Komunikaty PR

5 powodów, dla których warto polubić mleko

2022-09-21  |  13:00
Biuro prasowe
Kontakt
PR Manager
Publicon Sp. z o.o.



m.hliwa|publicon.pl| |m.hliwa|publicon.pl
691274042

Za sprawą często występującej nietolerancji laktozy debata na temat tego, czy powinno się pić mleko, czy nie, toczy się ostatnio bardzo żywo. Media raz radzą, żeby ograniczać spożywanie mleka, później zachęcają, żeby pić go jak najwięcej. Naukowcy również podają sprzeczne informacje. Pomimo różnych opinii mleko ma zalety, którym nie da się zaprzeczyć. Dlaczego warto je polubić?

Mleko wielu osobom kojarzy się głównie z napojem dla dzieci lub dodatkiem do kawy. Tymczasem korzyści z jego picia jest tak wiele, że warto wprowadzić je do codziennej diety.

1. Źródło wielu witamin

Mleko zawiera całkiem sporą listę witamin. Największą ich część stanowią witaminy z grupy B, które są jednymi z najważniejszych substancji, jakie nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Ich zalety to m.in. - zmniejszają ryzyko chorób serca i wylewów, wspomagają metabolizm i pomagają regulować gospodarkę hormonalną. Mleko jest również źródłem witamin A, K, D, E i C.

2. Zawiera wapń i witaminę C

Wszyscy wiemy, że mleko jest bogate w wapń. Pierwiastek ten to podstawowym budulcem kości i zębów. Utrzymywanie odpowiedniego poziomu mleka w organizmie zapobiega psuciu się zębów oraz chorobą kości np. osteoporozie. Mleko zawiera również witaminę C, która ułatwia przyswajanie wapnia. 

3. Dostarcza potas

Mleko bogate jest również w potas, który jest ważny dla prawidłowej pracy serca. Niedobór tego pierwiastka może powodować problemy ze snem, przewlekłe zmęczenie czy bóle głowy. Potas zmniejsza również ryzyko wylewów i chorób serca. Ma też pozytywny wpływ na gospodarkę wodną człowieka oraz samopoczucie. 

4. Dobre źródło białka

Białko to bardzo ważny budulec naszego organizmu, a dostarczyć nam je może właśnie m.in. mleko. Białko w nim zawarte jest bardzo wysokiej jakości, przez co lepiej się przyswaja i pozwala tkance mięśniowej szybciej się tworzyć i regenerować.

5. Smaczne i pożywne

Ostatnią w naszym zestawieniu zaletą mleka jest jego smak. Jest ono składnikiem wielu potraw, w szczególności deserów. 

Więcej informacji o mleku i produktach mlecznych dowiesz się dzięki kampanii „Mamy kota na punkcie mleka”, sfinansowanej z Funduszu Promocji Mleka.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.

Podróże

Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.