis i Federacja Polskich Banków Żywności przygotowali 6 prostych porad z okazji 6. edycji programu „Kulinarnie Mocni”:
- Planuj – Kluczem do efektywnych i oszczędnych zakupów jest planowanie. Ogromnym ułatwieniem jest spisanie menu na cały tydzień, przegląd lodówki i szafek, żeby zorientować się, co masz w kuchennym asortymencie, a czego brakuje. Następnie zrób listę zakupów.
- Kupuj z głową – Trzymaj się listy i staraj się nie wychodzić na zakupy „na głodnego”. Wtedy jest duża szansa, że nawet konkretna lista nie pomoże. Zdecydowanie lepiej unikać wielkich zakupów i korzystać na bieżąco z całego bogactwa sklepowych półek i pobliskich straganów.
- Gotuj mądrze – Kiszenie i pasteryzacja to świetne tradycyjne metody na utrwalenie owoców
i warzyw, szczególnie tych sezonowych, których mogliśmy kupić zbyt dużo. Jeśli wolisz bardziej kompaktowe rozwiązania, staraj się gotować z tego, co masz. Idealne są tutaj wszelkiego rodzaju zupy, do których włożysz już podwiędłe warzywa. - Dobrze przechowuj – W lodówce trzymaj mleko i nabiał, mięso, wędliny, ryby, gotowe potrawy, otwarte słoiki z dżemami, sosami i innymi przetworami. Chłód lubią warzywa liściaste, brokuły, jabłka, owoce jagodowe, grzyby czy kiszona kapusta. Poza lodówką
w suchym miejscu przechowuj cytrusy, banany, pomidory, gruszki czy awokado. Chłodne temperatury psują ich smak. - Wykorzystaj niskie temperatury – To, co możesz trzymać w lodówce przechowuj w szczelnych, najlepiej szklanych pojemnikach. Może sprawdzą się czyste słoiki po przetworach? „Lodówkowe” owoce i warzywa osusz po umyciu.
- Czytaj etykiety – Daty ważności wykorzystaj do segregowania produktów w lodówce i szafkach zgodnie z zasadą FIFO (First In – First Out), tj. im bliżej upływu daty ważności, tym bardziej produkty wysuwamy do przodu, żeby je zjeść, a z tyłu stawiamy te, których termin jest dłuższy i jeszcze chwilę mogą poczekać.
Kolejna porcja warsztatów
Marka KAMIS wspólnie z Federacją Polskich Banków Żywności po raz kolejny organizuje warsztaty dotyczące przemyślanego gospodarowania produktami spożywczymi i niemarnowania jedzenia. W ramach 6. programu „Kulinarnie Mocni” zostaną zorganizowane warsztaty ekspertów Kamis dla edukatorów Banków Żywności, podczas których zostanie przekazana wiedza dotycząca tego, jak
z ogólnodostępnych składników i przypraw stworzyć smaczne posiłki dla całej rodziny. Już 29 stycznia br. odbędą się kolejne warsztaty w formie online.

Bezpieczeństwo najważniejsze dla pacjentów decydujących się na zabiegi korekty wad wzroku

Suplementacja na nowy rok - kilka ciekawych propozycji

Filary pielęgnacji skóry atopowej
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Sylwia Bomba: „Królowa przetrwania” to nie jest mój format. Nie lubię być blisko dram, nie lubię rywalizować na takim poziomie
Influencerka przyznaje, że miała propozycję udziału w programie „Królowa przetrwania”, ale ją odrzuciła. W reality show TVN7 nie brakuje bowiem skrajnych emocji, kontrowersji, intryg i kłótni, a uczestniczki są bezwzględne i często stosują zasadę: cel uświęca środki. Sylwia Bomba zaznacza, że ona sama zamiast angażować się w niepotrzebne konflikty, woli skupić się na jakichś kreatywnych projektach. Marzy o prowadzeniu „Dzień Dobry TVN” i roli w komedii.
Sport
Rusza nowy sezon rowerów publicznych. Na ten element zrównoważonej mobilności stawia coraz więcej polskich miast [DEPESZA]

1 marca wystartował nowy sezon rowerów publicznych Nextbike. W tym roku mieszkańcy 80 polskich miast będą mieli do dyspozycji około 18 tys. rowerów. Szczególnym projektem będzie integracja działającego w Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii Metroroweru z Kolejami Śląskimi, co stworzy jeden z pierwszych w Polsce systemów transportowych w modelu mobility as a service. – Miasta konsekwentnie rozwijają infrastrukturę rowerową, dostrzegając jej kluczową rolę w budowaniu zrównoważonego transportu – ocenia Tomasz Wojtkiewicz, prezes zarządu Grupy Nextbike.
Transport
Dziennie policjanci zatrzymują średnio 69 osób z zakazem prowadzenia pojazdów. Trwają prace nad zaostrzeniem przepisów dla kierowców

W 2024 roku policjanci przeprowadzili ponad 16 mln badań na zawartość alkoholu w organizmie i zatrzymali 91,3 tys. nietrzeźwych kierujących. W 2022 roku, przy mniejszej liczbie kontroli, było ich niemal 104,5 tys. Spadek jest zauważalny, ale problem wciąż jest poważny. Dodatkowo 16,5 tys. osób naruszyło sądowy zakaz prowadzenia pojazdów, a 8,2 tys. nie zastosowało się do decyzji o cofnięciu uprawnień do kierowania. Trwają prace nad przepisami, które zaostrzą kary w tym obszarze.