Komunikaty PR

Zdrowe postanowienia z HELIO Natura

2021-01-29  |  14:00

Nowy Rok to dobry moment na zmianę nawyków odżywiania na zdrowsze. Ile razy mówiłaś, mówiłeś sobie: „Będę się zdrowo odżywiać”? Teraz jest ten moment. Wystarczy wprowadzić do codziennego jadłospisu kilka ważnych składników, aby poprawić swój styl jedzenia.

 

Przede wszystkim zwróćmy uwagę na błonnik. Polacy wciąż mają ogromny problem z odpowiednim poziomem błonnika w swojej diecie. A wcale nie jest o niego tak trudno. Wszystko kwestia świadomości występowania tego składnika.

 

Weźmy na przykład suszone śliwki HELIO Natura. Garść suszonych śliwek to około 6 g błonnika, co stanowi prawie 20 procent dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Doskonałym źródłem błonnika jest także Jackfruit suszony HELIO Natura. Dlaczego błonnik jest tak ważny? Bo korzystnie wpływa na przemianę materii, przyspiesza trawienie i tym samym przeciwdziała zaparciom. Stanowi też dobrą pożywkę dla naszych bakterii jelitowych.  

 

A takie suszone śliwki to przecież nie tylko błonnik. To także bogactwo potasu wpływającego korzystnie na ciśnienie krwi i pracę serca, a także miedzi działającej korzystnie na układ odpornościowy. [1] Najważniejsze, aby wybierać suszone śliwki bez substancji konserwujących jak typowy dla tych bakalii dwutlenek siarki (E220), który udowodniono, że przyczynia się do powstawania alergii. 

 

Odpowiedni poziom kwasów omega-3 w diecie to kolejny punkt na liście planu zdrowego odżywiania. Tutaj produktem godnym polecenia są orzechy włoskie linii HELIO Natura, które pochodzą z polskich upraw ekologicznych. Dlaczego kwasy omega-3 są tak ważne? Bo korzystnie wpływają na odporność organizmu, a także zdolność koncentracji oraz zapamiętywania. Chronią przed wieloma chorobami, w tym układu krążenia, a także nowotworami. Ich najlepszym źródłem są właśnie orzechy włoskie, które mają najlepszy stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6. Już trzy orzechy włoskie pokrywają 100 procent dziennego zapotrzebowania na kwasy omega-3. [2]

 

 

Z powodu jedzenia coraz bardziej przetworzonego jedzenia, które zawiera mniejsze ilości magnezu, jego spożycie z dietą obniża się. To bardzo ważny składnik, o którego poziom w organizmie szczególnie powinniśmy zadbać. Właśnie magnez przyczynia się do zmniejszenia zmęczenia, bo odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Poza tym wpływa na prawidłową budową tkanki kostnej, a także pomaga w regulacji ciśnienia krwi. Z tych powodów właśnie każdy powinien dbać o jego właściwą podaż w diecie. Dobrym źródłem magnezu są pestki dyni HELIO Natura, a także słonecznik łuskany HELIO Natura z upraw ekologicznych. [3]

 

Dodatkowo zarówno słonecznik, jak i pestki dyni zawierają sporo cynku, który jest bardzo ważny dla naszego układu odpornościowego. A przecież budować odporność należy każdego dnia, więc i tego składnika nie powinno zabraknąć w planie zdrowego odżywiania na Nowy Rok. 

 

Takie proste zmiany najlepiej wprowadzić w codziennym menu jak najszybciej, a wtedy na pewno nasze plany zdrowego stylu jedzenia w Nowym Roku nie zostaną tylko w sferze marzeń.

 

Autorem artykułu jest Edyta Piesyk Gratkiewicz -  dietetyczka, chemiczka i autorka bloga kulinarnego cookandlife.pl. Na co dzień współpracuje z osobami z problemami otyłości oraz chorobami dietozależnymi.

 

 

Źródło:

[1] Na podst. informacji Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, ncez.pl;

[2] „Potencjał zdrowotny orzechów”, dr B. Sińska,  Zakład Żywienia człowieka WUM;

[3] „Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu” red. naukowa Jan Gawęcki, Wydawnictwo Naukowe PWN;

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Serce pod opieką - spotkania z kardiologiem Biuro prasowe
2024-09-27 | 10:10

Serce pod opieką - spotkania z kardiologiem

Niezależnie od momentu rozpoznania choroby hematoonkologicznej, takiej jak np. przewlekła białaczka limfatyczna czy szpiczak plazmocytowy,  każdy pacjent powinien mieć świadomość, że
Zdrowie Diagnoza: krótkowzroczność. Jak dbać o wzrok dziecka i spowolnić postęp wady?
2024-09-27 | 01:00

Diagnoza: krótkowzroczność. Jak dbać o wzrok dziecka i spowolnić postęp wady?

Krótkowzroczność, jest coraz powszechniejszą wadą wzroku u dzieci i młodzieży. Jedną z jej najczęstszych przyczyn jest nadmierne wydłużenie osiowe gałki ocznej. Wada ta powoduje
Zdrowie Urazy zębów u dzieci. Jak dbać o prawidłową higienę po wypadku stomatologicznym?
2024-09-25 | 13:17

Urazy zębów u dzieci. Jak dbać o prawidłową higienę po wypadku stomatologicznym?

W dniach 20-21 września 2024 r. odbyła się 23. edycja Ogólnopolskiej Konferencji „Polka w Europie”, podczas której omawiano bieżącą sytuację

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Muzyka

Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci

Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.

Edukacja

MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety

Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.