Komunikaty PR

Poznaj pięć powodów, dla których warto jeść produkty zbożowe!

2024-04-12  |  10:42
Biuro prasowe

Dziecko, by dobrze się rozwijać, potrzebuje zdrowej i zbilansowanej diety, która wspiera jego organizm, pozytywnie wpływa na kondycję fizyczną i psychiczną, a także zapewnia energię każdego dnia. Ważną rolę w codziennym jadłospisie malucha pełnią produkty i przetwory zbożowe. O tym, jak istotne są zboża w diecie najmłodszych mówią dietetyczki Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska – ekspertki kampanii „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe!”.

 

- Wraz z pokarmem dostarczamy organizmowi paliwo do życia oraz składniki odżywcze, wpływające m.in. na wydajność fizyczną, umysłową, a nawet nastrój. Ważną pozycję w odpowiednio zbilansowanej diecie zajmują zboża i produkty zbożowe, które zawierają wszystkie ważne mikro- i makroelementy. W zależności od obróbki technologicznej produkty zbożowe dzielimy na pełnoziarniste oraz te z ziarna oczyszczonego. Zgodnie z zaleceniami Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, codziennie dla zdrowia powinno się spożyć przynajmniej 3 porcje (90 g) produktów zbożowych z przemiału całego ziarna, takich jak między innymi kasze, np. gryczana, pieczywo razowe czy razowy makaron wyjaśnia Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska.

 

Energia przez cały dzień!

Produkty zbożowe to przede wszystkim główne źródło węglowodanów złożonych. Dostarczają energii, która jest niezbędna dla młodego, rozwijającego się organizmu, stanowiąc siłę napędową do zabawy, aktywności sportowych, nauki oraz realizacji dziecięcych pasji. Warto wybierać produkty zbożowe pełnoziarniste, gdyż uzyskiwana z nich energia jest przyswajana stopniowo, a uczucie sytości utrzymuje się dłużej.

 

Paliwo dla mózgu

- Węglowodany pochodzące z produktów zbożowych są również źródłem glukozy, która jest potrzebna do pracy mózgu, szczególnie podczas nauki i zadań wymagających koncentracji. Dlatego tak ważne jest spożywanie przez dzieci pierwszego i drugiego śniadania. Na pierwszy posiłek można zaproponować płatki owsiane lub gryczane wraz z owocami i mlekiem lub jogurtem. Na drugie śniadanie najlepsza będzie kanapka z pieczywa razowego lub grahamki proponuje Ewa Sypnik-Pogorzelska.

 

Produkty zbożowe, zwłaszcza te pełnoziarniste, korzystnie wpływają także na rozwój poznawczy dziecka oraz wzmacniają liczne funkcje umysłowe, takie jak: pamięć, skupienie, zdolność logicznego myślenia. Za  procesy te odpowiadają zawarte w nich witaminy (szczególnie z grupy B) i składniki mineralne (magnez, żelazo czy potas).

 

Lepsze trawienie i zdrowy brzuch

Ze względu na duże pokłady błonnika pokarmowego, zbożom przypisuje się istotną rolę we wspieraniu pracy układu pokarmowego, w tym prawidłowego trawienia. Błonnik działa jak „miotełka”, która pomaga usunąć wszelkie niestrawione resztki pokarmowe zalegające w jelitach. Dodatkowo dieta bogata w błonnik daje uczucie sytości. Stanowi także pożywkę dla pożytecznych bakterii w jelitach. Ponadto produkty z pełnego przemiału sprzyjają prewencji chorób dietozależnych, m.in. otyłości.

- Zbilansowana dieta, bogata w produkty zbożowe (np. otręby pszenne, owsiane, razowe pieczywo, grube kasze), a do tego surowe i gotowane warzywa są dobrą podstawą dla prawidłowo rozwijającego się i funkcjonującego układu pokarmowego – podkreślają ekspertki kampanii.

 

Większa odporność

Produkty zbożowe zawierają składniki mineralne istotne dla odporności - cynk i żelazo. Cynk wywiera korzystny wpływ na pracę układu odpornościowego oraz zmniejsza ryzyko zachorowania. Co ważne, stabilizuje błony komórkowe, przez co zapobiega wnikaniu tą drogą patogenów. Z kolei żelazo wchodzi w skład enzymów niezbędnych do właściwego funkcjonowania układu odpornościowego (przy braku żelaza w organizmie dziecka wzrasta ryzyko infekcji i zakażeń). Korzystnie na system immunologiczny działa także witamina E zawarta w zbożach, chroniąca komórki ciała przed uszkodzeniem (jest ona silnym przeciwutleniaczem). Poza tym wzmacnia działanie witaminy C, która odgrywa znaczącą rolę w budowaniu odporności.

 

Na dobre samopoczucie

Produkty i przetwory ze zbóż to także bogactwo przeciwutleniaczy, w tym wspomnianej witaminy E, kwercytyny, rutyny, luteiny oraz selenu. Pomagają one w zachowaniu zdrowia i dobrego samopoczucia. W walce ze stresem pomocny jest również magnez.

 

- Nie wszyscy zdają sobie sprawę ze znaczenia produktów zbożowych oraz ich dobroczynnego wpływu na zdrowie. Celem naszego projektu edukacyjnego jest przybliżenie zalet i właściwości poszczególnych zbóż oraz pochodzących z nich produktów. W ramach kampanii będziemy dostarczać kulinarnych inspiracji na smaczne i szybkie dania ze zbożami, zachęcając tym samym do włączania ich do codziennej diety najmłodszych i całej rodziny – mówi Agnieszka Falba-Gałkowska, Dyrektor Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, organizatora kampanii „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe!”.

 

 

Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej oraz na Facebooku:

http://www.produktyzbozowe.pl/

https://www.facebook.com/ProduktyZbozowe/

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Czy siedzący tryb życia powoduje żylaki u mężczyzn? Biuro prasowe
2025-06-25 | 10:20

Czy siedzący tryb życia powoduje żylaki u mężczyzn?

To, jak dużo siedzimy, bezpośrednio przekłada się na nasze zdrowie. Siedzący tryb życia sprzyja nie tylko nadmiarowym kilogramom, ale także deformacjom sylwetki, problemom
Zdrowie Wzrost alergii wśród dzieci. Wczesne rozpoczęcie leczenia może zatrzymać jej dalszy rozwój, zapobiec ciężkim powikłaniom i astmie
2025-06-24 | 15:00

Wzrost alergii wśród dzieci. Wczesne rozpoczęcie leczenia może zatrzymać jej dalszy rozwój, zapobiec ciężkim powikłaniom i astmie

Alergia to epidemia cywilizacyjna i jedno z największych wyzwań zdrowotnych XXI wieku – według badania sondażowego „Alergie w świadomości Polaków”
Zdrowie Polki a profilaktyka raka piersi – motywacje, bariery oraz opinie o zaangażowaniu marek w kwestie prozdrowotne
2025-06-23 | 12:00

Polki a profilaktyka raka piersi – motywacje, bariery oraz opinie o zaangażowaniu marek w kwestie prozdrowotne

Z najnowszego badania zrealizowanego na zlecenie Henkel Polska przez Maison&Partners „Polki a profilaktyka raka piersi – motywacje, bariery oraz opinie

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Transport

Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.

Muzyka

Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.