„Trzy gramy dziennie” mogą obniżać poziom cholesterolu we krwi
Badanie kliniczne przeprowadzone przez naukowców ze szpitala uniwersyteckiego Sant'Orsola-Malpighi w Bolonii potwierdziło, że beta-glukany (główny rodzaj błonnika występującego w owsie i jęczmieniu) mogą obniżać poziom stężenia cholesterolu we krwi.
Codzienne dodawanie do diety trzech gramów beta-glukanów z owsa spowodowało, że poziom cholesterolu frakcji LDL (lipoprotein o niskiej gęstości) we krwi uczestników badania obniżył się średnio o 12% po zaledwie czterech tygodniach oraz 15% po ośmiu tygodniach*. Określany mianem „złego cholesterolu”, LDL stanowi większość całego cholesterolu w organizmie. Zbyt wysoki poziom LDL może zwiększać ryzyko miażdżycy, chorób sercowo-naczyniowych, w tym choroby niedokrwiennej serca.
Badanie przeprowadzone z wykorzystaniem Beta heart® Herbalife Nutrition (suplementu w postaci proszku o waniliowym smaku do sporządzania napoju, którego głównym składnikiem jest beta-glukan owsiany OatWell™) wykazało średnie obniżenie cholesterolu całkowitego o 6,5% po czterech tygodniach i 9% po ośmiu tygodniach. Naukowcy odkryli również, że poziom cholesterolu wrócił do pierwotnego stanu po zakończeniu badania – co podkreśla znaczenie codziennego spożycia beta-glukanów.
Badanie zostało wykonane na zlecenie Fundacji Żywienia we Włoszech i obejmowało 83 uczestników (48 kobiet i 35 mężczyzn). Na początku każdy uczestnik, stosujący typową dietę śródziemnomorską, miał umiarkowanie wysoki poziom cholesterolu i niskie ryzyko chorób krążenia.
– Wyniki tego badania utwierdzają nas w przekonaniu, że spożywanie beta-glukanów może w skuteczny i bezpieczny sposób obniżać stężenie cholesterolu u osób z umiarkowanie podwyższonym jego poziomem, w tym w grupie pacjentów w średnim wieku. Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że w 2018 roku w Europie 54% osób powyżej 25. roku życia miało wysoki poziom cholesterolu, co stanowi najwyższy odsetek na świecie – komentuje wyniki badania dr n. med. Paweł Rajewski, Członek Rady Naukowej Herbalife Nutritiom, prof. WSG.
Wnioski z badania opublikowano w czasopiśmie naukowym „Nutrients”.

Wpływ stosowania pestycydów na zdrowie ludzi i środowisko

Organizacje kobiece apelują do Ministerstwa Zdrowia o działania na rzecz dostępu do antykoncepcji awaryjnej

Zrób sercu przysługę tego lata
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.