Komunikaty PR

ŻUREK NAJLEPSZĄ ZUPĄ ŚWIATA WEDŁUG CHEFA Z GWIAZDKĄ MICHELIN

2024-03-18  |  01:00
Biuro prasowe

Gęsty aromatyczny żurek, biała kiełbasa, jajka faszerowane, sałatka jarzynowa, ćwikła z chrzanem, pieczone mięsa czy lukrowane baby wielkanocne i mazurki to dania, bez których nie wyobrażamy sobie stołu wielkanocnego. Jak na tradycyjne wielkanocne dania polskie zapatruje się Włoch, w którego rodzinnych stronach na obiad wielkanocny serwuje się najczęściej jagnięcinę przyrządzona na różne sposoby w zależności od regionu? Jak polską tradycję kulinarną ocenia Chef Andrea Camastra z restauracji NUTA, jedynej z gwiazdką Michelin w Warszawie.

W Polsce Wielkanoc to przed wszystkim wspólnie spędzony czas z rodziną. We Włoszech jednak króluje słynne już powiedzenie „Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi”, czyli „Boże Narodzenie z rodziną, a Wielkanoc z kim się chce”. Mimo, że samo święto obchodzone jest hucznie, nie ma większego przekonania do świętowania go w licznym, rodzinnym gronie. Włosi preferują raczej towarzystwo przyjaciół i znajomych. Z drugiej strony, sama tradycja Wielkanocy jest bardzo podobna do tej w Polsce. Jak tłumaczy Chef Camastra, nawet zwyczaj palemek wielkanocnych można odnaleźć w tym gorącym kraju. Różnica jest jedynie taka, że są to świeże gałęzie palm lub te oliwne. Oba kraje mają chrześcijańskie, tradycyjne korzenie, dzięki którym Włosi czują się w Polsce jak w domu. Jednak znacznych różnic można doszukać się na stole wielkanocnym.   

ULUBIONE WIELKANOCNE DANIA CHEFA Z GWIAZDKĄ I ICH WARIACJE

Chef Andrea Camastra pochodzi z Apulii, ale nie kryje swojej miłości do polskiej kuchni – to ona wpłynęła na karierę oraz przyniosła mu gwiazdki Michelin najpierw w Senses, a teraz w restauracji NUTA. Jeśli chodzi o ulubione potrawy na Wielkanoc, Chef kocha niezmiennie przede wszystkim żurek. – Zawsze powtarzam, że nie ma nic lepszego, niż prawdziwy, aromatyczny żurek, czy to w postaci klasycznej zupy czy gęstego sosu do białej ryby, tak jak serwuję go aktualnie moim gościom w NUCIE. Nie trzeba mieć nawet specjalnej okazji, jak Wielkanoc, by go przygotować. U mnie króluje w sercu cały rok, to najlepsza zupa świata – deklaruje Camastra.

WIELKANOC PO WŁOSKU, A POLSKA TRADYCJA

Jak wiadomo, Włosi uwielbiają jeść, tak więc na świątecznych stołach nie może u nich zabraknąć pysznych przystawek, dań i deserów. We Włoszech na stole wielkanocnym króluje przede wszystkim mięso. Na obiad najczęściej serwowana jest jagnięcina. Popularne są Agnolotti del Plin, czyli pierożki nadziewane jagnięciną, Polpettine pasquali, pulpeciki z jagnięciny zagniatane z jajkiem, parmezanem i pietruszką, podawane w sosie pomidorowym czy Agnello al forno con patate, a więc pieczona jagnięcina z ziemniakami. 

- Symbolem Wielkanocy jest Colomba pasquale, czyli babka drożdżowa z bakaliami. Colomba oznacza w tłumaczeniu gołębia, dlatego ciasto to ma przypominać kształtem ptaka w locie, co symbolizuje pokój. Colomba pasquale smakuje trochę jak polskie babki wielkanocne – opowiada Chef Camastra.

W trakcie posiłków pojawiają się podobnie jak w Polsce jaja na twardo, np. w postaci słonego ciasta francuskiego zapiekanego właśnie z jajami czy też insalaty pasqualiny - wielkanocnej sałatki przygotowanej z różnych gatunków sałat, gotowanego jajka z dodatkiem warzyw. Na stołach wielkanocnych często gości także torta pasquelina, która pochodzi z Ligurii, ale jest znana w całych Włoszech. To rodzaj placka nadziewanego jajkami, serem ricotta i karczochami lub szpinakiem, przekładanego kilkoma warstwami ciasta – tradycyjnie było ich aż 33, co symbolizowało liczbę lat życia Jezusa.  Jednak największą popularnością w tym dniu cieszą się jajka z czekolady, na które czekają najmłodsi.

- W Polsce na stołach wielkanocnych rządzą czekoladowe, słodkie króliki, we Włoszech są to jajka z małą niespodzianką w środku. Jako dziecko uwielbiałem tego typu smakołyki, więc cieszę się, że i w Polsce ich nie zabrakło. We Włoszech odnajdziemy jeszcze cudduri cu l'ova. Są to ciastka w różnym kształcie, często przypominające zwierzęta. W środku ciasta zapieka się jajo w skorupce. Myślę, że nie przeszłyby jednak w Polsce – śmieje się Camastra. - We Włoszech jest także wiele ciast z serem, jak np. Pastiera Napoletana, czyli tarta z ricottą. Jednak nie ma nic lepszego niż polski puszysty sernik, który jest jednym z moich ulubionych ciast. Na zakończenie obiadu idealne jest oczywiście włoskie espresso z ziaren arabica, to kropka nad i - mówi rozmarzonym głosem, bo jak deklaruje, kawa dla niego to religia - codziennie pije aż 15-20 filiżanek.

--

Andrea Camastra - jeden z najbardziej utalentowanych i uhonorowanych szefów kuchni w Polsce i na świecie. Były właściciel restauracji Senses, pięciokrotnie uhonorowanej gwiazdką Michelin za sprawą autorskiego polsko-włoskiego menu. Senses jako pierwsza restauracja w Polsce znalazła się także na prestiżowej liście 50 Best Discovery. Od 2015 roku członek „Oxford Encyklopedia Osobistości Rzeczpospolitej Polskiej” – tytuł przyznany mu za całokształt dotychczasowych osiągnięć w dziedzinie kulinarnej, a obecnie również magister Uniwersytetu Oxford. Propagator nowatorskiej techniki gotowania „note-by-note” (nuta-po-nucie), która sięga po czyste związki, ekstrakty oraz pojedyncze cząstki smaków i zapachów, pozyskiwane z naturalnie występujących w przyrodzie składników. Prof. Hervé This, twórca kuchni molekularnej, uznał Andrea Camastrę za następcę legendarnego Ferrana Adrii z restauracji El Bulli. W 2015 r. uznany przez przewodnik Gault&Millau Polska za „Szefa Kuchni Przyszłości”, a w 2017 r. za „Szefa Kuchni Roku”. Andrea Camastra znalazł się również na liście 100 Best Chefs in the World 2019 wg. prestiżowego francuskiego magazynu „Le Chef”. W roku 2020 rząd Republiki Włoskiej i włoskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych umieściły Andreę Camastrę na liście najbardziej utalentowanych i odnoszących największe sukcesy włoskich profesjonalistów na scenie międzynarodowej ostatniego stulecia.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Sylwia Bomba: Nigdy nie stosowałam ozempicu. Dla mnie zdrowie jest ważniejsze niż efekt wizualny

Celebrytka uważa, że leków typu Ozempic nie powinno się stosować jako złotych środków na odchudzanie. Bo choć pozwalają one w dość krótkim czasie pozbyć się zbędnych kilogramów, to odbywa się to kosztem zdrowia. Aby więc bezpiecznie i trwale zredukować masę ciała, trzeba przede wszystkim zmodyfikować dietę i prowadzić aktywny styl życia. To długi, ale wart starania proces. Ze swojego doświadczenia Sylwia Bomba wie, że nie ma jednej cudownej tabletki, dzięki której bez żadnego wysiłku uzyskamy wymarzony rozmiar S.

Handel

Dzięki sztucznej inteligencji przesyłki mogą trafiać do klientów tego samego dnia. Liczba takich dostaw w Amazon znacząco rośnie

Prognozy rynkowe wskazują, że wart ok. 10 mld dol. globalny rynek dostaw realizowanych jednego dnia będzie w kolejnych latach dynamicznie rosnąć. Wpływają na to przede wszystkim oczekiwania konsumentów co do szybkich i terminowych doręczeń. Zarówno firmy kurierskie, jak i sklepy internetowe coraz mocniej inwestują w ten trend. W Amazon opcja Same-Day Delivery jest już możliwa w 135 lokalizacjach w Europie, a w tym roku przybędzie 20 kolejnych. W I kwartale br. Amazon dostarczył w tym trybie o 80 proc. paczek więcej niż przed rokiem. Głównie były to produkty z kategorii niezbędnych przedmiotów codziennego użytku.

Moda

Klaudia Zioberczyk: Doszłam już do takiego momentu, że jak wchodzę do sklepu, to mówię: wcale tego nie potrzebuję. Teraz stawiam na jakość, a nie na ilość

Modelka zdaje sobie sprawę z tego, że trzeba być bardzo ostrożnym, by nie dać się nabrać na różne sztuczki marketingowe, nie ulegać czarowi wyprzedaży i promocji, a zamiast tego kompletować swoją garderobę z ponadczasowych zestawów, które będzie można wykorzystać na różne okazje. Klaudia Zioberczyk uważa, że greenwashing, czyli wywoływanie u konsumentów poszukujących towarów eko mylnego wrażenia, że oferowany produkt taki właśnie jest, to nieuczciwa praktyka. Temu zjawisku postanowiła więc dokładnie się przyjrzeć w swojej pracy magisterskiej.