Zdrowe postanowienia z HELIO Natura
Nowy Rok to dobry moment na zmianę nawyków odżywiania na zdrowsze. Ile razy mówiłaś, mówiłeś sobie: „Będę się zdrowo odżywiać”? Teraz jest ten moment. Wystarczy wprowadzić do codziennego jadłospisu kilka ważnych składników, aby poprawić swój styl jedzenia.
Przede wszystkim zwróćmy uwagę na błonnik. Polacy wciąż mają ogromny problem z odpowiednim poziomem błonnika w swojej diecie. A wcale nie jest o niego tak trudno. Wszystko kwestia świadomości występowania tego składnika.
Weźmy na przykład suszone śliwki HELIO Natura. Garść suszonych śliwek to około 6 g błonnika, co stanowi prawie 20 procent dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Doskonałym źródłem błonnika jest także Jackfruit suszony HELIO Natura. Dlaczego błonnik jest tak ważny? Bo korzystnie wpływa na przemianę materii, przyspiesza trawienie i tym samym przeciwdziała zaparciom. Stanowi też dobrą pożywkę dla naszych bakterii jelitowych.
A takie suszone śliwki to przecież nie tylko błonnik. To także bogactwo potasu wpływającego korzystnie na ciśnienie krwi i pracę serca, a także miedzi działającej korzystnie na układ odpornościowy. [1] Najważniejsze, aby wybierać suszone śliwki bez substancji konserwujących jak typowy dla tych bakalii dwutlenek siarki (E220), który udowodniono, że przyczynia się do powstawania alergii.
Odpowiedni poziom kwasów omega-3 w diecie to kolejny punkt na liście planu zdrowego odżywiania. Tutaj produktem godnym polecenia są orzechy włoskie linii HELIO Natura, które pochodzą z polskich upraw ekologicznych. Dlaczego kwasy omega-3 są tak ważne? Bo korzystnie wpływają na odporność organizmu, a także zdolność koncentracji oraz zapamiętywania. Chronią przed wieloma chorobami, w tym układu krążenia, a także nowotworami. Ich najlepszym źródłem są właśnie orzechy włoskie, które mają najlepszy stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6. Już trzy orzechy włoskie pokrywają 100 procent dziennego zapotrzebowania na kwasy omega-3. [2]
Z powodu jedzenia coraz bardziej przetworzonego jedzenia, które zawiera mniejsze ilości magnezu, jego spożycie z dietą obniża się. To bardzo ważny składnik, o którego poziom w organizmie szczególnie powinniśmy zadbać. Właśnie magnez przyczynia się do zmniejszenia zmęczenia, bo odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Poza tym wpływa na prawidłową budową tkanki kostnej, a także pomaga w regulacji ciśnienia krwi. Z tych powodów właśnie każdy powinien dbać o jego właściwą podaż w diecie. Dobrym źródłem magnezu są pestki dyni HELIO Natura, a także słonecznik łuskany HELIO Natura z upraw ekologicznych. [3]
Dodatkowo zarówno słonecznik, jak i pestki dyni zawierają sporo cynku, który jest bardzo ważny dla naszego układu odpornościowego. A przecież budować odporność należy każdego dnia, więc i tego składnika nie powinno zabraknąć w planie zdrowego odżywiania na Nowy Rok.
Takie proste zmiany najlepiej wprowadzić w codziennym menu jak najszybciej, a wtedy na pewno nasze plany zdrowego stylu jedzenia w Nowym Roku nie zostaną tylko w sferze marzeń.
Autorem artykułu jest Edyta Piesyk Gratkiewicz - dietetyczka, chemiczka i autorka bloga kulinarnego cookandlife.pl. Na co dzień współpracuje z osobami z problemami otyłości oraz chorobami dietozależnymi.
Źródło:
[1] Na podst. informacji Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, ncez.pl;
[2] „Potencjał zdrowotny orzechów”, dr B. Sińska, Zakład Żywienia człowieka WUM;
[3] „Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu” red. naukowa Jan Gawęcki, Wydawnictwo Naukowe PWN;

Zdrowie zaczyna się od profilaktyki: Samoleczenie fundamentem nowoczesnej polityki zdrowotnej UE

Cena zaniedbania – ile naprawdę kosztuje brak skutecznej terapii ran?

Neurologiczne choroby rzadkie w Lublinie leczą modelowo
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Maciej Pertkiewicz: Kasia Dowbor na planie programu interesowała się remontami i była dociekliwa. Niczego nie udawała tylko na potrzeby zdjęć
Architekt niezwykle miło wspomina współpracę z Katarzyną Dowbor przy realizacji programu „Nasz nowy dom”. I mimo że nie jest już ona gospodynią tego formatu, to nadal utrzymują ze sobą kontakt, wymieniają się doświadczeniami i mają wiele wspólnych tematów do rozmów. Maciej Pertkiewicz zaznacza, że na planie zdjęciowym prezenterka nie przyglądała się kolejnym etapom remontów z założonymi rękami, ale brała w nich czynny udział, by jak najwięcej się nauczyć. Nie bała się żadnej pracy, pomagała zrywać tynki, malować ściany czy też montować poszczególne elementy wyposażenia.
Konsument
Australijscy rodzice zaniepokojeni kierowanymi do dzieci reklamami niezdrowej żywności. Duże poparcie społeczne dla ich ograniczenia

Blisko 90 proc. rodziców i opiekunów w Australii wyraża zaniepokojenie nadmierną ekspozycją dzieci na reklamy niezdrowej żywności – wynika z badania naukowców z Deakin University w Australii. Dlatego chcą jego ograniczenia w różnych mediach i środowiskach. Zdaniem badaczy poparcie społeczne dla regulacji dotyczących marketingu niezdrowej żywności jest czynnikiem warunkującym ich wprowadzenie przez decydentów.
Gwiazdy
Mateusz Banasiuk: Dużo czytam swojemu synowi, bo kiedyś mój tata też mi czytał. Lektury lepiej wpływają na jego wyobraźnię i wyciszenie niż oglądanie bajek

Aktor zaznacza, że kultywuje rodzinną tradycję i z przyjemnością czyta swojemu synkowi. Przed laty bowiem jego tata zachęcał go do lektury, a teraz on pokazuje 7,5-letniemu Henrykowi, jaką wartość mają książki. Mateusz Banasiuk wspiera kampanię #TataTeżCzyta i zachęca też do tego, by rozwijać wyobraźnię dzieci nie tylko poprzez śledzenie historii opowiedzianych w bajkach, ale również tworząc własne opowieści. W jego rodzinie dużą popularnością cieszy się motyw pod hasłem „Chłopczyk i gruchocik”.