Komunikaty PR

Przesilenie wiosenne. Symptomy sezonowego spadku energii

2024-04-12  |  13:00
Biuro prasowe
Kontakt
Bartosz Sosnówka
2pr

ul. Długa 29
00-238 Warszawa
bartosz.sosnowka|dwapiar.pl| |bartosz.sosnowka|dwapiar.pl
517476361
dwapiar.pl
Do pobrania Komunikat ( 0.04 MB )

Nadejście wiosny to czas, którego z reguły oczekuje się z utęsknieniem. Jednak paradoksalnie zdarza się, że zamiast cieszyć się tym ożywczym okresem, często odczuwa się zmęczenie, apatię i spadek energii. To objawy przesilenia wiosennego, określanego czasem jako depresja sezonowa. Jego symptomy potrafią skutecznie zaburzyć komfort codziennego funkcjonowania i dobre samopoczucie.

Początek pory wiosennej to dla naszego ciała duże wyzwanie. Coraz dłuższy dzień i zwiększająca się ilość światła słonecznego wpływają na pracę układu hormonalnego, co ma bezpośrednie przełożenie na funkcjonowanie organizmu oraz odczuwany nastrój. Organizm dostosowuje się do nowych warunków i zachodzących w przyrodzie zmian, jednak modyfikacje ilości wydzielanych hormonów mogą przejściowo prowadzić do rozdrażnienia, zmęczenia, a nawet depresji.

Przyjmuje się, że przesilenie wiosenne zaczyna się w marcu i trwa do końca kwietnia. W tych miesiącach doświadczamy częstych zmian ciśnienia atmosferycznego i dynamicznych zmian pogodowych, co także odbija się na samopoczuciu. Czas przedwiośnia bywa niesprzyjający również pod względem dietetycznym, a deficyt naturalnych witamin i minerałów na talerzach może negatywnie wpływać na zdrowie, osłabiać skórę, włosy i paznokcie oraz zmniejszać poziom energii. Do najczęstszych objawów przesilenia wiosennego można zaliczyć brak energii, nadmierną senność, zmęczenie, problemy z koncentracją i snem, bóle głowy oraz obniżoną odporność.

W tym trudnym okresie dodatkowe wsparcie w postaci suplementów diety może okazać się nieocenione. Jedną z propozycji jest preparat EstroVita Immuno, zawierający niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, 6, 9, a także witaminy A, D, E, K, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Dzięki obecności oleju z czarnej porzeczki oraz olejku z rozmarynu, produkt ten wzmacnia naturalną obronę organizmu. Odpowiednim wyborem będzie także PostVital active. Innowacyjna, postbiotyczna formuła preparatu to kompozycja składników aktywnych o potwierdzonym badaniami, pozytywnym wpływie na układ immunologiczny i naturalną odporność organizmu, dodatkowo wzbogacona ekstraktem z żeń-szenia koreańskiego i ekstraktem z miłorzębu japońskiego – mówi dr n. med. Edyta Blus, starsza specjalistka ds. badań i rozwoju w onesano, producencie naturalnych suplementów diety.

Nadejście wiosny to także czas, gdy naturalnie odczuwamy potrzebę zmian i nowych wyzwań. Jednak, aby uniknąć negatywnych skutków przesilenia, ważne jest, aby podejść do wszelkich aktywności z umiarem. Jeśli czujemy zmęczenie, pozwólmy sobie na odpoczynek. Planujmy krótkie urlopy, spędzajmy więcej czasu na świeżym powietrzu i dbajmy o odpowiednią ilość snu. Ponadto, wiosenne słońce to doskonała okazja do naładowania baterii. Nie można jednak zapominać o ochronie skóry, dlatego zawsze warto mieć przy sobie krem z filtrem ochronnym. Czas spędzony na zewnątrz, na przykład podczas wycieczek rowerowych czy spacerów, pozytywnie wpłynie na samopoczucie oraz zwiększy produkcję witaminy D w organizmie.

Przesilenie wiosenne i związany z nim spadek formy oraz depresja sezonowa nie muszą być wyzwaniem nie do pokonania. Z odpowiednią wiedzą, właściwie dobraną suplementacją oraz troską o to, aby słuchać własnego organizmu, można szybko pokonać objawy przesilenia oraz zacząć w pełni cieszyć się wiosenną energią.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: 2pr
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Czy Twoje codzienne zmęczenie może być objawem głębszego problemu zdrowotnego? Biuro prasowe
2024-11-04 | 14:35

Czy Twoje codzienne zmęczenie może być objawem głębszego problemu zdrowotnego?

W dzisiejszym dynamicznym świecie coraz więcej osób zgłasza dolegliwości związane z przewlekłym zmęczeniem, problemami ze snem, oraz brakiem energii, co wpływa nie tylko na ich
Zdrowie Wrodzona łamliwość kości, obrzęk stawów i wypadanie zębów. Obchodzimy Światowy
2024-10-30 | 14:10

Wrodzona łamliwość kości, obrzęk stawów i wypadanie zębów. Obchodzimy Światowy

Hipofosfatazja (HPP) to rzadkie schorzenie metaboliczne o podłożu genetycznym, które sprawia, że kości oraz zęby stają się słabe, kruche i podatne na złamania. U dzieci HPP objawia
Zdrowie Inspirujące spotkanie z Ewą Ewart i Magdą Atkins
2024-10-29 | 14:00

Inspirujące spotkanie z Ewą Ewart i Magdą Atkins

Centrum Designu DOMOTEKA świętowało swoje 18. urodziny w wyjątkowej atmosferze, łącząc miłośników dobrego wzornictwa, sztuki i filmu. W ramach jubileuszowego wydarzenia,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Uroda

Konsument

Sztuczna inteligencja wzbudza w Polakach głównie ciekawość i obawy. Ponad połowa widzi w niej zagrożenie

Prawie połowa Polaków twierdzi, że myśląc o sztucznej inteligencji, odczuwa zaciekawienie, ale aż 39 proc. przyznaje, że są to głównie obawy. Dotyczą one niewłaściwego wykorzystania SI, utraty kontroli nad nią i marginalizacji roli człowieka na rynku pracy. Na razie jednak tylko 11 proc. badanych używa narzędzi opartych na sztucznej inteligencji w swojej pracy. Chociaż rozwiązania te zyskują zwolenników, to wciąż duża grupa pracowników nie wie, w jaki sposób mogłyby one wspomóc ich w obowiązkach zawodowych – wskazuje badanie „Polacy o AI. Codzienność, nadzieje, obawy”.

Ochrona środowiska

Polski rynek roślinny rozwija się wolniej niż na Zachodzie. Kraje z największą konsumpcją mamy szansę dogonić za kilkanaście lat

Wartość rynku roślinnego w Polsce przekroczyła już wartość 1 mld zł. Roślinne zamienniki nabiału stanowią ponad połowę tej kategorii, a silną pozycję w sprzedaży mają alternatywy dla mleka – wynika z raportu Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej. Polski rynek z rocznymi wydatkami rzędu 4,23 euro na osobę wciąż jednak odbiega od kwot wydawanych na żywność roślinną na Zachodzie. Branża liczy na wsparcie państwa w wykorzystaniu potencjału konsumentów.