Komunikaty PR

3 topowe trendy kulinarne – sprawdź, czy jesteś na bieżąco

2024-08-13  |  01:00
Biuro prasowe

Nie ma nic trwałego, oprócz zmiany. Choć tradycyjne przepisy kulinarne królują w niejednej kuchni, bardzo chętnie inspirujemy się także nowinkami kreowanymi przez szefów kuchni z całego świata. Czy nasze kubki smakowe łatwo ulegają nowym modom? W jakim kierunku podąża nowoczesna sztuka kulinarna? Sprawdź, co nowego możesz wyczarować w swojej kuchni z dobrze znanych składników!

 

Szacunek dla lokalnych produktów

Nasza lokalna żywność stanowi część bogatego dziedzictwa narodowego, a receptury na bazie których jest produkowana, przekazywane są od wielu lat z pokolenia na pokolenie. Coraz większa liczba konsumentów zwraca uwagę na żywność produkowaną w oparciu o ekologiczne rolnictwo oraz troskę o dobrostan hodowanych zwierząt. Co ciekawe, warzywa i owoce z lokalnych gospodarstw ekologicznych zawierają większą ilość cukrów, dzięki czemu wyróżniają się lepszym smakiem i zapachem.

 

Polska Wschodnia to kraina mlekiem płynąca. Fenomenu podlaskich spółdzielni mleczarskich należy upatrywać przede wszystkim w trosce o prawdziwie partnerskie relacje z lokalnymi rolnikami. Tradycyjne podlaskie produkty mleczne wytwarzane są z niewielu składników, a krótka lista oznacza naturalną i autentycznie zdrową żywność.

 

Produkcja naszych serów skoncentrowana jest w Dolinie Biebrzy. To właśnie z tej niepowtarzalnej przyrody czerpiemy inspirację do tworzenia wyjątkowych produktów. Nasze unikalne receptury łączymy z nowoczesną technologią i w pełni zrównoważonym procesem produkcyjnym. Dzięki temu możemy śmiało konkurować nie tylko na rynku europejskim – zauważa Ewa Polińska z MSM Mońki.

 

Obserwatorzy trendów kulinarnych zauważyli, że coraz chętniej doceniamy stare, domowe receptury, które odkrywane na nowo dają nam wyjątkowy spokój i poczucie wygody. Jedzenie z gatunku „comfort food” jest niczym innym jak kuchnią naszych babć w nieco odświeżonej, lżejszej formie, dostosowanej do współczesnych warunków. To smaki, które znamy np. z dziecięcych wakacji, do których chętnie wracamy w dorosłym życiu.

 

Priorytet kulinarny: troska o własne zdrowie

Wzmacnianie organizmu i jego odporności na zanieczyszczenia z zewnątrz za pomocą jedzenia to jeden z najistotniejszych trendów kulinarnych ostatnich miesięcy. Polacy w końcu docenili potencjał, jaki niesie za sobą fermentowana żywność bogata w próżnego rodzaju probiotyki. Odkryli, że zdrowe ciało to przede wszystkim zdrowe jelita i nie wszystkie bakterie są złe.

 

Bakterie mlekowe, zawarte m.in. w najwyższej jakości serach żółtych nie tylko wspierają naszą odporność, ale także wpływają na pracę naszego mózgu, poprawiają nasz nastrój i produktywność, redukują stres oraz pozytywnie wpływają na nasz wygląd, sen i aktywność fizyczną.

 

Dojrzewający ser żółty jest bogatym źródłem bakterii probiotycznych oraz prawdziwą kopalnią mikroelementów i soli mineralnych: wapnia, cynku, fosforu, potasu i magnezu – wylicza Ewa Polińska, MSM Mońki.

 

Składniki zawarte w serach żółtych typu holenderskiego lub szwajcarskiego zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i hormonalnego, a także dostarczają przeciwciał, które pomagają skuteczniej walczyć z rożnego rodzaju z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi.

 

Innowacyjne zamienniki mięsa

Troska o środowisko naturalne i racjonalne gospodarowanie zasobami to nie chwilowa moda, ale długofalowy trend, który wydaje się na zawsze zmienić nasz sposób myślenia, także w kuchni. W menu wielu polskich restauracji coraz częściej pojawiają się potrawy wegetariańskie i wegańskie, po które z przyjemnością sięgają nawet wielbiciele soczystych steków. Grzyby, tofu, wędzone sery, warzywa sezonowe, a nawet egzotyczne jackfruity, czyli owoce drzewa bochenkowego – na polskich stołach pojawia się coraz więcej zamienników mięsa, które odpowiednio doprawione do złudzenia przypominają nam dobrze znane smaki.

 

Dieta wegetariańska znacząco wpływa na zmniejszenie zapadalności na choroby cywilizacyjne i nowotwory, choroby układu sercowo-naczyniowego oraz cukrzycę typu 2. Dobrze zbilansowana dieta roślinna przyczynia się także do poprawy parametrów gospodarki lipidowej i hormonalnej oraz obniżenia ciśnienia tętniczego. Jednak decydując się na dietę wegetariańską zawsze należy pamiętać o ryzyku związanym z niedoborami poszczególnych składników odżywczych, głównie białka, wapnia, żelaza, cynku, jodu oraz witamin: D i B12.  Dobrej jakości dojrzewające sery żółte o maksymalnie prostym i naturalnym składzie są cennym źródłem białka, witamin i mikroelementów i stanowią doskonałe uzupełnienie wszelkich dań roślinnych, przygotowywanych zarówno na ciepło, jak i na zimno.

 

Okazuje się, że osobom, które świadomie eliminują ze swojej diety produkty mięsne brakuje konkretnych smaków, konsystencji, a także wartości kalorycznej, które serwowano im od lat w rodzinnych domach. Szukamy idealnych zamienników klasycznego mielonego mięsa, chrupiącego schabowego, wędzonych wędlin oraz soczystych burgerów. Przepis na doskonałe burgery buraczane z Aldamerem zamieszczamy poniżej.

 

Soczyste burgery buraczane z Aldamerem

 

Składniki:

- 150 g buraków,

- 3 łyżki kaszki kuskus (zaparzonej),

- 1 jajko,

- 1 łyżka mąki kukurydzianej,

- 2 ząbki czosnku,

- sól, pieprz czarny i majeranek do smaku,

- olej rzepakowy do smażenia,

- 8 plasterków sera Aldamer MSM Mońki,

- 4 bułki do burgerów,

- 2 garście mixu sałat (roszponka, rukola itp.).

 

Wykonanie:

Buraki obrać i zetrzeć na tarce na grubym oczku. Dodać kuskus, jajko, mąkę kukurydzianą i rozdrobniony czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dokładnie wymieszać. Uformować okrągłe kotlety i usmażyć na średnio rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor.

 

Bułki do burgerów przekroić na pół i zagrzać w piekarniku lub opiekaczu. Na połówki bułek położyć po plastrze sera, następnie gorącego buraczanego kotleta, ponownie ser i mix sałat. Przykryć drugą połówką bułki. Serwować z dowolnym sosem – pomidorowym, majonezowym, tatarskim lub chrzanowym.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd! Biuro prasowe
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,
Żywienie Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
2024-12-23 | 12:00

Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]

Aż 83% Polaków wyrzuca jedzenie świąteczne między 23 a 30 grudnia. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. Choć najczęściej wyrzucaną kategorią

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dom i ogród

Radosław Majdan: Jestem zniesmaczony tym, ile czasu poświęciliśmy na załatwianie pozwoleń na budowę domu. Teraz zastanawiamy się, czy nie wybrać planu B

Były piłkarz przyznaje, że w przypadku jego małżeństwa droga do budowy wymarzonego domu w Konstancinie-Jeziornie okazała się niezwykle długa, kręta i bardziej skomplikowana, niż się spodziewali. Uzyskiwanie niezbędnych pozwoleń trwało ponad dwa lata i nie zakończyłoby się sukcesem, gdyby nie pomoc specjalisty, który miał w tym doświadczenie. W obliczu tych problemów i kolejnych wyzwań przyszło jednak zwątpienie i myśl o rezygnacji z kontynuowania tego projektu. Radosław Majdan podkreśla jednak, że niezależnie od tego, jaką decyzję podejmą, za jakiś czas będą mieli własny, piękny dom.

Problemy społeczne

Miasta będą się starzały wolniej niż reszta kraju. Jednak w niektórych do 2050 roku seniorzy będą stanowić 37 proc. populacji

Udział osób starszych w populacji Polski będzie się stopniowo zwiększał i w 2050 roku wyniesie 34 proc. Dla porównania w 12 największych miastach będzie to 31 proc. – wynika z raportu Centrum Analiz i Badań Unii Metropolii Polskich. To oznacza, że metropolie – chociaż nie wszystkie – będą się starzeć nieco wolniej niż reszta kraju. Z tym procesem wiąże się szereg wyzwań dla samorządów i zadań związanych m.in. z przygotowaniem usług dla zróżnicowanej grupy seniorów i dostosowania przestrzeni miejskiej.

Farmacja

Nowoczesne formy podania leków pozwalają uniknąć hospitalizacji. To duże ułatwienie dla pacjentów z chorobami przewlekłymi

Opracowywanie nowoczesnych form podania leków to odpowiedź na stale rosnącą liczbę pacjentów z chorobami przewlekłymi, m.in. onkologicznymi, hematologicznymi i psychiatrycznymi. Jeden zastrzyk zamiast codziennego łykania tabletek, wlewów czy klasycznych chemioterapii ułatwia życie pacjentom, pozwalając im uniknąć hospitalizacji, stresu i ryzyka z tym związanego oraz szybciej wrócić do codziennych zajęć. To także korzyść dla personelu medycznego i systemu ochrony zdrowia. Inicjatorzy kampanii „Podanie ma znaczenie” podkreślają, że pacjent powinien mieć wpływ na wybór formy przyjmowanego leku.