PROSTY SPOSÓB NA WZMOCNIENIE ODPORNOŚCI

Andrzej Bromski
Bromo
ul. Płowiecka 4/189
00-585 Warszawa
materialy.prasowedszkodowania|gmail.com| |materialy.prasowedszkodowania|gmail.com
510 139 576
www.bromo.pl
Jesień to pora roku, w której szczególnie musimy zadbać odporność. Jedną z najlepszych, naturalnych metod jest niewątpliwie spożywanie warzyw i owoców, które dostarczą nam niezliczonej ilości witamin i składników odżywczych, chroniących przed przeziębieniem oraz innymi chorobami, a także pomagających w budowaniu odporności. Zapraszamy na przegląd dostępnych w sklepach o tej porze roku warzyw i owoców, których spożywanie pomoże nam uodpornić się jesienią.
To, że warzywa i owoce są naturalnymi „lekarstwami”, które pomagają nam w walce z jesiennymi przeziębieniami i innymi chorobami, a także w budowaniu naszej odporności wiadomo nie od dziś. Zawierają one szereg witamin, związków odżywczych, fitoskładników, mikro i makro-elementów zbawiennych dla naszego zdrowia.
Najszybszym i najlepszym sposobem na dostarczenie do organizmu wszystkich witamin i wartości odżywczych jest przygotowanie świeżo wyciskanego soku z owoców, ponieważ już w 15 minut od spożycia takiego soku, do naszego organizmu dostarczane są wszystkie zawarte w nim wartości odżywcze. Co istotne w przypadku zjedzonych na surowo warzyw i owoców przyswajamy tylko 17% ich składników odżywczych, natomiast przy wypiciu szklanki soku jest to aż 75%. Wchłanialność jest więc około 5 razy większa. Zalet takiego świeżo wyciskanego soku jest bardzo dużo. Warto zaznaczyć, że najlepsze będzie tłoczenie soku na zimno w wolnoobrotowych wyciskarkach – taki napój, w przeciwieństwie do tego ze zwykłej sokowirówki będzie jednolity i gęsty oraz nie straci zawartych w owocach i warzywach witamin i minerałów – mówi Robert Zimnoch dystrybutor Kuvings w Polsce.
Składnikiem numer 1 przy budowaniu odporności jest witamina C (inaczej kwas askorbinowy), która zmniejsza ryzyko przeziębienia, a także zachorowania na grypę. Oto kilka przykładów owoców dostępnych jesienią w naszych sklepach, bogatych w tę witaminę:
POMARAŃCZA I SPÓŁKA – CZYLI OWOCE CYTRUSOWE
Owoce cytrusowe m.in. cytryny, pomarańcze, grejpfruty, limonki czy mandarynki zawierają bardzo dużą ilość witaminy C, która odpowiada za pobudzenie interferonu, czyli białka pomagającego w unieszkodliwianiu wirusów chorobotwórczych, a także zwiększającego szczelność ścianek naczyń krwionośnych (w rezultacie utrudnia to przedostanie się wirusów do organizmu). Owoce cytrusowe w swoim składzie zawierają również witaminy z grupy B, są także bogate w potas, magnez oraz fosfor. Z tych owoców możemy przyrządzić smaczny, zdrowy i pyszny sok, który zapewni nam dawkę witamin i minerałów, a także skutecznie pomoże w budowaniu naszej odporności.
Przepis na sok z owoców cytrusowych z dodatkiem jarmużu
- ½ cytryny
- 1 pomarańcza
- garść jarmużu
- jedno jabłko
- jeden ogórek zielony
Po dokładnym umyciu, składniki na przemian wkładamy do wolnoobrotowej wyciskarki do soków
KIWI – IDEALNE NA PRZEZIĘBIENIE
Kiwi jest bardzo niedocenianym owocem, jeżeli chodzi o profilaktykę wszelkich dolegliwości związanych z grypą i przeziębieniem. W swoim składzie oprócz witaminy C posiada również witaminy z grupy B, witaminę A oraz E. Dodatkowo w kiwi znajdziemy składniki odżywcze takie jak: wapń, potas, magnez, żelazo, krzem. Jedzenie tych owoców pomaga w złagodzeniu objawów przeziębienia i grypy takich jak kaszel czy ból gardła.
Przepis na sok z kiwi z dodatkiem szpinaku:
- 2 owoce kiwi
- ½ pomarańcza
- garść szpinaku
Po dokładnym umyciu, składniki na przemian wkładamy do wolnoobrotowej wyciskarki do soków
ANANAS – PRZYDATNY W WALCE Z KASZLEM
Ananas to kolejny z owoców, o których rzadko myślimy w kategoriach prozdrowotnych, a to błąd! W ananasach znajdziemy bardzo dużą ilość witaminy C, a dodatkowo bromelię, enzym o działaniu przeciwzapalnym ale też przeciwobrzękowym – pomagającym w leczeniu kaszlu. Ananas to także skarbnica witamin: B i PP oraz manganu, jodu, miedzi , żelaza i potasu. Dodatkowo w ananasie znajduje się sporo błonnika pomagającego w trawieniu.
Przepis na sok ananasowy z dodatkiem imbiru:
- ½ ananasa
- ¼ cytryny
- 1 cząstka imbiru
Po dokładnym umyciu, składniki na przemian wkładamy do wolnoobrotowej wyciskarki do soków
WARZYWA BUDUJĄCE ODPORNOŚĆ
Obok owoców w kontekście budowania naszej odporności nie zapominajmy oczywiście o warzywach dostępnych jesienią. Jednym z najbardziej kojarzonych z tą porą roku ale także bogatym w wiele składników wspomagających odporność jest dynia. Jest to warzywo w 90% składające się z wody. W swoim składzie posiada witaminę C, witaminę A, oraz witaminę E, które pomogą chronić nasz organizm przed bakteriami powodującymi przeziębienie. Oprócz tego jest bogata w szereg składników odżywczych: potas, magnez, żelazo. Dynia jest bardzo często bazą dla rozgrzewających zup typu „krem” Królową wśród jesiennych warzyw budujących odporność jest biała kapusta. To prawdziwa „bomba” witaminy C bogata także w witaminy B, A, E, K, wapń, żelazo, magnez, potas i kwas foliowy oraz przeciwutleniacz-glutation. Kapusta uważana jest często za warzywo ciężkostrawne – takich właściwości nabiera poddana obróbce termicznej, dlatego najlepiej spożywać ją w postaci świeżo wyciśniętego soku z liści. Cebula i czosnek – tych dwóch warzyw w zestawieniu produktów wzmacniających odporność nie mogło zabraknąć. Olejki eteryczne w nich zawarte wspomagają układ oddechowy, posiadają właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze. Poza tym są bogate w magnez, potas, siarkę, krzem, cynk a także witaminę C. Dodatkowo w czosnku znajduje się kilka rodzajów podnoszących odporność antyoksydantów oraz przeciwbakteryjny związek o nazwie allicyna. Doskonałym źródłem witaminy C są także bardzo popularne u nas buraki – ich spożywanie nie tylko wzmacnia odporność ale także wydolność organizmu – a to przede wszystkim dzięki zawartej w nich betainie. Związek ten przyczynia się do zwiększenia ilości czerwonych krwinek co wiąże się ze zwiększoną wchłanialnością tlenu i lepszą pracą układu mięśniowego. Wzmocniona wydolność organizmu to podstawa w budowaniu odporności. Obok witaminy C i betainy w burakach występują spore ilości witamin A, E, K a także błonnik i kwas foliowy.
Dobrym sposobem na „przemycenie” zawartych w dostępnych jesienią warzywach substancji odżywczych są pyszne zupy krem.
Warto zwrócić uwagę by blender, którego użyjemy do przygotowania zupy, był produktem najwyższej jakości, tak byśmy mogli w nim w łatwy sposób przygotować smaczny i pożywny posiłek. Należy także zwrócić uwagę na moc takiego sprzętu, jego funkcjonalność oraz budowę. Przykładowo zupy krem przygotowywane w blenderach wyposażonych w śmigło zamiast ostrza, są znacznie gładsze i bardziej jednolite, ponieważ śmigło rozbija, a nie tnie poszczególne składniki. Niektóre blendery posiadają także funkcję jednoczesnego podgrzewania zblendowanej zupy, dzięki czemu przygotowanie pysznego, rozgrzewającego, warzywnego kremu jest dużo szybsze, a także zdrowsze, bo nie przegotowujemy zupy, a podgrzewamy ją do temperatury np. 65 stopni i mamy tzw zupę ‘raw’, w której zachowane są wszystkie składniki odżywcze warzyw – zwraca uwagę Lidia Lalak przedstawiciel dystrybutora marki Blendtec.
Przepis na rozgrzewającą zupę krem z dyni:
- ¼ dyni
- 2 marchewki
- ½ cebuli
- 1,5 szklanki bulionu
- pieprz, sól, tymianek
Marchewkę, dynię i cebulę piecz przez 30 minut. Po upieczeniu wrzuć do Bendera razem z bulionem i przyprawami i zblenduj używając programu „gorąca zupa”.

Szyna CPM – nowoczesne wsparcie w rehabilitacji po przebytej operacji kolana i biodra

Zdrowie zaczyna się od profilaktyki: Samoleczenie fundamentem nowoczesnej polityki zdrowotnej UE

Cena zaniedbania – ile naprawdę kosztuje brak skutecznej terapii ran?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.