Rola mikrobiomu i diety w utrzymaniu zdrowych jelit
2pr
ul. Długa 29
00-238 Warszawa
bartosz.sosnowka|dwapiar.pl| |bartosz.sosnowka|dwapiar.pl
517476361
dwapiar.pl
Mikroorganizmy zamieszkują zarówno środowisko zewnętrzne, jak i wnętrze ludzkiego organizmu. Ich zespoły tworzą mikrobioty, które zasiedlają różne obszary ciała, jak jama ustna czy jelita. W każdym z tych obszarów pełnią one specyficzne funkcje, od metabolizmu po ochronę przed patogenami.
Na skład mikrobiomu wpływają różne czynniki, takie jak wiek, płeć, wilgotność powietrza, dieta, a także sposób porodu. Choć na niektóre z tych elementów, jak kod genetyczny, nie mamy wpływu. Codzienna dieta i przyjmowanie leków mogą znacząco oddziaływać na zdrowie naszej mikroflory. Każdy z nas ma swój unikalny zestaw drobnoustrojów, który zmienia się w trakcie życia. Sposób, w jaki przychodzimy na świat, wpływa na początkowy skład mikrobioty – dzieci urodzone naturalnie mają inny zestaw bakterii niż te, które przyszły na świat przez cesarskie cięcie.
Dieta ma bardzo duży wpływ na funkcjonowanie jelit, które są kluczowe dla ogólnego zdrowia organizmu. – Zdrowe jelita przyczyniają się do dobrego samopoczucia, a niektóre produkty mogą łagodzić lub zaostrzać różne dolegliwości. Warto spożywać pokarmy bogate w błonnik, probiotyki oraz fermentowane przetwory mleczne, które wspomagają rozwój korzystnej flory jelitowej. Regularne spożywanie warzyw, owoców, kiszonek i pełnoziarnistych produktów zbożowych poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego oraz zmniejsza ryzyko stanów zapalnych. Nowoczesne preparaty, takie jak linia PostVital, oparte na postbiotycznej biomasie drożdży Yarrowia lipolytica, dostarczają składników wspierających układ immunologiczny i mikrobiom jelit. Zawierają one cenne dodatki, takie jak maślan sodu czy ekstrakty roślinne, które wspierają różne funkcje organizmu – mówi Ewa Janusz-Majewska, specjalistka ds. dietetyki i marketingu w onesano, producencie naturalnych suplementów diety.
Zdrowa mikroflora jelitowa pełni szereg funkcji wartościowych dla organizmu. Dzięki obecności korzystnych bakterii w jelitach, wspierana jest synteza niektórych witamin i poprawia się przyswajalność składników odżywczych, takich jak wapń, magnez czy witamina K. Odpowiednia równowaga mikrobioty jelitowej jest również ważna dla układu immunologicznego, który działa skuteczniej, gdy mikroflora jest różnorodna oraz odpowiednio zbilansowana.

Cena zaniedbania – ile naprawdę kosztuje brak skutecznej terapii ran?

Neurologiczne choroby rzadkie w Lublinie leczą modelowo

Droga Basi Gołubowskiej do diagnozy ALS i nadziei na życie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Doda: Realizacja filmu o moim życiu obudziła wielu ludzi, którzy mi bardzo źle życzą. Wśród moich byłych też są jakieś nerwowe ruchy
Wokalistka czuje się zaszczycona tym, że pojawił się pomysł na realizację filmu dokumentalnego, w którym będzie mogła ujawnić szczegóły swojego życia prywatnego i zawodowego. Jak zauważa, nie każdy artysta jest w ten sposób doceniony. Dlatego też ona postanowiła wykorzystać tę szansę i chce jak najlepiej zaprezentować się w tej produkcji. Doda przyznaje również, że ten projekt wywołał wiele negatywnych emocji.
Konsument
Konsumenci doceniają działania firm na rzecz środowiska i społeczeństwa. Dla przedsiębiorstw to szansa na rozwój

Zrównoważony rozwój staje się coraz ważniejszym elementem strategii biznesowych firm. Podmioty wdrażające długofalową strategię ESG mogą liczyć na korzyści finansowe, większe zainteresowanie inwestorów oraz poprawę klimatu i społecznej akceptacji. Spółki i przedsiębiorcy, którzy realizują inwestycje zgodnie z najwyższymi standardami środowiskowymi i społecznymi otrzymali Diamenty Zrównoważonej Gospodarki podczas konferencji Sustainable Economy Summit.
Edukacja
Poziom kompetencji cyfrowych Polaków na bardzo niskim poziomie. Spowalnia to cyfryzację gospodarki i firm

Na tle mieszkańców innych państw UE poziom kompetencji cyfrowych Polaków utrzymuje się na bardzo niskim poziomie – wynika z ostatnich danych Eurostat. Niecała połowa deklaruje posiadanie przynajmniej podstawowych umiejętności cyfrowych, a 20 proc. – więcej niż podstawowe. Staje to na drodze do cyfryzacji gospodarki i zwiększenia produktywności przedsiębiorstw.