ŻUREK NAJLEPSZĄ ZUPĄ ŚWIATA WEDŁUG CHEFA Z GWIAZDKĄ MICHELIN
Gęsty aromatyczny żurek, biała kiełbasa, jajka faszerowane, sałatka jarzynowa, ćwikła z chrzanem, pieczone mięsa czy lukrowane baby wielkanocne i mazurki to dania, bez których nie wyobrażamy sobie stołu wielkanocnego. Jak na tradycyjne wielkanocne dania polskie zapatruje się Włoch, w którego rodzinnych stronach na obiad wielkanocny serwuje się najczęściej jagnięcinę przyrządzona na różne sposoby w zależności od regionu? Jak polską tradycję kulinarną ocenia Chef Andrea Camastra z restauracji NUTA, jedynej z gwiazdką Michelin w Warszawie.
W Polsce Wielkanoc to przed wszystkim wspólnie spędzony czas z rodziną. We Włoszech jednak króluje słynne już powiedzenie „Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi”, czyli „Boże Narodzenie z rodziną, a Wielkanoc z kim się chce”. Mimo, że samo święto obchodzone jest hucznie, nie ma większego przekonania do świętowania go w licznym, rodzinnym gronie. Włosi preferują raczej towarzystwo przyjaciół i znajomych. Z drugiej strony, sama tradycja Wielkanocy jest bardzo podobna do tej w Polsce. Jak tłumaczy Chef Camastra, nawet zwyczaj palemek wielkanocnych można odnaleźć w tym gorącym kraju. Różnica jest jedynie taka, że są to świeże gałęzie palm lub te oliwne. Oba kraje mają chrześcijańskie, tradycyjne korzenie, dzięki którym Włosi czują się w Polsce jak w domu. Jednak znacznych różnic można doszukać się na stole wielkanocnym.
ULUBIONE WIELKANOCNE DANIA CHEFA Z GWIAZDKĄ I ICH WARIACJE
Chef Andrea Camastra pochodzi z Apulii, ale nie kryje swojej miłości do polskiej kuchni – to ona wpłynęła na karierę oraz przyniosła mu gwiazdki Michelin najpierw w Senses, a teraz w restauracji NUTA. Jeśli chodzi o ulubione potrawy na Wielkanoc, Chef kocha niezmiennie przede wszystkim żurek. – Zawsze powtarzam, że nie ma nic lepszego, niż prawdziwy, aromatyczny żurek, czy to w postaci klasycznej zupy czy gęstego sosu do białej ryby, tak jak serwuję go aktualnie moim gościom w NUCIE. Nie trzeba mieć nawet specjalnej okazji, jak Wielkanoc, by go przygotować. U mnie króluje w sercu cały rok, to najlepsza zupa świata – deklaruje Camastra.
WIELKANOC PO WŁOSKU, A POLSKA TRADYCJA
Jak wiadomo, Włosi uwielbiają jeść, tak więc na świątecznych stołach nie może u nich zabraknąć pysznych przystawek, dań i deserów. We Włoszech na stole wielkanocnym króluje przede wszystkim mięso. Na obiad najczęściej serwowana jest jagnięcina. Popularne są Agnolotti del Plin, czyli pierożki nadziewane jagnięciną, Polpettine pasquali, pulpeciki z jagnięciny zagniatane z jajkiem, parmezanem i pietruszką, podawane w sosie pomidorowym czy Agnello al forno con patate, a więc pieczona jagnięcina z ziemniakami.
- Symbolem Wielkanocy jest Colomba pasquale, czyli babka drożdżowa z bakaliami. Colomba oznacza w tłumaczeniu gołębia, dlatego ciasto to ma przypominać kształtem ptaka w locie, co symbolizuje pokój. Colomba pasquale smakuje trochę jak polskie babki wielkanocne – opowiada Chef Camastra.
W trakcie posiłków pojawiają się podobnie jak w Polsce jaja na twardo, np. w postaci słonego ciasta francuskiego zapiekanego właśnie z jajami czy też insalaty pasqualiny - wielkanocnej sałatki przygotowanej z różnych gatunków sałat, gotowanego jajka z dodatkiem warzyw. Na stołach wielkanocnych często gości także torta pasquelina, która pochodzi z Ligurii, ale jest znana w całych Włoszech. To rodzaj placka nadziewanego jajkami, serem ricotta i karczochami lub szpinakiem, przekładanego kilkoma warstwami ciasta – tradycyjnie było ich aż 33, co symbolizowało liczbę lat życia Jezusa. Jednak największą popularnością w tym dniu cieszą się jajka z czekolady, na które czekają najmłodsi.
- W Polsce na stołach wielkanocnych rządzą czekoladowe, słodkie króliki, we Włoszech są to jajka z małą niespodzianką w środku. Jako dziecko uwielbiałem tego typu smakołyki, więc cieszę się, że i w Polsce ich nie zabrakło. We Włoszech odnajdziemy jeszcze cudduri cu l'ova. Są to ciastka w różnym kształcie, często przypominające zwierzęta. W środku ciasta zapieka się jajo w skorupce. Myślę, że nie przeszłyby jednak w Polsce – śmieje się Camastra. - We Włoszech jest także wiele ciast z serem, jak np. Pastiera Napoletana, czyli tarta z ricottą. Jednak nie ma nic lepszego niż polski puszysty sernik, który jest jednym z moich ulubionych ciast. Na zakończenie obiadu idealne jest oczywiście włoskie espresso z ziaren arabica, to kropka nad i - mówi rozmarzonym głosem, bo jak deklaruje, kawa dla niego to religia - codziennie pije aż 15-20 filiżanek.
--
Andrea Camastra - jeden z najbardziej utalentowanych i uhonorowanych szefów kuchni w Polsce i na świecie. Były właściciel restauracji Senses, pięciokrotnie uhonorowanej gwiazdką Michelin za sprawą autorskiego polsko-włoskiego menu. Senses jako pierwsza restauracja w Polsce znalazła się także na prestiżowej liście 50 Best Discovery. Od 2015 roku członek „Oxford Encyklopedia Osobistości Rzeczpospolitej Polskiej” – tytuł przyznany mu za całokształt dotychczasowych osiągnięć w dziedzinie kulinarnej, a obecnie również magister Uniwersytetu Oxford. Propagator nowatorskiej techniki gotowania „note-by-note” (nuta-po-nucie), która sięga po czyste związki, ekstrakty oraz pojedyncze cząstki smaków i zapachów, pozyskiwane z naturalnie występujących w przyrodzie składników. Prof. Hervé This, twórca kuchni molekularnej, uznał Andrea Camastrę za następcę legendarnego Ferrana Adrii z restauracji El Bulli. W 2015 r. uznany przez przewodnik Gault&Millau Polska za „Szefa Kuchni Przyszłości”, a w 2017 r. za „Szefa Kuchni Roku”. Andrea Camastra znalazł się również na liście 100 Best Chefs in the World 2019 wg. prestiżowego francuskiego magazynu „Le Chef”. W roku 2020 rząd Republiki Włoskiej i włoskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych umieściły Andreę Camastrę na liście najbardziej utalentowanych i odnoszących największe sukcesy włoskich profesjonalistów na scenie międzynarodowej ostatniego stulecia.
Co pić podczas upałów?
Głodny? Spróbuj „Porcji DobreGO!” od Żabki
Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Ochrona środowiska
Patrzenie na zieleń może zwiększyć komfort życia mieszkańców miast. Najbardziej kojąco działał widok drzew
Zmniejszenie odczucia lęku i zwiększenie odprężenia to główne korzyści wynikające z nawet wzrokowego kontaktu z zielenią – dowiedli brytyjscy i izraelscy naukowcy. Okazało się, że największe korzyści czerpiemy z patrzenia na drzewa, a wyraźny dobroczynny wpływ natury na dobrostan psychiczny można zauważyć nawet po krótkim spacerze. To ważne wskazówki dla urbanistów, które mogą być pomocne w optymalnym planowaniu przestrzeni miejskiej. Kontakt wzrokowy z zielenią nie wpływa natomiast na zdolności poznawcze.
Gwiazdy
Edyta Herbuś: Joga pozwala mi zadbać o systematyczny przepływ dobrej energii i harmonię. Mam bardzo dobry kontakt ze swoim ciałem
Tancerka kompleksowo dba o swoje zdrowie i o ciało. Nie daje sobie taryfy ulgowej i zawsze, niezależnie od ilości obowiązków zawodowych, stara się znaleźć czas, by wykonać pakiet ulubionych ćwiczeń. Edyta Herbuś zdążyła się już przekonać, że niezwykle korzystny wpływ na jej kondycję i dobre samopoczucie ma także joga. Systematyczne jej praktykowanie umożliwia bowiem swobodny przepływ energii i pozwala utrzymać życiową równowagę. Nie ukrywa więc, że jest wielką miłośniczką tej aktywności i poleca ją także innym.
Handel
E-konsumenci wybierają jak najszybsze i najprostsze opcje płatności online. Coraz bardziej interesują się płatnościami odroczonymi i ratalnymi
Szybkie płatności, a w szczególności Blik, to metody najchętniej wybierane przez klientów podczas zakupów internetowych. W ostatnim czasie rośnie jednak popularność płatności odroczonych oraz rozłożenia płatności na raty – twierdzą przedstawiciele e-commerce. Niezmiennie ktoś, kto chce osiągnąć sukces w handlu w sieci, musi oferować wszystkie możliwe metody płatności. Jeśli klient nie znajdzie na stronie swojej ulubionej, zwykle rezygnuje z zakupu.