Komunikaty PR

Zielone inspiracje na każdą porę dnia

2023-01-24  |  10:25
Biuro prasowe

Na dobry początek dnia – kanapka

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 2 plastry Violife Edam Flavour Slices
  • 2 plastry Violife Gouda Flavour Slices
  • 2 plastry Violife Cheddar Flavour Slices
  • 6 łyżek roślinnej margaryny
  • 6 kromek chleba na zakwasie
  • ½ startego buraka
  • 1 garść liści jarmużu
  • 1 mała, drobno posiekana cebula

Sposób przygotowania:

  1. Posmaruj kromki chleba roślinną margaryną, a następnie połóż je na średnio rozgrzanej patelni.
  2. Gdy kromki chleba będą już podpieczone na złoty kolor, na każdej ułóż kolejno po dwa plastry Violife o smaku Edam, Gouda i Cheddar.
  3. Kromki chleba układaj piętrowo, zaczynając od kromki z plastrami Violife o smaku Edam. Ułóż na niej liście jarmużu. Następnie na jarmużu ułóż kromkę z plastrami Violife o smaku Gouda oraz startego buraka. Kromkę z plastrami Violife o smaku Cheddar połóż na wierzch i posyp posiekaną cebulą.
  4. Całość przykryj ostatnią kromką upieczonego chleba.
  5. Na patelni odwracaj całą kanapkę, aż zarumieni się z każdej strony, a plastry wszystkich smaków Violife idealnie się roztopią. Podając, przekrój kanapkę na pół, a górę udekoruj kiełkami, np. groszku.

Nowy wymiar lunchu – roślinna zupa

Czas przygotowania: 50 minut

Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 1 opakowanie Violife Creamy Original
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 2 duże cukinie pokrojone w kostkę
  • 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 duży por, pokrojony w drobną kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 zielone chili, pozbawione pestek i pokrojone w drobną kostkę
  • 400 g mleka kokosowego
  • 240 ml wody lub bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka łagodnego curry w proszku
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki mielonej kurkumy
  • sól i pieprz, do smaku
  • Liście kolendry i szpinaku baby, do podania

SKŁADNIKI NA PALUCHY CHLEBOWE:

  • 4 kromki wybranego chleba, pokrojone w słupki
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki świeżego rozmarynu
  • ½ łyżeczki świeżego tymianku
  • ½ łyżki oliwy z oliwek
  • Violife Epic Cheddar tarty

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj pokrojone paluchy chlebowe z oliwą z oliwek, czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem. Mieszaj, aż pokryją się przyprawami.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i smaż paluchy, często mieszając, na złoty kolor. Odłóż na wyłożoną papierem blachę i posyp chleb tartym Violife według uznania.
  3. Do dużego garnka wlej olej kokosowy. Dodaj cebulę, pieprz i smaż na złoty kolor. Dodaj pory, ziemniaki, cukinię, chili i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem, przykryj i gotuj przez 5 minut.
  4. Dodaj wodę lub bulion warzywny i mleko kokosowe, gotuj przez kolejne 20 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj szpinak i gotuj przez kolejne 5 minut. Za pomocą blendera ręcznego zmiksuj zupę na krem. Dodaj połowę Violife Creamy do zupy i mieszaj, aż się rozpuści i połączy z zupą.
  5. Zupę podawaj z paluchami chlebowymi lub kawałkiem Violife Creamy Original i listkami szpinaku baby lub kolendry.

Grecka pizza z kremowym 100% roślinnym odpowiednikiem sera

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 200 g Blok Violife Greek White
  • 1 wegańskie ciasto na pizzę
  • 2 łyżki sosu marinara
  • 6 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w plasterki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1-2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki
  • 10 oliwek pokrojonych w plasterki
  • Oliwa z oliwek
  • Świeże oregano do dekoracji
  • Płatki chilli do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Umieść ciasto na pizzę na lekko posypanej mąką powierzchni i rozwałkuj na okrąg o średnicy 30 cm. Wierzch ciasta posmaruj kilkoma łyżkami sosu marinara, a następnie dodaj pomidorki koktajlowe, czerwoną papryką, świeże oregano, czosnek, cebulę i oliwki.
  2. Skrop obficie oliwą z oliwek i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut.
  3. Pokrusz Violife Greek White i ułóż na wierzchu pizzy. Piecz przez kolejne 5 minut.
  4. Przed podaniem posyp świeżymi ziołami i płatkami chili.
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Rada Przedsiębiorców apeluje o uchwalenie przepisów zmieniających zasady wypłat zasiłku chorobowego Biuro prasowe
2025-03-12 | 06:00

Rada Przedsiębiorców apeluje o uchwalenie przepisów zmieniających zasady wypłat zasiłku chorobowego

Z apelem o jak najszybsze uchwalenie przepisów, zgodnie z którymi Zakład Ubezpieczeń Społecznych przejąłby wypłatę zasiłku chorobowego już od pierwszego dnia
Zdrowie Rak jelita grubego to nie wyrok. Kluczowe jest wczesne wykrycie
2025-03-11 | 06:00

Rak jelita grubego to nie wyrok. Kluczowe jest wczesne wykrycie

Z badania opinii przeprowadzonego przez SW Research dla marki Domowe Laboratorium wynika, że wielu Polaków postrzega raka jelita grubego jako chorobę nieuleczalną
Zdrowie Bezpieczeństwo najważniejsze dla pacjentów decydujących się na zabiegi korekty wad wzroku
2025-02-05 | 06:00

Bezpieczeństwo najważniejsze dla pacjentów decydujących się na zabiegi korekty wad wzroku

Wady refrakcji, takie jak krótkowzroczność, astygmatyzm czy starczowzroczność, można skutecznie i trwale skorygować. Najwięcej obaw pacjentów dotyczących tych

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Seriale

Sport

Coraz lepsze perspektywy dla branży fitness. Sieć Xtreme Fitness Gyms zapowiada rozwój również poza Polską

Ponad połowa Polaków deklaruje aktywność fizyczną co najmniej raz w tygodniu. Jak wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie BIG InfoMonitor, w 2025 roku 14 proc. osób planuje zwiększyć wydatki na siłownię, dietę oraz wizyty u specjalistów. W odpowiedzi na rosnące zainteresowanie sieci fitness dynamicznie rozwijają swoją działalność i dostosowują liczbę placówek do popytu. Xtreme Fitness Gyms zamierza do 2027 roku uruchomić 227 lokalizacji, w tym roku ma też powstać około 10 placówek Xtreme KiDS przeznaczonych dla dzieci. W planach jest również ekspansja zagraniczna.

Konsument

Klienci oczekują od salonów optycznych nie tylko profesjonalnych badań wzroku. Ważne jest także doradztwo w doborze oprawek

Coraz więcej osób w Polsce zmaga się z wadami wzroku. Świadczy o tym także rosnąca z roku na rok liczba skierowań do optometrystów, którzy profesjonalnie dobierają okulary lub soczewki korekcyjne. Klienci oczekują od salonów optycznych właściwej opieki konsumenckiej, kompetencji oraz indywidualnego potraktowania. Dlatego, aby wyróżnić się na rynku optycznym, sieć salonów optycznych OKKO, których właścicielem jest Medicover, stawia na połączenie kompleksowej opieki optometrycznej z doradztwem stylistów.