Komunikaty PR

Zadbaj o dobrostan swoich jelit i mądrze buduj odporność całej rodziny

2024-03-14  |  16:31
Biuro prasowe
Do pobrania 03 ( 0.03 MB )

Dynamicznie zmieniająca się pogoda na przednówku to prawdziwe wyzwanie dla organizmu – tego samego dnia można się przegrzać i jednocześnie przemarznąć do szpiku kości. Meteorologiczne niespodzianki nadwyrężają odporność. Jak można o nią zadbać? – Głównym narządem odpowiedzialnym za budowanie odporności jest jelito – tłumaczy dr hab. n. med. Maciej Hałasa, immunolog, absolwent Wydziału Lekarskiego Pomorskiej Akademii Medycznej w Szczecinie. - Jelito uczy komórki odpornościowe, jak reagować na zagrożenia ze świata zewnętrznego. Aby ten proces przebiegał prawidłowo, jelito musi być w stanie homeostazy, czyli fizjologicznej równowadze.

Budowanie odporności to długotrwały proces, który wymaga holistycznego podejścia, konsekwencji i powtarzalności. Sukces tkwi w zdrowych nawykach, co do których specjaliści są zgodni – to zdrowa, zbilansowana dieta, regularny i umiarkowany wysiłek fizyczny na świeżym powietrzu, dobry sen, brak stresu. Ci naturalni sprzymierzeńcy układu immunologicznego pomagają zwalczać drobnoustroje i patogeny wywołujące choroby.

Głównym narządem odpowiedzialnym za budowanie odporności jest jelito – tłumaczy dr hab. n. med. Maciej Hałasa, immunolog, absolwent Wydziału Lekarskiego Pomorskiej Akademii Medycznej w Szczecinie. - Jelito uczy komórki odpornościowe, jak reagować na zagrożenia ze świata zewnętrznego. Aby ten proces przebiegał prawidłowo, jelito musi być w tzw. dobrostanie, czyli równowadze. Tylko wtedy jest szansa, że system odpornościowy będzie działał zgodnie z naszymi oczekiwaniami – dodaje.

W okresie przesilenia wiosennego, gdy większość z nas boryka się z obniżoną odpornością, czego efektem jest przemęczenie i nawracające infekcje, powinniśmy poszukać dodatkowych źródeł wsparcia jelit i uzupełnić dietę o naturalną substancję o udowodnionym działaniu antybakteryjnym, immunostymulacyjnym i ogólnie wzmacniającym. Mowa o colostrum, czyli siarze bydlęcej, znanej od wieków i intuicyjnie stosowanej przez nasze babcie, której skuteczność została współcześnie potwierdzona badaniami. W skład colostrum wchodzi ponad 250 bioaktywnych składników o wielokierunkowym działaniu. Wzmacniają one ochronę przed drobnoustrojami, toksynami bakteryjnymi, wirusami i niektórymi pasożytami.

- Jednym z głównych jego składników jest laktoferyna, która jako prebiotyk pozwala zagnieździć się potrzebnym drobnoustrojom w jelicie, a te niewłaściwe pomaga eliminować. Ponadto colostrum zapobiega wzrostowi przepuszczalności bariery jelitowej. To super-suplement i prawdziwy dar matki natury – mówi dr hab. n. med. Maciej Hałasa i przytacza ostatnie badanie przeprowadzone na grupie przedszkolaków w wieku 3-7 lat.[i]  - Przebadaliśmy 57 ogólnie zdrowych dzieci. Celem badania była ocena profilaktycznego stosowania colostrum w zapobieganiu infekcjom górnych dróg oddechowych. Okazało się, że dzieci otrzymujące przedsezonową suplementację mogą mieć o 31% mniej dni z objawami infekcji górnych dróg oddechowych i o 37% lżejsze objawy infekcji niż ich rówieśnicy otrzymujący placebo w okresie do 20 tygodni od rozpoczęcia suplementacji. Wyniki mówią same za siebie.

Skuteczność naturalnej suplementacji colostrum potwierdza także dr n. med. Izabela Jastrzębska, pediatra z 23-letnim doświadczeniem i mama szóstki dzieci. W swojej praktyce lekarskiej spotyka się z małymi pacjentami i podpowiada rodzicom, jak dbać o profilaktykę i minimalizować ryzyko wystąpienia infekcji. - Wysokiej jakości siara bydlęca stymuluje układ odpornościowy jelit, wzmacnia je, pobudza produkcję komórek NK (tzw. naturalnych zabójców), które doskonale radzą sobie z wirusem RSV i grypy. Colostrum przyspiesza regenerację śluzówki, a zawarte w nim substancje takie jak lizozym i laktoferyna skutecznie walczą z patogenami ­– mówi pediatra. Aby colostrum miało najwyższą skuteczność, musi być czyste i nieprzetworzone, pobrane w pierwszych dwóch godzinach od porodu i poddane delikatnej metodzie suszenia (liofilizacji).

A zatem przyjrzyjmy się swojej diecie oraz codziennym nawykom i spróbujmy wprowadzić małe zmiany na lepsze. Zbliżająca się wiosna jest ku temu idealną okazją. Gruntowne porządki zacznijmy od tego, co najważniejsze, choć niewidoczne dla oczu. Podziękują nam nie tylko jelita, ale i cały organizm.

[i] Nutrients | Free Full-Text | Six Weeks of Supplementation with Bovine Colostrum Effectively Reduces URTIs Symptoms Frequency and Gravity for Up to 20 Weeks in Pre-School Children (mdpi.com)

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Czy Twoje codzienne zmęczenie może być objawem głębszego problemu zdrowotnego? Biuro prasowe
2024-11-04 | 14:35

Czy Twoje codzienne zmęczenie może być objawem głębszego problemu zdrowotnego?

W dzisiejszym dynamicznym świecie coraz więcej osób zgłasza dolegliwości związane z przewlekłym zmęczeniem, problemami ze snem, oraz brakiem energii, co wpływa nie tylko na ich
Zdrowie Wrodzona łamliwość kości, obrzęk stawów i wypadanie zębów. Obchodzimy Światowy
2024-10-30 | 14:10

Wrodzona łamliwość kości, obrzęk stawów i wypadanie zębów. Obchodzimy Światowy

Hipofosfatazja (HPP) to rzadkie schorzenie metaboliczne o podłożu genetycznym, które sprawia, że kości oraz zęby stają się słabe, kruche i podatne na złamania. U dzieci HPP objawia
Zdrowie Inspirujące spotkanie z Ewą Ewart i Magdą Atkins
2024-10-29 | 14:00

Inspirujące spotkanie z Ewą Ewart i Magdą Atkins

Centrum Designu DOMOTEKA świętowało swoje 18. urodziny w wyjątkowej atmosferze, łącząc miłośników dobrego wzornictwa, sztuki i filmu. W ramach jubileuszowego wydarzenia,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Uroda

Konsument

Sztuczna inteligencja wzbudza w Polakach głównie ciekawość i obawy. Ponad połowa widzi w niej zagrożenie

Prawie połowa Polaków twierdzi, że myśląc o sztucznej inteligencji, odczuwa zaciekawienie, ale aż 39 proc. przyznaje, że są to głównie obawy. Dotyczą one niewłaściwego wykorzystania SI, utraty kontroli nad nią i marginalizacji roli człowieka na rynku pracy. Na razie jednak tylko 11 proc. badanych używa narzędzi opartych na sztucznej inteligencji w swojej pracy. Chociaż rozwiązania te zyskują zwolenników, to wciąż duża grupa pracowników nie wie, w jaki sposób mogłyby one wspomóc ich w obowiązkach zawodowych – wskazuje badanie „Polacy o AI. Codzienność, nadzieje, obawy”.

Ochrona środowiska

Polski rynek roślinny rozwija się wolniej niż na Zachodzie. Kraje z największą konsumpcją mamy szansę dogonić za kilkanaście lat

Wartość rynku roślinnego w Polsce przekroczyła już wartość 1 mld zł. Roślinne zamienniki nabiału stanowią ponad połowę tej kategorii, a silną pozycję w sprzedaży mają alternatywy dla mleka – wynika z raportu Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej. Polski rynek z rocznymi wydatkami rzędu 4,23 euro na osobę wciąż jednak odbiega od kwot wydawanych na żywność roślinną na Zachodzie. Branża liczy na wsparcie państwa w wykorzystaniu potencjału konsumentów.