Superorganizm – zrozum SIBO – chorobę układu pokarmowego
Coraz częściej nasze dolegliwości jelitowe tłumaczymy stresem, pracą i intensywnym trybem życia. Różne niepokojące objawy jak bóle brzucha, wzdęcia czy biegunki występują niezależnie od jedzenia i mogą naprawdę utrudnić życie. Człowiek składa się nie tylko z komórek ludzkiego ciała, ale również z mikroorganizmów, które je zamieszkują. Świadomość tego, jak wiele drobnoustrojów znajduje się w naszych organizmach pozwala zrozumieć naturę wielu dolegliwości i poważnych chorób, m.in. SIBO, czyli przerostu bakteryjnego jelita cienkiego.
Określenie superorganizm oznacza, że nasze ciała zamieszkują mikroorganizmy, tj. bakterie, grzyby i pierwotniaki, które tworzą całą społeczność drobnoustrojów. Organizm ludzki skupia ponad 100 bilionów mikroorganizmów, które zamieszkują głównie okrężnicę – jedno z najgęściej zasiedlonych siedlisk drobnoustrojów znanych na Ziemi. Co ważne, mają one znaczący wpływ na nasz metabolizm.
Zrozumienie tego, jak funkcjonuje nasz organizm i w jaki sposób zależny jest od mikroorganizmów, jakie go zamieszkują, pozwala zrozumieć naturę SIBO – chorobę przerostu bakteryjnego jelita cienkiego. Charakteryzuje się wzrostem liczby lub zmianą rodzaju bakterii, które się w nim znajdują. SIBO może wykazywać nadmierny wzrost bakterii chorobotwórczych lub pożytecznych bakterii, ale właśnie ta zbytnia obfitość, czyli przerost, rujnuje zdrowie układu pokarmowego i ma negatywny wpływ na cały organizm. Do głównych przyczyn SIBO należą m.in. obciążenie toksynami, zaburzenia mikrobioty jelitowej, zespół jelita wrażliwego czy nietolerancja histaminy. Jak widać są one zróżnicowane. Wiemy jednak, że SIBO rozwija się, gdy 1 lub więcej mechanizmów obronnych przeciwko przerostowi bakterii zostaje naruszonych.
– Przerost bakteryjny jelita cienkiego często (ale nie zawsze) obejmuje niespecyficzne objawy trawienne. Objawy te wynikają z bakteryjnej fermentacji krótkołańcuchowych węglowodanów. Powszechne są przewlekła biegunka, zaparcia, wzdęcia, nudności, refluks żołądkowy i odbijanie. Objawy SIBO są często nie do odróżnienia od objawów IBS lub innych czynnościowych zaburzeń trawiennych. W miarę postępu SIBO mogą dominować objawy złego wchłaniania, takie jak biegunka tłuszczowa, utrata masy ciała, niedożywienie lub osteoporoza – mówi dr Magdalena Cubała-Kucharska, specjalista medycyny integracyjnej.
SIBO może być jednym z najbardziej niedodiagnozowanych schorzeń leżących u podstaw wielu chorób przewlekłych. Test oddechowy na bazie wodoru/metanu jest najprostszym i najbardziej opłacalnym sposobem identyfikacji tej choroby i monitorowania odpowiedzi na leczenie. Dzięki ukierunkowanym terapiom przeciwdrobnoustrojowym, środkom prokinetycznym, zmianom diety i innym terapiom wspomagającym funkcjonowanie przewodu pokarmowego, objawy choroby mogą się cofnąć.
Kontakt dla mediów:
Inga Ryfka
Account Executive
+48 790 393 471
i.ryfka@agencjafaceit.pl
Dr Magdalena Cubała-Kucharska – założycielka Instytutu Medycyny Integracyjnej Arcana. W swojej pracy medycznej pacjent jest dla niej przede wszystkim całością, złożoną z oddziałujących na siebie wzajemnie układów. Dlatego niepodważalnym standardem jej praktyki lekarskiej jest właśnie szerokie, całościowe spojrzenie na pacjenta połączone z profesjonalizmem, innowacyjnością i terminowością.
Szczególnym tematem zainteresowań dr Cubały-Kucharskiej jest oś jelitowo-mózgowa, immunologiczno-mózgowa oraz medycyna środowiskowa. Oznacza to, że bada w jaki sposób zespół przerostu bakteryjnego w jelicie (SIBO) i przewlekły zespół rozrostu grzybiczego w jelicie (SIFO) (czyli inaczej candida lub kandydoza układowa) mogą wpływać na zaburzenia funkcjonowania mózgu, w tym zaburzenia neurorozwojowe, takie jak autyzm. Szczególnie dużo uwagi poświęca encefalopatii wątrobowej. Ponadto bada związki pomiędzy infekcjami drobnoustrojami takimi jak paciorkowce, jersinia, campylobacter, borelioza, bartonelloza, Coxackie, wirus EBV (mononukleoza) ,a przewlekłymi stany zapalnymi takimi jak PANDAS, PANS, ale także Hashimoto.
Dr Magdalena Cubała-Kucharska pacjenta zawsze rozpatruje w powiązaniu ze środowiskiem, uwzględniając takie czynniki jak przewlekły zespół odpowiedzi zapalnej (CIRS) wywołany przez mykotoksyny, zespół chorego budynku, wywołany przez Aspergillusa, czy narażenie na toksyny środowiskowe takie jak metale ciężkie, rtęć, arsen, glifosat, pestycydy. Na co dzień współpracuje z wykwalifikowanymi dietetykami dobierając indywidualnie diety do potrzeb pacjenta. Oferuje oparte na badaniach diety FODMAP, SCD, bezglutenowe, bezmleczne, immunologiczne.

Rusza ogólnopolskie badanie potrzeb farmaceutów, dotyczące ich roli w terapii ran w ramach kampanii „Rany pod kontrolą”

Mustela Stelatopia+ zwycięzcą Rankingu TOP10 Emolienty 2025

Czy siedzący tryb życia powoduje żylaki u mężczyzn?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nowe technologie

Gwiazdy: Stresują nas galerie, więc wolimy zakupy online. W sieci łatwiej też znaleźć dobre promocje
Gwiazdy obecne podczas Domówki Amazon Prime zgodnie przyznają, że zakupy online bardzo ułatwiają życie i pozwalają zaoszczędzić sporo czasu i pieniędzy. Z powodu licznych obowiązków zawodowych czy też opieki nad dziećmi nie zawsze mają bowiem czas na wielogodzinne buszowanie po galeriach, natomiast oferta sklepów internetowych jest dostępna 24 godziny na dobę, co umożliwia dokonanie wyboru o każdej porze
Konsument
Konsumenci rynku telekomunikacyjnego narzekają na nieprzejrzyste oferty. Jeden z operatorów chce je wyeliminować

Co piąty Polak dostrzega pozytywne zmiany na rynku usług telekomunikacyjnych, głównie jego rozwój, zarówno pod kątem liczby ofert, jak i rozwoju technologii. Gorzej jednak wypada przejrzystość ofert – wynika z badania Urzędu Komunikacji Elektronicznej. Konsumenci są zmęczeni skomplikowanymi taryfami i ukrytymi kosztami, dlatego coraz większym zainteresowaniem cieszą się proste pakiety. Dlatego też T-Mobile startuje z nową ofertą „Po prostu", z jednym, prostym abonamentem bez żadnych limitów.
Handel
Rynek piwa kurczy się w I półroczu 2025 roku. Zła pogoda w maju przyniosła 12-proc. spadek sprzedaży

Pierwsze półrocze br. to kolejny okres spadku rynku piwa w Polsce. I to mimo dynamicznego wzrostu produkcji i sprzedaży piwa bezalkoholowego. Zdaniem przedstawicieli Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego – Browary Polskie miały na to wpływ m.in. niesprzyjająca pogoda i negatywna narracja wokół branży piwnej. Ponadto wśród wyzwań, z jakimi musi się mierzyć rynek, są rosnące koszty prowadzenia działalności oraz przygotowania do systemu kaucyjnego, który zacznie obowiązywać już za trzy miesiące – wskazuje Mieszko Musiał, nowy prezes zarządu związku.