Samo dobro wynika z przyjmowania błonnika!
W trosce o jelita
Błonnik pokarmowy, choć jego nazwa brzmi niewinnie, odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu. Choć nie jest on przez nas trawiony i nie dostarcza, w zasadzie, żadnych substancji pokarmowych, wspomaga pracę jelit. A to właśnie jelita odpowiadają, w dużej mierze, za to, jak czujemy się na co dzień. Ich zaniedbanie może powodować szereg dolegliwości, rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym nowotworem na świecie. Warto zatem skupić większą uwagę na tym, w jakim stanie jest ten niezmiernie ważny, ale często zaniedbywany organ. W trosce o niego należy, przede wszystkim, przestrzegać zdrowej diety i urozmaicić ją w dzienną porcję błonnika. Regularne spożywanie włókna roślinnego jest istotne z wielu powodów. To zapobieganie zaparciom, zwiększenie uczucia sytości po jedzeniu, oczyszczanie jelita z resztek pożywienia, udrażnianie go i usuwanie niepotrzebnych i często szkodliwych pozostałości procesu trawienia. Błonnik to pokarm „dobrych” bakterii, który przyspiesza przemianę materii, reguluje przyswajanie tłuszczów i cukrów i jest najbezpieczniejszym składnikiem preparatów wspomagających odchudzanie.
Nieoszałamiające liczby…
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), zalecane dzienne spożycie błonnika pokarmowego u osób dorosłych powinno wynosić 20–40 g. Instytut Żywności i Żywienia podaje normy dla Polski na poziomie 30–35 g dziennie dla osób dorosłych. Innym wskaźnikiem dziennego spożycia jest zalecenie 14 g błonnika/1000 kcal w diecie/dobę. Tymczasem średnie dzienne spożycie błonnika w Polsce w 2016 roku wynosiło tylko 15,4 g na 1 osobę. Obserwacje naukowe pokazują, że społeczeństwa spożywające większą ilość włókna pokarmowego (do 30–40 g/d) mają mniejszy odsetek kłopotów pokarmowych, krążeniowych i odpornościowych oraz związanych z tym problemów zdrowotnych.
Dodatek, który gra pierwsze skrzypce
W duchu bezpieczeństwa i skuteczności, wychodząc naprzeciw problemowi niedoboru włókna roślinnego, stworzono suplement diety zawierający kompleks rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, skomponowanego z najwyższej jakości, naturalnych surowców. DuoLife Fiber Powder, to opakowanie aż 20 saszetek, zawierających zastrzeżoną, brandową formułę nukleotydową z drożdży Saccharomyces cerevisiae. Działanie prozdrowotne zawartych w suplemencie diety składników zostało udokumentowane badaniami klinicznymi, a jego przeznaczenie do stosowania będzie szczególnie wspomagające dla osób, które na co dzień chcą wspierać prawidłowe funkcje przewodu pokarmowego i procesy trawienne. To także złoty środek dla tych, którzy dbają o prawidłowy poziom glukozy i cholesterolu, wspierają funkcje układu odpornościowego, zmagają się z problemem zgagi, czy nadwagi. Co wyróżnia DuoLife Fiber Powder, to wegańska i naturalna formuła, forma wygodna do zastosowania (wystarczy wsypać do płynu lub jedzenia!), synergizm działania, brak glutenu, sztucznych substancji smakowych, wolność od GMO i aż cztery źródła rozpuszczalnego błonnika pokarmowego! Co ciekawe – produkt może być używany do zagęszczania zup lub sosów oraz wypieków, więc będzie idealnym dodatkiem do zdrowej diety.

Bezpieczeństwo najważniejsze dla pacjentów decydujących się na zabiegi korekty wad wzroku

Suplementacja na nowy rok - kilka ciekawych propozycji

Filary pielęgnacji skóry atopowej
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Sylwia Bomba: Przez 10 lat odchudzałam się bezskutecznie. Potrafiłam codziennie biegać 15 km albo w ogóle nie jeść
Influencerka od lat mierzy się z insulinoopornością. Zanim jednak trafiła na odpowiednich specjalistów i podjęła właściwe leczenie, jej waga wciąż stała w miejscu – mimo stosowania restrykcyjnych diet i morderczych treningów. Dopiero trafna diagnoza i wdrożenie odpowiedniej diety pozwoliła Sylwii Bombie zrzucić 30 kg.
Problemy społeczne
Na rynku nieruchomości rośnie popularność rewitalizacji. Odnowa dotyczy nie tylko zabytkowych budynków, ale też dawnych terenów poprzemysłowych

Rewitalizacja byłych terenów przemysłowych i budynków jest kluczowym aspektem zrównoważonego rozwoju miejskiego i szansą na zachowanie dziedzictwa kulturowego. Jak podkreślają eksperci Deloitte’a, prawidłowo przeprowadzona rewitalizacja może pobudzić do życia dany obszar miasta i zwiększyć jego atrakcyjność inwestycyjną. Poprawi też jakość życia mieszkańców.
Transport
Wypadki pod wpływem alkoholu częściej powodują młodzi kierowcy. Sytuację poprawiają kontrole prędkości oraz stanu trzeźwości kierujących

Najczęściej do picia i wsiadania za kierownicę przyznają się osoby, które nie ukończyły jeszcze 20. roku życia – informuje Centrum Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego, opierając się na dostępnych statystykach i badaniach opinii społecznej. Między innymi z tego powodu ważna jest prewencja oraz systematyczne kontrole stanu trzeźwości kierowców. W ub.r. w Polsce doszło do 1201 wypadków drogowych, których sprawcami były osoby pod wpływem alkoholu. Zginęły w nich 154 osoby.