Komunikaty PR

SIŁA I ZDROWIE W... KISZONKACH!

2021-11-23  |  13:30
Biuro prasowe
Kontakt

Andrzej Bromski
Bromo

ul. Płowiecka 4/189
00-585 Warszawa
materialy.prasowedszkodowania|gmail.com| |materialy.prasowedszkodowania|gmail.com
510 139 576
www.bromo.pl

W Polsce kiszonki cieszą się ogromną popularnością zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy dostęp do świeżych owoców i warzyw jest zdecydowanie mniejszy. Prym na naszych stołach wiedzie kapusta kiszona, ale nie tylko. Coraz większą popularność zdobywają kiszona cukinia, papryka, kalafior czy marchew. Kiszone warzywa mają dużo korzyści zdrowotnych, ze względu na dużą zawartość witaminy C i E oraz obecność bakterii probiotycznych, które wzmacniają odporność i wspomagają trawienie. Dla osób, które nie przepadają za smakiem kiszonek, jest ciekawy sposób na przemycenie ich w diecie. Przykładowo kiszoną kapustę można dodać do świeżo wyciskanych soków owocowych, dzięki czemu zniwelujemy jej charakterystyczny smak.

Proces kiszenia jest bardzo prosty i stosowany od wieków.  Jest to metoda konserwacji żywności, która polega na fermentacji, przeprowadzanej przez bakterie mlekowe. W wyniku tego procesu powstaje kwas mlekowy, co zapewnia warzywom wielomiesięczne przechowywanie i bezpieczne spożycie. Samo kieszenie nie jest trudne, ani czasochłonne, nie wymaga też specjalnych umiejętności.

ZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI KISZONEK

Kiszonki oprócz walorów smakowych, oferują pełną gamę korzyści zdrowotnych, które wpływają zbawiennie na nasz organizm. Dzięki dużej zawartości witaminy C kiszonki wspomagają naturalną odporność organizmu, która jest szczególnie ważna w sezonie jesienno-zimowym.

Kiszone warzywa to źródło probiotyków i prebiotyków. Probiotyki to tzw. dobre bakterie, które naturalnie występują w naszych jelitach. Spożywanie dużych ilości przetworzonej żywności powoduje zaburzenie prawidłowej flory bakteryjnej i problemy związane z układem pokarmowym. Regularne spożywanie kiszonek może zredukować ten problem i usprawnić działanie jelit. 

Istotna jest ogromna zawartość witamin i składników mineralnych, które naturalnie występują w kiszonkach. Kapusta czy ogórki to bogate źródło witamin z grupy B, witaminy A, C, E i PP oraz wapnia, potasu, fosforu i magnezu. Kwaśne środowisko wpływa na lepsze przyswajanie się witamin. Dieta bogata w kiszonki jest polecana osobom, które nie jedzą mięsa oraz mają niedobory witamin.

Spożywanie produktów poddanych fermentacji mlekowej sprzyja odchudzaniu, obniża poziom złego cholesterolu, a dzięki zawartym w składzie izotiocyjaninom, zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów.

SPOSÓB NA KISZONKI

Kiszonki najczęściej podawane są do obiadu lub spożywane samodzielnie jako przekąska. Ciekawą alternatywą jest dodawanie ich do wyciskanych soków - Soki tłoczone w wyciskarkach wolnoobrotowych, najlepiej z całych owoców i warzyw zachowują wszystkie wartości odżywcze. Dodając do soku odrobinę kiszonej kapusty lub buraków, można przemycić wszystkie zdrowotne właściwości, minimalizują charakterystyczny smak, za którym nie każdy przepada. Korzystajmy z tego, że obecnie panuje sezon na pyszne kiszonki domowej roboty. Osobiście wyciskam sok z buraków pozostałych po zakwasie buraczanym z jabłkami i jest to pyszne. Świetne jest także połączenie np. kiszonej kapusty z jabłkami i marchwią - radzi Lidia Lalak, przedstawicielka dystrybutora Kuvings w Polsce. Sposób ten jest szczególnie polecany dla dzieci, które mogą nie lubić smaku kiszonej kapusty.

Sezon jesienno-zimowy to najpopularniejszy okres na spożywanie kiszonek. Można je zrobić samemu i nie są potrzebne do tego specjalne umiejętności. Oprócz kiszonej kapusty czy ogórków popularność zdobywają również inne warzywa i owoce. Proces kiszenia zachowuje w roślinach wszystkie cenne właściwości, a obecność bakterii mlekowych dobrotliwie wpływa na nasz układ trawienny. Niestandardowym sposobem jest dodawanie kiszonek do naturalnych soków owocowych, które doskonale smakują i tworzą prawdziwą bombą witaminową.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Bromo
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Neurologiczne choroby rzadkie w Lublinie leczą modelowo Biuro prasowe
2025-05-15 | 17:00

Neurologiczne choroby rzadkie w Lublinie leczą modelowo

Pod hasłem „choroby rzadkie” kryje się długa lista różnych i w większości uwarunkowanych genetycznie schorzeń. – Patrząc na te choroby zbiorczo, okazuje
Zdrowie Droga Basi Gołubowskiej do diagnozy ALS i nadziei na życie
2025-05-08 | 17:00

Droga Basi Gołubowskiej do diagnozy ALS i nadziei na życie

Kampania edukacyjna „Sto żyć. ALS” Stowarzyszenia Dignitas Dolentium przedstawia poruszającą historię Barbary Gołubowskiej, pacjentki z SOD1-ALS. Stwardnienie zanikowe
Zdrowie Walka z ALS – nadzieja w obliczu diagnozy
2025-03-26 | 19:00

Walka z ALS – nadzieja w obliczu diagnozy

Strach, bóle i skurcze mięśni nie dawały Monice spać. Zaczęła długą wędrówkę po lekarzach w poszukiwaniu diagnozy. – Nie zliczę, ile było tych wizyt,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Julia Kamińska: Elektrośmieci to duży problem. Sama mam w piwnicy zepsutą pralkę i muszę zorganizować jej wywóz

Piotr Zelt, Julia Kamińska i Klaudia Zioberczyk zauważają, że mimo wielu akcji informacyjnych i edukacyjnych nadal nie wszyscy Polacy zdają sobie sprawę z tego, że elektrośmieci, które nie są w odpowiedni sposób zutylizowane, stanowią ogromne zagrożenie dla środowiska. I choć istnieją różne możliwości przekazania zużytych, nieużywanych lub uszkodzonych urządzeń elektrycznych i elektronicznych do punktów zbiórki czy firm zajmujących się recyklingiem, to nie brakuje osób, które lekceważą wszelkie wytyczne i idą na łatwiznę. Wyrzucają takie sprzęty do zwykłych śmietników albo wywożą na przykład do lasu.

Problemy społeczne

37 proc. Ukraińców nie wie, jak zaszczepić dziecko w Polsce. Potrzebna większa edukacja w tym zakresie

Choć trzech na czterech uchodźców z Ukrainy darzy polski system ochrony zdrowia dużym zaufaniem, to 21 proc. z nich ma problem z zaufaniem do samych szczepień. To dlatego wiele ukraińskich mam podejmuje decyzję o nieszczepieniu dziecka. Dużym wyzwaniem jest więc zwiększanie ich świadomości na temat korzyści płynących ze szczepień dla zdrowia jednostek i całej populacji, a także wyjaśnianie wątpliwości związanych z ewentualnymi skutkami ubocznymi. Tę rolę edukacyjną musi wziąć na siebie polski personel systemu ochrony zdrowia.

Problemy społeczne

Muzea pomagają walczyć ze stereotypami i uprzedzeniami. To ważne dla zmieniającego się rynku pracy

Według NEMO, Sieci Europejskich Organizacji Muzealnych, społeczna rola muzeów wykracza daleko poza ich tradycyjne funkcje. W coraz bardziej spolaryzowanym świecie muzea mogą odgrywać kluczową rolę w promowaniu dialogu i spójności społecznej, zachęcać do dyskusji, mogą też pełnić rolę ośrodków integracji społecznej. Dzięki przybliżaniu obcych kultur mogą też zmienić spojrzenie na rynek pracy.