Komunikaty PR

Zielone inspiracje na każdą porę dnia

2023-01-24  |  10:25
Biuro prasowe

Na dobry początek dnia – kanapka

Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 2 plastry Violife Edam Flavour Slices
  • 2 plastry Violife Gouda Flavour Slices
  • 2 plastry Violife Cheddar Flavour Slices
  • 6 łyżek roślinnej margaryny
  • 6 kromek chleba na zakwasie
  • ½ startego buraka
  • 1 garść liści jarmużu
  • 1 mała, drobno posiekana cebula

Sposób przygotowania:

  1. Posmaruj kromki chleba roślinną margaryną, a następnie połóż je na średnio rozgrzanej patelni.
  2. Gdy kromki chleba będą już podpieczone na złoty kolor, na każdej ułóż kolejno po dwa plastry Violife o smaku Edam, Gouda i Cheddar.
  3. Kromki chleba układaj piętrowo, zaczynając od kromki z plastrami Violife o smaku Edam. Ułóż na niej liście jarmużu. Następnie na jarmużu ułóż kromkę z plastrami Violife o smaku Gouda oraz startego buraka. Kromkę z plastrami Violife o smaku Cheddar połóż na wierzch i posyp posiekaną cebulą.
  4. Całość przykryj ostatnią kromką upieczonego chleba.
  5. Na patelni odwracaj całą kanapkę, aż zarumieni się z każdej strony, a plastry wszystkich smaków Violife idealnie się roztopią. Podając, przekrój kanapkę na pół, a górę udekoruj kiełkami, np. groszku.

Nowy wymiar lunchu – roślinna zupa

Czas przygotowania: 50 minut

Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 1 opakowanie Violife Creamy Original
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 2 duże cukinie pokrojone w kostkę
  • 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 duży por, pokrojony w drobną kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 zielone chili, pozbawione pestek i pokrojone w drobną kostkę
  • 400 g mleka kokosowego
  • 240 ml wody lub bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka łagodnego curry w proszku
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki mielonej kurkumy
  • sól i pieprz, do smaku
  • Liście kolendry i szpinaku baby, do podania

SKŁADNIKI NA PALUCHY CHLEBOWE:

  • 4 kromki wybranego chleba, pokrojone w słupki
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki świeżego rozmarynu
  • ½ łyżeczki świeżego tymianku
  • ½ łyżki oliwy z oliwek
  • Violife Epic Cheddar tarty

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj pokrojone paluchy chlebowe z oliwą z oliwek, czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem. Mieszaj, aż pokryją się przyprawami.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i smaż paluchy, często mieszając, na złoty kolor. Odłóż na wyłożoną papierem blachę i posyp chleb tartym Violife według uznania.
  3. Do dużego garnka wlej olej kokosowy. Dodaj cebulę, pieprz i smaż na złoty kolor. Dodaj pory, ziemniaki, cukinię, chili i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem, przykryj i gotuj przez 5 minut.
  4. Dodaj wodę lub bulion warzywny i mleko kokosowe, gotuj przez kolejne 20 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj szpinak i gotuj przez kolejne 5 minut. Za pomocą blendera ręcznego zmiksuj zupę na krem. Dodaj połowę Violife Creamy do zupy i mieszaj, aż się rozpuści i połączy z zupą.
  5. Zupę podawaj z paluchami chlebowymi lub kawałkiem Violife Creamy Original i listkami szpinaku baby lub kolendry.

Grecka pizza z kremowym 100% roślinnym odpowiednikiem sera

Czas przygotowania: 30 minut

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 200 g Blok Violife Greek White
  • 1 wegańskie ciasto na pizzę
  • 2 łyżki sosu marinara
  • 6 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w plasterki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1-2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki
  • 10 oliwek pokrojonych w plasterki
  • Oliwa z oliwek
  • Świeże oregano do dekoracji
  • Płatki chilli do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Umieść ciasto na pizzę na lekko posypanej mąką powierzchni i rozwałkuj na okrąg o średnicy 30 cm. Wierzch ciasta posmaruj kilkoma łyżkami sosu marinara, a następnie dodaj pomidorki koktajlowe, czerwoną papryką, świeże oregano, czosnek, cebulę i oliwki.
  2. Skrop obficie oliwą z oliwek i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut.
  3. Pokrusz Violife Greek White i ułóż na wierzchu pizzy. Piecz przez kolejne 5 minut.
  4. Przed podaniem posyp świeżymi ziołami i płatkami chili.
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Unsplash
2025-07-30 | 12:00

Wpływ stosowania pestycydów na zdrowie ludzi i środowisko

W raporcie ‘Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi’  napisano o szkodliwym wpływie pestycydów na gatunki
Zdrowie Organizacje kobiece apelują do Ministerstwa Zdrowia o działania na rzecz dostępu do antykoncepcji awaryjnej
2025-07-23 | 12:25

Organizacje kobiece apelują do Ministerstwa Zdrowia o działania na rzecz dostępu do antykoncepcji awaryjnej

Sześć organizacji kobiecych wystąpiło ze wspólnym apelem do Ministerstwa Zdrowia, wzywając do pilnych działań na rzecz zapewnienia kobietom w Polsce swobodnego
Zdrowie Zrób sercu przysługę tego lata
2025-07-17 | 14:00

Zrób sercu przysługę tego lata

Wolny czas, plaża, grill, rower – lato to czas odpoczynku i przyjemności. To również świetny czas, by nadrobić zaległości zdrowotne, szczególnie te związane

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Problemy społeczne

W 2030 roku zetki będą stanowić jedną trzecią globalnej siły roboczej. Ich odmienne od starszej generacji oczekiwania zmienią podejście firm

Wśród kluczowych kryteriów, którymi przedstawiciele pokolenia Z kierują się przy wyborze pracodawcy, są: atrakcyjne wynagrodzenie, atmosfera w firmie i zachowanie równowagi między życiem zawodowym i prywatnym. Trzy czwarte managerów nie jest zadowolonych z młodych absolwentów szkół wyższych, wskazując na ich słabą motywację, brak profesjonalizmu i niskie umiejętności organizacyjne. Analitycy rynku pracy podnoszą, że aby przyciągnąć do siebie młode talenty i utrzymać je w strukturach firmy, pracodawcy muszą wprowadzić szereg zmian, szczególnie w zakresie kultury organizacyjnej.

Muzyka

Dorota Gardias: Moja piosenka nagrana z Bartasem Szymoniakiem odniosła ogromny sukces. Wiążę z nią pewne plany

Prezenterka pogody podkreśla, że ma w życiu kilka pasji, które szczególnie pielęgnuje. Jedną z nich jest śpiewanie. Nuci nie tylko pod prysznicem, ale swoje umiejętności wokalne prezentuje również na eventach, imprezach okolicznościowych i w programach rozrywkowych. Dorota Gardias nie kryje satysfakcji z tego, że kilka miesięcy temu mogła zaśpiewać w duecie z Bartasem Szymoniakiem, a utwór „Wszystko i nic” bardzo przypadł do gustu odbiorcom. Teraz marzy o tym, by móc wykonać go „na żywo” podczas festiwalu.