Komunikaty PR

3 pomysły na wiosenne kanapki

2024-05-16  |  14:20
Biuro prasowe

Smakowite, lekkie, po prostu pyszne. Takie są właśnie wiosenne kanapki. Kto nie miałby na nie chrapki? Dlatego uzupełnijmy nasze zapasy o składniki, które pachną wiosną i korzystajmy z kanapkowych przepisów, bo sprawdzą się wielokrotnie na wycieczkach, wyprawach w góry i piknikach. Zobaczcie nasze ulubione połączenia!

Na półkach sklepowych i straganach na targowiskach można wreszcie spotkać nowalijki – rzodkiewki, botwinkę, szpinak, szczypiorek czy pomidory. Będą doskonałym „wsadem” do pożywnych kanapek, odczarowując stereotyp nudnej i przewidywalnej przekąski. Oto 3 najlepsze propozycje.

Kanapka z kurczakiem „na bogato”

To propozycja dla mięsożerców, ale zdecydowanie daleko jej do kanapki z szynką i serem. To wręcz Ferrari wśród kanapek – połączenie grillowanej piersi z kurczaka z pesto bazyliowym, pomidorkami koktajlowymi, rzodkiewką i rukolą. Jak ją przygotować? Na samym początku zgrillujmy pierś z kurczaka, którą doprawimy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Mięso pokrójmy na mniejsze kawałki. Czas na pieczywo – tutaj dobrze sprawdzi się chleb pszenny lub żytni albo bagietka. Po przecięciu pieczywa na pół posmarujmy jedną część pesto bazyliowym – możemy zrobić je samodzielnie lub skorzystać z produktu gotowego. Następnie układamy liście rukoli, plasterki rzodkiewki i pomidory cherry przecięte na pół. Na koniec przyprawy i gotowe!

Kanapka caprese prosto z Italii

Każdy, kto lubi włoską sałatkę caprese, będzie zadowolony z takiej opcji na wynos. Kanapka caprese, czyli ciabatta połączona z serem mozzarella, plastrami pomidora, listkami świeżej bazylii oraz octem balsamicznym to idealna opcja na smaczny i sycący posiłek w wersji bezmięsnej. Jak ją przygotować? Do tej kanapki idealnie sprawdza się bułka typu ciabatta, na której po przekrojeniu ułożymy plastry mozzarelli, następnie plasterki pomidora, a na to listki bazylii. Całość skropmy obficie octem balsamicznym i zamknijmy 2 połówką pieczywa. Kanapkę możemy zjeść w takiej wersji albo wrzucić do opiekacza, aby przekąska ładnie się zarumieniła, ser roztopił, a zawartość zwarła. Wersję na ciepło będzie także łatwiej zabrać na wynos.

- Wyprawa w góry, na przejażdżkę rowerową czy majówkę pod chmurką nie może odbyć się bez smacznej kanapki. To ten typ przekąski, który szybko się robi i nie sprawia problemów z transportem. Aby nasze kanapki zachowały swój kształt i estetyczną formę, bo przecież jemy oczami, warto dobrze je spakować. Świetnym rozwiązaniem będą podłużne, papierowe torebki śniadaniowe. Zmieścimy tam zarówno kanapkę z chleba, kwadratowy tost czy różne bułki. Co w przypadku kanapek mniej wymiarowych? Na przykład długich bagietek? Tutaj papier śniadaniowy zda egzamin – większy arkusz daje możliwość dobrego zapakowania przekąski – mówi Marta Krokowicz związana z marką Paclan i dodaje: mam jeszcze protip dla wszystkich podróżników. Jeśli nasze przekąski są naprawdę wypełnione po brzegi, a przed nimi kilka godzin spędzone w plecaku, można je wcześniej owinąć w folię aluminiową. Dzięki temu nic nie będzie się wysypywało, a na szczycie będzie doskonale smakowało!

Kanapka z wędzonym łososiem

Mamy także coś dla fanów ryb – aromatyczny bajgiel z serkiem śmietankowym, plastrami wędzonego łososia, plasterkami świeżego ogórka, pokrojonym koperkiem i kaparami. Jeśli nie mamy akurat takiego pieczywa, możemy użyć innych bułek. Wykonanie kanapki jest szybkie – wystarczy, że na warstwę serka położymy plastry ryby, przykryjemy je ogórkiem, następnie dodamy posiekany koperek i owoce kaparów, które podkręcą smak całej kanapki. Spróbujcie!

Która propozycja najbardziej przypadła Wam do gustu? Najlepiej przetestować wszystkie i wybrać swojego ulubieńca albo bawić się smakami oraz komponować nowe smaki. W końcu bogactwo nowalijek sprawia, że pomysły tak szybko się nie wyczerpią.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Motoryzacja

Edukacja

Poznanie osobowości kota kluczem do prawidłowej opieki nad nim. Wsparciem może być spotkanie z behawiorystą

Z ogólnopolskiego badania „Zachowanie, osobowość i codzienność kotów” przeprowadzonego przez WHISKAS wynika, że aż 85 proc. opiekunów traktuje koty jako pełnoprawnych członków rodziny, 65 proc. uważa je za swoich najlepszych przyjaciół, a 61 proc. – za powierników codziennych myśli i emocji. Koty potrzebują jednak odpowiedzialnej opieki. Podobnie jak ludzie, mają różne typy osobowości i potrzeby behawioralne, których zaspokajanie jest kluczem do osiągnięcia kociego dobrostanu. W przypadku zauważenia niepokojących objawów u swojego pupila pomocna może być rozmowa z behawiorystą.

Media

Hubert Urbański: Teraz uczestnicy „Milionerów” przejdą wieloetapowe castingi. Chcemy mieć osoby z największą wiedzą

Gospodarz teleturnieju zdradza, że teraz format nagrywany jest w bardziej nowoczesnym studio. Zmieniły się także zasady castingu. Zanim bowiem dany uczestnik zostanie zaproszony do studia i stanie do walki o nagrodę główną, musi przejść wnikliwą weryfikację online. Hubert Urbański uważa, że pozwala to na dokładniejszą ocenę potencjału każdego kandydata i w ten sposób udaje się wybrać najlepszych z najlepszych, więc poziom będzie niezwykle wysoki.