Projekt, która ułatwi życie osób niepełnosprawnych w Krakowie
Grupa krakowskich licealistów stworzyła stronę internetową disabled.pl - interaktywną mapę miejsc z udogodnieniami dla osób z niepełnosprawnościami. Można z niej korzystać bezpłatnie. Inicjatywa powstała w ramach olimpiady "Zwolnieni z Teorii".
Disabled.pl - Kraków przyjaźniejszy osobom niepełnosprawnym
Celem projektu jest dostarczenie przejrzystego źródła informacji, które ułatwi użytkownikom korzystanie z zasobów miasta, dzięki przedstawieniu w różnych kategoriach dziesiątek, a nawet setek przyjaznych im punktów.
Pracujemy nad tym, aby użytkownicy mieli możliwość dodawania miejsc do mapy samodzielnie. Planujemy rozwijać ten projekt nawet po zakończeniu konkursu “Zwolnieni z Teorii”, zarówno dodając nową funkcjonalność, jak i poszerzając zasięg naszej usługi. Na razie staramy się skupić na rozwoju bazy krakowskiej, lecz planujemy rozwój na większą skalę w niedalekiej przyszłości. Nacisk stawiamy na większe miasta, które mają większe
bazy potencjalnych użytkowników i zgłaszających punkty. Pragniemy też współpracować z urzędami, które mają historię wspierania podobnych inicjatyw społecznych, zwłaszcza w zakresie niepełnosprawności - mówi Jan Dworakowski, kierownik projektu.
Aby skorzystać z interaktywnej mapy wystarczy wejść na stronę disabled.pl i wybrać odpowiedni punkt, a wtedy można już zapoznać się z udogodnieniami dostępnymi w danym miejscu. Na liście znajdują się informacje dotyczące m.in. toalet, zniżek, parkingów, czy przestrzeni.
Razem możemy więcej!
Patronat nad tym ambitnym projektem objęła Fundacja CoderDojo Polska - to właśnie w organizowanych przez nią zajęciach uczestniczy kilku członków zespołu disabled.pl. CoderDojo kształci dzieci, młodzież i dorosłych w ramach bezpłatnych warsztatów programowania oraz kompetencji służących do kreatywnego wykorzystywania nowych technologii na co dzień. Celem tych działań jest właśnie rozwój technologicznych talentów, nauczenie młodych ludzi nieszablonowego myślenia i współpracy.
Mammobus przed Atrium Kasztanowa
Tramwaj zwany Pożądaniem” profilaktyka HIV na ulicach Opola
„Tramwaj zwany Pożądaniem” profilaktyka HIV w Radomiu
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Żywienie
Filip Chajzer: Jestem samozwańczym królem kebaba. Miałem już ponad 700 zapytań o franczyzę i za dwa–trzy lata będzie to bardzo poważny biznes
Dziennikarz zamienił studio telewizyjne na budkę z kebabami i jak przekonuje, była to jedna z najlepszych decyzji w jego życiu zawodowym. Nie przejmuje się więc drwinami kolegi po fachu z TVN-u, za nic ma jakiekolwiek głosy krytyki i nie ogląda się na innych, tylko robi swoje. Wierzy bowiem, że ten biznes ma sens i szybko odniesie sukces w branży fast food. Filip Chajzer zdradza, że jego pomysł natychmiast odbił się szerokim echem. Po wyjątkowy przysmak do food trucka ustawiają się długie kolejki klientów i już teraz ma siedemset zapytań o franczyzę.
Zdrowie
Mikołaj Roznerski: W wieku 40 lat zrozumiałem, że powinienem regularnie się badać. Mam dziecko i chcę jak najdłużej żyć w zdrowiu
Aktor wspomina, że jakiś czas temu ani myślał o profilaktyce. Regularne badania spychał na margines, bo był przekonany, że jeśli dobrze się czuje i jest aktywny, to nie ma powodu do obaw. W końcu zrozumiał jednak, że nie tędy droga. Aby zachować dobre zdrowie, a w przypadku choroby móc błyskawicznie zareagować i rozpocząć leczenie, trzeba się badać. Teraz Mikołaj Roznerski zachęca też innych nieprzekonanych do tego, by zmienili podejście i nie zapominali o kontroli swojego organizmu.
Konsument
Polacy coraz częściej rezygnują z mięsa na rzecz roślinnych zamienników. Blisko połowa próbowała już produktów tego rodzaju
Już 24 proc. polskich konsumentów identyfikuje się jako fleksitarianie, a 6 proc. stosuje dietę roślinną – wynika z raportu ProVeg „Plant-Based Food in Poland”. Choć pod względem spożywanego mięsa wciąż plasujemy się w europejskiej czołówce, to ponad 40 proc. Polaków je go mniej niż rok wcześniej. – Potencjał rozwoju rynku roślinnych alternatyw w Polsce jest bardzo duży, zwłaszcza że rośnie świadomość o potrzebie ograniczenia mięsa – ocenia Marcin Tischner, public affairs coordinator w ProVeg.