Zielone inspiracje na każdą porę dnia
Na dobry początek dnia – kanapka
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 2 plastry Violife Edam Flavour Slices
- 2 plastry Violife Gouda Flavour Slices
- 2 plastry Violife Cheddar Flavour Slices
- 6 łyżek roślinnej margaryny
- 6 kromek chleba na zakwasie
- ½ startego buraka
- 1 garść liści jarmużu
- 1 mała, drobno posiekana cebula
Sposób przygotowania:
- Posmaruj kromki chleba roślinną margaryną, a następnie połóż je na średnio rozgrzanej patelni.
- Gdy kromki chleba będą już podpieczone na złoty kolor, na każdej ułóż kolejno po dwa plastry Violife o smaku Edam, Gouda i Cheddar.
- Kromki chleba układaj piętrowo, zaczynając od kromki z plastrami Violife o smaku Edam. Ułóż na niej liście jarmużu. Następnie na jarmużu ułóż kromkę z plastrami Violife o smaku Gouda oraz startego buraka. Kromkę z plastrami Violife o smaku Cheddar połóż na wierzch i posyp posiekaną cebulą.
- Całość przykryj ostatnią kromką upieczonego chleba.
- Na patelni odwracaj całą kanapkę, aż zarumieni się z każdej strony, a plastry wszystkich smaków Violife idealnie się roztopią. Podając, przekrój kanapkę na pół, a górę udekoruj kiełkami, np. groszku.
Nowy wymiar lunchu – roślinna zupa
Czas przygotowania: 50 minut
Liczba porcji: 6
Składniki:
- 1 opakowanie Violife Creamy Original
- 400 g świeżego szpinaku
- 2 duże cukinie pokrojone w kostkę
- 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 duży por, pokrojony w drobną kostkę
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 zielone chili, pozbawione pestek i pokrojone w drobną kostkę
- 400 g mleka kokosowego
- 240 ml wody lub bulionu warzywnego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka łagodnego curry w proszku
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- ½ łyżeczki mielonej kurkumy
- sól i pieprz, do smaku
- Liście kolendry i szpinaku baby, do podania
SKŁADNIKI NA PALUCHY CHLEBOWE:
- 4 kromki wybranego chleba, pokrojone w słupki
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki świeżego rozmarynu
- ½ łyżeczki świeżego tymianku
- ½ łyżki oliwy z oliwek
- Violife Epic Cheddar tarty
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj pokrojone paluchy chlebowe z oliwą z oliwek, czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem. Mieszaj, aż pokryją się przyprawami.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek i smaż paluchy, często mieszając, na złoty kolor. Odłóż na wyłożoną papierem blachę i posyp chleb tartym Violife według uznania.
- Do dużego garnka wlej olej kokosowy. Dodaj cebulę, pieprz i smaż na złoty kolor. Dodaj pory, ziemniaki, cukinię, chili i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem, przykryj i gotuj przez 5 minut.
- Dodaj wodę lub bulion warzywny i mleko kokosowe, gotuj przez kolejne 20 minut lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj szpinak i gotuj przez kolejne 5 minut. Za pomocą blendera ręcznego zmiksuj zupę na krem. Dodaj połowę Violife Creamy do zupy i mieszaj, aż się rozpuści i połączy z zupą.
- Zupę podawaj z paluchami chlebowymi lub kawałkiem Violife Creamy Original i listkami szpinaku baby lub kolendry.
Grecka pizza z kremowym 100% roślinnym odpowiednikiem sera
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 200 g Blok Violife Greek White
- 1 wegańskie ciasto na pizzę
- 2 łyżki sosu marinara
- 6 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w plasterki
- 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
- 1-2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 czerwona cebula, pokrojona w plasterki
- 10 oliwek pokrojonych w plasterki
- Oliwa z oliwek
- Świeże oregano do dekoracji
- Płatki chilli do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Umieść ciasto na pizzę na lekko posypanej mąką powierzchni i rozwałkuj na okrąg o średnicy 30 cm. Wierzch ciasta posmaruj kilkoma łyżkami sosu marinara, a następnie dodaj pomidorki koktajlowe, czerwoną papryką, świeże oregano, czosnek, cebulę i oliwki.
- Skrop obficie oliwą z oliwek i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut.
- Pokrusz Violife Greek White i ułóż na wierzchu pizzy. Piecz przez kolejne 5 minut.
- Przed podaniem posyp świeżymi ziołami i płatkami chili.

Wpływ stosowania pestycydów na zdrowie ludzi i środowisko

Organizacje kobiece apelują do Ministerstwa Zdrowia o działania na rzecz dostępu do antykoncepcji awaryjnej

Zrób sercu przysługę tego lata
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Cezary Pazura: Siatkówka to nasz sport narodowy, bo naprawdę nam wychodzi. Podczas studiów byłem mistrzem w tej dyscyplinie
Aktor przyznaje, że jest wielkim pasjonatem siatkówki, stara się oglądać wszystkie rozgrywki reprezentacji i czuje ogromną satysfakcję oraz dumę, kiedy nasi zawodnicy wygrywają kolejne mecze. Podczas studiów Cezary Pazura sam zdobył tytuł najlepiej rozgrywającego turnieju, dobrze więc wie, jakich emocji dostarcza sport i rywalizacja. Z całych sił zachęca więc swoje dzieci do aktywności fizycznej, by znalazły ulubioną dyscyplinę i trenowały.
Problemy społeczne
W 2030 roku zetki będą stanowić jedną trzecią globalnej siły roboczej. Ich odmienne od starszej generacji oczekiwania zmienią podejście firm

Wśród kluczowych kryteriów, którymi przedstawiciele pokolenia Z kierują się przy wyborze pracodawcy, są: atrakcyjne wynagrodzenie, atmosfera w firmie i zachowanie równowagi między życiem zawodowym i prywatnym. Trzy czwarte managerów nie jest zadowolonych z młodych absolwentów szkół wyższych, wskazując na ich słabą motywację, brak profesjonalizmu i niskie umiejętności organizacyjne. Analitycy rynku pracy podnoszą, że aby przyciągnąć do siebie młode talenty i utrzymać je w strukturach firmy, pracodawcy muszą wprowadzić szereg zmian, szczególnie w zakresie kultury organizacyjnej.
Muzyka
Dorota Gardias: Moja piosenka nagrana z Bartasem Szymoniakiem odniosła ogromny sukces. Wiążę z nią pewne plany

Prezenterka pogody podkreśla, że ma w życiu kilka pasji, które szczególnie pielęgnuje. Jedną z nich jest śpiewanie. Nuci nie tylko pod prysznicem, ale swoje umiejętności wokalne prezentuje również na eventach, imprezach okolicznościowych i w programach rozrywkowych. Dorota Gardias nie kryje satysfakcji z tego, że kilka miesięcy temu mogła zaśpiewać w duecie z Bartasem Szymoniakiem, a utwór „Wszystko i nic” bardzo przypadł do gustu odbiorcom. Teraz marzy o tym, by móc wykonać go „na żywo” podczas festiwalu.