5 inspirujących przepisów z tuńczykiem Rio Mare
Smażona dynia z Insalatissime z tuńczykiem i soczewicą
Składniki na 4 porcje:
- 4 x Rio Mare Insalatissime z tuńczykiem i soczewicą
- 800 g świeżej dyni pokrojonej na kawałki
- kilka gałązek rozmarynu
- 60 g oliwy extra vergine
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Jeśli kawałki dyni są zbyt duże, pokrój je na mniejsze części. Podsmaż na nieprzywierającej patelni z oliwą z oliwek, szczyptą soli i kilkoma gałązkami rozmarynu, aż będą miękkie i złociste.
- Ugotowaną dynię ułóż na 4 talerzach. Dobrze wymieszaj Insalatissime, a następnie rozłóż łyżką na każdym talerzu obok dyni.
- Podawaj na ciepło.
Makaronowa zapiekanka z serem i tuńczykiem
Składniki na 4 porcje:
- 150 g tuńczyka Rio Mare MSC w oliwie z oliwek
- 400 g makaronu
- 200 g sera np. cheddar
- 50 g parmezanu
- 50 g masła
- 40 g mąki
- 300 ml mleka
- 150 ml śmietany
- natka pietruszki
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente. Masło rozpuść w garnku i dodaj mąkę. Przez chwilę podgrzewaj.
- Do garnka z roztopionym masłem i mąką wolno wlewaj mleko, cały czas mieszając sos aby nie powstały grudki.
- Po zagotowaniu wymieszaj sos ze śmietaną, startym serem, makaronem i tuńczykiem. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Makaron przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp parmezanem.
- Zapiekaj go około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Udekoruj zapiekankę posiekaną natką pietruszki.
Wrap z tuńczykiem
Składniki na 4 porcje:
- 4 tortille
- 4 x 80 g tuńczyka Rio Mare MSC w oliwie z oliwek
- 2 dojrzałe pomidory
- 1 dojrzałe awokado
- 4 łyżki majonezu
- 2 marchewki
- 50 g mieszanych sałat
- ½ cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Obierz i zetrzyj marchewki, pomidory pokrój w kostkę. Obierz awokado, usuń pestkę i pokrój.
- Podgrzej patelnię nieprzywierającą na małym płomieniu, dodawaj pojedynczo tortille i smaż na sucho przez ok. 30 sekund po obu stronach. Zdejmij z patelni.
- Rozsmaruj łyżkę majonezu na każdej tortilli, ułóż plasterki awokado i odsączonego tuńczyka, udekoruj pokrojonymi w kostkę pomidorami, startą marchewką i sałatką.
- Dopraw kilkoma kroplami soku z cytryny, szczyptą soli i posyp pieprzem. Zwiń ciasno tortille, upewniając się, że nadzienie się nie wydostanie. Podgrzej szybko na patelni, przetnij na pół, na ukos i podawaj.
Makaron z tuńczykiem, mozzarellą i pomidorami
Składniki na 4 porcje:
- 1 opakowanie tuńczyka Rio Mare MSC w oliwie z oliwek (160 g)
- 350 g krótkiego makaronu
- 200 g mozzarelli
- 30 g tartego parmezanu
- 100 ml śmietanki
- 100 g krojonych pomidorów bez skórki
- 1 ząbek czosnku
- szczypta oregano kilka listków bazylii
- 20 g oliwy z oliwek extra vergine
- sól
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
- Mozzarellę pokrój w drobną kostkę, posiekaj bazylię, zgnieć czosnek. Na patelni o nieprzywierającej powierzchni podsmaż na oliwie czosnek, dodaj pomidory, dopraw solą, gotuj przez kilka minut. Dodaj makaron ugotowany al dente i kilka łyżek wody po gotowaniu makaronu.
- Dodaj mozzarellę, śmietankę, odsączonego tuńczyka, parmezan, szczyptę oregano i bazylię. Mieszaj wszystko przez minutę, ciągle podgrzewając, aż makaron stanie się śliski od sosu. Podawaj od razu.
- Możesz też połączyć wszystkie składniki, przełożyć do naczynia do zapiekania i podpiec przez kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C.
Chrupiące tosty z tuńczykiem i serem
Składniki na 4 kanapki:
- 3 x 80 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
- 8 kromek chleba tostowego
- 160 g sera cheddar lub emmentaler
- 1 łodyga selera
- gałązka pietruszki
- 1 twardy pomidor
- 1/4 czerwonej cebuli
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 30 g masła
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Drobno posiekaj seler, cebulę i pietruszkę. Włóż do miski. Dodaj odsączonego tuńczyka, majonez i musztardę - dokładnie wymieszaj widelcem. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.
- Ser zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Pomidora pokrój w cienkie plasterki, posmaruj jedną stronę kromek chleba masłem i połóż je na arkuszu papieru pergaminowego masłem do dołu.
- Rozgrzej dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką i upiecz cztery kromki chleba masłem do dołu. Na wierzchu dodaj odrobinę sera, mieszankę z tuńczyka, plasterki pomidora i więcej sera. Zamknij pozostałymi czterema kromkami chleba, upewniając się, że posmarowana masłem część jest skierowana do góry.
- Delikatnie ułóż kanapki na patelni. Smaż na złoto najpierw z jednej strony, a potem z drugiej. Lekko dociskaj szpatułką, aż ser będzie lepki. Zdejmij z ognia, przekrój na pół i podawaj od razu.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Trwający Festiwal Mozartowski przyciąga tłumy melomanów. To jedno z najważniejszych wydarzeń w stolicy
Artystka zaznacza, że za sprawą Warszawskiej Opery Kameralnej jeszcze przez dwa tygodnie Warszawa będzie rozbrzmiewać Mozartem. Kolejna edycja festiwalu poświęconego temu wybitnemu kompozytorowi zajmuje ważne miejsce w kulturalnym kalendarzu stolicy i przyciąga tłumy melomanów. A przed nimi jeszcze sporo atrakcji. Alicja Węgorzewska szczególnie zaprasza na dwie premiery, jedną skierowaną do młodych odbiorców, drugą – dedykowaną koneserom. Niezwykle ciekawie zapowiada się także nowy sezon artystyczny w WOK-u. Twórcy już pracują nad kolejnymi spektaklami i nagrywają nowe płyty.
Muzyka
Mietek Szcześniak: Gdybym chciał zbudować karierę, tobym ją budował. Nigdy o tym nie myślałem, zawsze po prostu chciałem muzykować

Wokalista zaznacza, że płyta „Brothers”, którą nagrał z czarnoskórym chórem, to efekt jego amerykańskiej przygody. Nie planuje robić kariery za granicą, ale z entuzjazmem przyjął propozycję współpracy z ludźmi, którzy tak jak on kochają śpiewać i muzykować. Krążek utrzymany jest w klimacie starego rhytm’n’bluesa, gospelu i soulu. Producentem jest H.B. Barnum, który przez trzy dekady był kierownikiem muzycznym Arethy Franklin i produkował albumy Franka Sinatry.
Farmacja
Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.