Wzmocnienie na koniec zimy
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Ostatnie tygodnie zimy to bardzo zdradliwy okres dla odporności. Z jednej strony osłabianie organizmu spowodowane brakiem słońca, niekorzystnymi warunkami pogodowymi oraz wzmożoną aktywnością wirusów. Z drugiej pojawiające się pojedyncze, cieplejsze dni prowokują do lżejszego ubierania się. Dlatego szczególnie teraz warto się wzmocnić, dużą uwagę przykładając do jedzenia. Niech składniki w nim zawarte służą nam, wzmacniając organizm od środka.
Zupa na śniadanie
W okresie wymagającym szczególnej ochrony przed infekcjami dobrze jest rozpoczynać dzień od ciepłej, rozgrzewającej zupy – najlepiej w formie kremu. Można ją podawać tradycyjnie ze śmietaną, ale też z dodatkiem dobrej jakości sosu chrzanowego. Będzie to ciekawym urozmaiceniem smaku, ale także korzystnie zadziała na organizm – chrzan wzmacnia odporność. My dzisiaj proponujemy prostą w wykonaniu i rozgrzewającą na resztę dnia zupę krem z ziemniaków.
Do jej wykonania niezbędne będą
- 1 średni por (biała część),
- 6 ziemniaków,
- 2 ząbki czosnku,
- olej do smażenia,
- Sos Kielecki chrzanowy,
- sól,
- pieprz,
- bulion.
W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekany por i smażymy parę minut. Ząbki czosnku obieramy i tniemy na mniejsze kawałki. Całość chwilę smażymy. Wrzucamy pokrojone ziemniaki i dodajemy bulion. Gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu, do miękkości składników. Na koniec blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy dodając do kremu Sos Kielecki chrzanowy.
Ryba wzmacnia
Ważną rolę w kształtowaniu odporności organizmu odgrywają także nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Występują one głównie w tłustych rybach morskich m.in. łososiu. Co istotne – ryby zawierają również pewne ilości witaminy D3, która jest ważnym regulatorem funkcji układu odpornościowego. Dlatego, na obiad lub wczesną kolację przygotujmy pieczonego łososia z warzywami. Jest to danie nie tylko odżywcze, ale też i proste w wykonaniu. Radzimy podać go z Sosem Kieleckim chrzanowym – 8 % zawartość chrzanu także korzystnie wpływa na osłabiony zimą organizm.
Potrzebujemy
- filet z łososia,
- sól,
- pieprz,
- sok z cytryny,
- świeżą paprykę,
- Sos Kielecki chrzanowy.
Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie posypujemy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na ok. 10 minut. Pieczemy go przez ok. 12-14 minut w temperaturze 180 st. C. W tym samym czasie do piekarnika wkładamy pokrojoną na duże kawałki paprykę. Pieczemy ją w tym samym czasie co łososia. Rybę po upieczemy przekładamy na talerz. Podobnie postępujemy z warzywami. Na łososia wykładamy sos chrzanowy.
Sugerowana cena Sosu Kieleckiego chrzanowego: 4,20 zł
![Zboża i owoce – idealny duet na lato! Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_43743605,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Zboża i owoce – idealny duet na lato!
![Testy na HIV na Festiwalu Open’er 2024](/files/_uploaded/glownekonf_61613442,w_225,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Testy na HIV na Festiwalu Open’er 2024
![Materace dla alergików – jak wybrać odpowiedni model?](/files/1666761086/fot.1_1,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Materace dla alergików – jak wybrać odpowiedni model?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/el-gendy-wstawanie-foto-2,w_274,_small.jpg)
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
![](/files/1922771799/zdrowie-ukraincy-foto,w_133,r_png,_small.png)
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.
Teatr
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
![](/files/1922771799/banasiuk-zonglerka,w_133,r_png,_small.png)
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.