Komunikaty PR

Wpływ witamin D3 i K2 na organizm

2024-06-19  |  10:30
Biuro prasowe
Kontakt
Bartosz Sosnówka
2pr

ul. Długa 29
00-238 Warszawa
bartosz.sosnowka|dwapiar.pl| |bartosz.sosnowka|dwapiar.pl
517476361
dwapiar.pl
Do pobrania Komunikat ( 0.04 MB )

Witaminy odgrywają kluczową rolę w ludzkim organizmie, w istotny sposób wpływając na zachodzące w nim procesy fizjologiczne i metaboliczne. Uczestniczą w rozkładzie tłuszczów, węglowodanów i białek oraz regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej. Są niezbędne dla prawidłowej pracy układu odpornościowego oraz chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, dlatego warto skutecznie zapobiegać ich niedoborom. Szczególnie cennym wsparciem dla zdrowia są witaminy D3 i K2.

Witamina D3 posiada wiele właściwości – od budowy kości, po wzmocnienie organizmu. Reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową, przez co wspiera utrzymanie prawidłowego poziomu wapnia we krwi oraz kościach. Suplementacja witaminy D3 jest szczególnie istotna w przypadku małych dzieci, przez jeszcze nie do końca rozwinięty układ immunologiczny. To właśnie witamina D3 odpowiada za jego stymulację, co wiąże się z tym, że organizm sprawniej zwalcza czynniki chorobotwórcze, takie jak  wirusy czy bakterie. Jej przyjmowanie jest również ważne u osób dorosłych – niedobory mogą prowadzić do osłabienia układu odpornościowego, zwiększać ryzyko chorób kości, układu sercowo-naczyniowego, a nawet chorób nowotworowych. Warto zatem włączyć suplementację tej witaminy do swojej diety niezależnie od wieku. Należy jednak pamiętać o przyjmowaniu odpowiedniej dawki oraz
o regularności.

Witamina D3 znajduje się przede wszystkim w tłustych rybach morskich, jak łosoś, śledź, tuńczyk czy makrela. Nieco mniejsza jej zawartość jest w jajkach i produktach mlecznych. Ludzki organizm może również tę witaminę wytworzyć sam – pod wpływem promieni słonecznych, a dokładniej poprzez promieniowanie UV z zawartego w skórze 7-dehydrocholesterolu.

Równie ważną rolę ogrywa witamina K, a jej odpowiedni poziom jest niezwykle istotny dla prawidłowego przebiegu wielu ważnych funkcji fizjologicznych. Substancja ta jest jednym z głównych czynników umożliwiających proces krzepnięcia krwi. Działa również hamująco na odkładanie się soli wapniowo-fosforowych w naczyniach krwionośnych oraz zmniejsza ryzyko ich zwapniania i utraty elastyczności. Zbyt mała ilość witaminy K2 lub jej niedobór w organizmie może objawiać się nadmiernym krwawieniem, na przykład z dziąseł czy ran, a także występowaniem u kobiet obfitych krwawień miesiączkowych.

Witaminy D3 i K2 odgrywają istotną rolę w utrzymaniu zdrowia organizmu, szczególnie pod względem układu kostnego i immunologicznego. Ich odpowiednie spożycie wraz z dietą lub suplementacją może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, dlatego warto sięgać po suplementy diety zawierające te witaminy. Unikalne połączenie proponuje EstroVita MEN – to produkt ułatwiający jak najdłuższe zachowanie kondycji, sprawności i sił witalnych. Dzięki zawartości doskonałej proporcji kwasów tłuszczowych z grupy Omega i kompozycji witamin A, D, E i K, wspiera organizm mężczyzn w każdym wieku, dbając o ich mocne i zdrowe kości, prawidłowe funkcjonowanie mięśni i sprawny układ immunologiczny – mówi dr n. med. Edyta Blus, starsza specjalistka ds. badań i rozwoju w onesano, producencie naturalnych suplementów diety.

Witaminę K2 można również dostarczyć organizmowi poprzez spożywanie warzyw o ciemnozielonych liściach, jak szpinak, sałata, jarmuż czy brokuły. Innymi źródłami są jajka oraz żółte sery. Należy jednak pamiętać, aby nie przedawkować tej witaminy, ponieważ może sprzyjać niebezpiecznym zakrzepom. Witaminę D3 i K2 można przyjmować oddzielnie, jednak powinny być suplementowane razem – łącząc się, wzmacniają swoje działanie.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: 2pr
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Rada Przedsiębiorców apeluje o uchwalenie przepisów zmieniających zasady wypłat zasiłku chorobowego Biuro prasowe
2025-03-12 | 06:00

Rada Przedsiębiorców apeluje o uchwalenie przepisów zmieniających zasady wypłat zasiłku chorobowego

Z apelem o jak najszybsze uchwalenie przepisów, zgodnie z którymi Zakład Ubezpieczeń Społecznych przejąłby wypłatę zasiłku chorobowego już od pierwszego dnia
Zdrowie Rak jelita grubego to nie wyrok. Kluczowe jest wczesne wykrycie
2025-03-11 | 06:00

Rak jelita grubego to nie wyrok. Kluczowe jest wczesne wykrycie

Z badania opinii przeprowadzonego przez SW Research dla marki Domowe Laboratorium wynika, że wielu Polaków postrzega raka jelita grubego jako chorobę nieuleczalną
Zdrowie Bezpieczeństwo najważniejsze dla pacjentów decydujących się na zabiegi korekty wad wzroku
2025-02-05 | 06:00

Bezpieczeństwo najważniejsze dla pacjentów decydujących się na zabiegi korekty wad wzroku

Wady refrakcji, takie jak krótkowzroczność, astygmatyzm czy starczowzroczność, można skutecznie i trwale skorygować. Najwięcej obaw pacjentów dotyczących tych

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Ekonomiczna dostępność alkoholu rośnie. To zwiększa jego konsumpcję i prowadzi do uzależnień

Spożycie alkoholu w Polsce systematycznie wzrasta, co pociąga za sobą dziesiątki tysięcy przedwczesnych zgonów i koszty społeczno-ekonomiczne liczone w miliardach złotych rocznie. – W Polsce alkohol tanieje w stosunku do naszych zarobków, jego cena nie nadąża za wzrostem gospodarczym. A im wyższa dostępność ekonomiczna, tym wyższa konsumpcja. Alkohol jest według mnie absurdalnie tani – mówi dr hab. n. med. Łukasz Balwicki, krajowy konsultant ds. zdrowia publicznego. Jak ocenia, konieczna jest kompleksowa zmiana polityki podatkowej, dzięki której alkohol stałby się mniej dostępną ekonomicznie używką.

Transport

Co trzeci wypadek na kolei powoduje kierowca samochodu. Wciąż za mało skrzyżowań bezkolizyjnych

Ze statystyk Urzędu Transportu Kolejowego wynika, że w systemie kolejowym w Polsce co trzeci wypadek powodują kierowcy samochodów. Zdaniem eksperta najsłabszymi punktami w bezpieczeństwie na kolei są miejsca, w których tory przecinają się z drogami. Kierowcy zapominają, że droga hamowania pociągu jest bardzo długa, a samochód w starciu z lokomotywą jest bez szans.