Komunikaty PR

6 sposobów na letnie przetwory – zachowaj smak wakacji na dłużej

2023-08-10  |  12:00
Biuro prasowe
Do pobrania docx ( 0.07 MB )

Dojrzałe jagody, skąpane w słońcu pomidory i chrupiąca papryka to tylko kilka z wielu pysznych smakołyków kojarzących nam się z wakacjami. Wraz z porami roku i pogodą zmieniają się również sezony na warzywa i owoce. Jak zachować letnie produkty, aby cieszyć się nimi przez cały rok?


Właściwe przetwarzanie letnich warzyw i owoców pozwala nie tylko zaoszczędzić pieniądze i upewnić się, że nie marnujemy żywności, ale także sprawia, że w naszej spiżarni i lodówce przez cały rok będzie znajdowało się pełnowartościowe, domowe jedzenie.

Celem domowego przetwarzania  żywności jest przede wszystkim zapobieganie jej psuciu przed spożyciem. Jedzenie powinno być chronione przed wpływem niepożądanych mikroorganizmów, utlenianiem i szkodliwymi enzymami. Wszystkie te czynniki stanowią wiele potencjalnych zagrożeń dla naszego zdrowia, a czasem nawet życia. Przedłużenie świeżości nie jest jednak jedyną korzyścią. W wielu przypadkach przetwarzanie  żywności może wzbogacić posiłki, wprowadzić nowe smaki i tekstury – wyjaśnia Sylwia Lenartowicz-Wojciechowska, dietetyk, ekspert supermarketu spożywczego online Barbora.pl.

6 sposobów na domowe przetwarzanie żywności

Wakacje to ulubiony moment roku miłośników świeżych owoców i warzyw. Niestety, spora część pysznych, letnich potraw wraz z końcem sierpnia znika z naszego menu. Nie musi tak być! Wystarczy kilka prostych sposobów na przechowywanie letnich owoców i warzyw, aby cieszyć się nimi przez cały rok prosto z własnej kuchni dodaje ekspert Barbora.pl.

1. Mrożenie

Mrożenie nie bez powodu jest jednym z najpopularniejszych sposobów na przechowywanie owoców i warzyw. Większość produktów można z łatwością umieścić w zamrażarce, aby cieszyć się nimi przez wiele miesięcy. Ponadto, prawidłowy proces mrożenia pozwala na zachowanie wartości odżywczych niemal w całości. Warto jednak najpierw blanszować żywność – pozwoli to zachować jak najwięcej smaku, tekstury i wartości odżywczych, a przy okazji zapobiec sklejaniu się produktów i ułatwić ich obróbkę po rozmrożeniu.

2. Suszenie

Suszenie owoców i warzyw oznacza usunięcie z nich wody. Bakterie potrzebują jej, aby przetrwać, dlatego proces ten pomaga zapobiegać psuciu się żywności. Suszarki spożywcze z pewnością ułatwiają to zadanie, ale nie są absolutną koniecznością. Wiele warzyw i owoców można suszyć w piekarniku, a dzięki obróbce stają się lekkie i łatwe do przechowywania, co czyni je wygodną opcją na przekąski lub posiłki w podróży.

3. Pasteryzowanie

To kolejna popularna metoda zachowania świeżości letnich smakołyków. Pasteryzowanie to proces obróbki cieplnej, który niszczy patogenne mikroorganizmy w produktach spożywczych i napojach. Ten sposób obróbki jedzenia polega na podgrzewaniu zakręconych słoików w gorącej wodzie lub piekarniku. Dzięki działaniu wysokiej temperatury warzywa i owoce zachowują wartości odżywcze, jednocześnie nie tracąc smaku. Zaleca się, aby tak zwane weki opróżnić w przeciągu roku od ich przygotowania.

4. Żelowanie

Mając pod ręką świeże owoce, takie jak truskawki, jeżyny, jagody lub maliny, możemy spędzić popołudnie przygotowując zarówno dżemy, jak i pikantne chutney. Do zrobienia pysznych, słodkich konfitur wystarczą nam owoce oraz cukier lub ksylitol, z kolei do chutney poza cukrem potrzebować będziemy także octu i przypraw.

5. Sosy i zupy

Domowe sosy i zupy to jedne z najlepszych sposobów na zachowanie letnich produktów. Docenimy je wraz z nastaniem chłodniejszych dni, kiedy to miska gorącej zupy przyjemnie rozgrzewać będzie zmarznięty organizm. Zupy i sosy możemy zachować na dwa sposoby – poprzez pasteryzowanie lub zamrażanie. Najlepiej sprawdzą się do tego zupy warzywne i buliony. Nie należy konserwować zup kremowych i tych zawierających makaron, ryż, mąkę, śmietanę, mleko lub inne środki zagęszczające.

6. Kiszenie

Myśląc o kiszeniu wielu z nas automatycznie przychodzą na myśl ogórki, a często nie zdajemy sobie sprawy, że proces ten możemy zastosować praktycznie  w stosunku do wszystkich rodzajów świeżych, letnich produktów. Cebulę, czosnek, paprykę, kabaczki, grzyby, marchew, fasolkę szparagową, a nawet arbuzy można z łatwością zamienić w chrupiącą, słoną przekąskę, która ozdobi przyszłe sałatki lub będzie towarzystwem dla dań głównych.. Aby wypróbować tę metodę, potrzebujemy słoik z zakrętką, ocet, wodę, sól i  ulubione warzywo lub owoc. Warto później dodatkowo pasteryzować przygotowane weki, żeby przedłużyć ich przydatność nawet o kilka miesięcy.

Materiał powstał we współpracy marki Barbora Polska z dietetykiem i specjalistą ds. żywienia człowieka – Sylwią Lenartowicz-Wojciechowską.

Więcej inspiracji na smaczne i szybkie dania na www.barbora.pl/przepisy

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Trwający Festiwal Mozartowski przyciąga tłumy melomanów. To jedno z najważniejszych wydarzeń w stolicy

Artystka zaznacza, że za sprawą Warszawskiej Opery Kameralnej jeszcze przez dwa tygodnie Warszawa będzie rozbrzmiewać Mozartem. Kolejna edycja festiwalu poświęconego temu wybitnemu kompozytorowi zajmuje ważne miejsce w kulturalnym kalendarzu stolicy i przyciąga tłumy melomanów. A przed nimi jeszcze sporo atrakcji. Alicja Węgorzewska szczególnie zaprasza na dwie premiery, jedną skierowaną do młodych odbiorców, drugą – dedykowaną koneserom. Niezwykle ciekawie zapowiada się także nowy sezon artystyczny w WOK-u. Twórcy już pracują nad kolejnymi spektaklami i nagrywają nowe płyty.

Muzyka

Mietek Szcześniak: Gdybym chciał zbudować karierę, tobym ją budował. Nigdy o tym nie myślałem, zawsze po prostu chciałem muzykować

Wokalista zaznacza, że płyta „Brothers”, którą nagrał z czarnoskórym chórem, to efekt jego amerykańskiej przygody. Nie planuje robić kariery za granicą, ale z entuzjazmem przyjął propozycję współpracy z ludźmi, którzy tak jak on kochają śpiewać i muzykować. Krążek utrzymany jest w klimacie starego rhytmnbluesa, gospelu i soulu. Producentem jest H.B. Barnum, który przez trzy dekady był kierownikiem muzycznym Arethy Franklin i produkował albumy Franka Sinatry.

Farmacja

Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.