Wpływ błonnika na nasze życie i zdrowie.
Błonnik pokarmowy, choć zazwyczaj niedoceniany, pełni niezwykle ważną funkcję w naszym organizmie. Spożywamy go wraz z produktami pochodzenia roślinnego i choć nie jest rozkładany w przewodzie pokarmowym, pełni w nim niezwykle istotną rolę. Jest on bowiem odpowiedzialny między innymi za wchłanianie składników pokarmowych. Jeśli mamy zbyt mało błonnika w diecie grożą nam problemy związane z układem trawiennym, choroby układu krążenia, zaburzenia przemiany materii i nieodpowiednia perystaltyka jelit, w których mogą powstawać niebezpieczne dla naszego zdrowia złogi. Regularne usuwanie resztek pokarmu jest doskonałą metodą ochrony przed licznymi chorobami jelita grubego (w tym nowotworu), obniża poziom cholesterolu i poprawia tolerancję glukozy. Ponadto pomaga naturalnie regulować metabolizm, ułatwiając zrzucanie nadprogramowych kilogramów.
Czym jest błonnik?
Składa się on z dwóch głównych rodzajów związków, w zależności od stopnia, w jakim rozpuszczają się w wodzie. Możemy zatem wyróżnić frakcję rozpuszczalną oraz nierozpuszczalną tego włókna pokarmowego. Obydwie często występują równocześnie w tym samym owocu lub warzywie. Na przykład w skład skórki jabłka wchodzi nierozpuszczalna celuloza i ligniny, a miąższ tych owoców jest doskonałym źródłem rozpuszczalnych pektyn. Obydwa rodzaje błonnika pokarmowego odgrywają bardzo ważną rolę w procesie trawienia.
Zalecenia dotyczące tego, jak wiele błonnika powinniśmy spożywać, aby móc cieszyć się pełnią zdrowia wahają się w zależności od źródła od 18 do 38 g na dobę dla dorosłego człowieka. W Polsce najczęściej lekarze odnoszą się do rekomendacji WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) oraz EFSA (Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności), które mówią o konieczności spożywania min. 25 g błonnika dziennie.
Jak skomponować codzienną dietę, aby nie musieć martwić się niedoborami błonnika?
Największe ilości błonnika pokarmowego zawierają produkty zbożowe, kasze, a także warzywa i owoce. Dostarczenie obu frakcji błonnika jest niezmiernie ważne dla zdrowia organizmu.
Błonnik rozpuszczalny możemy znaleźć głównie w roślinach strączkowych (fasola, soczewica), owocach takich jak jabłka, jagody, cytrusy, a także w otrębach owsianych i produktach jęczmiennych. Z kolei błonnik nierozpuszczalny jest obecny w produktach takich jak siemię lniane, pełnoziarniste produkty pszenne, warzywa np. seler, kapusta, buraki, marchew, kalafior. Obie frakcje konieczne są do zachowania odpowiedniego trawienia i pomagają niwelować choroby i przypadłości takie jak: otyłość, cukrzyca, czy zaparcia. Jadłospis powinien być zatem bogaty w warzywa i owoce oraz pełnoziarniste produkty zbożowe, szczególnie ryż, kaszę gryczaną, płatki owsiane, a także warzywa skrobiowe np. ziemniaki, bataty, strączki oraz orzechy i nasiona np. migdały, orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie.
Aby zwiększyć codzienną podaż błonnika, warto wprowadzić kilka zmian w swojej diecie:
• codziennie spożywaj porcję (garść) orzechów,
• zamiast białego pieczywa wybieraj razowe i pełnoziarniste,
• włącz do diety warzywa i kasze,
• dodawaj otręby do jogurtu i sałatek,
• spożywaj codziennie 1-2 porcje owoców,
• zrezygnuj z przetworzonej, gotowej żywności, fast foodów.
Jednak, żeby zapewnić sobie codziennie dawki błonnika na odpowiednim poziomie, musielibyśmy spożywać naprawdę ogromne ilości owoców czy warzyw. Dla przykładu dzienna porcja błonnika jest w ok. 8 gruszkach, 50 suszonych śliwkach czy kilkunastu bananach. Tu z pomocą przychodzą nam odpowiednie suplementy diety.
Naprzeciw potrzebom osób, pragnących zadbać o zdrowie swoich jelit, wszyła firma DuoLife z niespotykanym dotąd suplementem diety – DuoLife Fiber – błonnikiem w formie płynnej, którego bazą są naturalne ekstrakty roślinne, pochodzące z czterech zastrzeżonych źródeł: ASTRAGIN, BOSWELLIN, SUNFIBER, FIBREGUM. Odpowiednie proporcje składników są gwarancją skuteczności tego produktu. Systematyczna suplementacja błonnika pozwala ograniczyć rozwój procesów zapalnych w jelitach, sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn i pomaga utrzymać wagę ciała na stałym poziomie.
DuoLife Fiber – to w 100% naturalny suplement diety
Przeznaczony jest dla osób, które na co dzień chcą wspierać prawidłowe funkcje przewodu pokarmowego i procesy trawienne, walczą z zaparciami i kłopotami ze spowolnionym pasażem jelitowym oraz odczuwają problemy ze strony przewodu pokarmowego, związane z zaburzeniami naturalnej mikroflory jelitowej. Jest nieoceniony również dla osób dbających o optymalną kondycję jelita grubego, stosujących tzw. dietę LOW FODMAP oraz dbających o prawidłową wagę ciała, ponieważ pomaga obniżyć apetyt, dając przedłużone uczucie sytości. Na suplementację błonnikiem powinny zwrócić uwagę również osoby dbające o prawidłowy poziom glukozy i cholesterolu we krwi, a także to, które chcą wspierać funkcje układu odpornościowego i oczyszczanie organizmu z nagromadzonych toksyn.
DuoLife Fiber jest jedynym płynnym suplementem diety o tak bogatej zawartości błonnika pokarmowego. Jest to bowiem dawka, która odpowiada zawartości tego składnika w kilogramie jabłek. Duolife Fiber wyraźnie wzmacnia pracę układu pokarmowego, zwiększa przyswajalność składników odżywczych, a odbudowując mikroflorę jelita, wspomaga proces odzyskania jelita. Dzięki temu wspomaga również proces odchudzania. Dodatkowo wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego i pomaga oczyszczać organizm z toksyn.
Nie bez powodu mówi się więc, że zdrowie pochodzi z jelit. Firma DuoLife doskonale zdaje sobie z tego sprawę, dlatego komponując ten produkt, postawiła na najwyższą jakość składników oraz odpowiednią ich kompozycję tak, aby dzięki zasadzie synergii wzajemnie wzmacniały swoje działanie.
Więcej informacji na www.myduolife.com

Bezpieczeństwo najważniejsze dla pacjentów decydujących się na zabiegi korekty wad wzroku

Suplementacja na nowy rok - kilka ciekawych propozycji

Filary pielęgnacji skóry atopowej
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Malwina Wędzikowska: Luksusowe marki bardzo podupadły. Miliarderzy noszą się bez logo, a influencerzy przebodźcowali odbiorców towarami z górnej półki
Prezenterka uczestniczyła w Paris Fashion Week, który dla niej jest nie tylko wydarzeniem modowym, ale i szansą do obserwacji dynamicznych zmian w branży. Malwina Wędzikowska uważa, że kryzys, z jakim boryka się obecnie rynek mody, może skłonić marki do uproszczenia swoich kolekcji oraz wprowadzenia bardziej funkcjonalnych rozwiązań. Odpowiedzią na potrzebę oszczędności oraz zrównoważonego rozwoju w modzie powinna być chociażby możliwość wykorzystania tych samych modeli w propozycjach na różne sezony. Jej zdaniem może się również zmienić kształt tradycyjnych pokazów mody, które wiążą się z dużymi kosztami i spektakularnymi efektami.
Prawo
Polska w końcówce europejskiej stawki pod względem udziału kobiet w zarządach spółek. Zmienić ma to unijna dyrektywa

Udział kobiet w zarządach i radach nadzorczych 140 największych spółek notowanych na warszawskiej giełdzie na koniec 2024 roku wyniósł 18,4 proc. – wynika z danych 30% Club Poland. Zgodnie z dyrektywą Women on Boards, żeby zapewnić równowagę płci, 33 proc. wszystkich stanowisk zarządczych powinno być zajmowane przez osoby należące do niedostatecznie reprezentowanej płci. Sytuację kobiet powinny poprawić obowiązkowe parytety, transparentność rekrutacji oraz merytoryczne kryteria wyboru kandydata.
Żywienie
Prawidłowe odżywianie ma największy wpływ na zdrowie i długość życia. Niewiele osób stosuje odpowiednią dietę

– Skomponowanie odpowiedniego jadłospisu i kultura jedzenia są obecnie sporym wyzwaniem – uważa prof. dr hab. n. med. Grzegorz Dworacki, ekspert z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Jego zdaniem zaszkodzić może nam chociażby spożywanie produktów tuż po wyjęciu ich z lodówki. Ekspert medycyny stylu życia zaznacza też, że bardzo ważną rolę w naszym organizmie odgrywają jelita, a żeby właściwie funkcjonowały, powinniśmy włączyć do swojego menu probiotyki oraz prebiotyki.