Komunikaty PR

Zboża i owoce – idealny duet na lato!

2024-06-26  |  07:35
Biuro prasowe
Do pobrania jpg ( 0.77 MB )

Z badania przeprowadzonego w ramach I edycji kampanii „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe!” wynika, że produkty zbożowe stosunkowo rzadko wykorzystywane są (przez niespełna 17% ankietowanych mam) do przygotowania deseru lub podwieczorku dla dziecka. Tymczasem, dodając do takiego poczęstunku płatki zbożowe, pełnoziarniste mąki lub kasze, słodka przekąska może być odżywczym i sycącym posiłkiem. Jeszcze bardziej zyska on na wartości, gdy połączymy go z sezonowymi owocami. Oto propozycja 5 przepisów na smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu letnie desery dla dzieci autorstwa ekspertek kampanii.

 

Budyń jaglany w wydaniu czekoladowym, z borówkami i malinami

(przepis ekspertek kampanii, dietetyczek – Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej i Ewy Sypnik-Pogorzelskiej)

Składniki (na 2 porcje):

  • 50g kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka 2% tłuszczu
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 mała brzoskwinia
  • 4 daktyle
  • 2 łyżeczki naturalnego kakao
  • 2 garści świeżych borówek i malin

Przygotowanie:

Kaszę należy dokładnie wypłukać. Daktyle zalać gorącą wodą i zostawić do namoczenia na 10-15 minut. Do garnka wlać mleko, dodać kaszę i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, aż kasza wchłonie mleko. Do gorącej kaszy dodać jogurt, brzoskwinię, namoczone daktyle oraz kakao. Całość dokładnie zblendować na gładki krem. Jeśli budyń będzie za gęsty, można dodać trochę wody z moczonych daktyli lub mleka. Podawać w miseczce z dodatkiem ulubionych, świeżych owoców.

 

CIEKAWOSTKA: występująca w przepisie kasza jaglana zawiera witaminę E i lecytynę, poprawiające pamięć i koncentrację. Jest również dobrym źródłem krzemu, zwiększającego m.in. odporność organizmu, ale też bogata w antyoksydanty - związki takie jak kwercetyna, kurkumina czy kwas elagowy, wykazujące silne działanie przeciwutleniające. Kasza jaglana jest lekkostrawna, sycąca i nie zawiera glutenu.

 

 

 

 

Kasza manna z malinami

(przepis ekspertek kampanii, dietetyczek – Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej i Ewy Sypnik-Pogorzelskiej)

Składniki (na 2 porcje):

  • 50g kaszy manny
  • 400ml mleka 2%
  • 3-4 garści malin – świeżych lub mrożonych

Przygotowanie:

Kaszę należy przesypać do kubka i dodać 150ml mleka, całość wymieszać. Do garnka wlać pozostałe mleko i zagotować. Dodać wymieszaną kaszę z zimnym mlekiem i wlać do gotującego się mleka. Gotować na wolnym ogniu, mieszając trzepaczką, by kasza się nie przypaliła. Kiedy zgęstnieje, przykryć pokrywką
i odstawić na 2-3 minuty. W międzyczasie przygotować malinowy sos: w garnku ugotować maliny (odłożyć kilka w całości do dekoracji) i dodać erytrytol do smaku. Przetrzeć przez sitko. Kaszę przełożyć do miseczki, polać sosem i udekorować malinami.

 

CIEKAWOSTKA: kasza manna jest łatwa do strawienia i dobrze tolerowana przez większość ludzi, co sprawia, że jest idealnym wyborem dla osób o delikatnym układzie pokarmowym, dzieci oraz osób starszych. Pomimo niepozornego wyglądu, stanowi doskonałe źródło energii i ma zaskakująco dużo wartości odżywczych – jest bogata w białko, węglowodany, błonnik i składniki mineralne, takie jak żelazo, magnez, fosfor i cynk.

 

Kakaowe ciasteczka gryczane

(przepis ekspertek kampanii, dietetyczek – Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej i Ewy Sypnik-Pogorzelskiej)

Składniki (25 ciastek):

  • 200g mąki gryczanej
  • 120g masła (82% tłuszczu)
  • 3 łyżki cukru (można zastąpić ksylitolem lub erytrolem)
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do temp. 180 stopni C. Wyjąć z lodówki masło. Mąkę gryczaną można zrobić w młynku do kawy, mieląc kaszę na proszek. W misce zmiksować ciepłe masło z cukrem. Dodać jajko i kakao, zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, raz jeszcze wymieszać całość do połączenia składników. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Uformować z ciasta małe kulki (mniejsze od orzecha włoskiego), ułożyć na blasze i spłaszczyć dłonią. Wstawić do nagrzanego piekarnika na około 12 minut. Po upieczeniu przestudzić na kratce. Gotowe ciastka można dodatkowo polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

 

CIEKAWOSTKA: kakaowe ciasteczka są najlepszym dowodem na to, że mąkę gryczaną można stosować także do dań na słodko, a nie tylko na słono. Będąca głównym składnikiem przepisu kasza gryczana posiada znaczną ilość błonnika, co sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu pokarmowego i regulacji pracy jelit. Zawiera magnez, witaminy z grupy B, cynk i żelazo. Mimo braku glutenu ciasteczka wychodzą kruche i bardzo smaczne.

 

Kremowe smoothie z płatków owsianych

(przepis Małgorzaty Śmiechowicz, autorki bloga Matczyne Fanaberie)

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 50g płatków owsianych lub żytnich
  • 2 szklanki wody (opcjonalnie możesz dodać część jogurtu lub mleka)
  • 200g truskawek
  • 1 szklanka musu jabłkowego
  • 2 brzoskwinie
  • ⅓ szklanki orzechów laskowych
  • 1 marchew

Przygotowanie:

Wieczorem zalać płatki wodą i odstawić do lodówki. Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki. Do blendera przełożyć namoczone płatki, dodać wodę, umyte truskawki (nie trzeba usuwać szypułek), mus jabłkowy, orzechy, startą marchew oraz wypestkowane brzoskwinie. Zblendować wszystko na aksamitnie gładką konsystencję. W razie potrzeby dodać wody. Podawać udekorowane świeżymi lub liofilizowanymi truskawkami.

 

CIEKAWOSTKA: płatki owsiane są skarbnicą wielu wartości odżywczych, do których zalicza się witaminę E, zwaną witaminą młodości, witaminy z grupy B, regulujące pracę układu nerwowego, a także cynk, żelazo, magnez, potas, wapń i miedź. Płatki są także atrakcyjnym źródłem węglowodanów złożonych i wartościowego białka.

 

 

 

 

 

Orkiszowe pancakes z mąki orkiszowej i graham

(przepis Małgorzaty Śmiechowicz, autorki bloga Matczyne Fanaberie)

Składniki (na 16 sztuk):

  • 150g mąki orkiszowej jasnej
  • 40g mąki graham z płaskurki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 40g roztopionego masła
  • 250ml mleka (szklanka)
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Jajka lekko roztrzepać rózgą kuchenną. Ważne, aby lekko je napowietrzyć, czyli powinny się lekko spienić. Dodać mleko, masło i wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Wymieszać na gładkie ciasto. Smażyć na suchej nieprzywierającej patelni, np. naleśnikowej, z obu stron, na lekko złoty kolor. Odwracać na drugą stronę, kiedy na powierzchni placka pojawią się pęcherzyki. Stosując standardową patelnię, konieczne będzie użycie oleju do smażenia. Podawać ze świeżymi owocami, np. malinami, truskawkami czy borówkami.

 

CIEKAWOSTKA: mąka orkiszowa jest dobrym źródłem energii i błonnika pokarmowego, przez co dłużej pozwala utrzymać uczucie sytości. Oprócz tego zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak białko i nienasycone kwasy tłuszczowe, a także witaminy z grupy A, B, E, K oraz wapń, potas, magnez, cynk i żelazo.

 

Organizatorem kampanii „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe!” jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej oraz na Facebooku:

http://www.produktyzbozowe.pl/;  https://www.facebook.com/ProduktyZbozowe/

Kontakt dla dziennikarzy: kontakt@produktyzbozowe.pl

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Testy na HIV na Festiwalu Open’er 2024 Biuro prasowe
2024-06-25 | 13:00

Testy na HIV na Festiwalu Open’er 2024

Bezpłatne, szybkie testy w kierunku HIV, HCV i kiły oraz rozmowy o profilaktyce chorób przenoszonych drogą płciową – oto co na Open’er Festival w Gdyni
Zdrowie Nowe perspektywy w leczeniu schorzeń układu nerwowego
2024-06-25 | 08:39

Nowe perspektywy w leczeniu schorzeń układu nerwowego

W trakcie swojego życia, jedna na trzy osoby w Polsce zachoruje na schorzenie układu nerwowego[1]. Obecnie około 5 milionów Polek i Polaków potrzebuje wsparcia neurologicznego, a
Zdrowie W zdrowym ciele zdrowy duch - jabłka partnerem zawodów IRONMAN* 70.3 w Warszaw
2024-06-24 | 10:20

W zdrowym ciele zdrowy duch - jabłka partnerem zawodów IRONMAN* 70.3 w Warszaw

IRONMAN to najbardziej prestiżowe długodystansowe zawody trithlonowe. Łączą trzy dyscypliny sportowe - pływanie, jazdę na rowerze i bieg. To niesamowite zmagania, których celem nie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Martyna Wojciechowska: Pokolenie Z jest bardzo samotne i nie radzi sobie z codziennymi problemami. Jako mama nauczyłam się bardziej słuchać i więcej pytać, niż mówić

Dziennikarka podkreśla, że martwi się o pokolenie Z, bo z jej obserwacji i rozmów z młodymi ludźmi wynika, że czują się oni bardzo samotni i wręcz przerastają ich codzienne problemy. Sami nie potrafią sobie z nimi poradzić, a niestety często też nie mogą liczyć na wysłuchanie, wsparcie i pomoc ze strony dorosłych. Martyna Wojciechowska nie ukrywa, że ona również popełniła wiele błędów wychowawczych, bo wydawało jej się, że sama najlepiej wie, czego potrzebuje jej córka, bez pytania dziewczynki o zdanie. W porę jednak dostrzegła swój błąd i teraz już wie, że dzieci najbardziej oczekują od rodziców poświęcenia im uwagi i czasu, a także zrozumienia ich emocji.

Edukacja

Co 6,5 minuty ktoś w Polsce doznaje udaru mózgu. Edukacja dzieci może zapobiec katastrofalnym skutkom i uratować życie dorosłym

Udar mózgu to druga najczęstsza przyczyna śmierci i trzecia najczęstsza przyczyna niepełnosprawności. Niewystarczająca wiedza i brak umiejętności rozpoznawania objawów udaru mózgu sprawiają, że większość pacjentów zgłasza się do szpitali zbyt późno. W odpowiedzi na ten problem powstał program FAST Heroes skierowany do przedszkolaków i uczniów klas 1–3. – Chcemy wykorzystać entuzjazm dzieci, aby to one stały się nauczycielami dla swoich dziadków – mówi Jan van der Merwe, międzynarodowy koordynator programu FAST Heroes, lider Inicjatywy Angels.

Teatr

Mateusz Banasiuk: Żałuję, że dzisiaj tak rzadko pisze się sztuki wierszem. Dla aktora to prawdziwy sprawdzian umiejętności

Aktor gra jedną z głównych ról w spektaklu „Wypiór” w Teatrze IMKA. Zaznacza, że wielkim atutem spektaklu jest tekst napisany klasycznym trzynastozgłoskowcem z zachowaną średniówką po siódmej sylabie, ale traktujący o bieżących problemach młodych ludzi i w niebanalny sposób komentujący otaczającą rzeczywistość. Mateusz Banasiuk zapewnia, że on sam bardzo lubi grać w sztukach napisanych wierszem i żałuje, że twórcy teatralni odchodzą już od tej formy. Przyznaje też, że w tym przypadku nie ma mowy o improwizacji. Trzeba się wykazać niezwykłą dokładnością, by nie zgubić żadnego słowa, bo wtedy zostanie zaburzony cały rytm.