Komunikaty PR

Uczniowie polskich szkół dołączyli do rewolucji! Jakie mają postulaty?

2020-11-18  |  13:30
Biuro prasowe
Do pobrania Info_pras ( 0.08 MB )

Uczniowie polskich szkół chcą jeść bardziej świadomie – zdrowiej i różnorodniej. Tak by zadbać nie tylko o własne zdrowie, ale również o dobro Ziemi. Dlatego przyłączyli się do rewolucji żywieniowej w ramach programu edukacyjnego PrzyGotujmy lepszy świat. Do programu zgłosiły się aż 1102 szkoły z całej Polski. Wśród rewolucjonistów, którzy zachęcają do dobrej diety, znaleźli się m.in. młodzi influencerzy: Hejka tu Lenka, Milo Mazur i Pusheen Girl. Jakie mają żądania?

Młode pokolenie wykazuje coraz większe zainteresowanie tym co kładzie na swoim talerzu. Chce wiedzieć, które produkty są bardziej wartościowe dla organizmu, jak jeść różnorodnie i zdrowo – szanując przy tym naszą planetę. Pytają o to m.in. Lenka z kanału Hejka tu Lenka, Weronika z Pusheen Girl czy Miłosz z kanału Milo Mazur, którzy postanowili włączyć się w działania edukacyjne w ramach programu PrzyGotujmy lepszy świat i zachęcić swoich rówieśników do bardziej świadomego sposobu odżywiania.

Teraz już wiem, że można jeść zdrowo, różnorodnie i wcale nie wymaga to dużo wysiłku! Wystarczy kilka dobrych składników i w praktycznie 10 minut można wyczarować wszystko. Podstawą są tutaj kasze, strączki i dobre warzywka. Jeśli brakuje Wam pomysłów to zajrzyjcie na mój kanał – jest tam film „Przygotujmy lepszy świat”, w którym gotuję coś naprawdę pysznego lub na stronę przygotujmylepszyswiat.pl, gdzie znajdziecie fajne i proste przepisy – mówi Milo Mazur.

PrzyGotujmy lepszy świat to kampania skierowana do uczniów klas 1-3 szkoły podstawowej, w ramach której Knorr razem z ProVeg mówią głosem dzieci i uczą je zdrowych nawyków żywieniowych, które będą mogły później wprowadzać we własnym domu i najbliższym otoczeniu. Wiedza na temat tego jak ważna jest zróżnicowana, pełna warzyw, strączków i kasz dieta powinna być przekazywana dzieciom już od najmłodszych lat, ponieważ to one już niedługo staną się dorosłymi i dzięki swoim świadomym wyborom będą decydowały o przyszłości świata. Za nami pierwszy etap akcji, w ramach którego szkoły mogły zarejestrować się do udziału w programie oraz towarzyszącym mu konkursie na stronie przygotujmylepszyswiat.pl.

Liczba szkół, które się zgłosiły przerosła nasze przewidywania. Zarejestrowały się aż 1102 placówki z całej Polski! Cieszymy się, że program wzbudził tak duże zainteresowanie i tak wielu uczniów będzie mogło z niego skorzystać – mówi Angelika Krawczyk, Knorr. Początkowo założyliśmy, że pierwsze tysiąc szkół, otrzyma od nas pakiet startowy w postaci kolorowych plansz edukacyjnych oraz zestawu ziaren do hodowli roślin, ale… mogę powiedzieć to już oficjalnie, podjęliśmy decyzję, że przygotujemy dodatkowe zestawy także dla pozostałych 102 placówek. Zależy nam na tym, żeby dzieci mogły nauczyć się jak najwięcej, a plansze będą w tym bardzo pomocne.

Mieszkam teraz w Irlandii i właśnie tutaj mam szkołę.  Mam nadzieję, że za rok program będzie też i u nas, wtedy na pewno wszystkich na to namówię! – mówi Pusheen Girl. Staram się żeby to co jem nie było przypadkowe. Jeśli jednego dnia mam kanapkę z pastą z soczewicy i papryką, to kolejnego wybieram już np. kaszę jaglaną z warzywami. Posiłki, które zabieram do szkoły możecie też zobaczyć w filmie „Nowa szkoła – moja rutyna” na moim kanale na YouTube – dodaje Weronika.

Fanką dobrego odżywiania jest również Lenka z kanału Hejka tu Lenka, która postanowiła zachęcić do zdrowszego stylu życia swojego tatę i została jego osobistą trenerką. W filmie „Zostałam trenerem!!!” pokazuje mu, że to co jemy ma wpływ na cały organizm, ale i przy okazji także na planetę. Jak się okazuje danie na bazie kaszy może być bardzo smaczne! Dla Lenki równie ważny co dobre jedzenie jest ruch, dlatego razem z tatą ćwiczą w rytm hymnu kampanii PrzyGotujmy lepszy świat.

Piosenka powstała we współpracy z Anią Dąbrówką, córką Natalii Kukulskiej i Michała Dąbrówki, której bliski jest temat troski o środowisko oraz o własne nawyki żywieniowe. Ania już od 10. roku życia jest wierna diecie roślinnej, bogatej w cenne składniki odżywcze, a także przyjaznej środowisku. Swoją pasją do dobrego jedzenia stara się zarażać najbliższe otoczenie – zarówno rodzinę, jak i znajomych.

Ze względu na to, że posiłki dostępne w szkole nie są tak wartościowe jak te, które możemy przyrządzić sami, umówiłam się z moimi przyjaciółkami z klasy, że będziemy sobie codziennie gotować i dzielić się tym co mamy na talerzu. Przez to jesteśmy dla siebie jeszcze większą inspiracją i częściej próbujemy nowych rzeczy. Jest to coś co mogę bardzo polecić – mówi Ania.

Więcej o swoich patentach na zdrowe rozwiązania żywieniowe, w tym m.in. na pyszne owsiankowe śniadania, Ania podzieliła się w trakcie wydarzenia live, które poprowadziła Daria Ładocha. Wzięły w niej udział również Joanna Lotkowska z fundacji ProVeg oraz Natalia Babczyńska z Knorr. Panie rozmawiały o tym jak nawet drobna zmiana na naszym talerzu może być korzystna dla zdrowia i zaowocować wielką zmianą dla środowiska.Rozmowa, tak jak i teledysk do utworu, dostępne są na kanale YouTube Przepisy.pl. Jako pierwsze udostępniły je na swoim Instagramie Ania Dąbrówka, Natalia Kukulska i Daria Ładocha. Kolejnego dnia do rewolucji dołączyli także blogerzy, w tym m.in. Nieperfekcyjna Mama, Szczesliva, Tasteaway, Jankes oraz dziecięcy influencerzy – Hejka tu Lenka, Milo Mazur i Pusheen Girl.

26 października rozpoczął się kolejny etap programu szkolnego. Zarejestrowane w nim szkoły, mogą zbierać punkty za: prowadzenie lekcji na podstawie scenariuszy, przesyłanie zdjęć posiłków przygotowywanych przez dzieci wraz z rodzicami oraz za wypełnienie ankiety na temat nawyków żywieniowych. Uczniowie klas 1-3 z 5 zwycięskich szkół otrzymają wygodne workoplecaki, a uczniowie klas z największą liczbą punktów, również z tych szkół, wyjadą na zieloną szkołę, organizowaną przez Ośrodek Działań Ekologicznych "Źródła".

Partnerem Głównym kampanii jest Knorr - marka produktów żywnościowych obecna na polskim rynku od 1932 roku. Jej celem jest dostarczenie polskim konsumentom doskonale smakujących produktów, na bazie których można przyrządzić smaczne potrawy. Produkty marki Knorr tworzy i doskonali sztab profesjonalnych kucharzy z całego świata, dla których gotowanie jest życiową pasją. Korzystają oni ze składników najwyższej jakości, o które Knorr dba od samego początku, z zachowaniem troski o środowisko. Wierzymy, że dzięki zrównoważonemu rolnictwu produkty Knorr smakują lepiej.

Partnerem merytorycznym akcji jest ProVeg – znana w Polsce i na świecie międzynarodowa organizacja pozarządowa, działająca na rzecz budowania świadomości żywieniowej. Jej głównym celem jest podnoszenie świadomości na temat tego, jak dietą możemy dbać o zdrowie, środowisko, dobrostan zwierząt i sprawiedliwość żywieniową. 

Dołącz do nas i pamiętaj o rewolucyjnym #przygotujmylepszyswiat! Razem zmieniajmy nawyki żywieniowe.

Autorem konceptu kreatywnego i organizatorem kampanii PrzyGotujmy lepszy świat jest agencja marketingowa Advalue, która od lat specjalizuje się w realizacji projektów zaangażowanych społeczne.  Za działania PR odpowiada agencja Made in PR.

---------------------------------------------

Kontakt prasowy:
 

Monika Molenda-Sawtyruk

E: m.molenda@madeinpr.pl

T: (+48) 783 505 202

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Ruszyła kampania „Zdrowie w Twoich rękach” marki Dettol Biuro prasowe
2021-01-27 | 15:00

Ruszyła kampania „Zdrowie w Twoich rękach” marki Dettol

Dziś z pewnością wielu rzeczy nie da się przewidzieć, ale to, na co możemy mieć wpływ to ochrona siebie i swoich najbliższych przed drobnoustrojami. Dettol, światowy lider wśród
Zdrowie BRAK ZDJĘCIA
2021-01-27 | 12:20

Międzynarodowy Tydzień Świadomości Żywienia Dojelitowego

Przygotowywanie pacjenta do rekonwalescencji powinno rozpoczynać się już w dniu przyjęcia na OIT – Przygotowywanie pacjenta do opuszczenia szpitala powinno rozpoczynać się już w dniu przyjęcia na OIT, a nie po jego wypisaniu
Zdrowie Śniadanie – zdrowy początek dnia
2021-01-27 | 12:00

Śniadanie – zdrowy początek dnia

Nie bez powodu śniadanie nazywane jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Ma za zadanie pobudzić organizm i dać mu energię do działania na kolejne godziny. Wielu osobom skomponowanie

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Tomasz Jacyków: Na Zanzibarze mamy obecnie Zegrze. Ludzie nie widują się dziesięciolecia, a tam są najlepszymi kolegami

Pandemia spowodowała duże zmiany w życiu codziennym Polaków. Obostrzenia  w kraju i poza nim nastręczają wielu trudności z podróżowaniem. Tomasz Jacyków tłumaczy, że wolny czas można wykorzystać produktywnie. Na przykład na analizę własnego postępowania. Stylista zwraca uwagę, że przerwa od turystów dobrze zrobi naszej planecie, zmęczonej ciągłą ingerencją i eksploatacją człowieka. Przyznaje, że w najbliższych miesiącach nie wybiera się na egzotyczne wakacje i nie zamierza lecieć na tak popularny ostatnio Zanzibar.

Medycyna

Nowe technologie przenoszą leczenie laryngologiczne i otolaryngologiczne na wyższy poziom. WOŚP będzie zbierać pieniądze na zakup najnowocześniejszego sprzętu

Nanotechnologia i nanomedycyna to nowe i szybko rozwijające się dziedziny zajmujące się wykorzystaniem m.in. urządzeń o skali jednej miliardowej metra oraz sposobami wykorzystania ich specjalnych właściwości w diagnostyce i leczeniu chorób. To w otorynolaryngologii poczyniono pewne postępy w wykorzystaniu tych nowych metod leczenia. Nowe technologie mogą zrewolucjonizować leczenie, w Polsce jednak mało który szpital jest wyposażony w nowoczesny sprzęt. Dlatego 29. Finał WOŚP skupia się na zakupie urządzeń dla laryngologii, otolaryngologii i diagnostyki głowy.

 

Ochrona środowiska

Zanieczyszczone powietrze jest jak taksówka dla koronawirusa. Większa liczba zgonów w 2020 roku to w dużej mierze efekt smogu

Według danych z USC, udostępnionych w rządowym serwisie Otwarte Dane, w ubiegłym roku w Polsce zmarło w sumie ponad 486 tys. osób. W 2019 roku zgonów było ok. 409 tys., czyli o 77 tys. mniej. – Polacy muszą sobie uświadomić, że w ubiegłym roku umarła największa liczba osób od II wojny światowej nie tylko ze względu na koronawirusa, lecz również z powodu smogu – mówi pulmunolog, dr hab. n. med. Tadeusz Zielonka. Jak wskazuje, pandemia nie przez przypadek najszybciej rozprzestrzenia się w regionach uprzemysłowionych, z najbardziej zanieczyszczonym powietrzem. – Nie zdajemy sobie sprawy, że gdyby tych pyłów nie było w powietrzu, wirus nie miałby na czym osiąść. One są taksówką, którą bakterie i wirusy wjeżdżają do organizmu – podkreśla ekspert.