Komunikaty PR

Zimno, zimniej, …. najsmaczniej!

2020-08-20  |  11:00
Biuro prasowe

Wykorzystując zarówno do chłodnika, jak i lodów napoje roślinne Sante Organic, przygotujemy je w wersji wegańskiej. Idealne dla wszystkich, którzy są na diecie roślinnej, bądź mają ochotę na coś nowego!

Napoje roślinne świetnie smakują „solo”, jako dodatek do kawy (również mrożonej), koktajli, smoothie, płatków śniadaniowych czy granoli. Ale nie każdy wie, że mają one dużo więcej możliwości kulinarnego zastosowania. Na bazie napojów roślinnych można przygotować pyszne i zdrowe letnie klasyki – jak orzeźwiający chłodnik i wyśmienite, domowe lody.

Doskonale sprawdzą się tu napoje roślinne Sante Organic. To produkty z certyfikatem BIO, co oznacza, że nie zawierają pestycydów, do upraw składników nie są stosowane nawozy sztuczne, a składniki nie są modyfikowane genetycznie. Napoje roślinne Sante Organic mają krótką listę składników i nie zawierają sztucznych dodatków.

Do chłodnika świetny będzie napój sojowy Sante Organic, o kremowej konsystencji i neutralnym smaku. Wyróżnia go:

  • zawartość wysokiej jakości przyswajalnego białka
  • wzbogacenie w wapń
  • niska zawartość cukru
  • bardzo niska zawartość soli
  • niska zawartość tłuszczów nasyconych
  • brak laktozy

By przygotować pyszne lody, warto sięgnąć po napój migdałowy Sante Organic, o delikatnej, migdałowej nucie. Jego atuty to:

  • niska zawartość soli
  • niska zawartość tłuszczów nasyconych
  • brak dodanego cukru
  • brak laktozy
  • doskonały smak

Wegański chłodnik z awokado i ogórków, z napojem sojowym Sante Organic

Składniki:

2 awokado, bardzo dojrzałe

4 ogórki gruntowe

sok z 1/2 cytryny

sok z 1/2 limonki

1 ząbek czosnku

sól i pieprz

szczypta gałki muszkatołowej 

1 szklanka napoju sojowego Sante Organic

koperek

oliwa z oliwek

szklanka ugotowanej ciecierzycy Sante

Przygotowanie

Obieramy ogórek, kroimy go wzdłuż na pół i wyjmujemy miąższ z pestkami.

Wszystkie składniki (poza napojem sojowym Sante Organic) wkładamy do blendera lub thermomixa i miksujemy/blendujemy do czasu powstania gładkiego kremu. Pod koniec blendowania powoli dodajemy napój sojowy, tak aby uzyskać odpowiednią konsystencję chłodnika. 

Doprawiamy sporą ilością soli, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Całość chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Posypujemy świeżym koperkiem. 

Chłodnik możemy podać z podsmażoną ciecierzycą. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, ugotowaną ciecierzycę  wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Dodajemy sporą szczyptę soli, pieprzu, papryki ostrej. Można również dodać np. garam masala, paprykę wędzoną oraz chilli. 

Wegańskie lody bananowo-orzechowe z musem karmelowym, z napojem migdałowym Sante Organic

Składniki:

Lody:

banany – 3 szt.

napój migdałowy Sante Organic – ¼ szklanki

syrop z agawy – 2 łyżki

masło orzechowe Go On – 1 łyżka
mus:

8-10 daktyli suszonych Sante

3 łyżki mleka kokosowego (gęsta część)

szczypta soli himalajskiej Sante

Przygotowanie:

Banany w całości (najlepiej bez skórki) mrozimy w zamrażarce, przez minimum 3 godziny. Zamrożone banany, napój migdałowy Sante Organic, syrop z agawy i masło orzechowe umieszczamy w blenderze. Całość miksujemy i przelewamy do miseczek. Przekładamy do zamrażalnika na minimum 15 minut. 

Całość podajemy w pucharkach lub szklankach. Można dodać świeże owoce lub posypać lody czekoladą bądź pokruszonymi orzechami, można też przygotować pyszny, zdrowy mus na bazie daktyli i mleka kokosowego.

Przygotowanie musu: daktyle zalewamy wrzątkiem, czekamy 10 minut aż lekko zmiękną i blendujemy z mlekiem kokosowym i szczyptą soli. 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne? Biuro prasowe
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Transport

Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.

Muzyka

Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.