Komunikaty PR

12 kwietnia - Dzień Czekolady. 3 wypróbowane przepisy na słodkości z czekoladą!

2021-04-08  |  09:00
Biuro prasowe
Do pobrania IP ( 0.03 MB )

12 kwietnia w Polsce obchodzimy Dzień Czekolady.

Z tej okazji Dwór Korona Karkonoszy przygotował 3 unikatowe przepisy na słodkości z czekoladą w roli głównej:

  • Ciastka z białą czekoladą
  • Ciasteczka Brownie z białą czekoladą
  • Blok ciasteczkowy

 

Ciastka z białą czekoladą

Składniki:

110g masła w temperaturze pokojowej

85g cukru brązowego

1 jajko

250g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¼ łyżeczka sody oczyszczonej

100g białej czekolady

50g obranych orzechów pistacji

Szczypta soli

100g tartego parmezanu

Sposób wykonania:

Masło utrzeć z cukrem i dodać na końcu jajko.

Do mąki dodać sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszać razem z masą z masła.

Dodać posiekane czekoladę, orzechy i starty parmezan. Wyrobić ponownie.

Z masy formować kulki około 30g i spłaszczać na blaszce wyłożonej papierem.

Piec w temperaturze 190*C przez około 10minut do brązowego koloru. Wystudzić.

Źródło przepisów i zdjęć: Dwór Korona Karkonoszy, www.dwor-korona.pl

 

Ciasteczka Brownie z białą czekoladą

Składniki:

60g masła

150g gorzkiej czekolady

50g białej czekolady

2 jajka

150g cukru

50g mąki pszennej

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

Gorzką czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej.

Jajka miksować z cukrem około 5 minut na kogel-mogel. Dodać masę czekoladową i dalej mieszając wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pokruszoną białą czekoladę.

Wstawić do zamrażarki na 10 minut.

Wykładać łyżką na blaszkę z papierem do pieczenia.

Ciastka same się rozleją podczas pieczenia. Piec w temperaturze 180* przez 10 minut.

Podczas schładzania ciastka stwardnieją.

 

Źródło przepisów i zdjęć: Dwór Korona Karkonoszy, www.dwor-korona.pl

 

Blok ciasteczkowy

Składniki:

120g masła w temperaturze pokojowej

120g brązowego cukru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 jajko

200g mąki pszennej

Pół łyżeczki sody oczyszczonej

Szczypta soli

200g pastylek czekoladowych lub posiekanej czekolady

Sposób wykonania:

Zetrzeć masło z cukrem do powstania jednolitej masy. Dodać ekstrakt z wanilii oraz jajko, wymieszać. Zmieszać mąkę, sól oraz sodę oczyszczoną i dodać do masy. Następnie wsypać 150g pastylek i wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, a następnie wyłożyć masę. Posypać po wierzchu resztą pastylek. Piec w 170stopniach C przez około 20minut do brązowego koloru.

 

Źródło przepisów i zdjęć: Dwór Korona Karkonoszy, www.dwor-korona.pl

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Problemy społeczne

Stres w życiu zawodowym może działać destrukcyjnie. O profilaktykę muszą zadbać zarówno pracownicy, jak i pracodawcy

Co czwarty Polak doświadcza w pracy wysokiego lub bardzo wysokiego stresu, a trzech na czterech pracowników znajduje się w stresowej sytuacji zawodowej przynajmniej raz w tygodniu – wynika z badań Instytutu Psychologii Stresu. Najwyższy poziom częstego stresu dotyczy kobiet i pracowników powyżej 55. roku życia. To grupy najbardziej narażone na poczucie przeciążenia obowiązkami zawodowymi, co odbija się na ich zdrowiu fizycznym i psychicznym, a w kontekście społecznym niesie ze sobą poważne skutki ekonomiczne. W Unii Europejskiej stres zabija rocznie nawet 10 tys. osób.

Gwiazdy

Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów

Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.