Komunikaty PR

3 pomysły na wiosenne kanapki

2024-05-16  |  14:20
Biuro prasowe

Smakowite, lekkie, po prostu pyszne. Takie są właśnie wiosenne kanapki. Kto nie miałby na nie chrapki? Dlatego uzupełnijmy nasze zapasy o składniki, które pachną wiosną i korzystajmy z kanapkowych przepisów, bo sprawdzą się wielokrotnie na wycieczkach, wyprawach w góry i piknikach. Zobaczcie nasze ulubione połączenia!

Na półkach sklepowych i straganach na targowiskach można wreszcie spotkać nowalijki – rzodkiewki, botwinkę, szpinak, szczypiorek czy pomidory. Będą doskonałym „wsadem” do pożywnych kanapek, odczarowując stereotyp nudnej i przewidywalnej przekąski. Oto 3 najlepsze propozycje.

Kanapka z kurczakiem „na bogato”

To propozycja dla mięsożerców, ale zdecydowanie daleko jej do kanapki z szynką i serem. To wręcz Ferrari wśród kanapek – połączenie grillowanej piersi z kurczaka z pesto bazyliowym, pomidorkami koktajlowymi, rzodkiewką i rukolą. Jak ją przygotować? Na samym początku zgrillujmy pierś z kurczaka, którą doprawimy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Mięso pokrójmy na mniejsze kawałki. Czas na pieczywo – tutaj dobrze sprawdzi się chleb pszenny lub żytni albo bagietka. Po przecięciu pieczywa na pół posmarujmy jedną część pesto bazyliowym – możemy zrobić je samodzielnie lub skorzystać z produktu gotowego. Następnie układamy liście rukoli, plasterki rzodkiewki i pomidory cherry przecięte na pół. Na koniec przyprawy i gotowe!

Kanapka caprese prosto z Italii

Każdy, kto lubi włoską sałatkę caprese, będzie zadowolony z takiej opcji na wynos. Kanapka caprese, czyli ciabatta połączona z serem mozzarella, plastrami pomidora, listkami świeżej bazylii oraz octem balsamicznym to idealna opcja na smaczny i sycący posiłek w wersji bezmięsnej. Jak ją przygotować? Do tej kanapki idealnie sprawdza się bułka typu ciabatta, na której po przekrojeniu ułożymy plastry mozzarelli, następnie plasterki pomidora, a na to listki bazylii. Całość skropmy obficie octem balsamicznym i zamknijmy 2 połówką pieczywa. Kanapkę możemy zjeść w takiej wersji albo wrzucić do opiekacza, aby przekąska ładnie się zarumieniła, ser roztopił, a zawartość zwarła. Wersję na ciepło będzie także łatwiej zabrać na wynos.

- Wyprawa w góry, na przejażdżkę rowerową czy majówkę pod chmurką nie może odbyć się bez smacznej kanapki. To ten typ przekąski, który szybko się robi i nie sprawia problemów z transportem. Aby nasze kanapki zachowały swój kształt i estetyczną formę, bo przecież jemy oczami, warto dobrze je spakować. Świetnym rozwiązaniem będą podłużne, papierowe torebki śniadaniowe. Zmieścimy tam zarówno kanapkę z chleba, kwadratowy tost czy różne bułki. Co w przypadku kanapek mniej wymiarowych? Na przykład długich bagietek? Tutaj papier śniadaniowy zda egzamin – większy arkusz daje możliwość dobrego zapakowania przekąski – mówi Marta Krokowicz związana z marką Paclan i dodaje: mam jeszcze protip dla wszystkich podróżników. Jeśli nasze przekąski są naprawdę wypełnione po brzegi, a przed nimi kilka godzin spędzone w plecaku, można je wcześniej owinąć w folię aluminiową. Dzięki temu nic nie będzie się wysypywało, a na szczycie będzie doskonale smakowało!

Kanapka z wędzonym łososiem

Mamy także coś dla fanów ryb – aromatyczny bajgiel z serkiem śmietankowym, plastrami wędzonego łososia, plasterkami świeżego ogórka, pokrojonym koperkiem i kaparami. Jeśli nie mamy akurat takiego pieczywa, możemy użyć innych bułek. Wykonanie kanapki jest szybkie – wystarczy, że na warstwę serka położymy plastry ryby, przykryjemy je ogórkiem, następnie dodamy posiekany koperek i owoce kaparów, które podkręcą smak całej kanapki. Spróbujcie!

Która propozycja najbardziej przypadła Wam do gustu? Najlepiej przetestować wszystkie i wybrać swojego ulubieńca albo bawić się smakami oraz komponować nowe smaki. W końcu bogactwo nowalijek sprawia, że pomysły tak szybko się nie wyczerpią.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Bartłomiej Nowosielski: Kluczowe w leczeniu otyłości jest odpowiednie nastawienie psychiczne. Otoczenie nie zawsze jest wyrozumiałe i empatyczne

Aktor przyznaje, że osoby otyłe z powodu swojego wyglądu często przez otoczenie są odrzucane, marginalizowane i hejtowane. Brak akceptacji i zrozumienia wynika między innymi z tego, że nie brakuje tych, którzy myślą stereotypami i ich zdaniem dodatkowe kilogramy są wynikiem złego odżywiania i lenistwa. Bartłomiej Nowosielski tłumaczy, że otyłość jest chorobą przewlekłą, która wymaga leczenia. By terapia była skuteczna, potrzeba silnej woli i wielu wyrzeczeń. Dla niego w chwilach zwątpienia niezwykle ważne jest również wsparcie ze strony bliskich.

Problemy społeczne

Hejt w sieci dotyka coraz więcej dzieci w wieku szkolnym. Rzadko mówią o tym dorosłym

Coraz większa grupa dzieci zaczyna korzystać z internetu już w wieku siedmiu–ośmiu​ lat – wynika z raportu NASK „Nastolatki 3.0”. Wtedy też stykają się po raz pierwszy z hejtem, którego jest coraz więcej w mediach społecznościowych. Według raportu NASK ponad 2/3 młodych internautów uważa, że mowa nienawiści jest największym problemem w sieci. Co więcej, dzieci rzadko mówią o takich incydentach dorosłym, dlatego tym istotniejsze są narzędzia technologiczne służące ochronie najmłodszych.

Prawo

Kobietobójstwo jest typem przestępstwa niedookreślonym przez polskie prawo. Świadomość na ten temat jest wciąż zbyt mała

Brakuje usystematyzowanych danych na temat skali problemu, jakim jest kobietobójstwo – wskazuje organizacja Femicide in Poland. U źródeł problemu leży brak uspójnienia baz danych prowadzonych przez poszczególne organy państwowe. Organizacja pracuje nad narzędziami, które pozwolą je zgromadzić w jednym miejscu i udostępnić w formie interaktywnej mapy. Jej przedstawicielka wskazuje również na inne fundamentalne obszary do poprawy. To w szczególności egzekwowanie istniejącego prawa i intensyfikacja działań na rzecz edukacji.