90 lat Musztard Kieleckich na polskich stołach

Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Musztarda to sos, który obok ketchupu i majonezu na polskich stołach cieszy się niesłabnącą popularnością. I trudno się dziwić – jej intensywny, a jednocześnie doskonale wyważony smak pozwala na wiele kuchennych eksperymentów. Jednym z najstarszych producentów tego typu produktów w naszym kraju jest firma WSP „Społem”. Co więcej na 2022 rok przypada 90-lecie Musztard Kieleckich na polskim rynku!
Zaczynając od dressingów poprzez rozmaite dipy, aż po aromatyczne marynaty do mięs. Musztarda to prawdziwy must-have w kuchni. Przede wszystkim ciężko wyobrazić sobie bez niej grilla, gdyż jest wręcz niezastąpionym dodatkiem do kiełbasek, karkówki czy innych smakołyków przygotowywanych nad ogniem. A jak daleko w przeszłość sięga historia tego popularnego sosu i kto jest autorem pierwszej receptury?
Historia musztardy - jak to się zaczęło?
Pierwsze wzmianki o musztardzie pochodzą ze starożytnego Rzymu, a za postać, która odegrała szczególną rolę przy jej powstaniu, uznaje się pisarza Pliniusza Starszego. Ucierał on ziarna gorczycy z octem, uzyskując sos zbliżony do znanej nam dzisiaj wersji. Mówiąc o tym popularnym dodatkiem, nie da się nie wspomnieć o francuskim miasteczku Dijon, nierozerwalnie związanym z jego historią. To właśnie tam w XIII wieku po raz pierwszy rozpoczęto produkcję musztardy na masową skalę i do dziś uznaje się je za światowe centrum tego aromatycznego sosu. Do Polski dotarł on później, bo dopiero na początku XIX wieku, jednak od razu zdobył uznanie wielu osób. Obecnie musztardę znajdziemy niemal w każdym domu, a sklepowe półki wręcz uginają się od rozmaitych rodzajów oferowanych przez wiele firm. Do najstarszych jej producentów w Polsce zalicza się WSP „Społem”, kojarzona przede wszystkim z niezwykle popularnym Majonezem Kieleckim. Co ciekawe - Musztarda Kielecka produkowana jest od 1932 roku, czyli od niemal 30 lat dłużej od flagowego wyrobu Spółdzielni. To właśnie ona jako pierwsza podbiła podniebienia Polaków. Jaka jest więc receptura na musztardę idealną?
Prosty skład, na którym można polegać
Skład musztardy nie jest skomplikowany – do jej produkcji wykorzystuje się ziarna gorczycy, ocet, sól, cukier, przyprawy i wodę oraz ewentualnie dodatki, takie jak na przykład chrzan. I właśnie to znajdziemy w Musztardach Kieleckich – bez zbędnych wzmacniaczy smaku czy konserwantów. Receptura sprawdzona przez kilka pokoleń oraz krótka lista składników może być uznana za prawdziwą gwarancję jakości, którą potwierdza również odpowiedni certyfikat – Musztarda Kielecka delikatesowa została wyróżniona bowiem cenionym znakiem jakości Q oraz znakiem Jakość Tradycja.
Jaką musztardę wybrać?
Jak wszyscy wiemy, musztarda musztardzie nierówna. Jej rodzajów jest bardzo wiele – jedni wolą jej bardziej łagodne, aksamitne oblicze, inni chętniej sięgają po ostrzejsze i bardziej wyraziste odmiany. W naszej ofercie WSP „Społem” znajdziemy obecnie sześć wariantów musztardy. Oto krótki przewodnik, który pomoże w podjęciu decyzji:
- Delikatesowa: łagodny smak i aksamitna konsystencja. Najbardziej uniwersalny wariant, który doskonale uzupełni smak wielu potraw. Dostępna w szklanym słoiku lub w wygodnym plastikowym opakowaniu.
- Sarepska: Wyrazisty i zdecydowany bukiet, oryginalna barwa oraz widoczne cząstki czarnej gorczycy. Usatysfakcjonuje każdego wielbiciela intensywnych smaków.
- Chrzanowa: klasyczna musztarda wzbogacona o subtelny, ostrzejszy składnik - chrzan. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, wędlin czy dań na ciepło.
- Ostra: pikantny, wyrazisty smak i intensywny aromat ziół oraz dodatek grubo mielonej czarnej gorczycy zadowoli najbardziej wymagających miłośników kulinarnych doznań. Dobrze komponuje się z rozmaitymi mięsami czy serami pleśniowymi.
- Kremska: delikatna i lekko słodkawa, z wyczuwalnym aromatem ziół. Wyróżniają ją mocno wyczuwalne cząstki gorczycy. Może być wykorzystana np. jako składnik sosów lub do dań z grilla.
- Czeska: uniwersalna musztarda, lekko słodkawa, pikantna i wyrazista, z wyraźnie zauważalnymi cząstkami gorczycy. Dobrze pasuje do kanapek i dań na ciepło.
Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej w szkle: ok. 3 zł brutto / 190g
Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej w plastikowym opakowaniu: ok. 4,26 zł brutto / 500g

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dom i ogród

Sandra Kubicka: Najpierw kupiłam małą domową szklarnię na zioła. A teraz zamówiłam duży model do ogrodu i będę tam mieć pomidory, ogórki i truskawki
Modelka czerpie dużą radość z własnoręcznie wyhodowanych ziół i warzyw. Swoją przygodę z ogrodnictwem zaczęła od małej domowej szklarni kupionej w sklepie internetowym, a już niedługo będzie miała szklarnię z prawdziwego zdarzenia. Sandra Kubicka nie ukrywa, że teraz z dużą niecierpliwością czeka na to, jaki plon wydadzą sadzonki pomidorów. Na razie rosną jak na drożdżach.
Transport
Trwa debata o nowych przepisach dotyczących praw pasażerów. Możliwe zmiany w wysokości odszkodowań za opóźnione loty

W dyskusji o prawach pasażerów linii lotniczych pojawiają się rozbieżności między unijnymi instytucjami. Dotyczą one m.in. odszkodowań za opóźnione lub odwołane loty. Ministrowie transportu UE proponują 300 euro odszkodowania za czterogodzinne opóźnienie lub odwołanie krótkiego lotu, a Parlament Europejski opowiada się za wyższymi odszkodowaniami i to po trzech godzinach opóźnienia. Parlamentarna komisja transportowa proponuje także szereg zmian dotyczących m.in. bagażu podręcznego czy odpowiedzialności pośredników sprzedających bilety.
Dziecko
Marcelina Zawadzka: Uwielbiam zakupy online. Kiedy mały wieczorem zasypia, to ja mam wtedy czas na przeglądanie ofert w sieci

Odkąd modelka została mamą, zmieniła nawyki zakupowe, ponieważ nie ma czasu ani siły, żeby chodzić po galeriach w poszukiwaniu wszystkiego, co jest jej aktualnie potrzebne. A najwięcej rzeczy kupuje teraz właśnie dla swojego syna, który rośnie w oczach i często trzeba mu chociażby wymieniać garderobę. Marcelina Zawadzka zaznacza, że w sieci zazwyczaj robi zakupy wieczorem, kiedy jej syn już zasypia.