SIŁA I ZDROWIE W... KISZONKACH!

Andrzej Bromski
Bromo
ul. Płowiecka 4/189
00-585 Warszawa
materialy.prasowedszkodowania|gmail.com| |materialy.prasowedszkodowania|gmail.com
510 139 576
www.bromo.pl
W Polsce kiszonki cieszą się ogromną popularnością zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy dostęp do świeżych owoców i warzyw jest zdecydowanie mniejszy. Prym na naszych stołach wiedzie kapusta kiszona, ale nie tylko. Coraz większą popularność zdobywają kiszona cukinia, papryka, kalafior czy marchew. Kiszone warzywa mają dużo korzyści zdrowotnych, ze względu na dużą zawartość witaminy C i E oraz obecność bakterii probiotycznych, które wzmacniają odporność i wspomagają trawienie. Dla osób, które nie przepadają za smakiem kiszonek, jest ciekawy sposób na przemycenie ich w diecie. Przykładowo kiszoną kapustę można dodać do świeżo wyciskanych soków owocowych, dzięki czemu zniwelujemy jej charakterystyczny smak.
Proces kiszenia jest bardzo prosty i stosowany od wieków. Jest to metoda konserwacji żywności, która polega na fermentacji, przeprowadzanej przez bakterie mlekowe. W wyniku tego procesu powstaje kwas mlekowy, co zapewnia warzywom wielomiesięczne przechowywanie i bezpieczne spożycie. Samo kieszenie nie jest trudne, ani czasochłonne, nie wymaga też specjalnych umiejętności.
ZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI KISZONEK
Kiszonki oprócz walorów smakowych, oferują pełną gamę korzyści zdrowotnych, które wpływają zbawiennie na nasz organizm. Dzięki dużej zawartości witaminy C kiszonki wspomagają naturalną odporność organizmu, która jest szczególnie ważna w sezonie jesienno-zimowym.
Kiszone warzywa to źródło probiotyków i prebiotyków. Probiotyki to tzw. dobre bakterie, które naturalnie występują w naszych jelitach. Spożywanie dużych ilości przetworzonej żywności powoduje zaburzenie prawidłowej flory bakteryjnej i problemy związane z układem pokarmowym. Regularne spożywanie kiszonek może zredukować ten problem i usprawnić działanie jelit.
Istotna jest ogromna zawartość witamin i składników mineralnych, które naturalnie występują w kiszonkach. Kapusta czy ogórki to bogate źródło witamin z grupy B, witaminy A, C, E i PP oraz wapnia, potasu, fosforu i magnezu. Kwaśne środowisko wpływa na lepsze przyswajanie się witamin. Dieta bogata w kiszonki jest polecana osobom, które nie jedzą mięsa oraz mają niedobory witamin.
Spożywanie produktów poddanych fermentacji mlekowej sprzyja odchudzaniu, obniża poziom złego cholesterolu, a dzięki zawartym w składzie izotiocyjaninom, zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów.
SPOSÓB NA KISZONKI
Kiszonki najczęściej podawane są do obiadu lub spożywane samodzielnie jako przekąska. Ciekawą alternatywą jest dodawanie ich do wyciskanych soków - Soki tłoczone w wyciskarkach wolnoobrotowych, najlepiej z całych owoców i warzyw zachowują wszystkie wartości odżywcze. Dodając do soku odrobinę kiszonej kapusty lub buraków, można przemycić wszystkie zdrowotne właściwości, minimalizują charakterystyczny smak, za którym nie każdy przepada. Korzystajmy z tego, że obecnie panuje sezon na pyszne kiszonki domowej roboty. Osobiście wyciskam sok z buraków pozostałych po zakwasie buraczanym z jabłkami i jest to pyszne. Świetne jest także połączenie np. kiszonej kapusty z jabłkami i marchwią - radzi Lidia Lalak, przedstawicielka dystrybutora Kuvings w Polsce. Sposób ten jest szczególnie polecany dla dzieci, które mogą nie lubić smaku kiszonej kapusty.
Sezon jesienno-zimowy to najpopularniejszy okres na spożywanie kiszonek. Można je zrobić samemu i nie są potrzebne do tego specjalne umiejętności. Oprócz kiszonej kapusty czy ogórków popularność zdobywają również inne warzywa i owoce. Proces kiszenia zachowuje w roślinach wszystkie cenne właściwości, a obecność bakterii mlekowych dobrotliwie wpływa na nasz układ trawienny. Niestandardowym sposobem jest dodawanie kiszonek do naturalnych soków owocowych, które doskonale smakują i tworzą prawdziwą bombą witaminową.

Wpływ stosowania pestycydów na zdrowie ludzi i środowisko

Organizacje kobiece apelują do Ministerstwa Zdrowia o działania na rzecz dostępu do antykoncepcji awaryjnej

Zrób sercu przysługę tego lata
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

A. Hyży: Hubert Urbański jest wisienką na torcie ramówki. To część planu Edwarda Miszczaka tworzenia telewizji gwiazd
Agnieszka Hyży, Elżbieta Romanowska, Lanberry, Martyna Kupczyk i Ewa Wachowicz wierzą, że kultowy format „Milionerzy” zyska w Polsacie drugie życie i znów milion będzie nie tylko w nazwie i w głównej wygranej, ale i w oglądalności. Teleturniej miał swoją premierę na antenie telewizji TVN w 1999 roku. Teraz prawa do tego programu wykupił Polsat. Prowadzącym pozostaje Hubert Urbański, który cieszy się zarówno sympatią widzów, jak i uznaniem innych gwiazd związanych z tą stacją. Zapewniają one, że będą oglądać nowe odcinki i już typują je na hit tej jesieni.
Polityka
Wśród Polaków rośnie zainteresowanie produktami emerytalnymi. Coraz chętniej wpłacają oszczędności na konta IKE i IKZE

Wzrosła liczba osób, które oszczędzają na cele emerytalne, jak również wartość zgromadzonych środków. Liczba uczestników systemu emerytalnego wyniosła w 2024 roku ponad 20,8 mln osób, a wartość aktywów – 307,5 mld zł – wynika z najnowszych danych Urzędu Komisji Nadzoru Finansowego (UKNF). Wyraźny wzrost odnotowano w przypadku rachunków IKE i IKZE, na których korzyść działają m.in. zachęty podatkowe. Wpłacane na nie oszczędności są inwestowane, a tym samym wspierają gospodarkę i mogą przynosić atrakcyjną stopę zwrotu.
Motoryzacja
Gwiazdy: Rower może być alternatywą dla samochodu. To nie tylko tani i ekologiczny środek transportu, ale też wspiera zdrowie

Jeśli tylko pogoda na to pozwala, to Anna Powierza, Iwona Guzowska i Piotr Zelt chętnie przesiadają się na rower, który doskonale sprawdza się zarówno jako środek transportu w zakorkowanym mieście, jak również podczas wycieczek krajoznawczych czy treningów zdrowotnych. Gwiazdy zgodnie przyznają, że jazda jednośladem przynosi wiele korzyści dla organizmu, jest również przyjazna dla środowiska. Pozwala też zaoszczędzić na paliwie i opłatach za parkowanie.