Komunikaty PR

5 inspirujących przepisów z tuńczykiem Rio Mare

2023-10-05  |  15:55
Biuro prasowe

Smażona dynia z Insalatissime z tuńczykiem i soczewicą

Składniki na 4 porcje:

  • 4 x Rio Mare Insalatissime z tuńczykiem i soczewicą
  • 800 g świeżej dyni pokrojonej na kawałki
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 60 g oliwy extra vergine
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli kawałki dyni są zbyt duże, pokrój je na mniejsze części. Podsmaż na nieprzywierającej patelni z oliwą z oliwek, szczyptą soli i kilkoma gałązkami rozmarynu, aż będą miękkie i złociste.
  2. Ugotowaną dynię ułóż na 4 talerzach. Dobrze wymieszaj Insalatissime, a następnie rozłóż łyżką na każdym talerzu obok dyni.
  3. Podawaj na ciepło.

Makaronowa zapiekanka z serem i tuńczykiem

Składniki na 4 porcje:

  • 150 g tuńczyka Rio Mare MSC w oliwie z oliwek
  • 400 g makaronu
  • 200 g sera np. cheddar
  • 50 g parmezanu
  • 50 g masła
  • 40 g mąki
  • 300 ml mleka
  • 150 ml śmietany
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente. Masło rozpuść w garnku i dodaj mąkę. Przez chwilę podgrzewaj.
  2. Do garnka z roztopionym masłem i mąką wolno wlewaj mleko, cały czas mieszając sos aby nie powstały grudki.
  3. Po zagotowaniu wymieszaj sos ze śmietaną, startym serem, makaronem i tuńczykiem. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Makaron przełóż do naczynia żaroodpornego i posyp parmezanem.
  4. Zapiekaj go około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Udekoruj zapiekankę posiekaną natką pietruszki.

Wrap z tuńczykiem

Składniki na 4 porcje:

  • 4 tortille
  • 4 x 80 g tuńczyka Rio Mare MSC w oliwie z oliwek
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 dojrzałe awokado
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 marchewki
  • 50 g mieszanych sałat
  • ½ cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i zetrzyj marchewki, pomidory pokrój w kostkę. Obierz awokado, usuń pestkę i pokrój.
  2. Podgrzej patelnię nieprzywierającą na małym płomieniu, dodawaj pojedynczo tortille i smaż na sucho przez ok. 30 sekund po obu stronach. Zdejmij z patelni.
  3. Rozsmaruj łyżkę majonezu na każdej tortilli, ułóż plasterki awokado i odsączonego tuńczyka, udekoruj pokrojonymi w kostkę pomidorami, startą marchewką i sałatką.
  4. Dopraw kilkoma kroplami soku z cytryny, szczyptą soli i posyp pieprzem. Zwiń ciasno tortille, upewniając się, że nadzienie się nie wydostanie. Podgrzej szybko na patelni, przetnij na pół, na ukos i podawaj.

Makaron z tuńczykiem, mozzarellą i pomidorami

Składniki na 4 porcje:

  • 1 opakowanie tuńczyka Rio Mare MSC w oliwie z oliwek (160 g)
  • 350 g krótkiego makaronu
  • 200 g mozzarelli
  • 30 g tartego parmezanu
  • 100 ml śmietanki
  • 100 g krojonych pomidorów bez skórki
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta oregano kilka listków bazylii
  • 20 g oliwy z oliwek extra vergine
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
  2. Mozzarellę pokrój w drobną kostkę, posiekaj bazylię, zgnieć czosnek. Na patelni o nieprzywierającej powierzchni podsmaż na oliwie czosnek, dodaj pomidory, dopraw solą, gotuj przez kilka minut. Dodaj makaron ugotowany al dente i kilka łyżek wody po gotowaniu makaronu.
  3. Dodaj mozzarellę, śmietankę, odsączonego tuńczyka, parmezan, szczyptę oregano i bazylię. Mieszaj wszystko przez minutę, ciągle podgrzewając, aż makaron stanie się śliski od sosu. Podawaj od razu.
  4. Możesz też połączyć wszystkie składniki, przełożyć do naczynia do zapiekania i podpiec przez kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 220°C.

Chrupiące tosty z tuńczykiem i serem

Składniki na 4 kanapki:

  • 3 x 80 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
  • 8 kromek chleba tostowego
  • 160 g sera cheddar lub emmentaler
  • 1 łodyga selera
  • gałązka pietruszki
  • 1 twardy pomidor
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 30 g masła
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Drobno posiekaj seler, cebulę i pietruszkę. Włóż do miski. Dodaj odsączonego tuńczyka, majonez i musztardę - dokładnie wymieszaj widelcem. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.
  2. Ser zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Pomidora pokrój w cienkie plasterki, posmaruj jedną stronę kromek chleba masłem i połóż je na arkuszu papieru pergaminowego masłem do dołu.
  3. Rozgrzej dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką i upiecz cztery kromki chleba masłem do dołu. Na wierzchu dodaj odrobinę sera, mieszankę z tuńczyka, plasterki pomidora i więcej sera. Zamknij pozostałymi czterema kromkami chleba, upewniając się, że posmarowana masłem część jest skierowana do góry.
  4. Delikatnie ułóż kanapki na patelni. Smaż na złoto najpierw z jednej strony, a potem z drugiej. Lekko dociskaj szpatułką, aż ser będzie lepki. Zdejmij z ognia, przekrój na pół i podawaj od razu.
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Autentyczne smaki Italii w Atrium Biała – zapraszamy na wyjątkowy Jarmark Włoski Biuro prasowe
2024-11-05 | 12:00

Autentyczne smaki Italii w Atrium Biała – zapraszamy na wyjątkowy Jarmark Włoski

Poczuj smak prawdziwych włoskich specjałów w Atrium Biała! Od 12 aż do 23 listopada zapraszamy na Jarmark Włoski, który przeniesie was prosto do słonecznej Italii. W sercu
Żywienie Egzotycznie orzeźwiająca nowość!
2024-11-04 | 11:30

Egzotycznie orzeźwiająca nowość!

Herbata zielona, choć znana od wieków, cieszy się nadal w pełni zasłużoną popularnością. Każdego dnia sięgają po nią osoby, które chcą dbać o swoje dobre samopoczucie i
Żywienie Smak i zapach owoców granatu ze słonecznej Grecji w każdej szklance!
2024-11-04 | 10:35

Smak i zapach owoców granatu ze słonecznej Grecji w każdej szklance!

Syropy cieszą się dużą popularnością przez cały rok. Latem służą jako prosty i wygodny sposób na upragnione orzeźwienie. Jesienią i zimą szczególnie chętnie sięgamy po

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Gwiazdy

Piotr Zelt: Od dawna weryfikuję swoje nawyki. Gonię też wszystkich z mojego otoczenia, żeby oszczędzali wodę i porządnie segregowali śmieci

Aktor zauważa, że w dzisiejszych czasach ekologiczny styl życia powinien być nie tylko modą, ale wręcz koniecznością. Zwraca bowiem uwagę na przyspieszającą degradację naszego środowiska i konieczność weryfikacji własnych przyzwyczajeń. Dobitnie tłumaczy to również swoim bliskim i mobilizuje ich do odpowiedzialnego postępowania. Zdaniem Piotra Zelta kluczowe jest przede wszystkim oszczędzanie wody, bo za jakiś czas może jej zabraknąć w naszych kranach, a także segregowanie śmieci i ograniczenie zakupów nowych ubrań oraz urządzeń elektronicznych.

Handel

Polski rynek odzieży sportowej i outdoorowej notuje stabilne wzrosty. Kupujący szukają technologicznych nowinek

Niemal połowa Polaków kupujących artykuły sportowe ćwiczy kilka razy w tygodniu, a 13 proc. robi to codziennie. Większa aktywność powoduje, że rośnie krajowy rynek artykułów sportowych. W latach 2023–2028 ma to być średnio 6 proc. rocznie – wynika z danych PMR. Polscy konsumenci w coraz większym stopniu zwracają uwagę na technologiczne aspekty i rozwiązania w produktach outdoorowych. Producenci tacy jak Columbia Sportswear inwestują więc coraz więcej w patenty i innowacje. W centrum handlowym Westfield Mokotów w Warszawie został właśnie otwarty drugi w Polsce monobrandowy sklep tej marki.