Komunikaty PR

10 mitów o niedożywieniu

2022-02-21  |  13:00
Biuro prasowe
Kontakt
Monika Kacprzak
Stowarzyszenie UNICEF Polska

ul. Rolna 175 D
02-729 Warszawa
mkacprzak|unicef.pl| |mkacprzak|unicef.pl
+48 509 224 588
www.unicef.pl/

Czy wiesz, że nie wystarczy nakarmić niedożywione dziecko, a głód nie występuje tylko w krajach afrykańskich? UNICEF rozprawia się z najczęstszymi mitami dotyczącymi niedożywienia na świecie. Poznaj 10 z nich.

 

Mit 1 - Niedożywienie i głód to to samo

Powszechne jest przekonanie, że niedożywienie oznacza to samo, co głód. Jednak prawdą jest, że wiele osób na całym świecie cierpi z powodu niedożywienia, nawet jeśli jedzą wystarczająco dużo, aby czuć sytość. Dzieje się tak, ponieważ w ich diecie brakuje składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. To często prowadzi do anemii i niedożywienia.

 

Mit 2 - Niedożywienie to bycie zbyt chudym

Choć prawdą jest, że wiele niedożywionych dzieci ma skrajną niedowagę, to nie jest to jedyna oznaka niedożywienia. Kluczowa jest nie tylko ilość spożywanego pokarmu, ale też i jego jakość. Dzieci potrzebują diety bogatej w różne składniki odżywcze, aby rosnąć i prawidłowo się rozwijać. Niestety pełnowartościowa żywność jest często dużo droższa od diety opartej na zbożach lub węglowodanach. UNICEF szacuje, że trzy miliardy dzieci i dorosłych na świecie nie ma dostępu do zdrowej diety, głównie z powodu jej wysokiej ceny.

 

Mit 3 - Dorośli tak samo jak dzieci cierpią na niedożywienie

Osoby dorosłe na ogół tolerują utratę większej części masy ciała niż dzieci. W konsekwencji dorośli są mniej podatni na niedobory składników odżywczych i potrzebują stosunkowo mniej kalorii na kilogram masy ciała. Jednocześnie u dzieci system odpornościowy dopiero się kształtuje, więc niedożywienie naraża je na większe ryzyko zgonu z powodu powszechnych infekcji. Infekcje u niedożywionych dzieci są też częstsze i bardziej nasilone. Prawie połowę wszystkich zgonów dzieci poniżej 5. roku życia można przypisać niedożywieniu.

 

Mit 4 - Niedożywione dziecko wystarczy nakarmić

Leczenie niedożywionych dzieci nie może być ani zbyt szybkie ani zbyt wolne. W sytuacjach kryzysowych UNICEF dostarcza dzieciom niedożywionym żywność terapeutyczną, np. wysokokaloryczną pastę ze zmielonych orzeszków ziemnych, bogatą w składniki odżywcze. Jest to terapia ratująca życie najmłodszych, która z reguły trwa miesiąc. Następnie stopniowo należy rozszerzać dietę w pokarmy bogate w składniki odżywcze.

 

Mit 5 - Prawidłowe odżywianie najlepiej zacząć od narodzin dziecka

Prawidłowe odżywianie powinno się rozpocząć jeszcze przed narodzinami dziecka! Niedożywiona matka najprawdopodobniej urodzi niedożywione dziecko. Bogata w składniki odżywcze dieta kobiety ciężarnej ma pozytywny wpływ na prawidłowy rozwój płodu i daje dziecku lepszy start w życie. Przed niedożywieniem należy szczególne chronić dzieci poniżej 5. roku życia.

 

Mit 6 - Konsekwencje niedożywienia wiążą się tylko ze zdrowiem

Prawdą jest, że niedożywienie ma ogromny wpływ na zahamowanie rozwoju fizycznego organizmu. Niedożywione dzieci są zbyt chude lub zbyt niskie jak na swój wiek. Jednak niedożywienie ma też inne skutki. Jego konsekwencją może być wolniejszy rozwój funkcji poznawczych u dziecka, problemy w nauce, niższy status ekonomiczny w przyszłości czy mniejsze szanse na wykorzystanie przez dziecko pełnego potencjału.

 

Mit 7 - Niedożywienie to problem pojedynczych osób

Wielowymiarowe i długofalowe skutki niedożywienia są często niedostrzegane. Niedożywienie może mieć bowiem wpływ na całą populację: wzrasta poziom ubóstwa, a mobilność i produktywność ludności zmniejsza się. Niedożywienie może wpędzić cały kraj w błędne koło ubóstwa.

 

Mit 8 - Niedożywienie występuje tylko w krajach afrykańskich

Niedożywienie występuje na całym świecie! Ponad połowa wszystkich niedożywionych ludzi (418 mln) mieszka w Azji, a 1/3 (282 mln) w Afryce. Niedożywienie dotyka również osoby mieszkające w Ameryce Środkowej i Karaibach (60 mln ludzi).

 

Mit 9 - Na świecie liczba niedożywionych ludzi zmniejsza się

Niestety, to również jest mit. W połowie ubiegłej dekady poziom głodu na świecie zaczął niepokojąco rosnąć. W ostatnich latach sytuację żywnościową pogorszyły negatywne skutki pandemii COVID-19 i zmian klimatu. W ubiegłym roku co dziesiąty człowiek na świecie był niedożywiony. Łącznie to aż 811 mln ludzi.

 

Mit 10 - Problemu niedożywienia nie da się rozwiązać

Osiągnięcie bezpieczeństwa żywnościowego, poprawa jakości odżywiania i zapewnienie wszystkim dostępu do zdrowej diety są możliwe. W zależności od konkretnej przyczyny niedożywienia (lub kombinacji przyczyn) w danym kraju, UNICEF apeluje o: integrację polityki humanitarnej i rozwojowej, pokój na obszarach dotkniętych konfliktami, zwiększenie odporności systemów żywnościowych na zmiany klimatu, wsparcie osób najbardziej narażonych na trudności gospodarcze, interwencje w całym łańcuchu dostaw, aby obniżyć koszty pełnowartościowej żywności, walkę z ubóstwem i nierównościami oraz zmianę zachowań konsumenckich.

 

Wyeliminowanie głodu i niedożywienia to jeden z Celów Zrównoważonego Rozwoju, który powinniśmy osiągnąć do 2030 r. To wymaga jednak współpracy wielu stron i podmiotów. UNICEF robi wszystko, aby skutecznie leczyć niedożywienie i chronić przed nim dzieci i ich rodziny na całym świecie.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Stowarzyszenie UNICEF Polska
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dom i ogród

Transport

Trwa debata o nowych przepisach dotyczących praw pasażerów. Możliwe zmiany w wysokości odszkodowań za opóźnione loty

W dyskusji o prawach pasażerów linii lotniczych pojawiają się rozbieżności między unijnymi instytucjami. Dotyczą one m.in. odszkodowań za opóźnione lub odwołane loty. Ministrowie transportu UE proponują 300 euro odszkodowania za czterogodzinne opóźnienie lub odwołanie krótkiego lotu, a Parlament Europejski opowiada się za wyższymi odszkodowaniami i to po trzech godzinach opóźnienia. Parlamentarna komisja transportowa proponuje także szereg zmian dotyczących m.in. bagażu podręcznego czy odpowiedzialności pośredników sprzedających bilety.

Dziecko

Marcelina Zawadzka: Uwielbiam zakupy online. Kiedy mały wieczorem zasypia, to ja mam wtedy czas na przeglądanie ofert w sieci

Odkąd modelka została mamą, zmieniła nawyki zakupowe, ponieważ nie ma czasu ani siły, żeby chodzić po galeriach w poszukiwaniu wszystkiego, co jest jej aktualnie potrzebne. A najwięcej rzeczy kupuje teraz właśnie dla swojego syna, który rośnie w oczach i często trzeba mu chociażby wymieniać garderobę. Marcelina Zawadzka zaznacza, że w sieci zazwyczaj robi zakupy wieczorem, kiedy jej syn już zasypia.