Komunikaty PR

3 pomysły na świąteczne potrawy na bazie mleka

2022-12-13  |  09:00
Biuro prasowe
Kontakt
Anna Piszczałka
Publicon Services Sp. z o.o

pl. Grunwaldzki 23
50-365 Wrocław
a.piszczalka|publicon.pl| |a.piszczalka|publicon.pl
721291712
https://publicon.pl

Wigilia jest szczególnym dniem, który zbliża do siebie ludzi, jest to czas prezentów, miłości i życzeń na przyszły rok. Z kolei wigilijny stół wiąże się z rytuałem gotowania i dotrzymania wszelkich tradycji, które są przekazane z pokolenia na pokolenie. 

Od kilku lat badania pokazują, że Polacy nie wyobrażają sobie Świąt Bożego Narodzenia bez karpia (oraz innych ryb), barszczu i pierogów. Wprawdzie obserwuje się, że tradycje bardzo szybko się zmieniają, to niektóre pozostają niezmienne: jak dzielenie się opłatkiem czy obdarowywanie się prezentami. W ostatnim czasie Polacy coraz częściej sięgają po nowe smaki, aby urozmaicić swój stół. Nowością są potrawy z mięsa, owoców morza, ale co powiecie na dania z dodatkiem mleka? W ramach kampanii „Mamy kota na punkcie mleka”, sfinansowanej z Funduszu Promocji Mleka, przygotowaliśmy przepisy na dania mleczne, które będą świetnym dopełnieniem wigilijnego stołu. 

Kutia, czyli deser bożonarodzeniowy

Kutia to tradycyjne danie, które jest jednym z najpopularniejszych słodkich potraw świątecznych. Tradycyjny deser kuchni ukraińskiej, białoruskiej, rosyjskiej, litewskiej wchodził w skład wieczerzy wigilijnej. Pszenica, jako główny składnik kuti, jest symbolem odradzającego się życia, a miód - świadectwa zwycięstwa nad złem. Z kolei orzechy włoskie oznaczają szczęście. Kutię przygotujemy gotując pszenicę z makiem, miodem i orzechami na bazie mleka. Gotowe danie możemy również polać ciepłym mlekiem, dzięki temu przysmak bożonarodzeniowy z pewnością uzyska unikalny smak i aromat. Porada dla gospodyń: najlepiej przygotować kutię dzień przed podaniem, dzięki temu danie będzie nasycone smakami i kolorem.

Wigilijna zupa migdałowa

Dziś jest to zupa gotowana na bazie mleka z dodatkiem prażonych migdałów, ryżu, cynamonu i masła migdałowego. Danie wigilijne zastąpiło dawną zupę siemieniotkę, której podstawą były nasiona konopii i kasza jęczmienna. Zupa migdałowa była tradycją tylko ludzi zamożnych, a najstarsze przepisy sięgają aż 1861 roku. Staropolskie zwyczaje przeniosły się do naszych czasów, danie smakuje najlepiej jeśli przygotujemy je na tłustym mleku. Co ciekawe dobrze smakuje na ciepło i na zimno.

Śledzie smażone w cieście

Ryba jest symbolem chrześcijaństwa, więc często zajmuje centralne miejsce na wigilijnym stole. Smażone śledzie w cieście to oryginalna potrawa, która smakuje nietypowo. Przepis na masę przygotowujemy miksując jajko, mąkę, mleko z wodą gazowaną i szczyptą cukru. Naleśnikowe ciasto doskonale komponuje się ze słonym śledziem, sprawi, że danie na pewno zrobi wrażenie na gościach. Tak przygotowana ryba jest idealną przekąską na Wigilię! A kto nie jest miłośnikiem ryby, wystarczy zastąpić ją mięsem.

Kolacja wigilijna jest wyjątkowym dniem w ciągu całego roku. To dzień, w którym wspólnie się modlimy, dzielimy opłatkiem i składamy życzenia. Spróbowanie wszystkich 12 potraw podczas wieczerzy zapowiada szczęście na cały rok. Na stole nie powinno zabraknąć dań z mlekiem, które według słownika symboli literackich symbolizuje dobrobyt, miłość i boski pokarm.

Więcej informacji o mleku i produktach mlecznych dostępnych jest na stronie kampanii „Mamy kota na punkcie mleka”, sfinansowanej z Funduszu Promocji Mleka.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Services Sp. z o.o
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.