Komunikaty PR

American burger z jajem sadzonym

2024-05-21  |  13:45
Biuro prasowe
Kontakt
Sylwia Makowska
Orchidea Creative Group

ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/

Hamburger jest symbolem amerykańskiej kuchni, jednak obecnie wielbicieli charakterystycznej, ciepłej kanapki z kotletem znaleźć można na każdej szerokości geograficznej. Wariacje tej potrawy znajdują się w menu wielu lokali typu fast food, jak również w kraftowych burgerowniach czy ekskluzywnych restauracjach. Jednak bez wątpienia najlepiej smakuje burger samodzielnie wykonany w domu, zwłaszcza ten według naszego przepisu.

 

Nazwa hamburger pochodzi oczywiście od niemieckiego miasta Hamburg, gdzie w XIX wieku zajadano się przekąskami w formie bułki z nadzieniem z mięsa wołowego. Potem pomysł ten, wraz z niemieckimi emigrantami, dotarł za Wielką Wodę i stał się niezwykle popularny
w Nowym Jorku. Tak rozpoczęła się legenda, a do dzisiaj trwają spory, kto przyrządził pierwszego amerykańskiego burgera. Tego sporu nie rozstrzygniemy, ale z przyjemnością zaproponujemy przepis na domowego american burgera z jajem sadzonym. Możecie wykonać go
w domu od A do Z – od samodzielnego upieczenia bułki i kotleta, po przygotowanie pysznych dodatków z jajkiem na czele.

– Jajko sadzone to doskonały dodatek do burgera – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. ­ Ponieważ jest to dosyć kaloryczna przekąska, jajko warto usmażyć na wodzie zamiast na tłuszczu. Z pewnością wzbogaci smak burgera i jest przy tym zdrowym dodatkiem. Zawiera m.in. witaminę B12, ważną dla naszego układu nerwowego i zdrowe tłuszcze, takie jak korzystny dla serca kwas oleinowy.

 

Przepis na american burgera z jajem sadzonym

Bułka                                                                                  

Składniki: 2 jaja rozmiar M (Fermy Drobiu Jokiel), 250 g mąki pszennej typ 650, 100 ml wody, 5 g drożdży, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka cukru, 1 łyżka sezamu.

Sposób przygotowania: Drożdże i cukier dokładnie rozpuszczamy w wodzie, a następnie odstawiamy w ciemne, spokojne, ciepłe miejsce na 15 minut. Do miski wsypujemy mąkę
i wlewamy wodę, wbijamy jajko i dodajemy drożdże. Ugniatamy ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji. Przykrywamy je, ale tak, żeby był dostęp powietrza i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie formujemy bułki. Przekładamy je na blachę z papierem do pieczenia
i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika, wyłączając wszelaki nawiew i pieczemy w temperaturze 180°C przez 25 min.

Kotlet

Składniki: 1 jajo rozmiar M (Fermy Drobiu Jokiel), 200 g polędwicy wołowej, 2 ząbki czosnku, 1/2 cebuli, 1/2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżki drobno posiekanej kolendry, 1 szczypta suszonego chili, pieprz, sól.

Sposób przygotowania: Cebulę drobno siekamy i lekko podsmażamy na patelni do zarumienienia. Mięso drobno siekamy nożem i przekładamy do miski. Dodajemy wcześniej przygotowaną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, kolendrę, chili, żółtko jaja
i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety. Grillujemy na patelni grillowej bez tłuszczu, po obydwu stronach do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia.

 

 

Składanie całości

Składniki: 1 jajo rozmiar M (Fermy Drobiu Jokiel), 1 liść sałaty, 2 plastry czerwonej cebuli, 1/2 ogórka konserwowego, 1/2 pomidora, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1/2 ząbka polskiego czosnku, pieprz, sól.

Przygotowujemy na patelni jajo sadzone. Upieczone wcześniej bułki przekrawamy na pół
i delikatnie podpiekamy w temperaturze 200°C do zarumienienia. Jogurt mieszamy z solą, pieprzem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem, otrzymując sos czosnkowy. Grillujemy lekko czerwoną cebulę. Delikatnie smarujemy połówkę bułki sosem czosnkowym, następnie kładziemy liść sałaty, kotlet, grillowaną czerwoną cebulę, kilka plasterków ogórka konserwowego, smarujemy bardziej obficie sosem czosnkowym i na to kładziemy jajko sadzone, plastry pomidora, na koniec nakładamy kolejną warstwę sosu czosnkowego i przykrywamy drugą połówką bułki.

 

Smacznego!


Fermy Drobiu Jokiel to rodzinna polska firma od ponad 30 lat zajmująca się profesjonalną produkcją jaj konsumpcyjnych, mająca swoją siedzibę we Wroniawach koło Wolsztyna w woj. wielkopolskim. Jakość jaj z Ferm Drobiu Jokiel jest zagwarantowana przez kompleksową kontrolę na wszystkich etapach produkcji. Cały proces od początku do końca przebiega wewnątrz firmy, począwszy od wyhodowania kur niosek, przez produkcję jaj, do ich pakowania i dystrybucji. Na Fermach Drobiu Jokiel każdego dnia 190 tys. kur znosi ponad 170 tys. jaj. Nioski karmione są pełnowartościowymi ziarnami zbóż i piją wodę z czystego, lokalnego ujęcia. Producent działa zgodnie ze standardami GMP (Good Manufacturing Practice).

www.fdjokiel.pl

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Orchidea Creative Group
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Egzotycznie orzeźwiająca nowość! Biuro prasowe
2024-11-04 | 11:30

Egzotycznie orzeźwiająca nowość!

Herbata zielona, choć znana od wieków, cieszy się nadal w pełni zasłużoną popularnością. Każdego dnia sięgają po nią osoby, które chcą dbać o swoje dobre samopoczucie i
Żywienie Smak i zapach owoców granatu ze słonecznej Grecji w każdej szklance!
2024-11-04 | 10:35

Smak i zapach owoców granatu ze słonecznej Grecji w każdej szklance!

Syropy cieszą się dużą popularnością przez cały rok. Latem służą jako prosty i wygodny sposób na upragnione orzeźwienie. Jesienią i zimą szczególnie chętnie sięgamy po
Żywienie Zioła mają … smak!
2024-11-04 | 10:35

Zioła mają … smak!

Wyjątkowe, ziołowo-owocowe kompozycje znajdziemy w linii herbatek Herbapolu. Teraz pojawiły się w niej dwa nowe warianty: Mięta z cytryną i trawą cytrynową oraz Rumianek z limonką i

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Uroda

Konsument

Sztuczna inteligencja wzbudza w Polakach głównie ciekawość i obawy. Ponad połowa widzi w niej zagrożenie

Prawie połowa Polaków twierdzi, że myśląc o sztucznej inteligencji, odczuwa zaciekawienie, ale aż 39 proc. przyznaje, że są to głównie obawy. Dotyczą one niewłaściwego wykorzystania SI, utraty kontroli nad nią i marginalizacji roli człowieka na rynku pracy. Na razie jednak tylko 11 proc. badanych używa narzędzi opartych na sztucznej inteligencji w swojej pracy. Chociaż rozwiązania te zyskują zwolenników, to wciąż duża grupa pracowników nie wie, w jaki sposób mogłyby one wspomóc ich w obowiązkach zawodowych – wskazuje badanie „Polacy o AI. Codzienność, nadzieje, obawy”.

Ochrona środowiska

Polski rynek roślinny rozwija się wolniej niż na Zachodzie. Kraje z największą konsumpcją mamy szansę dogonić za kilkanaście lat

Wartość rynku roślinnego w Polsce przekroczyła już wartość 1 mld zł. Roślinne zamienniki nabiału stanowią ponad połowę tej kategorii, a silną pozycję w sprzedaży mają alternatywy dla mleka – wynika z raportu Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej. Polski rynek z rocznymi wydatkami rzędu 4,23 euro na osobę wciąż jednak odbiega od kwot wydawanych na żywność roślinną na Zachodzie. Branża liczy na wsparcie państwa w wykorzystaniu potencjału konsumentów.