Wzmocnienie na koniec zimy
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Ostatnie tygodnie zimy to bardzo zdradliwy okres dla odporności. Z jednej strony osłabianie organizmu spowodowane brakiem słońca, niekorzystnymi warunkami pogodowymi oraz wzmożoną aktywnością wirusów. Z drugiej pojawiające się pojedyncze, cieplejsze dni prowokują do lżejszego ubierania się. Dlatego szczególnie teraz warto się wzmocnić, dużą uwagę przykładając do jedzenia. Niech składniki w nim zawarte służą nam, wzmacniając organizm od środka.
Zupa na śniadanie
W okresie wymagającym szczególnej ochrony przed infekcjami dobrze jest rozpoczynać dzień od ciepłej, rozgrzewającej zupy – najlepiej w formie kremu. Można ją podawać tradycyjnie ze śmietaną, ale też z dodatkiem dobrej jakości sosu chrzanowego. Będzie to ciekawym urozmaiceniem smaku, ale także korzystnie zadziała na organizm – chrzan wzmacnia odporność. My dzisiaj proponujemy prostą w wykonaniu i rozgrzewającą na resztę dnia zupę krem z ziemniaków.
Do jej wykonania niezbędne będą
- 1 średni por (biała część),
- 6 ziemniaków,
- 2 ząbki czosnku,
- olej do smażenia,
- Sos Kielecki chrzanowy,
- sól,
- pieprz,
- bulion.
W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekany por i smażymy parę minut. Ząbki czosnku obieramy i tniemy na mniejsze kawałki. Całość chwilę smażymy. Wrzucamy pokrojone ziemniaki i dodajemy bulion. Gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu, do miękkości składników. Na koniec blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy dodając do kremu Sos Kielecki chrzanowy.
Ryba wzmacnia
Ważną rolę w kształtowaniu odporności organizmu odgrywają także nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Występują one głównie w tłustych rybach morskich m.in. łososiu. Co istotne – ryby zawierają również pewne ilości witaminy D3, która jest ważnym regulatorem funkcji układu odpornościowego. Dlatego, na obiad lub wczesną kolację przygotujmy pieczonego łososia z warzywami. Jest to danie nie tylko odżywcze, ale też i proste w wykonaniu. Radzimy podać go z Sosem Kieleckim chrzanowym – 8 % zawartość chrzanu także korzystnie wpływa na osłabiony zimą organizm.
Potrzebujemy
- filet z łososia,
- sól,
- pieprz,
- sok z cytryny,
- świeżą paprykę,
- Sos Kielecki chrzanowy.
Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie posypujemy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na ok. 10 minut. Pieczemy go przez ok. 12-14 minut w temperaturze 180 st. C. W tym samym czasie do piekarnika wkładamy pokrojoną na duże kawałki paprykę. Pieczemy ją w tym samym czasie co łososia. Rybę po upieczemy przekładamy na talerz. Podobnie postępujemy z warzywami. Na łososia wykładamy sos chrzanowy.
Sugerowana cena Sosu Kieleckiego chrzanowego: 4,20 zł

Szyna CPM – nowoczesne wsparcie w rehabilitacji po przebytej operacji kolana i biodra

Zdrowie zaczyna się od profilaktyki: Samoleczenie fundamentem nowoczesnej polityki zdrowotnej UE

Cena zaniedbania – ile naprawdę kosztuje brak skutecznej terapii ran?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Polacy odczuwają brak wiedzy na temat inwestowania. Może to sprzyjać podejmowaniu nieracjonalnych decyzji finansowych
Co trzeci Polak odczuwa brak wiedzy w obszarze inwestowania, a tylko co piąty chciałby pogłębić swoją wiedzę na ten temat – wynika z badania „Poziom wiedzy finansowej Polaków 2025”. Ci, którzy na własną rękę szukają informacji i porad, coraz częściej sięgają do blogów, portali, podcastów i wideo w internecie. Eksperci przestrzegają, że finansowych i inwestycyjnych porad udzielają nie tylko specjaliści w danej dziedzinie, więc potrzebna jest zasada ograniczonego zaufania.
Handel
Do 2030 roku liczba plastikowych opakowań w e-handlu modowym może się podwoić. Ich udział najszybciej rośnie w Polsce

Wraz ze wzrostem kanału e-commerce w branży modowej rośnie liczba wykorzystywanych opakowań, z których znaczną część wciąż stanowią te z plastiku. Do 2030 roku w Polsce e-sprzedawcy zużyją 147 mln plastikowych opakowań – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie DS Smith. Można zauważyć rosnący trend wśród marek modowych, które coraz częściej wybierają opakowania wykonane z papieru lub materiałów z recyklingu. To o tyle istotne, że polscy konsumenci odczuwają wyrzuty sumienia z powodu ilości plastiku, w którym dostarczane są ich zamówienia.
Teatr
Alicja Węgorzewska: Trzeba dbać o rozwój kulturalny młodego pokolenia. Chcę zachęcić młodzież do przychodzenia do opery na wielkie dzieła

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej chce przyciągnąć na widownię coraz młodsze pokolenia, stąd też pomysł na współpracę ze studentami i doktorantami warszawskiego Uniwersytetu Muzycznego. Owocem jest spektakl „Prawdziwa historia Czarodziejskiego fletu” – nowa interpretacja mozartowskiego arcydzieła. Alicja Węgorzewska zapewnia, że ten tytuł na stałe zagości w repertuarze WOK-u.