Powitaj wiosnę w pełni sił
Wiosenne osłabienie – najczęstsze przyczyny i objawy
Wiosenne przesilenie często pozbawia nas sił, powoduje nadmierne zmęczenie i problemy z koncentracją. Wiele osób skarży się w tym czasie na rozdrażnienie, kołatanie serca i dziwne uczucie wewnętrznego niepokoju. Wszystkie te objawy mają swoje przyczyny. Szybkie przejście z jednej pory roku w drugą i nagła zmiana temperatur, nie sprzyjają dobremu samopoczuciu. Podczas zimy zwykle jesteśmy mniej aktywni i znacznie mniej czasu spędzamy na zewnątrz, nie tylko z powodu niskich temperatur, ale również znacznie krótszego dnia. Gdy nagle nadchodzą cieplejsze dni, z dnia na dzień zrzucamy z siebie ciepłe kurtki i płaszcze, a nagłe skoki temperatury to szok dla organizmu. Osłabienie wynika też z faktu, że zimą zwykle nasza dieta jest uboższa w witaminy i minerały, a brak słońca sprzyja obniżeniu poziomu witaminy D. Zmienna pogoda i znaczne skoki ciśnienia jeszcze bardziej utrudniają tę sytuację.
Nie dajmy się przesileniu!
Przesilenie może być odczuwalne nawet przez kilka tygodni. Do najczęściej wymienianych objawów należą: zawroty głowy, osłabienie, senność, rozdrażnienie i niższa odporność. W tym trudnym dla naszego organizmu czasie powinniśmy w sposób szczególny o siebie zadbać. Dieta bogata w owoce i witaminy, regularna dawka aktywności fizycznej, a także suplementacja witaminą C i D oraz kwasami omega 3 i omega 6 to klucz do sukcesu. Istotną kwestią jest również to, aby słuchać swojego organizmu – jeśli domaga się odpoczynku, warto zwolnić tempo i nie przeciążać go. Kolejnym skutecznym sposobem na poprawę samopoczucia, jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Niestety obecnie zawartość witamin i składników mineralnych w warzywach i owocach jest znacznie niższa, niż miało to miejsce kilkadziesiąt czy nawet kilkanaście lat temu. Dlatego warto zaufać odpowiedniej suplementacji. Ważne jednak, abyśmy świadomie wybierali najwyższej jakości suplementy, które charakteryzują się udowodnioną skutecznością, bogatym składem oraz przede wszystkim w pełni naturalnymi i certyfikowanymi składnikami. Właśnie taka jest VitaC od DuoLife.
Wesprzyj swój organizm naturalną witaminą C
Witamina C to źródło zdrowia, energii i dobrego samopoczucia – jednak wyłącznie pod warunkiem, że nie jest w żaden sposób modyfikowana, dzięki czemu utrzymuje swą naturalną postać. Czy chcąc spożywać naturalną witaminę C, musimy codziennie jeść cytrusy? Jest to dobra metoda, jednak pamiętajmy o tym, że obecnie zawartość witamin w owocach jest znacznie niższa niż jeszcze kilkanaście lat temu. Aby zapewnić sobie odpowiednią podaż witamin, musielibyśmy codziennie jeść po kilka kilogramów owoców. DuoLife VitaC, która dzięki swej wyjątkowej formie pozwala na zaspokojenie 100% zapotrzebowania na tę witaminę, jedna porcja jest odpowiednikiem niemal kilograma cytryn. Tym samym pozwala na utrzymanie optymalnego stanu organizmu i wyraźne wzmocnienie układu immunologicznego.
Niebagatelną rolę odgrywa tu bogaty skład, który został skomponowany tak, by maksymalnie wspierać organizm nawet w momentach, gdy jest wystawiony na próbę. Za skuteczność DuoLife VitaC odpowiadają:
Acerola jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C. Jeden jej owoc zawiera tyle naturalnej witaminy C, co kilogram cytryn! Uznana jest również za silny antyoksydant, który uelastycznia skórę oraz przeciwdziała jej starzeniu.
Dzika róża zawiera 30-40 razy więcej witaminy C niż słynące z tego cytrusy. Owoce Dzikiej róży to niezastąpione źródło łatwo przyswajalnych witamin, kwasów organicznych, soli mineralnych i przeciwutleniaczy, dzięki czemu wykazuje działanie wzmacniające cały organizm.
Jagody CamuCamu to prawdziwa skarbnica naturalnych witamin. Zawierają one minimum 2500 mg naturalnej witaminy C w 100 gramach, co stanowi niemal 2% ich własnej masy! Dodatkowo są bogate w przeciwutleniacze, wzmacniające cały układ immunologiczny.
Innowacyjne połączenie biologicznie czynnych, naturalnych składników zawartych w DuoLife Vita C, niezawierających żadnych konserwantów oraz stabilizatorów smaku, gwarantuje najwyższą jakość produktu i zwiększoną przyswajalność.
Nie dajmy się wiosennemu przesileniu i czerpmy z pierwszych cieplejszych dni garściami. Naturalne wsparcie organizmu to klucz do sukcesu w walce o zdrowie i dobre samopoczucie.
Więcej informacji na myduolife.com

Bezpieczeństwo najważniejsze dla pacjentów decydujących się na zabiegi korekty wad wzroku

Suplementacja na nowy rok - kilka ciekawych propozycji

Filary pielęgnacji skóry atopowej
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Malwina Wędzikowska: Luksusowe marki bardzo podupadły. Miliarderzy noszą się bez logo, a influencerzy przebodźcowali odbiorców towarami z górnej półki
Prezenterka uczestniczyła w Paris Fashion Week, który dla niej jest nie tylko wydarzeniem modowym, ale i szansą do obserwacji dynamicznych zmian w branży. Malwina Wędzikowska uważa, że kryzys, z jakim boryka się obecnie rynek mody, może skłonić marki do uproszczenia swoich kolekcji oraz wprowadzenia bardziej funkcjonalnych rozwiązań. Odpowiedzią na potrzebę oszczędności oraz zrównoważonego rozwoju w modzie powinna być chociażby możliwość wykorzystania tych samych modeli w propozycjach na różne sezony. Jej zdaniem może się również zmienić kształt tradycyjnych pokazów mody, które wiążą się z dużymi kosztami i spektakularnymi efektami.
Prawo
Polska w końcówce europejskiej stawki pod względem udziału kobiet w zarządach spółek. Zmienić ma to unijna dyrektywa

Udział kobiet w zarządach i radach nadzorczych 140 największych spółek notowanych na warszawskiej giełdzie na koniec 2024 roku wyniósł 18,4 proc. – wynika z danych 30% Club Poland. Zgodnie z dyrektywą Women on Boards, żeby zapewnić równowagę płci, 33 proc. wszystkich stanowisk zarządczych powinno być zajmowane przez osoby należące do niedostatecznie reprezentowanej płci. Sytuację kobiet powinny poprawić obowiązkowe parytety, transparentność rekrutacji oraz merytoryczne kryteria wyboru kandydata.
Żywienie
Prawidłowe odżywianie ma największy wpływ na zdrowie i długość życia. Niewiele osób stosuje odpowiednią dietę

– Skomponowanie odpowiedniego jadłospisu i kultura jedzenia są obecnie sporym wyzwaniem – uważa prof. dr hab. n. med. Grzegorz Dworacki, ekspert z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Jego zdaniem zaszkodzić może nam chociażby spożywanie produktów tuż po wyjęciu ich z lodówki. Ekspert medycyny stylu życia zaznacza też, że bardzo ważną rolę w naszym organizmie odgrywają jelita, a żeby właściwie funkcjonowały, powinniśmy włączyć do swojego menu probiotyki oraz prebiotyki.