Komunikaty PR

Świadome wybory - coraz więcej Polaków zwraca uwagę na to co je

2023-06-22  |  16:00
Biuro prasowe

Rośnie liczba osób, które zwracają uwagę na dobro planety, a jednym z kluczowych aspektów, który zyskuje na popularności, jest trend świadomych wyborów kulinarnych. Aż 41% Polaków przyznaje, że zamawiając dania z dowozem wybiera te przygotowane ze świeżych, lokalnych produktów - wynika z Raportu Food Trendów 2022 opracowanego przez Pyszne.pl.

Świadome wybory to trend wykazujący dążenie do poprawy naszego ogólnego samopoczucia i równowagi. Jego głównym filarem jest dbanie o siebie i o otoczenie, w którym żyjemy – to wartości, które są coraz ważniejsze dla społeczeństwa. Wyraźnie widać, że w trosce o dobro planety coraz więcej osób stara się żyć w sposób bardziej zrównoważony i redukować swój wpływ na środowisko. Dotyczy to też naszego podejścia do jedzenia. Nasze wybory stają się dużo bardziej “świadome”, co widać także w przypadku dań zamawianych w restauracjach, czy w opcji dostawy do domu.

W zdrowym ciele zdrowy duch!

Trend z raportu Pyszne.pl promuje zwiększoną świadomość naszego związku z jedzeniem i sprzyja zdrowszemu podejściu do konsumpcji. Mamy coraz większą wiedzę na temat bezpośredniego wpływu odżywiania na nasze ogólne samopoczucie i dobrostan oraz kondycję fizyczną.

Ponadto, coraz częściej bierzemy pod uwagę wpływ tego co jemy na środowisko naturalne. Stawiamy na produkty ekologiczne, pochodzące z lokalnych gospodarstw, które są produkowane w zrównoważony sposób i nie powodują nadmiernego zużycia zasobów naturalnych. Rośnie też świadomość dotycząca negatywnego wpływu hodowli zwierząt na środowisko, co prowadzi do większego zainteresowania dietą roślinną oraz redukcją spożycia mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego.

Z  Raportu Food Trendów 2022 opracowanego przez serwis Pyszne.pl wynika, że odsetek osób zamawiających dania bezmięsne z dostawą do domu jest naprawdę imponujący. Takie posiłki wybiera już niemal co trzeci Polak (31% ankietowanych). Tylko co piątemu respondentowi (21%) nie zdarza się to nigdy.

Polaku, jesteś tym co jesz!

W ostatnich latach możemy zaobserwować rosnące zainteresowanie trendem świadomych wyborów w Polsce. Według raportu Pyszne.pl coraz więcej osób dobiera posiłki, kierując się nie tylko upodobaniami, ale również ich pochodzeniem, jakością składników i wpływem na środowisko.

- Każdy rok, to nowe wyzwania, ale też - nasza większa świadomość. Wydajemy się nie tylko być coraz lepiej zorientowani jeśli chodzi o trendy i mody, ale też uczymy się je świadomie oceniać, przetwarzać i aplikować na swoje życie. To, co trafia na nasz talerz, coraz częściej jest podyktowane lepszą wiedzą o nas samych, ale i o produktach - mówi cytowana w raporcie Małgosia Minta, dziennikarka, autorka książek i blogerka kulinarna.

Jednym z wyzwań, które mogą spowolnić trend “świadomych wyborów” są rosnące koszty życia. Choć w ujęciu ogólnym konsumenci wykazują skłonność do zmiany nawyków żywieniowych na bardziej proekologiczne, to wciąż nie jest nam łatwo pogodzić się z wyrzeczeniami, których takie podejście wymaga. Szczególnie, jeżeli wiążą się one z większymi kosztami. Wyniki raportu Food Trendów 2022 wskazują, że zaledwie 36% Polaków jest chętnych dopłacić do bardziej zrównoważonej obsługi zamówienia (poprzez wykorzystanie ekologicznych opakowań czy transport elektrycznymi pojazdami). Co piąty respondent zdecydowanie nie chciałby ponosić dodatkowych kosztów.

Lato sprzyja zrównoważonym wyborom

Początek lata jest doskonałym czasem do podejmowania bardziej świadomych wyborów w naszym życiu. Sezon letni obfituje w świeże owoce, warzywa i zioła, które nie tylko smakują wyjątkowo, ale również dostarczają nam wielu cennych składników odżywczych i nowych smaków. Wielość dostępnych produktów daje nam też możliwość eksperymentowania w kuchni.

To również doskonały czas na eksplorację nowych potraw. Możemy odkrywać smaki świata, testując lekkie dania inspirowane kuchniami z innych krajów, które często wykorzystują masę świeżych składników roślinnych, takich jak warzywa, owoce, rośliny strączkowe i zdrowe tłuszcze, co idealnie wpisuje się w filozofię pozytywnego odżywiania.

Polskie restauracje promują zdrową, sezonową kuchnię

Branża gastronomiczna również reaguje na zachodzące zmiany. Restauracje coraz częściej aktualizują jadłospisy, uwzględniając w potrawach sezonowe składniki. Na początku lata możemy cieszyć się nowym menu, które oferuje dania z rabarbarem czy truskawkami. Są one nie tylko są smaczne, ale również pełne wartości odżywczych. Ponadto, wiele restauracji stawia na lokalne surowce, wspierając tym samym małe gospodarstwa i promując świadome uprawy.

Rosnący trend wspiera też serwis do zamawiania jedzenia online - Pyszne.pl, angażując się w promowanie zdrowego odżywiania przez cały rok. Marka stawia również na ekologiczne rozwiązania minimalizujące negatywny wpływ na środowisko, takie jak wycofywanie plastikowych pojemników na rzecz naturalnych proekologicznych opakowań czy wprowadzanie floty rowerów i skuterów dla dostawców, zmniejszających emisję dwutlenku węgla. W tym roku serwis rozpoczął też testy dostaw na krótkich dystansach w Warszawie, za pomocą półautomatycznego, zeroemisyjnego robota dostawczego.

Czy Polacy będą coraz bardziej świadomi?

Wyniki Raportu Food Trendów 2022 wskazują, że zewnętrzne czynniki, takie jak warunki klimatyczne, sytuacja gospodarcza oraz rosnąca troska o nasz dobrobyt i samopoczucie, będą skłaniać nas do podejmowania jeszcze bardziej świadomych decyzji zakupowych w przyszłości. Rośnie nasza wiedza na temat tego, czego naprawdę chcemy, czego oczekujemy i co jest dla nas korzystne. Można więc prognozować, że trend świadomych wyborów będzie nadal rozwijać się i mieć wpływ na nasze społeczeństwo w kolejnych latach. Coraz więcej osób docenia wynikające z niego korzyści, zwiększa się też popyt na produkty roślinne.

 

Pełna wersja Raportu Food Trendów 2022:
https://www.pyszne.pl/deals/raport-food-trendow-2022/


Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Rada Przedsiębiorców apeluje o uchwalenie przepisów zmieniających zasady wypłat zasiłku chorobowego Biuro prasowe
2025-03-12 | 06:00

Rada Przedsiębiorców apeluje o uchwalenie przepisów zmieniających zasady wypłat zasiłku chorobowego

Z apelem o jak najszybsze uchwalenie przepisów, zgodnie z którymi Zakład Ubezpieczeń Społecznych przejąłby wypłatę zasiłku chorobowego już od pierwszego dnia
Zdrowie Rak jelita grubego to nie wyrok. Kluczowe jest wczesne wykrycie
2025-03-11 | 06:00

Rak jelita grubego to nie wyrok. Kluczowe jest wczesne wykrycie

Z badania opinii przeprowadzonego przez SW Research dla marki Domowe Laboratorium wynika, że wielu Polaków postrzega raka jelita grubego jako chorobę nieuleczalną
Zdrowie Bezpieczeństwo najważniejsze dla pacjentów decydujących się na zabiegi korekty wad wzroku
2025-02-05 | 06:00

Bezpieczeństwo najważniejsze dla pacjentów decydujących się na zabiegi korekty wad wzroku

Wady refrakcji, takie jak krótkowzroczność, astygmatyzm czy starczowzroczność, można skutecznie i trwale skorygować. Najwięcej obaw pacjentów dotyczących tych

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Ekonomiczna dostępność alkoholu rośnie. To zwiększa jego konsumpcję i prowadzi do uzależnień

Spożycie alkoholu w Polsce systematycznie wzrasta, co pociąga za sobą dziesiątki tysięcy przedwczesnych zgonów i koszty społeczno-ekonomiczne liczone w miliardach złotych rocznie. – W Polsce alkohol tanieje w stosunku do naszych zarobków, jego cena nie nadąża za wzrostem gospodarczym. A im wyższa dostępność ekonomiczna, tym wyższa konsumpcja. Alkohol jest według mnie absurdalnie tani – mówi dr hab. n. med. Łukasz Balwicki, krajowy konsultant ds. zdrowia publicznego. Jak ocenia, konieczna jest kompleksowa zmiana polityki podatkowej, dzięki której alkohol stałby się mniej dostępną ekonomicznie używką.

Transport

Co trzeci wypadek na kolei powoduje kierowca samochodu. Wciąż za mało skrzyżowań bezkolizyjnych

Ze statystyk Urzędu Transportu Kolejowego wynika, że w systemie kolejowym w Polsce co trzeci wypadek powodują kierowcy samochodów. Zdaniem eksperta najsłabszymi punktami w bezpieczeństwie na kolei są miejsca, w których tory przecinają się z drogami. Kierowcy zapominają, że droga hamowania pociągu jest bardzo długa, a samochód w starciu z lokomotywą jest bez szans.