Komunikaty PR

7 azjatyckich przysmaków, w których z pewnością znajdziesz chilli

2022-06-28  |  13:00
Biuro prasowe

Mistrzami pikantnych smaków są oczywiście Azjaci, których kuchnia od lat zyskuje na popularności w różnych zakątkach Europy. Choć kafeteria ostrych przypraw u naszych wschodnich sąsiadów jest szalenie obszerna, to papryczka chilli zajmuje tam szczególną pozycję. Przekonaj się, w których azjatyckich przysmakach króluje bohaterka niedzielnego święta!

TOM NUONG MUOI OT

Pod trudną do wypowiedzenia i zanotowania nazwą kryje się przystawka, której głównym składnikiem są grillowane krewetki black tiger. Chilli jest zaś podstawą marynaty, do której dodaje się także często stosowane w kuchni wietnamskiej czy tajskiej liście cytryny. Pikantne, a jednocześnie soczyste danie serwowane jest z sosem tamaryndowym pozyskiwanym z owoców drzewa tamaryndowca, który dodaje słodko-kwaśnego, lekko cierpkiego posmaku.

NOM SU HAO

To nic innego, jak… świeża i apetyczna sałatka z kalarepy oraz marchewki! Wśród dodatków znajdziemy oczywiście papryczkę chilli, ocet ryżowy, limonkę oraz dwóch ulubionych graczy wśród tajskich smaków – posiekane orzeszki ziemne i kolendrę.

Jest to lekka, warzywna, lecz jednocześnie delikatnie pikantna propozycja dla miłośników wietnamsko-tajskich smaków. Chilli zdecydowanie dodaje pożądanego wyrazu tej potrawie, a doskonałym jej uzupełnieniem są chrupiące orzeszki – dodaje Linh Ziółkowska, Managerka warszawskiej restauracji Wi-Taj, specjalizującej się w kuchni wietnamskiej i tajskiej.

TOM KHA

Coraz bardziej popularna również w Polsce, tajska, ostro-kwaśna zupa serwowana z krewetkami, kurczakiem bądź tofu. Jak podkreśla Linh Ziółkowska:

Wyrazisty smak zawdzięczamy nie tylko pomidorom, grzybom shimeji, galandze, trawie cytrynowej, kolendrze czy liściom kafiru, ale także chilli, bez której tom kha nie byłaby tą samą potrawą.

Ostry smak przypraw balansuje mleko kokosowe będące bazowym elementem zupy. Im więcej mleka, tym łagodniejszy smak potrawy.

CA KHO TO

Rzadko spotykane danie, choć przygotowane na bazie makreli, którą od lat zajadają się Polacy. W tym daniu ryba jest karmelizowana, wolno gotowana w sosie rybnym, boczku, chilli, galandze, imbirze i trawie cytrynowej. Niezwykle aromatyczna, miękka makrela z wyrazistym smakiem podkreślonym przez papryczkę to propozycja dla fanów kuchni azjatyckiej, którzy dotychczas stawiali na makarony czy zupy.

NOM XOAI TOM

To już druga pikantna sałatka rodem z kuchni azjatyckich mistrzów, tym razem z dodatkiem płatków chilli. Serwowana jest z krewetkami oraz przełamującym smak soczystym mango. Na talerzu znajdziemy również warzywa: ogórki, cebulkę, marchewkę oraz zioła: miętę i kolendrę meksykańską. Smaku dopełnia wyborny, kwaskowy sos przygotowany na bazie limonki oraz sosu rybnego.

GA NUONG SA THAI LAN

Na szóstym miejscu znalazły się grillowane udka z kurczaka, marynowane w chilli, trawie cytrynowej z dodatkiem szalotki i liści kafiru. Mięso w tym wydaniu jest wyjątkowo miękkie i soczyste, czym podbija serca fanów kuchni Wschodu. 

W naszej restauracji to danie serwujemy z autorskim sosem naszego szefa kuchni, który przyjechał do Wi-Taj prosto z Hanoi. Jest to znacznie mniej powszechne danie niż ukochany przez mieszkańców Warszawy pad thai. Smak grillowanych udek podkreślony ostrym chilli robi wrażenie nawet na największych fanach potraw azjatyckich – komentuje Linh Ziółkowska.

TOM YUM COCKTAIL

Ta pozycja w azjatyckim menu upewnia nas, że papryczka chilli to nie tylko składnik wytrawnych dań. Jest to także rewelacyjny dodatek do koktajli! W tom yum znajdziemy smak rumu infuzjowanego liśćmi kaffiru, sok z limonki, trawę cytrynową, sodę imbirową, a także syrop na bazie imbiru i chilli.

Habanero, Jalapeño, Apache czy Cayenne?

To tylko kilka przykładów odmian papryczki chilli. Uznaje się, że istnieje ich blisko 100, a każdy gatunek różni się stopniem ostrości, wielkością, kształtem, a także kolorem. Popularność ostrych smaków sprawiła, że w 1912 roku została stworzona skala Scoville’a, której zadaniem jest ocena stopnia ostrości produktów. Wynik zależy od koncentracji kapsaicyny – związku chemicznego odpowiadającego za ostrość papryczki. 

Tym, którym przez gardło nie przechodzą tak ostre przyprawy, entuzjaści ogrodnictwa polecają hodowanie chilli zarówno w gruncie, jak i doniczkach w celach estetycznych. Jej atrakcyjny wygląd i rozpalający czerwony kolor to świetne dopełnienie talerzy czy roślinnych parapetów.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Czasowa głodówka jako sposób na uzdrawianie - komunikat prasowy Biuro prasowe
2024-04-25 | 15:00

Czasowa głodówka jako sposób na uzdrawianie - komunikat prasowy

Czasowa głodówka jako sposób na uzdrawianie Według wielu ekspertów, współczesny model jedzenia zakładający trzy posiłki dziennie i przekąski nie ma podstaw
Żywienie Warto ją poznać! Danusia Malinowa Beauty
2024-04-25 | 12:40

Warto ją poznać! Danusia Malinowa Beauty

Produkcja pierwszej MINIczekolady Danusia rozpoczęła się na początku XX wieku, kiedy to krakowski Mistrz Czekolady - Adam Piasecki - stworzył wyjątkową recepturę, a sam produkt nazwał
Żywienie Przepisy na dobry dzień! 24 kwietnia – Europejski Dzień Śniadania
2024-04-24 | 11:00

Przepisy na dobry dzień! 24 kwietnia – Europejski Dzień Śniadania

24 kwietnia przypada Europejski Dzień Śniadania. Jest to doskonała okazja, by przypomnieć, jak ważną rolę odgrywa ten poranny posiłek w naszym życiu oraz przygotować pyszne, zdrowe i

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.

Konsument

Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie

Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.