Proimmuno - jak działa układ odpornościowy i jak o niego dbać?
Jak działa nasz układ immunologiczny?
To tak naprawdę pierwsza bariera w walce ze szkodliwymi drobnoustrojami. W codziennym życiu wszędzie stykamy się z bakteriami i wirusami. Najczęściej przenoszą się drogą kropelkową, nie tylko, gdy chora osoba kichnie czy kaszlnie, ale także podczas mówienia. Następnie jest inhalowana przez drogi oddechowe i przenosi się do zdrowego organizmu. Układ odpornościowy dzięki wyspecjalizowanym narządom takim jak grasica czy śledziona zapobiega zarażeniu, a w przypadku choroby walczy z bakteriami oraz wirusami. Jest w stanie chronić nas dzięki produkcji różnego rodzaju przeciwciał. Mają one na celu rozpoznawanie drobnoustrojów oraz niszczenie ich. Zazwyczaj dzieje się tak przed namnażaniem się wirusów lub bakterii, ale jeśli przeciwciała nie zdołają zwalczyć ich do tego czasu – chorujemy.
Wzmocnienie odporności
Głównym narządem układu immunologicznego jest grasica. Odpowiada ona za produkcję limfocytów, ale wraz z wiekiem zaczyna zanikać, wtedy jej funkcje przejmuje np. szpik kostny. Ten proces skutkuje tym, że w wieku 18 – 20 lat nasza odporność jest w szczytowej formie i nawet pomimo przejęcia funkcji grasicy przez inne narządy, nasz układ powoli słabnie. Aby go usprawnić należy zapoznawać go z drobnoustrojami. Żyjąc w środowisku bez bakterii czy wirusów organizm nie ma kontaktu z nimi, przez co nie nabywa na nie odporności. Trzeba pamiętać, że wśród tych mikroorganizmów znajdują się również te dobre. Ważne jest przecież, aby nie tylko rozpoznawać wroga, ale też szybko reagować na jego obecność. W tym celu warto zadbać o odpowiednią suplementację.
Suplementy na wagę złota!
Najlepsze suplementy dla układu odpornościowego, to takie, które zapewniają odpowiednią dawkę witamin i składników naturalnych opartych na synergizmie działania. Współdziałanie tych elementów pomaga im w przedostaniu się do organizmu w maksymalnej ilości, aby wzmocnić ich jednostkowe działanie. W tym celu polecamy DuoLife Medical Formula ProImmuno®, który oprócz dobrze znanej witaminy C, zawiera też flawonoidy działające antyoksydacyjnie. Bogaty i unikalny skład zawierający perełkowca japońskiego o właściwościach bakteriobójczych i przeciwzapalnych, a także cynk organiczny pozyskany z inaktywowanych komórek drożdży warunkujący prawidłowe działanie układu immunologicznego i uczestniczący w naprawie DNA. Do tego obecność ekstraktu z szałwii czerwonokorzeniowej i inuliny z korzenia cykorii podróżnika dostarczą sporą dawkę witaminy C, co idealnie wzmocni mechanizm odporności.
Suplementacja jest szczególnie ważna jesienią, a w myśl przysłowia lepiej zapobiegać niż leczyć, warto rozważyć wsparcie swojego układu immunologicznego i cieszyć się każdą chwilą dzięki zdrowemu organizmowi.
Więcej na myduolife.com
Urazy zębów u dzieci. Jak dbać o prawidłową higienę po wypadku stomatologicznym?
Młode kobiety a ryzyko raka piersi – Różowe Patrole edukują o profilaktyce
Wyjątkowa wystawa w Centrum Symulacji Medycznych w Białymstoku
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Edukacja
MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.
Handel
Zmiany klimatu zagrażają produkcji kawy. Susze pogłębiają trudną sytuację rolników
Ponad 12,5 mln gospodarstw na świecie, w większości małych do 5 ha, uprawia kawowce. Chociaż ceny kawy na światowych rynkach od wielu miesięcy pną się w górę, nie przekłada się to na wyższe zyski dla rolników. Ich problemem jest nie tylko marginalizacja w łańcuchach dostaw, lecz również dynamicznie rosnące koszty produkcji i zmiany klimatu, np. przedłużające się susze – przypominają eksperci Fundacji Fairtrade Polska z okazji Międzynarodowego Dnia Kawy, który przypada 29 września.
Gwiazdy
Magda Bereda: Udział w „Tańcu z gwiazdami” to był ciężki czas. Nie mam do nikogo żadnego żalu za oceny, choć czasami były za bardzo krytyczne
Wokalistka brała udział w „Tańcu z gwiazdami” pięć lat temu. Niemal w każdym odcinku jej popisy taneczne były krytykowane przez internautów i surowo oceniane przez jurorów. Ona jednak dzielnie stawiała czoła wszelkim przeciwnościom i zrobiła wszystko, by przy wsparciu Kamila Kuroczki zajść jak najdalej. Dziś Magda Bereda ze wzruszeniem wspomina tamte chwile i jak podkreśla, z doświadczeń zdobytych w programie wyciągnęła odpowiednie wnioski.