Komunikaty PR

Wpływ błonnika na nasze życie i zdrowie.

2022-03-23  |  13:30

Błonnik pokarmowy, choć zazwyczaj niedoceniany, pełni niezwykle ważną funkcję w naszym organizmie. Spożywamy go wraz z produktami pochodzenia roślinnego i choć nie jest rozkładany w przewodzie pokarmowym, pełni w nim niezwykle istotną rolę. Jest on bowiem odpowiedzialny między innymi za wchłanianie składników pokarmowych. Jeśli mamy zbyt mało błonnika w diecie grożą nam problemy związane z układem trawiennym, choroby układu krążenia, zaburzenia przemiany materii i nieodpowiednia perystaltyka jelit, w których mogą powstawać niebezpieczne dla naszego zdrowia złogi. Regularne usuwanie resztek pokarmu jest doskonałą metodą ochrony przed licznymi chorobami jelita grubego (w tym nowotworu), obniża poziom cholesterolu i poprawia tolerancję glukozy. Ponadto pomaga naturalnie regulować metabolizm, ułatwiając zrzucanie nadprogramowych kilogramów.

Czym jest błonnik?

Składa się on z dwóch głównych rodzajów związków, w zależności od stopnia, w jakim rozpuszczają się w wodzie. Możemy zatem wyróżnić frakcję rozpuszczalną oraz nierozpuszczalną tego włókna pokarmowego. Obydwie często występują równocześnie w tym samym owocu lub warzywie. Na przykład w skład skórki jabłka wchodzi nierozpuszczalna celuloza i ligniny, a miąższ tych owoców jest doskonałym źródłem rozpuszczalnych pektyn. Obydwa rodzaje błonnika pokarmowego odgrywają bardzo ważną rolę w procesie trawienia.

Zalecenia dotyczące tego, jak wiele błonnika powinniśmy spożywać, aby móc cieszyć się pełnią zdrowia wahają się w zależności od źródła od 18 do 38 g na dobę dla dorosłego człowieka. W Polsce najczęściej lekarze odnoszą się do rekomendacji WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) oraz EFSA (Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności), które mówią o konieczności spożywania min. 25 g błonnika dziennie.



Jak skomponować codzienną dietę, aby nie musieć martwić się niedoborami błonnika?

 

Największe ilości błonnika pokarmowego zawierają produkty zbożowe, kasze, a także warzywa i owoce. Dostarczenie obu frakcji błonnika jest niezmiernie ważne dla zdrowia organizmu.
Błonnik rozpuszczalny możemy znaleźć głównie w roślinach strączkowych (fasola, soczewica), owocach takich jak jabłka, jagody, cytrusy, a także w otrębach owsianych i produktach jęczmiennych. Z kolei błonnik nierozpuszczalny jest obecny w produktach takich jak siemię lniane, pełnoziarniste produkty pszenne, warzywa np. seler, kapusta, buraki, marchew, kalafior. Obie frakcje konieczne są do zachowania odpowiedniego trawienia i pomagają niwelować choroby i przypadłości takie jak: otyłość, cukrzyca, czy zaparcia. Jadłospis powinien być zatem bogaty w warzywa i owoce oraz pełnoziarniste produkty zbożowe, szczególnie ryż, kaszę gryczaną, płatki owsiane, a także warzywa skrobiowe np. ziemniaki, bataty, strączki oraz orzechy i nasiona np. migdały, orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie.

 

Aby zwiększyć codzienną podaż błonnika, warto wprowadzić kilka zmian w swojej diecie:

• codziennie spożywaj porcję (garść) orzechów,
• zamiast białego pieczywa wybieraj razowe i pełnoziarniste,
• włącz do diety warzywa i kasze,
• dodawaj otręby do jogurtu i sałatek,
• spożywaj codziennie 1-2 porcje owoców,
• zrezygnuj z przetworzonej, gotowej żywności, fast foodów.

Jednak, żeby zapewnić sobie codziennie dawki błonnika na odpowiednim poziomie, musielibyśmy spożywać naprawdę ogromne ilości owoców czy warzyw. Dla przykładu dzienna porcja błonnika jest w ok. 8 gruszkach, 50 suszonych śliwkach czy kilkunastu bananach. Tu z pomocą przychodzą nam odpowiednie suplementy diety.

Naprzeciw potrzebom osób, pragnących zadbać o zdrowie swoich jelit, wszyła firma DuoLife z niespotykanym dotąd suplementem diety – DuoLife Fiber – błonnikiem w formie płynnej, którego bazą są naturalne ekstrakty roślinne, pochodzące z czterech zastrzeżonych źródeł: ASTRAGIN, BOSWELLIN, SUNFIBER, FIBREGUM. Odpowiednie proporcje składników są gwarancją skuteczności tego produktu. Systematyczna suplementacja błonnika pozwala ograniczyć rozwój procesów zapalnych w jelitach, sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn i pomaga utrzymać wagę ciała na stałym poziomie.

DuoLife Fiber – to w 100% naturalny suplement diety

 

Przeznaczony jest dla osób, które na co dzień chcą wspierać prawidłowe funkcje przewodu pokarmowego i procesy trawienne, walczą z zaparciami i kłopotami ze spowolnionym pasażem jelitowym oraz odczuwają problemy ze strony przewodu pokarmowego, związane z zaburzeniami naturalnej mikroflory jelitowej. Jest nieoceniony również dla osób dbających o optymalną kondycję jelita grubego, stosujących tzw. dietę LOW FODMAP oraz dbających o prawidłową wagę ciała, ponieważ pomaga obniżyć apetyt, dając przedłużone uczucie sytości. Na suplementację błonnikiem powinny zwrócić uwagę również osoby dbające o prawidłowy poziom glukozy i cholesterolu we krwi, a także to, które chcą wspierać funkcje układu odpornościowego i oczyszczanie organizmu z nagromadzonych toksyn.

DuoLife Fiber jest jedynym płynnym suplementem diety o tak bogatej zawartości błonnika pokarmowego. Jest to bowiem dawka, która odpowiada zawartości tego składnika w kilogramie jabłek. Duolife Fiber wyraźnie wzmacnia pracę układu pokarmowego, zwiększa przyswajalność składników odżywczych, a odbudowując mikroflorę jelita, wspomaga proces odzyskania jelita. Dzięki temu wspomaga również proces odchudzania. Dodatkowo wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego i pomaga oczyszczać organizm z toksyn.

Nie bez powodu mówi się więc, że zdrowie pochodzi z jelit. Firma DuoLife doskonale zdaje sobie z tego sprawę, dlatego komponując ten produkt, postawiła na najwyższą jakość składników oraz odpowiednią ich kompozycję tak, aby dzięki zasadzie synergii wzajemnie wzmacniały swoje działanie.


Więcej informacji na www.myduolife.com

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Serce pod opieką - spotkania z kardiologiem Biuro prasowe
2024-09-27 | 10:10

Serce pod opieką - spotkania z kardiologiem

Niezależnie od momentu rozpoznania choroby hematoonkologicznej, takiej jak np. przewlekła białaczka limfatyczna czy szpiczak plazmocytowy,  każdy pacjent powinien mieć świadomość, że
Zdrowie Diagnoza: krótkowzroczność. Jak dbać o wzrok dziecka i spowolnić postęp wady?
2024-09-27 | 01:00

Diagnoza: krótkowzroczność. Jak dbać o wzrok dziecka i spowolnić postęp wady?

Krótkowzroczność, jest coraz powszechniejszą wadą wzroku u dzieci i młodzieży. Jedną z jej najczęstszych przyczyn jest nadmierne wydłużenie osiowe gałki ocznej. Wada ta powoduje
Zdrowie Urazy zębów u dzieci. Jak dbać o prawidłową higienę po wypadku stomatologicznym?
2024-09-25 | 13:17

Urazy zębów u dzieci. Jak dbać o prawidłową higienę po wypadku stomatologicznym?

W dniach 20-21 września 2024 r. odbyła się 23. edycja Ogólnopolskiej Konferencji „Polka w Europie”, podczas której omawiano bieżącą sytuację

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Muzyka

Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci

Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.

Edukacja

MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety

Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.