12 kwietnia - Dzień Czekolady. 3 wypróbowane przepisy na słodkości z czekoladą!
12 kwietnia w Polsce obchodzimy Dzień Czekolady.
Z tej okazji Dwór Korona Karkonoszy przygotował 3 unikatowe przepisy na słodkości z czekoladą w roli głównej:
- Ciastka z białą czekoladą
- Ciasteczka Brownie z białą czekoladą
- Blok ciasteczkowy
Ciastka z białą czekoladą
Składniki:
110g masła w temperaturze pokojowej
85g cukru brązowego
1 jajko
250g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczka sody oczyszczonej
100g białej czekolady
50g obranych orzechów pistacji
Szczypta soli
100g tartego parmezanu
Sposób wykonania:
Masło utrzeć z cukrem i dodać na końcu jajko.
Do mąki dodać sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Wymieszać razem z masą z masła.
Dodać posiekane czekoladę, orzechy i starty parmezan. Wyrobić ponownie.
Z masy formować kulki około 30g i spłaszczać na blaszce wyłożonej papierem.
Piec w temperaturze 190*C przez około 10minut do brązowego koloru. Wystudzić.
Źródło przepisów i zdjęć: Dwór Korona Karkonoszy, www.dwor-korona.pl
Ciasteczka Brownie z białą czekoladą
Składniki:
60g masła
150g gorzkiej czekolady
50g białej czekolady
2 jajka
150g cukru
50g mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
Gorzką czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej.
Jajka miksować z cukrem około 5 minut na kogel-mogel. Dodać masę czekoladową i dalej mieszając wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pokruszoną białą czekoladę.
Wstawić do zamrażarki na 10 minut.
Wykładać łyżką na blaszkę z papierem do pieczenia.
Ciastka same się rozleją podczas pieczenia. Piec w temperaturze 180* przez 10 minut.
Podczas schładzania ciastka stwardnieją.
Źródło przepisów i zdjęć: Dwór Korona Karkonoszy, www.dwor-korona.pl
Blok ciasteczkowy
Składniki:
120g masła w temperaturze pokojowej
120g brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 jajko
200g mąki pszennej
Pół łyżeczki sody oczyszczonej
Szczypta soli
200g pastylek czekoladowych lub posiekanej czekolady
Sposób wykonania:
Zetrzeć masło z cukrem do powstania jednolitej masy. Dodać ekstrakt z wanilii oraz jajko, wymieszać. Zmieszać mąkę, sól oraz sodę oczyszczoną i dodać do masy. Następnie wsypać 150g pastylek i wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, a następnie wyłożyć masę. Posypać po wierzchu resztą pastylek. Piec w 170stopniach C przez około 20minut do brązowego koloru.
Źródło przepisów i zdjęć: Dwór Korona Karkonoszy, www.dwor-korona.pl

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Trwający Festiwal Mozartowski przyciąga tłumy melomanów. To jedno z najważniejszych wydarzeń w stolicy
Artystka zaznacza, że za sprawą Warszawskiej Opery Kameralnej jeszcze przez dwa tygodnie Warszawa będzie rozbrzmiewać Mozartem. Kolejna edycja festiwalu poświęconego temu wybitnemu kompozytorowi zajmuje ważne miejsce w kulturalnym kalendarzu stolicy i przyciąga tłumy melomanów. A przed nimi jeszcze sporo atrakcji. Alicja Węgorzewska szczególnie zaprasza na dwie premiery, jedną skierowaną do młodych odbiorców, drugą – dedykowaną koneserom. Niezwykle ciekawie zapowiada się także nowy sezon artystyczny w WOK-u. Twórcy już pracują nad kolejnymi spektaklami i nagrywają nowe płyty.
Muzyka
Mietek Szcześniak: Gdybym chciał zbudować karierę, tobym ją budował. Nigdy o tym nie myślałem, zawsze po prostu chciałem muzykować

Wokalista zaznacza, że płyta „Brothers”, którą nagrał z czarnoskórym chórem, to efekt jego amerykańskiej przygody. Nie planuje robić kariery za granicą, ale z entuzjazmem przyjął propozycję współpracy z ludźmi, którzy tak jak on kochają śpiewać i muzykować. Krążek utrzymany jest w klimacie starego rhytm’n’bluesa, gospelu i soulu. Producentem jest H.B. Barnum, który przez trzy dekady był kierownikiem muzycznym Arethy Franklin i produkował albumy Franka Sinatry.
Farmacja
Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.