Postanowienia noworoczne? Zmieńmy nawyki zakupowe i jedzmy zdrowiej!
Utrzymanie trendu z 2020 roku
Aby wesprzeć zdrowe nawyki żywieniowe i zakupowe Polaków w 2021 roku, Kamis i Federacja Polskich Banków Żywności przygotowali 6 prostych porad z okazji 6. edycji programu „Kulinarnie Mocni”:
- Planuj – Kluczem do efektywnych i oszczędnych zakupów jest planowanie. Ogromnym ułatwieniem jest spisanie menu na cały tydzień, przegląd lodówki i szafek, żeby zorientować się, co masz w kuchennym asortymencie, a czego brakuje. Następnie zrób listę zakupów.
- Kupuj z głową – Trzymaj się listy i staraj się nie wychodzić na zakupy „na głodnego”. Wtedy jest duża szansa, że nawet konkretna lista nie pomoże. Zdecydowanie lepiej unikać wielkich zakupów i korzystać na bieżąco z całego bogactwa sklepowych półek i pobliskich straganów.
- Gotuj mądrze – Kiszenie i pasteryzacja to świetne tradycyjne metody na utrwalenie owoców
i warzyw, szczególnie tych sezonowych, których mogliśmy kupić zbyt dużo. Jeśli wolisz bardziej kompaktowe rozwiązania, staraj się gotować z tego, co masz. Idealne są tutaj wszelkiego rodzaju zupy, do których włożysz już podwiędłe warzywa. - Dobrze przechowuj – W lodówce trzymaj mleko i nabiał, mięso, wędliny, ryby, gotowe potrawy, otwarte słoiki z dżemami, sosami i innymi przetworami. Chłód lubią warzywa liściaste, brokuły, jabłka, owoce jagodowe, grzyby czy kiszona kapusta. Poza lodówką
w suchym miejscu przechowuj cytrusy, banany, pomidory, gruszki czy awokado. Chłodne temperatury psują ich smak. - Wykorzystaj niskie temperatury – To, co możesz trzymać w lodówce przechowuj w szczelnych, najlepiej szklanych pojemnikach. Może sprawdzą się czyste słoiki po przetworach? „Lodówkowe” owoce i warzywa osusz po umyciu.
- Czytaj etykiety – Daty ważności wykorzystaj do segregowania produktów w lodówce i szafkach zgodnie z zasadą FIFO (First In – First Out), tj. im bliżej upływu daty ważności, tym bardziej produkty wysuwamy do przodu, żeby je zjeść, a z tyłu stawiamy te, których termin jest dłuższy i jeszcze chwilę mogą poczekać.
Kolejna porcja warsztatów
Marka KAMIS wspólnie z Federacją Polskich Banków Żywności po raz kolejny organizuje warsztaty dotyczące przemyślanego gospodarowania produktami spożywczymi i niemarnowania jedzenia. W ramach 6. programu „Kulinarnie Mocni” zostaną zorganizowane warsztaty ekspertów Kamis dla edukatorów Banków Żywności, podczas których zostanie przekazana wiedza dotycząca tego, jak
z ogólnodostępnych składników i przypraw stworzyć smaczne posiłki dla całej rodziny. Już 29 stycznia br. odbędą się kolejne warsztaty w formie online.

Rusza ogólnopolskie badanie potrzeb farmaceutów, dotyczące ich roli w terapii ran w ramach kampanii „Rany pod kontrolą”

Mustela Stelatopia+ zwycięzcą Rankingu TOP10 Emolienty 2025

Czy siedzący tryb życia powoduje żylaki u mężczyzn?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Motoryzacja

Qczaj: Na drogach szybkiego ruchu lubię mocniej wcisnąć pedał gazu. Niebawem planuję też zrobić prawo jazdy na motocykl
Trener podkreśla, że decyzja o zrobieniu prawa jazdy była jedną z najlepszych w jego życiu. Teraz, kiedy odpowiedni dokument ma już w kieszeni, z ogromną przyjemnością wsiada za kierownicę i mknie przed siebie. Najbardziej lubi drogi szybkiego ruchu, bo tam może mocniej wcisnąć pedał gazu. W innych okolicznościach jednak jeździ z dużą rozwagą, dostosowując prędkość do warunków panujących na jezdni. Qczaj zdradza też, że kolejnym krokiem będzie kurs na prawo jazdy na motocykl.
Edukacja
Uczelnie zaczynają wspólnie walczyć ze zjawiskiem mobbingu i dyskryminacji. Ruszają badania nad skalą problemu

Szkoły wyższe chcą aktywniej walczyć ze zjawiskiem mobbingu i dyskryminacji zarówno wobec pracowników, jak i studentów. W ramach projektu Bezpieczna Uczelnia będą się wymieniać dobrymi praktykami w zakresie polityki antymobbingowej. Zostaną przeprowadzone także badania na temat obecnej sytuacji w środowisku akademickim. Dotychczasowe badania prowadzone przez Fundację Science Watch Polska wskazują, że mobbing to dość powszechne zjawisko na uczelniach, które przybiera charakterystyczne dla środowiska formy.
Edukacja
Polki coraz bardziej świadomie podchodzą do profilaktyki nowotworów piersi. Wciąż jednak blisko połowa się nie bada

Profilaktyka raka piersi przestaje być dla Polek źródłem lęku i tematem tabu. Coraz częściej motywacją do wykonania badań jest odpowiedzialność za siebie i bliskich – wynika z najnowszego badania Maison & Partners dla Henkel Polska. 36 proc. kobiet jako motywację wskazało rekomendacje lekarskie, a 30 proc. – potrzebę dbania o swój organizm. Mimo że około 40 proc. kobiet w wieku 20–60 lat bada się regularnie, wykonując badania palpacyjne czy USG, podobny odsetek nie bada się wcale, a co piąta deklaruje, że w ogóle nie interesuje się tym tematem.