Superorganizm – zrozum SIBO – chorobę układu pokarmowego
Coraz częściej nasze dolegliwości jelitowe tłumaczymy stresem, pracą i intensywnym trybem życia. Różne niepokojące objawy jak bóle brzucha, wzdęcia czy biegunki występują niezależnie od jedzenia i mogą naprawdę utrudnić życie. Człowiek składa się nie tylko z komórek ludzkiego ciała, ale również z mikroorganizmów, które je zamieszkują. Świadomość tego, jak wiele drobnoustrojów znajduje się w naszych organizmach pozwala zrozumieć naturę wielu dolegliwości i poważnych chorób, m.in. SIBO, czyli przerostu bakteryjnego jelita cienkiego.
Określenie superorganizm oznacza, że nasze ciała zamieszkują mikroorganizmy, tj. bakterie, grzyby i pierwotniaki, które tworzą całą społeczność drobnoustrojów. Organizm ludzki skupia ponad 100 bilionów mikroorganizmów, które zamieszkują głównie okrężnicę – jedno z najgęściej zasiedlonych siedlisk drobnoustrojów znanych na Ziemi. Co ważne, mają one znaczący wpływ na nasz metabolizm.
Zrozumienie tego, jak funkcjonuje nasz organizm i w jaki sposób zależny jest od mikroorganizmów, jakie go zamieszkują, pozwala zrozumieć naturę SIBO – chorobę przerostu bakteryjnego jelita cienkiego. Charakteryzuje się wzrostem liczby lub zmianą rodzaju bakterii, które się w nim znajdują. SIBO może wykazywać nadmierny wzrost bakterii chorobotwórczych lub pożytecznych bakterii, ale właśnie ta zbytnia obfitość, czyli przerost, rujnuje zdrowie układu pokarmowego i ma negatywny wpływ na cały organizm. Do głównych przyczyn SIBO należą m.in. obciążenie toksynami, zaburzenia mikrobioty jelitowej, zespół jelita wrażliwego czy nietolerancja histaminy. Jak widać są one zróżnicowane. Wiemy jednak, że SIBO rozwija się, gdy 1 lub więcej mechanizmów obronnych przeciwko przerostowi bakterii zostaje naruszonych.
– Przerost bakteryjny jelita cienkiego często (ale nie zawsze) obejmuje niespecyficzne objawy trawienne. Objawy te wynikają z bakteryjnej fermentacji krótkołańcuchowych węglowodanów. Powszechne są przewlekła biegunka, zaparcia, wzdęcia, nudności, refluks żołądkowy i odbijanie. Objawy SIBO są często nie do odróżnienia od objawów IBS lub innych czynnościowych zaburzeń trawiennych. W miarę postępu SIBO mogą dominować objawy złego wchłaniania, takie jak biegunka tłuszczowa, utrata masy ciała, niedożywienie lub osteoporoza – mówi dr Magdalena Cubała-Kucharska, specjalista medycyny integracyjnej.
SIBO może być jednym z najbardziej niedodiagnozowanych schorzeń leżących u podstaw wielu chorób przewlekłych. Test oddechowy na bazie wodoru/metanu jest najprostszym i najbardziej opłacalnym sposobem identyfikacji tej choroby i monitorowania odpowiedzi na leczenie. Dzięki ukierunkowanym terapiom przeciwdrobnoustrojowym, środkom prokinetycznym, zmianom diety i innym terapiom wspomagającym funkcjonowanie przewodu pokarmowego, objawy choroby mogą się cofnąć.
Kontakt dla mediów:
Inga Ryfka
Account Executive
+48 790 393 471
i.ryfka@agencjafaceit.pl
Dr Magdalena Cubała-Kucharska – założycielka Instytutu Medycyny Integracyjnej Arcana. W swojej pracy medycznej pacjent jest dla niej przede wszystkim całością, złożoną z oddziałujących na siebie wzajemnie układów. Dlatego niepodważalnym standardem jej praktyki lekarskiej jest właśnie szerokie, całościowe spojrzenie na pacjenta połączone z profesjonalizmem, innowacyjnością i terminowością.
Szczególnym tematem zainteresowań dr Cubały-Kucharskiej jest oś jelitowo-mózgowa, immunologiczno-mózgowa oraz medycyna środowiskowa. Oznacza to, że bada w jaki sposób zespół przerostu bakteryjnego w jelicie (SIBO) i przewlekły zespół rozrostu grzybiczego w jelicie (SIFO) (czyli inaczej candida lub kandydoza układowa) mogą wpływać na zaburzenia funkcjonowania mózgu, w tym zaburzenia neurorozwojowe, takie jak autyzm. Szczególnie dużo uwagi poświęca encefalopatii wątrobowej. Ponadto bada związki pomiędzy infekcjami drobnoustrojami takimi jak paciorkowce, jersinia, campylobacter, borelioza, bartonelloza, Coxackie, wirus EBV (mononukleoza) ,a przewlekłymi stany zapalnymi takimi jak PANDAS, PANS, ale także Hashimoto.
Dr Magdalena Cubała-Kucharska pacjenta zawsze rozpatruje w powiązaniu ze środowiskiem, uwzględniając takie czynniki jak przewlekły zespół odpowiedzi zapalnej (CIRS) wywołany przez mykotoksyny, zespół chorego budynku, wywołany przez Aspergillusa, czy narażenie na toksyny środowiskowe takie jak metale ciężkie, rtęć, arsen, glifosat, pestycydy. Na co dzień współpracuje z wykwalifikowanymi dietetykami dobierając indywidualnie diety do potrzeb pacjenta. Oferuje oparte na badaniach diety FODMAP, SCD, bezglutenowe, bezmleczne, immunologiczne.
Serce pod opieką - spotkania z kardiologiem
Diagnoza: krótkowzroczność. Jak dbać o wzrok dziecka i spowolnić postęp wady?
Urazy zębów u dzieci. Jak dbać o prawidłową higienę po wypadku stomatologicznym?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Ada Fijał: Młode pokolenie jest niezwykle obeznane z modą. Kiedyś my uczyliśmy uczestników naszych programów, co mają robić, a teraz często to my uczymy się od nich
Aktorka i jurorka programu „Shopping Queens. Królowe zakupów” zauważa, że w ciągu dekady nie tylko zmienił się ten format telewizyjny, ale także podejście do mody. Trendy dyktują bowiem teraz nie tyle znani projektanci, ile ulica i zwykli ludzie. Na jej szczególne uznanie zasługuje młode pokolenie, które wykazuje się ogromną kreatywnością i wręcz nie sposób przejść obojętnie obok ich wyszukanych stylizacji.
Muzyka
Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci
Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.
Edukacja
MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.